Miroslav Blažević je svim kritičarima još jednom začepio usta. Hrvatski loptački čarobnjak krenuo je u još jedan osvajački pohod. S Bosnom i Hercegovinom želi doći do Svjetskog prvenstva 2010.
Vodio je Švicarsku, Hrvatsku, Iran te sada Bosnu i Hercegovinu. Brončani kip zaslužio je za “francusku bajku”. Podigao je visoko letvicu svojim nasljednicima za kormilom naše reprezentacije. Ćiro je samo jedan, i neponovljiv! U 70 i nekoj godini još uživa u poslu. Kaže: - Nikada nisam bio bolji trener!
Nije samoreklama. Pitajte što misle u Bosni i Hercegovini nakon maestralnog izdanja njihove selekcije pod ravnanjem maestra Ćire.
- Upravo smo sletjeli. Ovdje je ludilo. Da mi je naći neki sporedan izlaz iz zrakoplovne luke...
Ćiro, novi ste kralj Bosne i Hercegovine, ujedinili ste sve.
- Jesam! Barem na trenutak, i to zahvaljujući lopti koja ima čarobnu moć. Nogomet je jači od svih političara.
Uvijek ste tvrdili da je taktika nebitna, a sada ste u šahovskoj partiji nokautirali belgijskog izbornika Renea Vandereyckena. Ostavili ste mu inicijativu i razorili iz kontranapada.
- U završnici smo iskoristili njihov bezglavi juriš. Pitajte igrače što misle o taktici starog mudraca Ćire. Taktika i strategija. I psihološka priprema kao ključna podloga. Glave su bitne. A nedostajala su mi četvorica igrača, vratara sam morao izmisliti.
Belgijski izbornik žalio se na slabu igru svoje obrane, a odgovorili ste mu da je njegov problem u - bosanskom napadu?
- Džeko je opak igrač, postigao je sedmi gol za reprezentaciju. Naša je tajna u strategiji, lavini koja je pomela Belgijce. U završnicu dolazi po četiri igrača. Poput oluje smo, ne znaš gdje će udariti.
Pandža i Nadarević su dobro obavili posao u obrani, a Ibričić na sredini terena?
- Pandža je moje najveće otkriće. Nadarević je bio odličan, a Ibričić obavio veliki dio posla. No, cijela je momčad bila stroj, inače ne bi dotukli Belgijce do nogu.
Odmah nakon čestitke Ćiro ističe: - Istjerali ste me iz Hrvatske, evo kakav sam trener.
Mobitel je vjerojatno užaren od poziva, je li se javio Vlatko Marković?
- Javio se ‘moj predsjednik’, nego što. Neću mu nikad oprostiti da me proglasio starcem i maknuo iz reprezentacije. On i onaj Uljan iz Kostrene. I tako su hrvatskom narodu uskratili mogućnost za radost. Bio bih postao prvak Europe ili svijeta s Hrvatskom.
No, Hrvatska ima uspješnog trenera?
- Genijalca. Moja škola!
Na dobrom ste putu da osvojite drugo mjesto i izborite kvalifikacije, baraž da Svjetsko prvenstvo?
- Polako, najprije valja reći da Bosna i Hercegovina može biti još i prva u skupini. Dolaze nam Belgijci, Turci i Španjolci, a u goste odlazimo slabijim suparnicima. Španjolci su mi jednom pobjegli s udice, imali smo bod u džepu, pali smo u sudačkom vremenu. Ja uvijek naplaćujem račune!
Ipak, drugo mjesto je realnost, i onda na - Hrvatsku?
- Ne, samo to ne. Hrvatska reprezentacija je raskoš znanja i snage. Najbolja na svijetu! Sudarit ćemo se u Južnoj Africi. To je moj san.
Ali, najprije u srijedu opet Belgija?
- Teža utakmica od one u Genku. Nema euforije. Mobilizacija je potpuna. Uzeo sam bič. U Zenici će istrčati gladni lavovi. U Genku je bilo tek predjelo. Gozbu tek moramo prirediti.
Bosna i Hercegovina u nogometnom je plamenu radosti. Ćiro Blažević je u naslovnoj ulozi. Kritičari su u mišjoj rupi (kao i u Hrvatskoj), u srijedu će u Zenici biti spektakl.