ali mislim da ce se situacija po pitanju ovoga znatno popraviti u narednih par godina, prije svega tu mislim na gojaka, duljevicaVucevich je napisao/la:Nista iznenadajuce, jos dugo cemo zivjeti od dijaspore.marconato je napisao/la:Hm...Stvarno porazavajuce!
U-21, U-19, U-17
Moderatori/ce: insider,TaRgEt_,Monolog,ribery,_dreamer_
Re: U-21, U-19, U-17
Zarathustra
Spahic je u Zenicu dosao iz Dubrovnika, zadrzao se pola godine i otisao dalje. On s nasom ligom jedva da ima ikakve veze.Moggi je napisao/la: ako uracunavate zukanovica koji je sa nekih 18-19 otisao, onda mozete i spahica ladno , i on je iz celika otisao za hrvatsku prvo sa 17-18g
Ova diskusija je previse kompleksna. Kad nam mlade reprezentacije budu ucestvovale na velikim takmicenjima vise redovno, biti ce vise igraca koji ce napraviti transfere u velikim ligama, i tako veca sansa da ce neki od njih tu i uspjeti. Vrlo jednostavno jer je to i najveci izlog. Kako se dolazi do toga je kompleksnije pitanje. Ali moje misljenje je bolji uvjeti za rad u klubovima i kompetentniji ljudi u savezu / mladim selekcijama. Nogometni savez napravi sebi novu zgradu saveza, gdje su milioni potroseni. Zar je to toliko bitno bilo sa eksistiranje fudbala u nasoj drzavi. Zar nije bolje da se to ulozilo u bolje terene. Ne mislim ovde na Sarajevo, jer ce se Sarajevo i nekako snaci. Ali sta sa ostalim dijelovima drzave koji po tradiciji davaju velike talente. Na tome se mora raditi. Treba isto reci da se radi bolje u zadnje vrijeme, ali mora i moze puno puno bolje. Nikako da iskoristimo ljudske resurse npr iz vana kao jedan Zlatan Bajramovic koji bi mogao biti i odlican trener. Pa onaj Zlatan Nalic koji je radio dosta dobar posao za mlade selekcije Svedske. Sto samo njega ne angazirati i prepisati kako se radi vani. Ima tu puno potencijala.
- DevilsAdvocate
- Kontakt:
Sto je najzalosnije ne vidim da ce itko u buducnosti od nasih mladih iz PL BiH napraviti neku karijeru u top 5, volim ja njih sve kao i vi i pratim cak i svaku prijateljsku utakmicu nasih maldih igraca l budimo realni sve sto ne ode prije 18 iz liga kakva je BiH nema se cemu posebno nadati, eto Cavar je otisao kad je napunio 20, Menalo se vuce evo sad ce mu 22 jos malo, Serbecic je otisao sa 19 sad ce i njemu 20, Duljevic i Ordagic preyebali sve otisli sa 23-24 i sahranili se prakticno u profesionalnom fudbalu. Da ne bude zabune, dosta ce njih igrati u ligama 5 sezonu ili dvije kao Sunjic i Vranjes recimo, ali ne vidim potencijal da se tu i zadrzi i napravi neko ime i reputaciju , tipujem na Serbecica i Cavara da iznenade sve kao najveci najveci talenti i mozda koji su otisli u pravi cas da naprave respektabilne karijere (against all odds) ,ali od Duljevica i Menala ne ocekujem previse ma koliko mi dragi igraci bili, takvih u ligama 5 ima na desetine i desetine da ne kazem stotine i to dosta mladjih i perspektivnijih..
Ja kada sam prije par godina napisao post o igracima iz PL BiH koji se nazivaju talentima u svojim dvadesetim i kako je to apsurd ( ispsotavilo se bio debelo u pravu ) osuli su po meni drvlje i kamenje i pitari i manijaci, kada sam rekao da njihovi ljubimci sa 20+ nece napraviti neke znacajnije karijere, da su tada Dulejvic,Cimirot, Bajic vec debelo bili zaglavili u nasoj ligi i da se igrac vise ne smatra ''mladim'' bio sam ismijavan, a eto sta su napravili 2.njemacka, Grcka, Belgijska , Turska plafon i sramocenje po Italiji..
