Postao/la dnalydal » 26 feb 2018, 00:27

Ovo stvarno djeluje kao da nam se sistem takmičeja maksimalno otvorio, bez da oduzimam značaj našim generalno dobrim igrama. Onaj ko misli da se protiv Francuza i Rusa moglo više, a da je pri tome pogledao naš sastav, vjerovatno treba ozbiljno savjetovanje na psihijatrijskom odjelu. Činjenica je da su i Češka i Finska i Island i Bugarska, koje god od ovih ekipa se plasirale dalje, itekako ekipe s kojima mi možemo ravnopravno da igramo. Eh sad...
Otvara se jedino pitanje ko će u kakvom sastavu igrati ovaj drugi dio kvalifikacija. Prva se dva kola igraju u septembru i tu možemo očekivati najjače sastave, no problem je ostatak kalendara, koji se ponovo poklapa sa nba i euroligašim rasporedom. Drugim riječima, ukoliko Musa odluči da već ovo ljeto ode u NBA, mi na njega sasvim sigurno nećemo moći računati (najvjerovatnije ni u ova prva dva kola). Jednako i u slučaju da se Cedevita plasira u Euroligu ili mali odluči da ostane u Evropi pa potpiše za neki drugi euroligaški tim (s tim što bi prva dva kola eto možda ko i zaigrao). Isto vrijedi i za bilo kojeg drugog našeg igrača koji bi eventualno potpisao zatim iz eurolige, s tim što na sreću (na sreću u kontekstu ovih kvalifikacija samo) mi takvih nemamo ni na mapi. Loša vijest je i to da bi i u ta prva dva kola i Česi i Finci mogli izvesti najjače timove, što ih ponovo čini, usudio bih se reći i boljima od nas, tako da bi bilo dobro sastati se npr. sa Islandom ili Bugarskom u ova prva dva kola, a da protiv ovih jačih igramo u kasnijoj fazi, kada oni već budu oslabljeni.
U prvom kolu bi igrali u gostima protiv drugoplasiranog tim iz te grupe (potpuno neizvjesno), dok u drugom kolu na svom terenu dočekujemo prvoplasiranog (u svakom slučaju moguće dobiti). Ne znam...djelueje u svakom slučaju da nam se otvorilo, a na nama je da to ne upropastimo...odnosno da nam se poklopi sve,uključujući i ljetni prelazni rok za sve košarkaše iz ovih 6 zemalja koje čine našu grupu u narednj fazi takmičenja. Potrebno je naravno i proći ovu aktuelnu grupu, a nadam se da će nam u tome pomoći i Rusi,kojinećedozvoliti iznenađenje protiv Belgije.