Ako je tako, dolazimBIHfan je napisao/la:U Minhenu pajdo.Bosniacum Lilium je napisao/la:Ma gdje je to 2500 netto da sad odem i da se do lakata uvalim u hansova ****![]()
Mozes i 3000 imat ako uradis par fortbildunga i weiterbildunga.

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Ako je tako, dolazimBIHfan je napisao/la:U Minhenu pajdo.Bosniacum Lilium je napisao/la:Ma gdje je to 2500 netto da sad odem i da se do lakata uvalim u hansova ****![]()
Al nemas tu cifru odmah na pocetku, moras iskustva malo skupit i biti dokazan radnik logicno. Onda te pocnu Nijemci cijeniti a ne mislis odmah dodjes i sve pet. Moras prvo dobro guzicu oznojiti i nesto malo propatit da bi dosao do pozicije da imas para na kontu da kad udjes u market ne gledas cijenu.Bosniacum Lilium je napisao/la:Ako je tako, dolazimBIHfan je napisao/la:U Minhenu pajdo.Bosniacum Lilium je napisao/la:Ma gdje je to 2500 netto da sad odem i da se do lakata uvalim u hansova ****![]()
Postoji. Pored famozne obuke za njegovatelja ima tona ausbildunga, npr. za masinskog tehnicara, informaticara, bankara.. Pa cak sam vidio obuke za apotekara, trgovca, graficki dizajn, modni dizajn i sta god mozes zamislit.jasmin10 je napisao/la:The bos, tako sam nešto i mislio. Mene najviše zanima postoji li to za neka druga zanimanja ?
Dobra ponuda, nema sta. Treba ti cetvrt miliona eura da ulozis i oni ti vrate sezdeset hiljada. Em se jos trebam ozenit i napravit djecurlije ko sulejman velicanstveniTobeYarabi je napisao/la:evo idealnog rjesenja
https://www.klix.ba/magazin/zanimljivos ... /171121101
ne znam to za cetvrt miliona, ja citam samo naslovetheboss_RD07 je napisao/la:Dobra ponuda, nema sta. Treba ti cetvrt miliona eura da ulozis i oni ti vrate sezdeset hiljada. Em se jos trebam ozenit i napravit djecurlije ko sulejman velicanstveniTobeYarabi je napisao/la:evo idealnog rjesenja
https://www.klix.ba/magazin/zanimljivos ... /171121101
Sad ti je jasna antologijska Šantićeva:AlanSmith14 je napisao/la:Dobio radnu dozvolu za Njemacku prije godinu dana. Otisao u Karlsruhe 2. novembra, vratio se u BiH 12. novembra ... odjavio radnu dozvolu i sve ostalo ... i nikada ne planiram više ići tamo.
Svakog ko želi ići razumijem potpuno. Ja sam htio hljeba preko pogače i brzo sam vidio da to nije to.
Ostani ti pa sipaj gorivo citav zivot za 650KMuNbx je napisao/la:Sad ti je jasna antologijska Šantićeva:AlanSmith14 je napisao/la:Dobio radnu dozvolu za Njemacku prije godinu dana. Otisao u Karlsruhe 2. novembra, vratio se u BiH 12. novembra ... odjavio radnu dozvolu i sve ostalo ... i nikada ne planiram više ići tamo.
Svakog ko želi ići razumijem potpuno. Ja sam htio hljeba preko pogače i brzo sam vidio da to nije to.
Ostajte ovdje!...Sunce tuđeg neba,
Neće vas grijat kô što ovo grije;
Grki su tamo zalogaji hljeba
Gdje svoga nema i gdje brata nije.
Hoces mi sredit pos'o, eto me odmah tamo [emoji16]Goalgetter je napisao/la:Ko se bavi sa CNC programiranjem, tj. tokari, taj ce u Austriji recimo uvijek naci posao, djelimicno i jako dobro placeno. Ne sad 3000 netto, ali sa 2000 netto mozes racunati.
Znao sam ja ostati i po mjesec u kući bez struje zbog previsokih računa, pa ti isključe i niko te ne pita ništa. Živim ovdje u teškoj situaciji, ne pada mi na pamet podvit rep i dopustit da me klošari otjeraju iz mog grada i moje domovine. Borim se kako znam i umijem. Naravno, ne osuđujem one koji odlaze, nemamo svi iste prioritete i ne nalazimo svi svrhu u istim stvarima.theboss_RD07 je napisao/la:Ostani ti pa sipaj gorivo citav zivot za 650KMuNbx je napisao/la:Sad ti je jasna antologijska Šantićeva:AlanSmith14 je napisao/la:Dobio radnu dozvolu za Njemacku prije godinu dana. Otisao u Karlsruhe 2. novembra, vratio se u BiH 12. novembra ... odjavio radnu dozvolu i sve ostalo ... i nikada ne planiram više ići tamo.