Ja kada sam prije par godina napisao post o igracima iz PL BiH koji se nazivaju talentima u svojim dvadesetim i kako je to apsurd ( ispsotavilo se bio debelo u pravu ) osuli su po meni drvlje i kamenje i pitari i manijaci, kada sam rekao da njihovi ljubimci sa 20+ nece napraviti neke znacajnije karijere, da su tada Dulejvic,Cimirot, Bajic vec debelo bili zaglavili u nasoj ligi i da se igrac vise ne smatra ''mladim'' bio sam ismijavan, a eto sta su napravili 2.njemacka, Grcka, Belgijska , Turska plafon i sramocenje po Italiji..
'I was young, I was survivin' the times. Waitin' for my moment, I was destined to shine..'
Ali zato ce neki anonimusi iz HNL za dvije-tri sezone igrati u Italiji, Francuskoj ili Njemackoj. Realno, ko god od nasih igraca moze tamo, nije los potez.DevilsAdvocate je napisao/la:Sto je najzalosnije ne vidim da ce itko u buducnosti od nasih mladih iz PL BiH napraviti neku karijeru u top 5, volim ja njih sve kao i vi i pratim cak i svaku prijateljsku utakmicu nasih maldih igraca l budimo realni sve sto ne ode prije 18 iz liga kakva je BiH nema se cemu posebno nadati, eto Cavar je otisao kad je napunio 20, Menalo se vuce evo sad ce mu 22 jos malo, Serbecic je otisao sa 19 sad ce i njemu 20, Duljevic i Ordagic preyebali sve otisli sa 23-24 i sahranili se prakticno u profesionalnom fudbalu. Da ne bude zabune, dosta ce njih igrati u ligama 5 sezonu ili dvije kao Sunjic i Vranjes recimo, ali ne vidim potencijal da se tu i zadrzi i napravi neko ime i reputaciju , tipujem na Serbecica i Cavara da iznenade sve kao najveci najveci talenti i mozda koji su otisli u pravi cas da naprave respektabilne karijere (against all odds) ,ali od Duljevica i Menala ne ocekujem previse ma koliko mi dragi igraci bili, takvih u ligama 5 ima na desetine i desetine da ne kazem stotine i to dosta mladjih i perspektivnijih..
Normalno da netrebaju, vec trebaju da igraju za prvi tim u domacoj ligi od 18 godina, ostanu tu sezonu dvije, i onda da idu dalje u vece timove da se mogu dalje razvijati.Vucevich je napisao/la:Ali zato ce neki anonimusi iz HNL za dvije-tri sezone igrati u Italiji, Francuskoj ili Njemackoj. Realno, ko god od nasih igraca moze tamo, nije los potez.DevilsAdvocate je napisao/la:Sto je najzalosnije ne vidim da ce itko u buducnosti od nasih mladih iz PL BiH napraviti neku karijeru u top 5, volim ja njih sve kao i vi i pratim cak i svaku prijateljsku utakmicu nasih maldih igraca l budimo realni sve sto ne ode prije 18 iz liga kakva je BiH nema se cemu posebno nadati, eto Cavar je otisao kad je napunio 20, Menalo se vuce evo sad ce mu 22 jos malo, Serbecic je otisao sa 19 sad ce i njemu 20, Duljevic i Ordagic preyebali sve otisli sa 23-24 i sahranili se prakticno u profesionalnom fudbalu. Da ne bude zabune, dosta ce njih igrati u ligama 5 sezonu ili dvije kao Sunjic i Vranjes recimo, ali ne vidim potencijal da se tu i zadrzi i napravi neko ime i reputaciju , tipujem na Serbecica i Cavara da iznenade sve kao najveci najveci talenti i mozda koji su otisli u pravi cas da naprave respektabilne karijere (against all odds) ,ali od Duljevica i Menala ne ocekujem previse ma koliko mi dragi igraci bili, takvih u ligama 5 ima na desetine i desetine da ne kazem stotine i to dosta mladjih i perspektivnijih..
