ATP Tour
Moderatori/ce: Monolog,Unofficialpage
Re: ATP Tour
Poetično šibaju u aut sedam od osam mečeva... 
Ali opet stoji koliko god mečeva su dobili tim bekendom, isto toliko su ih i izgubili. Nemoguće je da taj bekend uvijek bude na vrhunskom nivou, kod svakog igrača koji koristi taj udarac, pa makar i Federer, jedna od osnovnih priprema za meč je kako iskoristiti njegov one-handed backhand.
To sam gore pisao jer sam naletio na video dječaka ne starijeg od 10 godina koji šiba jednoručne bekende na treningu.
To sam gore pisao jer sam naletio na video dječaka ne starijeg od 10 godina koji šiba jednoručne bekende na treningu.
Rafa Nadal!
EDIN DŽEKO!!!
EDIN DŽEKO!!!
Kakva partija Chunga, aferim nextgen šampionu 
Ako je ovo budućnost tenisa onda nakon oproštaja Federera, Nadala i Noleta treba ugasiti sport totalno.
Ako je ovo budućnost tenisa onda nakon oproštaja Federera, Nadala i Noleta treba ugasiti sport totalno.
Isner pomeo Chunga za samo 1 sat i 9 minuta igre. Brilijantna partija Velikog Johna, servis je bio na nivou, a kod Chunga nije ništa funkcionisalo.
Isner u polufinalu čeka Delpa/Raonica i večerašnjom pobjedom se vratio u TOP10
Isner u polufinalu čeka Delpa/Raonica i večerašnjom pobjedom se vratio u TOP10
Rafa Nadal!
EDIN DŽEKO!!!
EDIN DŽEKO!!!
Ne bih se slozio, Nadal i spin su primjer slabosti tog jednorucnog bekenda i njegov omjer na sljaci protiv igraca sa 1h bh. Jednostavno jednorucni nema odgovor za visoke spinove na sporim podlogama i nema niko tu konstantu da zabija winnere na sljaci protiv takvih baselinera.AA23 je napisao/la:Dvoručni bekhend jeste sigurniji za odigrati, jači je i stabilniji, ali nikada nije u stanju pogoditi ono što jednoručni može, u tome je i suštinska razlika.
Dvoručni je mnogo sigurnija opcija za početnike, jer i tenis teži tome, ne tehničkom kvalitetu već nekoj sigurnosti i fizičkom naporu. Jednoručni bekend je labilan bekend, ima tešku kontrolu i moraš biti mnogo jak na nogama i da imaš snage u zglobu da bi ga igrao, ali ako ga dovedeš na zavidan nivo, jači je od dvoručnog bekenda.
Ne stalno, ali jednoručni bekend u primeu (čudan izraz, ali meni odgovara) je bekend koji kida mečeve i osvaja bez obzira kako igrao protivnik, najbolji primjer za to je Stan Wawrinka, kada taj čovjek probudi svoj jednoručni, pa ni dva Novaka Đokovića ga ne mogu pobijediti, a drugi primjer je Federer na AO 2017, onakav bekend je njegov vjerovatno najbolji na nekom GS-u od ere njegovog primea.
Igrači naravno biraju kako će da igraju, znatno je lakše igrati dvoručno nego sa jednom, i za današnji tenis, dvoručni je u blagoj prednosti nad jednoručnim, koji moraš doktorirati da bi ga znao koristiti.
Isto tako ne mislim da je tehnicki zahtjevniji jednorucni od dvorucnog bekenda, jednorucni je prirodniji a dvorucni itekako moras usavrsit da bi igrao tehnicki ispravno. Dvorucni je itekako sigurniji u razmjenama, defanzivi i lakse se dozira, te je lakse povlaciti spinove. 1h je prije svega napadacki udarac i nema defanzivnog igraca da igra jednorucni (ovako na prvu mahniti Robredo mi pada napamet, igrao 1h i defanzivan tenis).
Na amaterskom nivou je mnogo zastupljeniji jednorucni bekend, upravo zato jer ga je amateru lakse odigrati, prirodnije i sam ga igram i nema sanse da uopce mogu odigrat s 2 ruke, trebali bi mi sati i sati treninga i mozda strucni casovi da skontam + je toliko komplikovan jer lijeva ruka odradjuje 80% udarca, a desna samo pridrzava bukvalno (naravno kod desnjaka), i to je mozda i najveci razlog zasto je komplikovan toliko.
Sto se tice Shapovalova, mislim da bi ga moglo kostat sto je izabrao jednorucni, ljevak sa jednorucnim u ovoj eri to je veliki znak pitanja. Potencijal je veliki, al' bojim se da ce mu taj bekend oduzeti prednost u najvaznijim mecevima protiv desnjaka koji mogu forsirati spin dijagonale iz forhenda (a to je najlaksi udarac za profesionalce).
Isner gazi sve redom. Al' mislim da Delpo ima formulu, ali prvo mora ponovit cjepanje Raonica sa IW.
Roger Federer the greatest of all time!
Peyton Manning - the greatest QB of all time!
