Chat - ARHIVA POSTOVA

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

VanBasten
Moderator
Kontakt:

Re: Chat

Post Postao/la VanBasten » 16 feb 2018, 20:46

Sage je napisao/la:Ma Hendo zivi u nekom svom svijetu. Nemam nista protiv covjeka licno vec protiv te spike. Ljudi lete u svemir, razmisljaju o kolonizaciji drugih planeta(normalno da ces djecu u tom smjeru uputit) a ne kao sto dobra milijarda razmislja o Aladinu i letecem cilimu. I sto je najgore sto je to ubijedjeno da 'zna'!
Nista od toga se ne kosi sa islamskom teologijom. Stavise.

al-Khwarizmi, Avicenna and Jamshid al-Kashi developed methods in algebra, geometry and trigonometry.
Al-Battani (850–922) accurately determined the length of the solar year. He contributed to the Tables of Toledo, used by astronomers to predict the movements of the sun, moon and planets across the sky. Some of his astronomic tables were later used by Copernicus.

Al-Zarqali (1028–1087) developed a more accurate astrolabe, used for centuries afterwards. He constructed a water clock in Toledo. He discovered that the Sun's apogee moves slowly relative to the fixed stars, and obtained a good estimate of its motion for its rate of change. Nasir al-Din al-Tusi (1201–1274) wrote an important revision to Ptolemy's celestial model. When he became Helagu's astrologer, he was given an observatory and gained access to Chinese techniques and observations. He developed trigonometry as a separate field, and compiled the most accurate astronomical tables available up to that time.

Bez ovih islamskih ucenjaka ne bi ti pasa dalje od nanine jabuke, kamoli svemira. Takodjer, vazno je napomenuti da su svi bili fakihi, hafizi, odnosno i vjerski ucenjaci.

Kolaps islamskog svijeta, njegovo danasnjestanje, je kompleksna tema i nema jednostavnog odgovora. Ono sto je sigurno da je islam igrao najmanju ulogu u padu islamske civilizacije. No kako rekoh, tema je suvishe kompleksna, meni je pomalo mrsko da ulazim dublje posebno jer ne smatram ovaj forum mjestom za takve ozbiljne diskusije, kvalitet sagovornika je na jako niskom nivou.
glupost za hrabre je sebičan lijek

Dis tajm nekst jer, vil'bi čempions of Jurop

VanBasten
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la VanBasten » 16 feb 2018, 20:50

Hendo je napisao/la:Šta ima prirodno je da ločemo.
Zato su jedva 4 čovjeka klanjala dženazu Musa Ćazimu Ćatiću jer je pio.

To što se od 1942. počelo nešto nametati i uvoditi što veći broj praznika kako bi se narod napio, nije dio naše tradicije.
Nema veze jugoslovenska tradicija sa Bošnjačkom.
Mojne na Cazima. Ni slucajno. Ne prozivaj tako ljude ba imenom. Ti9 u njihova srca ne vidis.

Hendo
Kontakt:

Post Postao/la Hendo » 16 feb 2018, 20:59

VanBasten je napisao/la:
Hendo je napisao/la:Šta ima prirodno je da ločemo.
Zato su jedva 4 čovjeka klanjala dženazu Musa Ćazimu Ćatiću jer je pio.

To što se od 1942. počelo nešto nametati i uvoditi što veći broj praznika kako bi se narod napio, nije dio naše tradicije.
Nema veze jugoslovenska tradicija sa Bošnjačkom.
Mojne na Cazima. Ni slucajno. Ne prozivaj tako ljude ba imenom. Ti9 u njihova srca ne vidis.

Ja ne pišem ništa protiv Ćazima, nego govorim o mentalitetu tadašnjeg naroda koji je živio. Istaknuti pjesnik, poznata ličnost, i jedva skupili četiri čovjeka da mu klanjaju dženazu. Čak su par sati mčekali ne bi li ko naišao. A zašto? Zato što su znali da voli šljivovicu i da pije.
To je naša tradicija.
Kocka je bačena

sljivo
Kontakt:

Post Postao/la sljivo » 16 feb 2018, 21:05

Za naučni, tehnološki napredak jedna osoba ili par njih nije zaslužna već jedna veća zajednica ljudi koji su kroz vrijeme nadolazili na bolje ideje ili na ideju koju mijenja paradigmu, koja mijenja dotadašnji pogled i shvatanje svijeta. Bez Arapskih, Kineskih, Britanskih ili Njemačkih naučnika bi sigurno došli do ovog stepena razvoja samo je pitanje vremena, sad ili za 50 godina, svejedno, i ako ne njihovom krivicom onda nečijom drugom. Nema tog nekog povlaštenog statusa niti nečeg specijalnog ili preodređenog za nekoga da nešto otkrije, prouči, razvije već samo se trebaš upitati pravo pitanje i biti na pravom mjestu, i u pravo vrijeme.