U pravu si. Spahica je nogometu ucio Stipisic koji je u Dubrovackom klubu vodio omladinske pogone I selekcionirao igrace kao sto su Andric, Miladin, Deranja, Spahic, Zekic I mnogi drugi koji su za nase uslove imali I vise nego ozbiljnu karijeru. On sa Celikovim omladinskim pogonom ima veze koliko I Saric sa akademijom Sarajeva. Spaha je krenuo u pionirima Dubrovnika (bivseg I sadasnjeg Gosk Juga).DrFilgud je napisao/la:Spahic je u Zenicu dosao iz Dubrovnika, zadrzao se pola godine i otisao dalje. On s nasom ligom jedva da ima ikakve veze.Moggi je napisao/la: ako uracunavate zukanovica koji je sa nekih 18-19 otisao, onda mozete i spahica ladno , i on je iz celika otisao za hrvatsku prvo sa 17-18g
Ne bih se slozio da je 20-21 godina prekasno da igrac ode vani I napravi ozbiljnu karijeru. Sto se HNL-a tice igraci koji odu prerano cesto propadnu I nestanu sa nogometne scene. Postoji masa igraca koji su kao juniori otisli I propali. Pogotovo ako ih kupe veliki Evropski klubovi. Za razliku od njih 21-ogodisnjaci koji u Hrvatskoj ligi igraju dobro za svoje klubove u pravilu prave dobre karijere. Problem BiH klubova nije nedostatak talenta kojeg u Bosni uvjek ima na pretek nego prije svega nestrucan rad I nedostatak vizije trenera u seniorskim momcadima. Necu se vezati za imena trenera ali neki koji vode I trenutno BiH klubove tako tesko daju sanse svojim mladim igracima da su po meni unatoc kvazi dobrim rezultatima grobari buducnosti timova u koje se zaklinju. Navijaci pocesto u velikom broju takav stav opravdavaju zeljom za titulom koja u sustini I ne znaci nista kad im se suprostavi bilo kakav poluamaterski klub u Evropi. Na ovo dodaj infrastrukturu koja je bliza sredini 20. nego pocetku 21. stoljeca I rezultat je ocekivan. Odricanje od igraca na kojima bi trebala pocivati buducnost kluba je sportski zlocin I ubija ikakvu logiku u postojanju podmlatka. Sto je najveci nonsence, pokoji igrac se I proizvede kada su klubovi u financijskoj dubiozi I prisiljeni su dati sansu svojim mladim igracima. Formula uspjeha bi bila I dovodjenje ako nista solidnih stranaca uz koje ova mladost ima sta nauciti. Najblizi tome u ovom trenutku su Siroki Brijeg koji ima I dobrog trenera I Zeljeznicar koji od svih BiH klubova po tradiciji radi najmanje los posao.DevilsAdvocate je napisao/la:Sto je najzalosnije ne vidim da ce itko u buducnosti od nasih mladih iz PL BiH napraviti neku karijeru u top 5, volim ja njih sve kao i vi i pratim cak i svaku prijateljsku utakmicu nasih maldih igraca l budimo realni sve sto ne ode prije 18 iz liga kakva je BiH nema se cemu posebno nadati, eto Cavar je otisao kad je napunio 20, Menalo se vuce evo sad ce mu 22 jos malo, Serbecic je otisao sa 19 sad ce i njemu 20, Duljevic i Ordagic preyebali sve otisli sa 23-24 i sahranili se prakticno u profesionalnom fudbalu. Da ne bude zabune, dosta ce njih igrati u ligama 5 sezonu ili dvije kao Sunjic i Vranjes recimo, ali ne vidim potencijal da se tu i zadrzi i napravi neko ime i reputaciju , tipujem na Serbecica i Cavara da iznenade sve kao najveci najveci talenti i mozda koji su otisli u pravi cas da naprave respektabilne karijere (against all odds) ,ali od Duljevica i Menala ne ocekujem previse ma koliko mi dragi igraci bili, takvih u ligama 5 ima na desetine i desetine da ne kazem stotine i to dosta mladjih i perspektivnijih..