Ostajte ovdje!...Sunce tuđeg neba,
Neće vas grijat kô što ovo grije;
Grki su tamo zalogaji hljeba
Gdje svoga nema i gdje brata nije.
Ja probao preko toga ali poslodavac želio samo radnike sa eu pasosem.Goalgetter je napisao/la:Ko se bavi sa CNC programiranjem, tj. tokari, taj ce u Austriji recimo uvijek naci posao, djelimicno i jako dobro placeno. Ne sad 3000 netto, ali sa 2000 netto mozes racunati.
U njemackoj takodjer... i te pare i to veoma brzo barem kod mene tako bilo...Goalgetter je napisao/la:Ko se bavi sa CNC programiranjem, tj. tokari, taj ce u Austriji recimo uvijek naci posao, djelimicno i jako dobro placeno. Ne sad 3000 netto, ali sa 2000 netto mozes racunati.
Ma prijatelju ako imas savjest,ako si posten,zelis radit,imas volju i zelju za napredovanjem,slobodno se zaputi u njemacku,fulat ne mozes,ako volis pit kafe po dva,tri sata,ako volis ciganluk ovaj bosanski i krkanluk,zaobidji njemacku,ako si za kulturan i normalan zivot Njemacka je za tebe. A sto se tice toga sta ces radit vjeruj mi da nije bitno kako ces otic tamo,strpi se malo dobij radnu dozvolu i vizu,kasnije ti se otvara prilika da upises bilo kakvu skolu,naravno jezik najvazniji. Niko ne kaze da je idealno,ne mozes kupiti stan-kucu dok ne dobijes drzavljanstvo,auto kakvo pozelis mozes vozit(naravno na kredit),tehnike kakve god zelis kupiti,odjeca i te stvari na pretek,miran zivot porodicni imat idealan,da ides na odmor gdje pozelis,ali bosnu da ne kazem prekrizit,al na 10-o mjesto stavit,a ti razmisli sta su ti prioriteti i zelje u zivotu,ali moje misljenje da ovdje u BiH nema zivota....theboss_RD07 je napisao/la:Zdravo raja!
Malo sam listao po ovom pdfu, mislim da nema nista otvoreno na ovu temu.
Prvenstveno sam otvorio temu jer imam par pitanja vezanih za odlazak u inostranstvo, a nisam htio da se post zagubi negdje u Chatu ili slicno, a vjerujem da se moze nac jos par forumasa kojima bi ova tema bila korisna.
Bilo kako bilo, zanima me kakve su mogucnosti za ausbildung stranaca u Njemackoj? Dolaze u obzir i Svicarska i Austrija, pa na kraju krajeva i bilo koja strana zemlja. Za koje struke se mogu skolovati stranci, koje mjesto je najlakse dobiti i koje su skole najlakse u smislu finansiranja.
Planirao sam ici preko jedne agencije sada u aprilu na ausbildung za medicinskog tehnicara, njegovatelja i slicno. To je sve sredjeno, kao sigurica, ali sam onda poceo razmisljati o drugim mogucnostima. Nisam pretjerano zainteresovan za tu struku, idem to raditi jednostavno jer nemam druge opcije.. Ovdje nemam pretjeranih mogucnosti s obzirom da imam samo zavrsenu gimnaziju.
Svjestan sam da je najlakse otici u Njemacku ako ces raditi kao medicinar, ali sta jos mogu? Npr. ja bih prije otisao na neko skolovanje u vezi masinstva i slicno. Ipak imam neko predznanje sa dvije godine fakulteta kod nas, jos me to i zanima. Takodjer me zanima elektrotehnika, racunari itd. itd.
Medicina je meni licno kao posaoAli sta se moze kad svi samo to nude.
Imam B2 certifikat sa Göthea, jezik pricam skoro pa tecno
hvala unaprijed
Doktori koji imaju svoje privatne praxe izlaze komotno na deset hiljada nekada i vise. Za doktore u bolnicama nisam siguranFederer17 je napisao/la:Sto auto na kredit, kada se za 3-4 milje eura moze kupiti nesto solidno?
Btw, kolika netto primanja ima jedan doktor opste prakse u Njemackoj ili Austriji? Citao sam svakakve price, od nekih, za mene, enormnih cifara, pa i do onih realno ne toliko velikih... zato bih volio da neko, ko iz prve ruke zna, napise koliko se to otprilike krece.
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 10 gostiju.