sekerbay
Kontakt:

Post Postao/la sekerbay » 16 feb 2018, 21:07

VanBasten je napisao/la:Kolaps islamskog svijeta, njegovo danasnjestanje, je kompleksna tema i nema jednostavnog odgovora. Ono sto je sigurno da je islam igrao najmanju ulogu u padu islamske civilizacije. No kako rekoh, tema je suvishe kompleksna, meni je pomalo mrsko da ulazim dublje posebno jer ne smatram ovaj forum mjestom za takve ozbiljne diskusije
Budući da nemamo boljeg, forum je idealno mjesto za takve diskusije.
Eno, imamo i temu(najveće misterije) na kojoj se može napisati par riječi.
I da, volio bih čuti tvoje mišljenje.
like my saint of a mum used to say, "get 'em young, and the possibilities are endless."

sekerbay
Kontakt:

Post Postao/la sekerbay » 16 feb 2018, 21:29

like my saint of a mum used to say, "get 'em young, and the possibilities are endless."

Derdiyok
Kontakt:

Post Postao/la Derdiyok » 16 feb 2018, 21:30

VanBasten je napisao/la:

:thumbup:
® GONGASHI POWERHOUSE ®

Hendo
Kontakt:

Post Postao/la Hendo » 16 feb 2018, 21:46

sekerbay je napisao/la:Uh, šta je ovo :shock:

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/sv ... vci-islama

Obična laž starog lašca Mirnesa Kovača.
Stavili slike gdje saudijci poklanjaju ruže za bajram ženama kao sliku za valentinovo, a taj učenjak bi bio kao kad bi neko u Saudiji citirao Belmina i rekao muslimani u Bosni smatraju da je čovjek koji pije alkohol i drogira se normalan.

Usput, jesi li vidio slike na fb stranici džemata "Ikre". Denis Zvizdić nas pozvao u posjetu.
Kocka je bačena

kobe24
Kontakt:

Post Postao/la kobe24 » 16 feb 2018, 21:53

Klasika, od Mirnesa Kovaca se ovo i ocekivalo. Covjek konstantno pise tekstove protiv KSA. Ne znam samo zasto on i istomisljenici koji su se debelo uhljebili u IZ besplatno idu na hadzdz u Saudiju, kad do te mjere mrze tu zemlju. Oprase na ruke zive i mrtve saudijske sejhove, blate na sve moguce nacine (opravdano i uglavnom neopravdano) zemlju gdje se rodilo najodabranije bice, a onda kad dodje vrijeme hadzdza, budu nekakvi vodici i bez imalo srama posjecuju tu zemlju.
Evo o cemu je zapravo rijec:
Sav govor o "Valentinovu u kolijevci islama" bazira se na stavu Ahmed ibn Kasima el-Gamidija - čovjeka koji je završio ekonomski fakultet u Džiddi a doktorirao na američkom univerzitetu "Ambasador" iz oblasti strateškog planiranja.
Na istom univerzitetu je i magistrirao.
U njegovoj biografiji se navodi da je uzimao znanje i idžazetname od raznih učenjaka S. Arabije. Bio je predsjednik organizacije "El-mr bil-ma'ruf ven-nehj anil-munker".
Nije mi poznato da je predstavljao, ili da predstavlja, nekog posebnog vjerskog autoriteta u Saudiji.
Uzimati njegov stav i prilijepiti ga "kleru" koji je "ohalalio" proslavu Valentinova je klasično obmanjivanje javnosti i to baš u jeku žestoke borbe, u kolijevci islama, između "klera" i onih koji bi da to društvo vesternizuju.
(Toliko o al-jazeerinoj informaciji).

Što se tiče kritike uleme, bilo koje, smatram da za to nema zapreke ukoliko se to radi s emanetom i argumentima.
Govor uleme nije sveto pismo...
Ali koristiti se argumentima koji nemaju veze sa onim što se kritikuje i pripisivati ljudima (ulemi) ono što nisu rekli je izdaja emaneta nauke.
Stvar je mnogo ozbiljnija kada se radi o svetoj zemlji i onome što joj se pokušava nametnuti.
Moja reakcija išla je u tom smjeru.

Halil ef. Makić
A, Allah Uzviseni u Kur'anu kaze:

O vjernici, dužnosti prema Allahu izvršavajte i pravedno svjedočite! Neka vas mržnja koju prema nekim ljudima nosite nikako ne navede da nepravedni budete! Pravedni budite, to je najbliže čestitosti, i bojte se Allaha, jer Allah dobro zna ono što činite. (Al-Ma'ide, 8.)