Generalno naravno nije kasno.dubrovnik je napisao/la: Ne bih se slozio da je 20-21 godina prekasno da igrac ode vani I napravi ozbiljnu karijeru. Sto se HNL-a tice igraci koji odu prerano cesto propadnu I nestanu sa nogometne scene. Postoji masa igraca koji su kao juniori otisli I propali. Pogotovo ako ih kupe veliki Evropski klubovi. Za razliku od njih 21-ogodisnjaci koji u Hrvatskoj ligi igraju dobro za svoje klubove u pravilu prave dobre karijere. Problem BiH klubova nije nedostatak talenta kojeg u Bosni uvjek ima na pretek nego prije svega nestrucan rad I nedostatak vizije trenera u seniorskim momcadima. Necu se vezati za imena trenera ali neki koji vode I trenutno BiH klubove tako tesko daju sanse svojim mladim igracima da su po meni unatoc kvazi dobrim rezultatima grobari buducnosti timova u koje se zaklinju. Navijaci pocesto u velikom broju takav stav opravdavaju zeljom za titulom koja u sustini I ne znaci nista kad im se suprostavi bilo kakav poluamaterski klub u Evropi. Na ovo dodaj infrastrukturu koja je bliza sredini 20. nego pocetku 21. stoljeca I rezultat je ocekivan. Odricanje od igraca na kojima bi trebala pocivati buducnost kluba je sportski zlocin I ubija ikakvu logiku u postojanju podmlatka. Sto je najveci nonsence, pokoji igrac se I proizvede kada su klubovi u financijskoj dubiozi I prisiljeni su dati sansu svojim mladim igracima. Formula uspjeha bi bila I dovodjenje ako nista solidnih stranaca uz koje ova mladost ima sta nauciti. Najblizi tome u ovom trenutku su Siroki Brijeg koji ima I dobrog trenera I Zeljeznicar koji od svih BiH klubova po tradiciji radi najmanje los posao.
Problem je sto je igrac, sa 20-21 godinom BHPL, u tolikom fizicko-taktickom deficitu, da je to nenadoknadivo u odnosu na vrsnjake iz razvijenih sredina. Nema niko vremena da, u tim godinama, s igracem radi na osnovnim stvarima, bez obzira na talenat. S 21 godinom, moras biti formiran profesionalac.
Nadam se da se nesto mijenja po tom pitanju.
Slazem se da smo mi liga koja daje jako malo sansi mladim igracima, a s obzirom na sve parametre, trebalo bi biti suprotno.
Nedostatak vizije, ambicije, vode nas pilicari koji se zadovoljavaju mrvicama i nemaju osjecaj za nesto vise.
- DevilsAdvocate
- Kontakt:
Upravo to je poenta mog posta iznad tako da ne moram posebno objasnjavat, za igraca iz Norveske,Svedske,Poljske pa i Hrvatske nije kasno jer se igraci tamo razvijaju u totalno drugim uslovima, za igraca koji je rasto na ovim livadama i znanje ucio od lokalnih polupismenih trenera koji su posao dobili ko zna kako je itekako kasno, svidja mi se sto su ovi momci iz Sarajeva Hadzic,Veladzic,Sadiku,Rondic ispaili na vrijeme i tako treba da razmislja svaki mladi igrac iz BiH i da ne ceka da mu klub da sansu u 21 na ustrb odpadaka iz Srbije i Hrvatske...DrFilgud je napisao/la:Generalno naravno nije kasno.dubrovnik je napisao/la: Ne bih se slozio da je 20-21 godina prekasno da igrac ode vani I napravi ozbiljnu karijeru. Sto se HNL-a tice igraci koji odu prerano cesto propadnu I nestanu sa nogometne scene. Postoji masa igraca koji su kao juniori otisli I propali. Pogotovo ako ih kupe veliki Evropski klubovi. Za razliku od njih 21-ogodisnjaci koji u Hrvatskoj ligi igraju dobro za svoje klubove u pravilu prave dobre karijere. Problem BiH klubova nije nedostatak talenta kojeg u Bosni uvjek ima na pretek nego prije svega nestrucan rad I nedostatak vizije trenera u seniorskim momcadima. Necu se vezati za imena trenera ali neki koji vode I trenutno BiH klubove tako tesko daju sanse svojim mladim igracima da su po meni unatoc kvazi dobrim rezultatima grobari buducnosti timova u koje se zaklinju. Navijaci pocesto u velikom broju takav stav opravdavaju zeljom za titulom koja u sustini I ne znaci nista kad im se suprostavi bilo kakav poluamaterski klub u Evropi. Na ovo dodaj infrastrukturu koja je bliza sredini 20. nego pocetku 21. stoljeca I rezultat je ocekivan. Odricanje od igraca na kojima bi trebala pocivati buducnost kluba je sportski zlocin I ubija ikakvu logiku u postojanju podmlatka. Sto je najveci nonsence, pokoji igrac se I proizvede kada su klubovi u financijskoj dubiozi I prisiljeni su dati sansu svojim mladim igracima. Formula uspjeha bi bila I dovodjenje ako nista solidnih stranaca uz koje ova mladost ima sta nauciti. Najblizi tome u ovom trenutku su Siroki Brijeg koji ima I dobrog trenera I Zeljeznicar koji od svih BiH klubova po tradiciji radi najmanje los posao.
