Smanjenje broja klubova Premijer lige BiH
Re: Smanjivanje Premier lige
Nije ni toliki problem hoce li to biti liga sa 10 ili 12 klubova, ali je iritantno sto se nista ne pokusava uraditi na poboljsanju lige u svim segmentima.
U Hrvatskoj su pokusali sa smanjenjem pa se vratili na staro, u Srbiji isto tako, ali kod nas uvijek isto. Tako nam je dobro, nista ne treba mijenjati.
Moje skromno misljenje je da bi Liga 12 sa trokruznim sistemom bila dobro rjesenje. Jer, takodjer mislim da bi cetverokruzni sistem , poznavajuci nas mentalitet, donio kontraefekt sto se tice posjete.
U Hrvatskoj su pokusali sa smanjenjem pa se vratili na staro, u Srbiji isto tako, ali kod nas uvijek isto. Tako nam je dobro, nista ne treba mijenjati.
Moje skromno misljenje je da bi Liga 12 sa trokruznim sistemom bila dobro rjesenje. Jer, takodjer mislim da bi cetverokruzni sistem , poznavajuci nas mentalitet, donio kontraefekt sto se tice posjete.
Seks je užitak, a gol je ekstaza.
"Taktika je bila ne primiti gol. Funkcionirala je odlično sve dok nismo primili gol."
"Taktika je bila ne primiti gol. Funkcionirala je odlično sve dok nismo primili gol."
ja bih samo rekao ovo:
-nije bit 10-12-16-22 ili 8 klubova(a mozda i manje koji realno su najbolji po svemu)..
bit je po meni da se nešto radi, proba, kruži, kombinira pa da vidimo šta ćemo dobiti...
najgore je reć nevalja ni to nevalja za ovog nevalja za onog i ćao, ko vas **** neka stoji kako je..a to je najgora opcija..
promjene-poušaji-kombinacije --- ništa drugo
-nije bit 10-12-16-22 ili 8 klubova(a mozda i manje koji realno su najbolji po svemu)..
bit je po meni da se nešto radi, proba, kruži, kombinira pa da vidimo šta ćemo dobiti...
najgore je reć nevalja ni to nevalja za ovog nevalja za onog i ćao, ko vas **** neka stoji kako je..a to je najgora opcija..
promjene-poušaji-kombinacije --- ništa drugo
HKK ŠIROKI - Ponos Hercegovine ® NK ŠIROKI BRIJEG
Ma 14 bi bilo knap. 26 kola dosta za naše timove i terene. Malo bi se i troškovi smanjili. Svake godine ionako barem dvije ekipe ne zaslužuju prvu ligu. Eventualno uvesti neki baraž za 4 najbolje ekipe kao recimo u Grčkoj i to je to.
http://fkzeljeznicar.com/ Najbolji portal za najbolji klub!
mozemo mi ovako rekreativno pametovati sta i kako.
i misljenja za i protiv imaju mjesta.
ako bi smanjili Ligu onda bi dosta retardiranih sredina ostalo uskraceno za fasisticko kurcenje. I u slucaju smanjivanja opet bi se islo na podjednako ucestvovanje klubova sa nacionalnim predznakom.
ostanak istog stanja doprinosi da se ostane u kakvoj takvoj fizickoj spremnosti. Svi sanjaju o nekoj Evropi, a nemogu igrati dvije utakmice zaredom srijeda i nedelja, pa o kakvoj evropi se to zarko zeli, jedna tekma mjesecno.
Ja sam prije da se zadrzi ovaj trenutni broj, ali bih volio da UEFA suspenduje nas politicki fudbalski savez. Politika u fudbalu je glavni krivac sto nema veceg napretka.
i misljenja za i protiv imaju mjesta.
ako bi smanjili Ligu onda bi dosta retardiranih sredina ostalo uskraceno za fasisticko kurcenje. I u slucaju smanjivanja opet bi se islo na podjednako ucestvovanje klubova sa nacionalnim predznakom.
ostanak istog stanja doprinosi da se ostane u kakvoj takvoj fizickoj spremnosti. Svi sanjaju o nekoj Evropi, a nemogu igrati dvije utakmice zaredom srijeda i nedelja, pa o kakvoj evropi se to zarko zeli, jedna tekma mjesecno.