Jest,bio je potreban samo najbolji sljakas u historiji pa da skroz naskroz ujebe taj Federerov bekhend na toj podlozi,dok je sa svima ostalim izlazio na kraj.Jednorucni bekhend je gotiva mrtva,rekli bi "relic of a forgotten time".I dan danas stoji pravilo da ko igra jednorucni bekhend,da je obicno jako dobar na mrezi i da dobro igra voleje,a svi znamo kakav se tenis prije igrao kada je jednorucni bekhend bio zastupljeniji,a kakav se igra danas.Tako da se ovih dana vjerovatno vise isplati ic na sigurno i igrat dvorucno
Ne mora znacit da ce Shapovalova kostat jednorucni bekhend.Sve ce zavisit od toga koliko je dobar ustvari prije svega u odnosu na Chunga,Corica itd.Nece se on morat citavu karijeru ganjat sa Nadalom na pariskoj zemlji.Sto se Chungya tice,previse se on poceo hvalit prerano.Dobio je Djokovica ali smo na narednim turnirima vidjeli i da ga drugi mogu dobit veoma lako.Na svim ostalim turnirima je bio relativno prosjecan za nekog ko vec ima 21 godinu.Sve je to malo i jalovo za ove hvalospjeve koje dobija.
Za tenis bi najbolje bilo da se Kyrgios napokon uozbilji i on bi uz Zvereva cinio nekog ko bi dominirao narednih godina,al sta ces kad je frajer budala a talentovaniji je od svih njih.Al i Zverev me nervira opasno u zadnje vrijeme.Mora ove godine skinut skalp nekom velikom na GS,inace ce bit jasno da od njega nema nista dok ovi najbolji ne odu u penziju.
Ne mora znacit da ce Shapovalova kostat jednorucni bekhend.Sve ce zavisit od toga koliko je dobar ustvari prije svega u odnosu na Chunga,Corica itd.Nece se on morat citavu karijeru ganjat sa Nadalom na pariskoj zemlji.Sto se Chungya tice,previse se on poceo hvalit prerano.Dobio je Djokovica ali smo na narednim turnirima vidjeli i da ga drugi mogu dobit veoma lako.Na svim ostalim turnirima je bio relativno prosjecan za nekog ko vec ima 21 godinu.Sve je to malo i jalovo za ove hvalospjeve koje dobija.
Za tenis bi najbolje bilo da se Kyrgios napokon uozbilji i on bi uz Zvereva cinio nekog ko bi dominirao narednih godina,al sta ces kad je frajer budala a talentovaniji je od svih njih.Al i Zverev me nervira opasno u zadnje vrijeme.Mora ove godine skinut skalp nekom velikom na GS,inace ce bit jasno da od njega nema nista dok ovi najbolji ne odu u penziju.
Ne znam, nekako sam na strani dvoručnog bekenda, 1h bekend je lijep za vidjeti, ali dvoručni donosi titule. (ako izuzmemo najveceg ikad RF, malo je igrača koji se mogu pohvaliti da imaju velike titule u posljednjih 10-ak godina, tačnije taj broj je znatno manji od igrača sa 2h bekendom (Rafa, Nole, Andy). Vjerovatno postoje ti sitni detalji i uvijek će postojati jer je danas vazna iskljucivo sprema igrača, igra sa baseline-a, ne kao prije 50-60 godina gdje je bio zastupljen servis-volej, tu se nedostaci 1hbekenda nisu dali primijetiti. Danas kada trebate imati izuzetnu spremu, dobru igru sa osnovne linije, dobru defanzivu i prije svega taktičku igru, dvoručni bekend ima veliku prednost.
Rafa Nadal!
EDIN DŽEKO!!!
EDIN DŽEKO!!!
- QUARTERBACK
- Kontakt:
sta je s raonica, ko ljuba alicic iz mladjih dana 
E jes' mi pun **** ove majice na Del Potru. :')
Postoji li neko da je ne nosi **** mater
Postoji li neko da je ne nosi **** mater
Ako neko igra e sports igre, poput Dote naprimjer
, može uporediti kao da odabereš heroja sa kojim je mnogo teže igrati da ga naučiš i usavršiš i opet ti ne garantuje niko da češ biti stalno dobar sa njim, ili da uzmeš nekog heroja koji je po tom pitanju konstantan, a dosta lakši za naučiti, međutim na vrhuncu nije bolji od ovog prethodnog.
Tako da je meni prime jednoručni BH>prime dvoručni, ali prime jednoručni je vrlo, vrlo rijetka pojava, a kako se igra mijenja i teži se više fizikalijama nego tehnici, dvoručni bekend je logičnija i isplativija opcija.
Tako da je meni prime jednoručni BH>prime dvoručni, ali prime jednoručni je vrlo, vrlo rijetka pojava, a kako se igra mijenja i teži se više fizikalijama nego tehnici, dvoručni bekend je logičnija i isplativija opcija.
delpo miloš je bio izvrstan meč, gledao sam iz kreveta i ni sekunde mi se nije spavalo
drago mi ne da se miloš vraća, pa makar i igrao samo taj svoj jednodimenzionalni tenis
drago mi ne da se miloš vraća, pa makar i igrao samo taj svoj jednodimenzionalni tenis
Ja igram jednorucni jer ne znam dvorucni, da mi neko ponudi da me nauci i utrenira odmah bi presao na dvorucni. Uvijek mi je bio enigma i nemam taj sklad pokreta da izvodim to tako tehnicki, tako da je lakse ovako po meni "prirodno".