Problem je sto je igrac, sa 20-21 godinom BHPL, u tolikom fizicko-taktickom deficitu, da je to nenadoknadivo u odnosu na vrsnjake iz razvijenih sredina. Nema niko vremena da, u tim godinama, s igracem radi na osnovnim stvarima, bez obzira na talenat. S 21 godinom, moras biti formiran profesionalac.
Nadam se da se nesto mijenja po tom pitanju.
Slazem se da smo mi liga koja daje jako malo sansi mladim igracima, a s obzirom na sve parametre, trebalo bi biti suprotno.
Nedostatak vizije, ambicije, vode nas pilicari koji se zadovoljavaju mrvicama i nemaju osjecaj za nesto vise.
Evo uzmite primjer Amera Gojaka koji nije bio nista veci talenat u svoje vrijeme od pojedinih danasnjih igraca koji propadaju ili su propalu u nasim klubovima, ali je otisao kad je trebalo, sa 17 godina u jednu od najboljih akademija u ovom djelu evrope pa i sire u Dinamo i tamo se postepeno razvio u prvotimca i jednog od najvecih talenata trenutno i on ce ne sumnjam kad tad zaigrati i napraviti karijeru u nekom klubu od liga 5. Pa i primjer Armina Hodzica recimo koji je odma zapalio u Liverpool kasnije u Dinamo.
Primjer Maka Varsenovica koji je sada najbolji igrac mladog tima Udienesea i pitanje je vreemna kad ce zaigrati za prvi tim a tek mu je 18-19 godina, njegov brat Dal koji je i veci talenat kako kazu je otisao u Liverpool i tamo se razvija i ceka svoju sansu, od naredne godine ce zaigrati za Liverpool u18 koje vodi Steven Gerrad.
'I was young, I was survivin' the times. Waitin' for my moment, I was destined to shine..'
Cuj Gojak nije bio nista specijalno 
"Benjamin Isović, sin slavnog pjevača narodne glazbe Safeta i autor navijačke himne Sarajeva, utakmicu između Željezničara i Videotona nazvao je najznačajnijom za svakog navijača Sarajeva."
- DevilsAdvocate
- Kontakt:
Linija je napisao/la:Cuj Gojak nije bio nista specijalno
Nigdje nisam rekao da nije bio nista specijalno nego da nije nesto puno veci talenat od POJEDNIHIH igraca koji su propali u nasoj ligi, ne svih nego POJEDINIH, a inace ovako inteligentan i konstruktivan komentar od tebe sam i ocekivao ne znam sto si se uopste i prijavio na forum
Dobro je da su Mak Varesanovic i Amer Gojak (zanimljivo je spomenuti da su obojica pravili transfere iz Olimpika u ino) poceli igrati u Premijer Ligi sa 17 godina pa je bilo mnogo lakse napraviti transfer. Ovako kada neki igrac ostane u akademiji dok ne napuni 19/20 godina onda je vec kasno.
inače forum odiše tvojim intelektualnim i konstruktivnim postovimaDevilsAdvocate je napisao/la:Linija je napisao/la:Cuj Gojak nije bio nista specijalno
Nigdje nisam rekao da nije bio nista specijalno nego da nije nesto puno veci talenat od POJEDNIHIH igraca koji su propali u nasoj ligi, ne svih nego POJEDINIH, a inace ovako inteligentan i konstruktivan komentar od tebe sam i ocekivao ne znam sto si se uopste i prijavio na forum
"Benjamin Isović, sin slavnog pjevača narodne glazbe Safeta i autor navijačke himne Sarajeva, utakmicu između Željezničara i Videotona nazvao je najznačajnijom za svakog navijača Sarajeva."