Ja sam prije da se zadrzi ovaj trenutni broj, ali bih volio da UEFA suspenduje nas politicki fudbalski savez. Politika u fudbalu je glavni krivac sto nema veceg napretka.
- Urban Batalion
- Kontakt:
Usvakom slucaju smanjivanje lige bi se trebalo uciniti.gollum je napisao/la:Nije ni toliki problem hoce li to biti liga sa 10 ili 12 klubova, ali je iritantno sto se nista ne pokusava uraditi na poboljsanju lige u svim segmentima.
Sloboda - Celik - Velez PRUGA SLAVNIH !!!
- Baja_Zvjerka
- Kontakt:
Manji gradovi i njihovi klubovi i treba da tavore po drugim ligama, i tu i ne treba da se razvija masovni fudbalski pokret. Sredine sa puno vecim brojem stanovnika treba da se razvijaju (Zenica, Tuzla, Mostar, Banja Luka...) i to je jedino rijesenje da nas fudbal pocne znaciti nesto u evropskim okvirima.
Tad podiže desnu ruku On, i zapjeva "Željo šampion", Grbavica ust'a cijela, i zastava plavo bijela zaviori južnom tribinom! Đilda LEGENDA !
ŽELJO 1921 ! AMAR OSIM
ŽELJO 1921 ! AMAR OSIM
- edo_malesak
kako ste to fino skontali...znaci ne bi bilo da igraju klubovi koji zasluze i koji su recimo kvalitetniji vec bi se odredjivalo koji grad ima vise stanovnika, oni bi igrali...genijalno majke mi,ni tesla to ne bi bolje skonto...Baja_Zvjerka je napisao/la:Manji gradovi i njihovi klubovi i treba da tavore po drugim ligama, i tu i ne treba da se razvija masovni fudbalski pokret. Sredine sa puno vecim brojem stanovnika treba da se razvijaju (Zenica, Tuzla, Mostar, Banja Luka...) i to je jedino rijesenje da nas fudbal pocne znaciti nesto u evropskim okvirima.
"Taj Gradačac, ne zna čovjek kako da mu naudi, osim da ponovo u njega dođe, da ga ponovo vidi i zavoli, da nikada ne sazna zašto je to tako!" (Alija Isaković)
- Urban Batalion
- Kontakt:
Ovo jeste kako je Baja rekao samo si lika bukvalno shvatio.Htio je reci da klubovi iz vecih gradova imaju kvalitet ovi iz manjih nemaju uz ono cast izuzecima.edo_malesak je napisao/la:kako ste to fino skontali...znaci ne bi bilo da igraju klubovi koji zasluze i koji su recimo kvalitetniji vec bi se odredjivalo koji grad ima vise stanovnika, oni bi igrali...genijalno majke mi,ni tesla to ne bi bolje skonto...Baja_Zvjerka je napisao/la:Manji gradovi i njihovi klubovi i treba da tavore po drugim ligama, i tu i ne treba da se razvija masovni fudbalski pokret. Sredine sa puno vecim brojem stanovnika treba da se razvijaju (Zenica, Tuzla, Mostar, Banja Luka...) i to je jedino rijesenje da nas fudbal pocne znaciti nesto u evropskim okvirima.

- edo_malesak
mislim da tebala to moze samo reci...ako ce se raditi o smanjivanju lige..onda na pocetku treba reci da toliko i toliko ispada na kraju..pa ko se izboriUrban Batalion je napisao/la:Ovo jeste kako je Baja rekao samo si lika bukvalno shvatio.Htio je reci da klubovi iz vecih gradova imaju kvalitet ovi iz manjih nemaju uz ono cast izuzecima.edo_malesak je napisao/la:kako ste to fino skontali...znaci ne bi bilo da igraju klubovi koji zasluze i koji su recimo kvalitetniji vec bi se odredjivalo koji grad ima vise stanovnika, oni bi igrali...genijalno majke mi,ni tesla to ne bi bolje skonto...Baja_Zvjerka je napisao/la:Manji gradovi i njihovi klubovi i treba da tavore po drugim ligama, i tu i ne treba da se razvija masovni fudbalski pokret. Sredine sa puno vecim brojem stanovnika treba da se razvijaju (Zenica, Tuzla, Mostar, Banja Luka...) i to je jedino rijesenje da nas fudbal pocne znaciti nesto u evropskim okvirima.
