Malo sam listao po ovom pdfu, mislim da nema nista otvoreno na ovu temu.
Prvenstveno sam otvorio temu jer imam par pitanja vezanih za odlazak u inostranstvo, a nisam htio da se post zagubi negdje u Chatu ili slicno, a vjerujem da se moze nac jos par forumasa kojima bi ova tema bila korisna.
Bilo kako bilo, zanima me kakve su mogucnosti za ausbildung stranaca u Njemackoj? Dolaze u obzir i Svicarska i Austrija, pa na kraju krajeva i bilo koja strana zemlja. Za koje struke se mogu skolovati stranci, koje mjesto je najlakse dobiti i koje su skole najlakse u smislu finansiranja.
Planirao sam ici preko jedne agencije sada u aprilu na ausbildung za medicinskog tehnicara, njegovatelja i slicno. To je sve sredjeno, kao sigurica, ali sam onda poceo razmisljati o drugim mogucnostima. Nisam pretjerano zainteresovan za tu struku, idem to raditi jednostavno jer nemam druge opcije.. Ovdje nemam pretjeranih mogucnosti s obzirom da imam samo zavrsenu gimnaziju.
Svjestan sam da je najlakse otici u Njemacku ako ces raditi kao medicinar, ali sta jos mogu? Npr. ja bih prije otisao na neko skolovanje u vezi masinstva i slicno. Ipak imam neko predznanje sa dvije godine fakulteta kod nas, jos me to i zanima. Takodjer me zanima elektrotehnika, racunari itd. itd.
Medicina je meni licno kao posao

Imam B2 certifikat sa Göthea, jezik pricam skoro pa tecno
hvala unaprijed