Ferdo je napisao/la:Ono što mi je često fascinantno je glupost koju prosipaju ljudi koji su kategorički protiv odlaska vani uz priču "Vani je sve skuplje, pa ti to dođe na isto". Jeste vani skoro sve skuplje (hrana je jeftinija!), ali su plaće toliko visoke da si uspiješ priuštit što šta i uštedjeti što šta što u BiH možeš samo sanjati.
Upravo. Neke stvari jesu naravno dobro skuplje, no oni dnevni troskovi, dakle hrana, prevoz, gorivo, su barem sto se Beca tice ne bas mnogo skuplji nego kod nas. Eh sad, kad ti imas dvije plate u kuci od recimo 2000 netto sto uopste nije nerealno, to je 4000 eura. hajmo reci evo da odbijes 2000 na kredit za stan s komunalijama i leasing za novo auto, opet toj porodici ostaje nekih 2000 eura mjesecno da se hrani i ostalo. to je sasvim dovoljno po meni jer su cijene hrane pristupacne, pa se malo i ostavi na stranu. ovdje se svakako duze radi pa se samim time manje izlazi i trosi na te stvari. Treba reci da su izlasci duplo skuplji, pa mozda i malo vise nego duplo.
Ovi fiksni troskovi koje sam naveo su medjutim polijepo iznad prosjeka, jer ja trenutno nemam ni milju fiksnih, mada zivim u iznajmljenom stanu i vozam 7 god staro auto, mada i ja ulazim za mj dva u te dugorocne projekte. Hocu reci, moze se itekako fino ustediti, a mozes se i malo izgotiviti s nekim stvarima bez da se napinjes. No potrebne su definitivno dvije plate u kuci da bi se komotno zivjelo. Za odmor uglavnom ne moras posebno stediti jer skoro svako ima 13 i 14 platu...
U njemackoj je po meni jos bolji standard, mozda ne u svim gradovima, ali recimo u Minhenu sam poprilicno siguran da jeste.
Ovdje je jedino malo teze doci iz BiH ako nisi ovdje studirao radi restrikcija za boravisnu dozvolu. No koga god znam od bivse studentske raje da je ovdje malo jace "zagrizao", svi su se uglavnom snasli i zive jedan normalan zivot gdje su pitanja "kad ti lijeze plata", "jesi li prijavljen" nenormalna, kao sto bi i u BiH trebalo da bude, a jbf nazalost nije.
When I was a boy of 14, my father was so ignorant I could hardly stand to have the old man around. But when I got to be 21, I was astonished at how much the old man had learned in seven years. (Mark Twain)