Vreme je da i ja prozborim koju ovde.Dugo citam ove kolumne zaista odlicnih pisaca Takticara,Monologa,Bezimenog i ostale ekipe i odlucih I ja da krenem i ja u ovu pustolovinu zvanu kolumna.
Kao sto je poznato ovde na forumu koliko sam ovde vec malo vise od godinu dana,ja sam momak/covek koji zivi za sport,kojem je sport nacin zivota.Tako odlucih I ja da prva kolumna bude posvecena Sportu opcenito a videcemo da li cu se dotaci I ostalih grana.
Sport.Sta je u stvari prava definicija sporta?Da li uopste postoji prava definicija sporta?Po meni sport nije samo nadmetanje,nije samo borba pojedinaca,timova,sport nije samo razvoj svoga tela vec je sport spajanje sa ljudima iz citavoga sveta.Na olimpijadama bilo zimskim,letnjim,seniorskim,univerzijadama su beskonacne reke ljudi iz svih zemalja sveta gde se oni medjusobno druze.U tome je upravo I najvaznija stvar sporta-sklapanje novih prijateljstava.Tek onda posle dolazi sportsko nadmetanje koje u normalnim okolnostima bi trebalo da bude tek na drugome mestu.
Jos u davna vremena u raznim civilizacijama bilo Grcka,Kina,Rim…postojao je sport,mnogi sportovi danas upravo imaju svoje “predake” bas u tim civilizacijama.
Tako se npr.fudbal kako kazu istorijske knjige I izvori pikao cak I pre Isusa Hrista u Dinastiji Qin u Kini samo naravno pod drugim imenom.
Rukomet se npr.igrao jos u starom Egiptu pod nazivom Hazena,cak mislim da je pod tim nazivom dosao u Dalmaciju.
Naravno znamo da je atletika vec odavno poznata jos u vreme Gala,Rimljana I ostalih naroda.
Poznati filozofi Sokrat I Aristotel bili su mozda I najznacajni zagovornici sporta u ta davna vremena,oni su davali u njihovo vreme jedan od najvecih znacaja upravo sportu sto znaci da je I tada biti veoma vazan.
Od tada pa na ovamo krece razvoj sporta kao jedne od najvaznih ljudskih delatnosti,te danas imamo da se dosta klinaca opredeljuje za sport sto je veoma drago.
Da skratimo pricu malo da ne idemo na dugo I na siroko jer se moze pisati dolazimo do nase bliske proslosti.
Danas kao sto sam rekao sport postaje vazna ljudska delatnost,sport postaje sredstvo socijalnih integracija,spaja ljude razlicitih rasa,spolova,dobi,porekla I to je kako sam rekao na pocetku jedna od najvecih prednosti sporta.
Po meni sport iako postaje veoma vazan u nasim skoloma je manje zastupljen nego sto je trebao.Naravno u skoli smo mi vecinom pikali fudbal i basket ali ipak nije to ono sto bi trebalo.Mislim da bi nas obrazovni kadar trebao vise da prica deci ili momcima sta je sport da ih uvodi u taj svet ako vec nisu uvedeni,da im pokazuje prednosti ove vrste zivota,a ne da su na ulici,da vise po netu,kaficima i ostalim nezdravim navikama.
Za kraj da se probamo dotaci i sporta u praksi,gde je to sport na nasim prostorima,posto sam ja momak iz dve drzave da tako kazem,cale mi je iz Beograda,keva iz Sarajeva tako i pratim skoro pa jednako sport u ovim zemljama mada moram reci da ipak malo vise pratim sport u Srbiji.Moram reci da je ipak sport u Srbiji u prednosti u odnosu na BIH,ipak vise se ulaze u sport,sticem dojam kao da je vise stalo nasim ministrima,sportskim radnicima i ostalima nego BIH politicarima.Moglo bi se o ovome jos na pisati ali ipak cu da stanem ovde.
Do sledeceg pisanja pozdrav,ocekujem i dobre i lose kritike,ipak je ovo moja prva kolumna pa da cujem rec iskusnih u ovome poslu.