"Taj Gradačac, ne zna čovjek kako da mu naudi, osim da ponovo u njega dođe, da ga ponovo vidi i zavoli, da nikada ne sazna zašto je to tako!" (Alija Isaković)
- Baja_Zvjerka
- Kontakt:
Normalno, na ovom forumu su sve neki bukvalci pametnjakovici.. Zna se i u Srbiji, i u Hrvatskoj, i u Turskoj i svakoj drugoj normalnijoj drzavi koji klub ima primat, tj. klub iz glavnog ili nekog veceg grada. Oni imaju armiju navijaca koji ce da ih bodre i pare i kvalitet, a to se moze postici samo uz masovnost jer se tu fudbal brze razvija.
Iz manjih sredina ako je neko kvalitetan ima nacin predo druge lige da se probije u prvu i dokaze da je bolji od najboljih. Ali kod nas je sve naopako, pa tako i ovo..
Ja nisam Tesla, i pametniji sam od njega, ali nazalost naizmjenicna struja vec je izmisljena..

P.S. Naravno da treba tako, i budi siguran Edo da bi ispali lobijima svi manji klubovi, i sve bi islo ka boljem..
Iz manjih sredina ako je neko kvalitetan ima nacin predo druge lige da se probije u prvu i dokaze da je bolji od najboljih. Ali kod nas je sve naopako, pa tako i ovo..
Ja nisam Tesla, i pametniji sam od njega, ali nazalost naizmjenicna struja vec je izmisljena..

P.S. Naravno da treba tako, i budi siguran Edo da bi ispali lobijima svi manji klubovi, i sve bi islo ka boljem..

Tad podiže desnu ruku On, i zapjeva "Željo šampion", Grbavica ust'a cijela, i zastava plavo bijela zaviori južnom tribinom! Đilda LEGENDA !
ŽELJO 1921 ! AMAR OSIM
ŽELJO 1921 ! AMAR OSIM
- drinin vuk
- Kontakt:
Covjece iz sekunda u sekund iznosis kontradiktorne i prije svega konstatacije koje nemaju smisla.Baja_Zvjerka je napisao/la:Normalno, na ovom forumu su sve neki bukvalci pametnjakovici.. Zna se i u Srbiji, i u Hrvatskoj, i u Turskoj i svakoj drugoj normalnijoj drzavi koji klub ima primat, tj. klub iz glavnog ili nekog veceg grada. Oni imaju armiju navijaca koji ce da ih bodre i pare i kvalitet, a to se moze postici samo uz masovnost jer se tu fudbal brze razvija.
Ja nisam Tesla, i pametniji sam od njega, ali nazalost naizmjenicna struja vec je izmisljena..![]()
Prvo da se ne ponavljam,protiv sam smanjenja,ukoliko se misli da bi ono doprinijelo kvalitetu lige,to bi bio cist promasaj,primjeri su Hrvatska i Srbija.Opala je gledanost,interesovanje,u Evropi nije nista uradjeno,na infrastrukturi nije nista uradjeno.Onda,ok je to,al Boze dragi pa ne mozemo svi bit rodjeni u Sarajevu,Zenici,Tuzli,Banjaluci,Bijeljini,ako nista ne mozemo praviti na osnovu toga rang listu i sve ostalo smatrati seljacima,jer za mene seljak je pojam za neobrazovanog,glupog,aljkavog,prgavog,mangupa,a ne za covjeka sa sela,takve zovem seljanima.Onda isto tako,eto npr,da ne ulazimo u polemiku sa prefiksom politike,pa realno gledano koliko rodjenih Sarajlija danas zivi u Sarajevu,mostaraca,tuzlaka,bijeljinaca,banjalucana?!Treba misliti malo i o tome prije sto se manje sredine nazovu seljackim,ruralnim ,jadnim.