Inace imam jedno pitanje za ove koji se bave amaterski i igraju jednorucni bh, da li vam je hvat potpuno isti kod izvodjenja forhenda i bekenda i kako je kod profesionalaca? Meni hvat kada igram bekend bjezi malo istocno u odnosu na servis i forhend, e sad se pitam da li je to greska po defaultu ili je kako kome odgovara, nije veliko odstupanje ali je dovoljno da ne mogu odigrat bekend s hvatom forhenda i obrnuto.
Da ne bude offtopic, Delpo fantastican preokret, prekvalitetno igra, i Milos bio dobar ali u kljucnim trenucima Delpov forhend preuzima stvar u svoje ruke, kakav magican udarac, romantika je gledat tenis kad je njegov forhend na ovom nivou. Idemo povezat sunshine double, tesko da neko ima spoj glava kvalitet da skine Delpa u Miamiju od preostalih igraca i osvoji ovdje titulu. Majstor zasluzuje bit u top 3 do kraja godine dosta ovih prevara Dimitrov, Cilic, Zverev, Thiem vise.
Inace imam jedno pitanje za ove koji se bave amaterski i igraju jednorucni bh, da li vam je hvat potpuno isti kod izvodjenja forhenda i bekenda i kako je kod profesionalaca? Meni hvat kada igram bekend bjezi malo istocno u odnosu na servis i forhend, e sad se pitam da li je to greska po defaultu ili je kako kome odgovara, nije veliko odstupanje ali je dovoljno da ne mogu odigrat bekend s hvatom forhenda i obrnuto.
Da ne bude offtopic, Delpo fantastican preokret, prekvalitetno igra, i Milos bio dobar ali u kljucnim trenucima Delpov forhend preuzima stvar u svoje ruke, kakav magican udarac, romantika je gledat tenis kad je njegov forhend na ovom nivou. Idemo povezat sunshine double, tesko da neko ima spoj glava kvalitet da skine Delpa u Miamiju od preostalih igraca i osvoji ovdje titulu. Majstor zasluzuje bit u top 3 do kraja godine dosta ovih prevara Dimitrov, Cilic, Zverev, Thiem vise.
Roger Federer the greatest of all time!
Ja igram dvoručni pa ne mogu odgovoriti za sebe ali što se tiče profesionalaca kod njih je drukčiji. Kod forhenda je hvat na 4 ili 3 a kod bekenda uglavnom na 1.Edin TM87 je napisao/la:Inace imam jedno pitanje za ove koji se bave amaterski i igraju jednorucni bh, da li vam je hvat potpuno isti kod izvodjenja forhenda i bekenda i kako je kod profesionalaca? Meni hvat kada igram bekend bjezi malo istocno u odnosu na servis i forhend, e sad se pitam da li je to greska po defaultu ili je kako kome odgovara, nije veliko odstupanje ali je dovoljno da ne mogu odigrat bekend s hvatom forhenda i obrnuto.
Evo koji dio gripa mi je koji broj.
Vrh
**1**
*8*2*
7***3
*6*4*
**5**
Dno
Kakva igra Pablita.
Čekam već dva mjeseca da neko dobro naruži ovog mamlaza.
Čekam već dva mjeseca da neko dobro naruži ovog mamlaza.
E bog te **** i ovaj sport...
- branimir85
- Kontakt:
Isner Goat
Del Potro u prvom setu bez winera
Del Potro u prvom setu bez winera
"S jednim milijunom dolara ili s pet, deset ili sto, opet možeš samo jednom dnevno ručati i večerati. "
Isner igra odlično. Prva serva uvijek kad treba. Moglo bi ovo u TB
koji je merak ovim argentinskim sportistima ..... gdje god igraju mogu računati na strašnu podršku iz publike. uvijek se sjetim hokeja na travi sa olimpijade ili još bolje košarkaškog meča brazil- argentina. koje je to ludilo bilo
mada danas će Delpou teško šta pomoći ako Isner ovako nastavi servirati
mada danas će Delpou teško šta pomoći ako Isner ovako nastavi servirati
Edin TM87 je napisao/la:Ja igram jednorucni jer ne znam dvorucni, da mi neko ponudi da me nauci i utrenira odmah bi presao na dvorucni. Uvijek mi je bio enigma i nemam taj sklad pokreta da izvodim to tako tehnicki, tako da je lakse ovako po meni "prirodno".
Nemoj gledati to tako, kod nas jednoručnih.
Ja recimo igram FH, a rotiram reket i hvatam grip za BH i drugačiji je od FH gripa, jer sa gripom od FH nema šanse da odigram BH, morao bi slomiti zglob da to uradim
Pri bekendu tri prsta mi drže grip i spinujem lopticu mnogo, tako da mi dijagonale leže, a paralele često prelijeću teren.
Kako da objasnim grip, nešto ko kod Federera
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.