Dva najveca talenta te generacije su bili upravo Gojak i Hadziahmetovic. Svako ko je pratio domaci fudbal a pogotovo Zeljeznicar je znao to.Linija je napisao/la:inače forum odiše tvojim intelektualnim i konstruktivnim postovimaDevilsAdvocate je napisao/la:Linija je napisao/la:Cuj Gojak nije bio nista specijalno
Nigdje nisam rekao da nije bio nista specijalno nego da nije nesto puno veci talenat od POJEDNIHIH igraca koji su propali u nasoj ligi, ne svih nego POJEDINIH, a inace ovako inteligentan i konstruktivan komentar od tebe sam i ocekivao ne znam sto si se uopste i prijavio na forumlupaš gluposti bolan. pričaš o nečemu o čemu slabo znaš. amer gojak i amir hadžiahmetović su dva najtalentovanija igrača te generacije, a i vjerovatno jedni od top 10 talenata koje je naša liga izbacila. na kraju krajeva talenat je samo mali dio uspjeha.
I ako zelju ne pratis to se u mladoj repki vidi. Ne treba biti veliki strucnjak da vidis koji potencijal amir ima. A takodzer i amer.
Može Petev ostati sto godina, ali to više nema smisla. Ne znam možemo li više potonuti – jasan je Topić.
Tuta Petrov
Tuta Petrov
-
edinjo-bih
- Kontakt:
koliko je samo nasih TADA velikih talenata propalo (hadzimehmedovic, zilic, osmanagic, okanovic,..), koliko ovih iznadprosjecnih (lamesic, hasanovic, bjeljak, fazlic, galesic, haurdic, durak, trivunovic, memisevic, travancic, husejinovic, cajic, terkes, sivsic, ljuta ...) samo zato sto ih nismo ni forsirali ni istrpili kad je to trebalo da bude. nadam se sa sa ovim sadadnjim talentima (hadziahmetovic, gazibegovic, suljic, smajic, mustafic, ramic, hasic, stanic, mustedanagic, bjelic, dadic, hadzici, ...) tu gresku necemo napraviti. treba se napraviti analiza, ko od njih moze da postane ozbiljan igrac i da se onda naravno koliko god moguce forsira).
Zadnja izmjena: edinjo-bih, dana/u 08 feb 2018, 21:32, ukupno mijenjano 1 put.
- legenda reala
- Kontakt:
Joj kad se sjetim velikh talenata iz Partizana Amer Osmanagić i Admir Aganović svake sedmice su išli o njima tekstovi u Sport-u
Pa onda je bio onaj Emra Tahirović pa neki Karišik u PSV-u bio Haznadar u Švedskoj bio Mirza Jelečak itd sve veliki talenti bio je i onaj jedan negdje po Holandiji igro zaboravio sam ime
Pa onda je bio onaj Emra Tahirović pa neki Karišik u PSV-u bio Haznadar u Švedskoj bio Mirza Jelečak itd sve veliki talenti bio je i onaj jedan negdje po Holandiji igro zaboravio sam ime
Španski bijeli vuk, neprevaziđeni El Matador. Anđeo Madrida. Šef lob udaraca. Njegovo istinsko kraljevsko visočanstvo. Raul Gonzalez Blanco.
Joj Emrah Tahirovic
I Mustafa Kucukovic
I Mustafa Kucukovic
-
edinjo-bih
- Kontakt:
osmanagic je ipak bio daleko ispred njih... sjecam se i ja njih hehe ili jaganjca iz volongang wolves ili sejmenovic, brcanovic, kasumovic, jelic, kutlacic, hajdarevic, mackovic, peljto, musli, grozdanic, ... itd tesko je tad bilo skontati ko je bio pravi talenat (po meni 10% njih) a ko babin sin (ostatak od "skromnih" 90%).
Trenutno korisnika/ca: Bing [Bot], BosPos, Edin TM87, Goalgetter, GoldenLilies, leo1946, lumani, Poligon10, PSV, zaostrog i 67 gostiju.