Onda,necu puno davit,naveo si Srbiju,totalno si pogrijesio,da znas i da pratis skontao bi da je tamo sistem dobar,al da su klubovi katastrofa,a kako ti navede centri igraju u drugoj ili trecoj ligi,zato je posjeta tako losa i nezainteresovanost vlada.Pa da pratis znao bi da recimo Cukaricki,Bsk,Metalac,OFK,Hajduk u jednom kolu ne privuku 1000 ljudi,osim meceva sa vjecitima.Onda ti veliki centri poput Zrenjanina,Kragujevca,Novog Pazara,Nisa,Vranja,Krusevca,Kraljeva ne igraju najjace takmicenje,zamisli sta bi bilo da se na osnovu velicine gradova prave lige,onda bi npr Olimpik koji je iz Sarajeva,koji nema svoj stadion,navijace,cak ni simpatizere ,ima **** kes,igrao eto jer on je gradski,urbani klub,mjesto recimo moje Drine ili necijeg Sirokog jer to su po tebi seljacki klubovi....
& $ - & " - & - &
ФСРС
ФСРС
- Baja_Zvjerka
- Kontakt:
Ko je spominjao seljacke klubove, itd.
Ja sam iz Kaknja tako da ti odmah sva prica pada u vodu.. Bujrum Drino u drugu ligu, i ostali manji klubovi i izborite se za prvu ako ste imalo kvalitetni. Znaju se klubovu sa tradicijom koji su, i zna se koji imaju bruku navijaca, tako da bi ti isti i poceli tu smanjenu ligu. A ostali nek se bore da udju u tu ligu 10, i onda ce im stalno dolaziti Sarajevo, Zeljo, Celik, Borac, itd. Sasvim logicno..
Ko je dobar u manjim klubovima vrlo brzo bi se culo za njega u nekom vecem. Mi smo specifican prostor i nama trebaju promjene, ovakva liga nema smisla..
Ja sam iz Kaknja tako da ti odmah sva prica pada u vodu.. Bujrum Drino u drugu ligu, i ostali manji klubovi i izborite se za prvu ako ste imalo kvalitetni. Znaju se klubovu sa tradicijom koji su, i zna se koji imaju bruku navijaca, tako da bi ti isti i poceli tu smanjenu ligu. A ostali nek se bore da udju u tu ligu 10, i onda ce im stalno dolaziti Sarajevo, Zeljo, Celik, Borac, itd. Sasvim logicno..

Ko je dobar u manjim klubovima vrlo brzo bi se culo za njega u nekom vecem. Mi smo specifican prostor i nama trebaju promjene, ovakva liga nema smisla..
ŽELJO 1921 ! AMAR OSIM
ŽELJO 1921 ! AMAR OSIM
- Urban Batalion
- Kontakt:
Opet ga bukvalno shvatate.drinin vuk je napisao/la:Covjece iz sekunda u sekund iznosis kontradiktorne i prije svega konstatacije koje nemaju smisla.Baja_Zvjerka je napisao/la:Normalno, na ovom forumu su sve neki bukvalci pametnjakovici.. Zna se i u Srbiji, i u Hrvatskoj, i u Turskoj i svakoj drugoj normalnijoj drzavi koji klub ima primat, tj. klub iz glavnog ili nekog veceg grada. Oni imaju armiju navijaca koji ce da ih bodre i pare i kvalitet, a to se moze postici samo uz masovnost jer se tu fudbal brze razvija.
Ja nisam Tesla, i pametniji sam od njega, ali nazalost naizmjenicna struja vec je izmisljena..![]()
Prvo da se ne ponavljam,protiv sam smanjenja,ukoliko se misli da bi ono doprinijelo kvalitetu lige,to bi bio cist promasaj,primjeri su Hrvatska i Srbija.Opala je gledanost,interesovanje,u Evropi nije nista uradjeno,na infrastrukturi nije nista uradjeno.Onda,ok je to,al Boze dragi pa ne mozemo svi bit rodjeni u Sarajevu,Zenici,Tuzli,Banjaluci,Bijeljini,ako nista ne mozemo praviti na osnovu toga rang listu i sve ostalo smatrati seljacima,jer za mene seljak je pojam za neobrazovanog,glupog,aljkavog,prgavog,mangupa,a ne za covjeka sa sela,takve zovem seljanima.Onda isto tako,eto npr,da ne ulazimo u polemiku sa prefiksom politike,pa realno gledano koliko rodjenih Sarajlija danas zivi u Sarajevu,mostaraca,tuzlaka,bijeljinaca,banjalucana?!Treba misliti malo i o tome prije sto se manje sredine nazovu seljackim,ruralnim ,jadnim.