O vjernici, ako vam nekakav nepošten čovjek donese kakvu vijest, dobro je provjerite, da u neznanju nekome zlo ne učinite, pa da se zbog onog što ste učinili pokajete. (El-Hudžurat, 6.)
"Ja samo želim da učinim dobro koliko mogu, a uspjeh moj zavisi od Allaha, u Njega se uzdam i Njemu se obraćam."

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 16 feb 2018, 21:54

Hendi svaki novinar koji nema bradu do koljena lazov :urnebes:

Pravi vas je pozvao, zna odakle mu glasovi dolaze. :urnebes:

Penaltiky
Kontakt:

Post Postao/la Penaltiky » 16 feb 2018, 21:55

Pomislio bi neko KSA neka utopija. N1 četnici, očekujem i AJB uskoro da budu četnici.
Šit bi loš, a sudžuk žilav...

Sage
Kontakt:

Post Postao/la Sage » 16 feb 2018, 22:08

A sto je svaka druga u tim vasim navodima" o bojte se Allaha' ...sto da ga se bojim? Zar me ne bi trebao voljet? I sta ako pogrijesim, ako izaberem pogresno, pa dao mi je razum. Da razlucim dobro i zlo. Zasto strah? Ili da kazem uslov? Zbog Dzehennema? Vatre? Zar me ne bi isti taj Stvoritelj trebao spasiti ako mu zavapim za pomoc? A ne odmah pod mac bato...
Emancipate yourselves from mental slavery...

Memento Mori...

VanBasten
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la VanBasten » 16 feb 2018, 22:09

Hendo je napisao/la:

Obična laž starog lašca Mirnesa Kovača.
Stavili slike gdje saudijci poklanjaju ruže za bajram ženama kao sliku za valentinovo, a taj učenjak bi bio kao kad bi neko u Saudiji citirao Belmina i rekao muslimani u Bosni smatraju da je čovjek koji pije alkohol i drogira se normalan.

Usput, jesi li vidio slike na fb stranici džemata "Ikre". Denis Zvizdić nas pozvao u posjetu.
Ovo je istina.

Potvrdila i Al Arabia, koja je de facto drzavna TV

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 16 feb 2018, 22:15

Penaltiky je napisao/la:Pomislio bi neko KSA neka utopija. N1 četnici, očekujem i AJB uskoro da budu četnici.
Eto npr dobro pitanje sto neki Bosanci brane takvo zlo kakva je KSA. Ako krenemo nabrajati lose stvari koje poticu iz te drzave nabrojali bi daleko vise nego pozitivnih. Jedna od najlosijih zemalja za zene po svim ocjenama i izvorima, zemlja gdje neko odvali nesto i svi tako moraju raditi. Ako oni kazu da je Valentin dobar odmah ce i ovi po svijetu sto su finansirani od njih poceti isto pricati.

Finn
Kontakt:

Post Postao/la Finn » 16 feb 2018, 22:17

Sage je napisao/la:A sto je svaka druga u tim vasim navodima" o bojte se Allaha' ...sto da ga se bojim? Zar me ne bi trebao voljet? I sta ako pogrijesim, ako izaberem pogresno, pa dao mi je razum. Da razlucim dobro i zlo. Zasto strah? Ili da kazem uslov? Zbog Dzehennema? Vatre? Zar me ne bi isti taj Stvoritelj trebao spasiti ako mu zavapim za pomoc? A ne odmah pod mac bato...
Naravno da ti je dopušteno pogriješiti i griješiti. Zato smo svi i stvoreni griješni, jer da nismo, ne bi sve ovo ni imalo smisla. Pusti radikale koji te odmah šalju u džehenem ako si u ovom trenutku u nekom čudnom dijelu života. Samo je fazon opametiti se relativno na vrijeme. Ima ljudi koji budu griješni do 40-50 pa se okrenu vjeri, a imaš i onih koji budu vjernici do 40-50, a onda se okrenu zlu, tj. lošim stvarima. I onda obojica presele. Šta misliš koji ide u dženet, a koji u džehenem?

Linija
Kontakt:

Post Postao/la Linija » 16 feb 2018, 22:21

čitam ovog tuzlaka i njegove postove, čovjek navalio na religiju, na bošnjake, uređivo bi države... pomisli čovjek da je proputovo svijet, vidio svašta, guzio svašta. a on jadnik na forumu palamudi. :rol:

onaj heler blentavi jest tenkre, al je makar yebo za razliku od ovog :rol:
"Benjamin Isović, sin slavnog pjevača narodne glazbe Safeta i autor navijačke himne Sarajeva, utakmicu između Željezničara i Videotona nazvao je najznačajnijom za svakog navijača Sarajeva."

kobe24
Kontakt:

Post Postao/la kobe24 » 16 feb 2018, 22:23

VanBasten je napisao/la: Ovo je istina.

