Mozda nisam prava osoba koja bi trebala otvorit temu o ovom klubu , al eto imao sam neku potrebu u sebi.
Ono sto znam , da se Vogosca , a samim tim i sport u Vogosci naglo razvija , relativno je mala , al ima dosta stanovnika , prije su svi znali za Vogoscu jer na ulazu u Vogoscu , bila ogroma fabrika "UNIS-PRETIS" i "TAS" svi znate za te fabrike , radilo je na hiljade ljudi , imam neke rodbine u Vogosci , pa navratim redovno , Vogosca je idealna za sportiste , ima sve sto treba , veoma finu dvoranu zvanu "Amel Beckovic" dobila je ime koliko znam po momku koji je dao zivot braneci Vogoscu , Sarajevo, BiH ( ako se ne varam ) takodje i stadion , jeste da je mali , ali je solidan za njihove potrebe , ime stadiona je "Hakija Mrso" Hakija Mrso je bio prije ratni igrac ovog kluba , ali je poginuo u ratu.
U Vogosci imaju razne sportske sekcije koje su uspjesne , nisu medju najboljima ali su tu negdje , FK Unis Vogosca , KK Vogosca (Z/M) , RK Vogosca (Z/M) , OK Vogosca ( Z/M ) i jos par sekcija.
FK Unis , se trenutno takmici u Drug Ligi Centar ( ako se ne varam ) , usao je protekle sezone, prvak ove lige ide u Prvu Ligu Federacije ( koliko znam il nesto slicno ) imaju veoma dobrog sponzora "AFA-RACING"D.O.O.TOYOTA.
Cak imaju i navijacku skupinu nazvanu Djavoli , koji svoj tim vecinom bodre na domacim utakmicima.
Ako vas sto zanima nadjite na facebooku , ima par grupa o klubu i ostalo..takodje i na google ima dosta informacija..
Salalalalaalal , Unis Vogosca!