Onda,necu puno davit,naveo si Srbiju,totalno si pogrijesio,da znas i da pratis skontao bi da je tamo sistem dobar,al da su klubovi katastrofa,a kako ti navede centri igraju u drugoj ili trecoj ligi,zato je posjeta tako losa i nezainteresovanost vlada.Pa da pratis znao bi da recimo Cukaricki,Bsk,Metalac,OFK,Hajduk u jednom kolu ne privuku 1000 ljudi,osim meceva sa vjecitima.Onda ti veliki centri poput Zrenjanina,Kragujevca,Novog Pazara,Nisa,Vranja,Krusevca,Kraljeva ne igraju najjace takmicenje,zamisli sta bi bilo da se na osnovu velicine gradova prave lige,onda bi npr Olimpik koji je iz Sarajeva,koji nema svoj stadion,navijace,cak ni simpatizere ,ima **** kes,igrao eto jer on je gradski,urbani klub,mjesto recimo moje Drine ili necijeg Sirokog jer to su po tebi seljacki klubovi....
MI nismo Srbija mi nismo Hrvatska mi smo Azerbejdzan.To ste i sami vidjeli na mjerenjima liga nemozemo poredit Hrvatsku i nas po kvalitetu samog fudbala (ne po financijama,gradu stanju u klubu itd. mada smo i tu daleko) nego samo po kvalitetu fudbala.Kvalitet fudbala je ono sto si ti platio 5-10 KM da gledas 90 minuta.Srbija i Hrvatska imaju kvalitet fudbala na nivou kojeg mi mozemo sanjati.Mi moramo smanjiti broj klubova i time poboljsati financije samim time i kvalitetu fudbala jer to je usko povezano.Mi nismo ni Srbija ni Hrvatska mi smo Azerbedzan.
Isto je poslat Zeljo ili Drinu da igra npr protiv Macabia.Samo sto ce Zeljo izgubit 5-0 a Drina 7-0 a kada posaljemo klub koji ce igrati nerijeseno ili izgubiti 1-0 tad smo postigli nesto.
Nije stvar odakle je koji klub, to je najmanje bitno, bitno je da klub ispunjava uslove za jednog kvalitetnog prvoligasa, u ovom nasem slucaju premijerligasa. Ko ima pare da finansira i da napravi infrastrukturu neka se takmiči, pa makar klub bio iz Gornje Maoče.
- Baja_Zvjerka
- Kontakt:
Upravo tako.. Samo, od necega se mora poceti, pa tako da bi najbolje bilo reci da je od iduce godine liga 10, pa ko se izbori za nju u istoj ce i ucestvovati. Ja sam siguran da bi to bilo 10 klubova iz vecih gradova, jer bi se lobiralo za njih, i onda bi se odrzala konstantnost klubova u ligi, a priliku bi dobijali i oni koji ulaze iz federalne..voltron30 je napisao/la:Nije stvar odakle je koji klub, to je najmanje bitno, bitno je da klub ispunjava uslove za jednog kvalitetnog prvoligasa, u ovom nasem slucaju premijerligasa. Ko ima pare da finansira i da napravi infrastrukturu neka se takmiči, pa makar klub bio iz Gornje Maoče.
ŽELJO 1921 ! AMAR OSIM
ŽELJO 1921 ! AMAR OSIM
- Urban Batalion
- Kontakt:
Playoff.Baja_Zvjerka je napisao/la:Upravo tako.. Samo, od necega se mora poceti, pa tako da bi najbolje bilo reci da je od iduce godine liga 10, pa ko se izbori za nju u istoj ce i ucestvovati. Ja sam siguran da bi to bilo 10 klubova iz vecih gradova, jer bi se lobiralo za njih, i onda bi se odrzala konstantnost klubova u ligi, a priliku bi dobijali i oni koji ulaze iz federalne..voltron30 je napisao/la:Nije stvar odakle je koji klub, to je najmanje bitno, bitno je da klub ispunjava uslove za jednog kvalitetnog prvoligasa, u ovom nasem slucaju premijerligasa. Ko ima pare da finansira i da napravi infrastrukturu neka se takmiči, pa makar klub bio iz Gornje Maoče.