Vijest jeste istinita, samo sto doktor ekonomije ne moze donositi vjerske propise. Ovaj tip u Arabiji nije nikakav vjerski autoritet, nije clan stalne komisije za fetve i nema nikakve reference da bi mogao izvlaciti propise iz Kur'ana i hadisa. To je ovaj Kovac kao i obicno jedva docekao i osuo je drvlje i kamenje po toj drzavi, ali ce takvi kao on opet na ljeto sa svojim porodicama besplatno put Mekke i Medine.
"Ja samo želim da učinim dobro koliko mogu, a uspjeh moj zavisi od Allaha, u Njega se uzdam i Njemu se obraćam."

VanBasten
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la VanBasten » 16 feb 2018, 22:36

kobe24 je napisao/la:
VanBasten je napisao/la: Ovo je istina.

Vijest jeste istinita, samo sto doktor ekonomije ne moze donositi vjerske propise. Ovaj tip u Arabiji nije nikakav vjerski autoritet, nije clan stalne komisije za fetve i nema nikakve reference da bi mogao izvlaciti propise iz Kur'ana i hadisa. To je ovaj Kovac kao i obicno jedva docekao i osuo je drvlje i kamenje po toj drzavi, ali ce takvi kao on opet na ljeto sa svojim porodicama besplatno put Mekke i Medine.
Brate, to je zavrsena stvar. Niko, pogotovo u vaktu ovog Salmanovog debila od sina, ne moze izjaviti nista slicno na Tvu bez pecata debila. Gotova stvar. Kakva komisija za fetve, pitaju se ko isto ko i ti. Ili u cuzu ko Salman Ouda. Odavno Saudijska Arabija nije imala loshiju vlast, od rahmetli Fejsala sve je lagano krenulo nizbrdo. Siigurno posljednji saudijski kralj vrijedan svakog respekta, izmedjuostalog zato su ga i roknuli. Ja se iskreno nadam kakvom drzavnom udaru tamo nakom oceve mu smrti, inace im se crno pise.
Zadnja izmjena: VanBasten, dana/u 16 feb 2018, 22:38, ukupno mijenjano 1 put.

Derdiyok
Kontakt:

Post Postao/la Derdiyok » 16 feb 2018, 22:37

Sage je napisao/la:A sto je svaka druga u tim vasim navodima" o bojte se Allaha' ...sto da ga se bojim? Zar me ne bi trebao voljet? I sta ako pogrijesim, ako izaberem pogresno, pa dao mi je razum. Da razlucim dobro i zlo. Zasto strah? Ili da kazem uslov? Zbog Dzehennema? Vatre? Zar me ne bi isti taj Stvoritelj trebao spasiti ako mu zavapim za pomoc? A ne odmah pod mac bato...
Traži oprost na vrijeme i iskreno.

Sutra ću ti detaljnije odgovoriti na ovaj post iz moje perspektive prvenstveno.
Halali, jedva gledam na oči.
Selam za brata kobeta.
® GONGASHI POWERHOUSE ®

kobe24
Kontakt:

Post Postao/la kobe24 » 16 feb 2018, 22:58

VanBasten je napisao/la: Brate, to je zavrsena stvar. Niko, pogotovo u vaktu ovog Salmanovog debila od sina, ne moze izjaviti nista slicno na Tvu bez pecata debila. Gotova stvar. Kakva komisija za fetve, pitaju se ko isto ko i ti. Ili u cuzu ko Salman Ouda. Odavno Saudijska Arabija nije imala loshiju vlast, od rahmetli Fejsala sve je lagano krenulo nizbrdo. Siigurno posljednji saudijski kralj vrijedan svakog respekta, izmedjuostalog zato su ga i roknuli. Ja se iskreno nadam kakvom drzavnom udaru tamo nakom oceve mu smrti, inace im se crno pise.
Slazem se, samo sto se na osnovu toga ne moze suditi o suadijskoj ulemi, koja u takvom sistemu nema nikakva prava. Kovac i njegovi istomisljenici su ovo iskoristili da po drustvenim mrezama ismiju saudijsku ulemu i sve njihove ucenjake (ima ih i jaki su ko beton), a ovaj koji je govorio o valentinovu nije islamski ucenjak i nije dio tamosnje uleme. To bi isto bilo da nas neki ekonomista govori o vjeri i donosi propise, a da onda neka lijeva zemlja kaze kako je taj biser rekao da se u Bosni ne mora nositi marama jer nije propisana u islamu i da se onda njegovo misljenje uzima kao relevantno. Licemjerstvo i mrznja ovih nasih strucnjaka svako malo isplivaju na povrsinu.

Alejkesselam, brate Derdiyoce! :salut:

Zaključano

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 26 gostiju.