Neprilagodjen je napisao/la:Svakodnevno gledam neke prepirke,koji je klub bolji od kojeg,a konkretno rasprava na temi Velez me natjerala na razmisljanje o tome koji je najobjektivniji nacin da se bez emocija izvrsi klasifikacija premijerligaskih klubova i jednom stavi tacka na te jalove rasprave.I zakljucio sam da nema objektivnijeg kriterijuma nego sto su TROFEJI!
I to ne trofeji iz onih liga Herceg-Bosne,RS ili nepotpune F Bih,vec samo trofeji iz kompletnih liga dvaju drzava u kojima smo zivjeli,SFRJ i BIH.Naravno,tu mislim samo na Prvenstva i Kupove,a ne na neke memorijalne turnire i sl. Dakle,po tom kriterijumu trofeja,po meni jedinom opipljivom i realnom,klubove Premijer lige mozemo podjeliti u tri kategorije pa da jednom konacno presjecemo tu pricu "gdje ste vi bili kad smo mi ovo i ono".
1 kategorija,klubovi koji su osvajali trofeje i u bivsoj SFRJ i u BIH cime su pokazali i kontinuitet,tradiciju a i trenutni nivo. Samo su tri takva kluba. Sarajevo,Borac i Zeljeznicar. Nisam se osvrtao na ispadanja iz liga Zelje,Borca jer to smatram nebitnim posto su ispadali i Man utd,Milan,Juventus,niti sam se osvrtao na njihove titule u nekompletnim ligama,mitropa kupovima,nego samo gore navedeni kriterij.
2 kategorija-klubovi sa trofejima u jednoj od te dvije drzave,cime su pokazali velicinu,ali ne i kontinuitet.Tu spadaju prije svih Velez,i jos samo Zrinjski,Leotar i Siroki.Interesantno,svi iz Hercegovine
3 kategorija-Veliki klubovi,iz velikih gradova sa armijom navijaca,ali koji su uvijek nekako ostajali bez trofeja,iako su bili blizu njih. Tu bih svrstao Celik i Slobodu.
4-kategorija-svi ostali-klubovi Premijer Lige koji imaju tradiciju,ali ih trenutno nema nigdje ili obrnuto.
Znam da je svakom navijacu njegov klub najbolji i da se nece sloziti sa ovom mojom podjelom,ali ja objektivnijeg kriterijuma ne vidim,a jedino sto je glupo i sto mi bode oci je to da je Leotar u kategoriji iznad Slobode i Celika,ali svaki sistem ima falinku,pa tako i ovaj moj

.