- Baja_Zvjerka
- Kontakt:
Mahh kako god, to je vec uhodan sistem, i zna se sta je najbolje..
ŽELJO 1921 ! AMAR OSIM
ŽELJO 1921 ! AMAR OSIM
- drinin vuk
- Kontakt:
Opet se ne slazem.Prije svega da niko ne misli da imam nesto protiv pojedinih klubova,al se ne slazem.
U redu liga 10 od iduce godine,i sta se desava?
Desava se to da ce po trenutnoj snazi timova nju ciniti ekipe poput Sirokog,Zvijezda,Olimpika,Rudara.Nista protiv navedenih,al realno gledano Siroki je klub koji je najbolje organizovan,ima najbolju infrastrukturu,kes,al realno dolazi iz male sredine,svaka cast i Skriparima,al su relativno mala navijacka grupa,a i posjeta na njihovom stadionu je ispod prosjeka takmicenja.Zvijezda sve kao i kod Sirokog,osim eto sto nemaju tako dobre uslove i infrastrukturu,posjeta nesto veca nego u Sirokom.Rudar,tim koji ima ocajnu infrastrukturu,vjerovatno najlosiju,ne ubrajam Olimpik koji je i nema,tim koji ima navijacku grupu,svaka njima cast al su vrlo slabo organizovani i nisu toliko brojni,posjeta osim u nekim mecevima,vrlo slaba.Olimpik,nema se tu sta kriti,mocni pojedinci stoje iza kluba i bez obzira sto klub nema ni navijace,cak ni simpatizere,teren,da ne pricamo o pomocnim,nisam siguran za skolu fudbala,sve u svemu oni bi bili takodje ucesnih te lige 10 koja bi hipoteticki mogla da se organizuje iduce godine.Uz ove klubove tu bi jos bili standardni Zeljo,Sarajevo,Borac,Zrinjski,Sloboda,Slavija.Svaka cast i ovim navedenim,al eto ta ekipa Zrinjskom,vrlo trofejna ekipa u okvirima BH,ali isto tako sredina u kojoj fudbal i nije nesto posebno gledan,realno dobro organizovanu navijacku grupu,teren takodje nije los.Slavija klub solidne infrastrukture,navijacka grupa malobrojna,solidno organizovana,posjeta osim u nekim vecim utakmicama,vrlo slaba.
Mogao bih vrsiti tu analizu do sutra,ali eto po tom kvalitetu,ne bi usli klubovi poput Veleza,Celika,tu ne zaboravimo da nema Radnika iz Bijeljina,Sloge iz Doboja,Kozare iz Gradiske,Jedinstva iz Bihaca,Brotnjo iz Citluka,tzv.fudbalskih sredina.
Ove trenutne prvoligase koje sam izostavio,medju kojima je i moja Drina sam izostavio,al smatram da bi po ovakvom rangiranju da 10 najboljih ove sezone igra iduce sezone,plus ako bi se prikljucili entitetski prvaci bilo bi sve samo ne kvalitetnije takmicenje.Ne vidim kome je u interesu ,po ko zna koji put ponavljam derbi Sarajevo-Zeljo i Borac-Zeljo,realno danas na tim utakmicama ne dodje vise od 10000,a smijem ruku dati ako bi se igralo po cetvorokruznom sistemu da bi posjeta bila cak i manja u prosjeku,narocito u Banjaluci.Ne vidim isto tako sto neki spominju da bi svaka utakmica bila derbi,nevjerujem da bi utakmica izmedju eto Zrinjskog i Slavije privukla vise od 1000,sta tek reci za Olimpik,Rudar,cak i te entitetske ukoliko bi liga bila od 12 klubova.
Naravno da ne treba praviti komparacije sa ostalim takmicenjima koja su u svakom slucaju jaca,al sistem sa 10 timova osim u Svici se ne igra vise nigdje,pardon,mozda u Sloveniji,al realno Svajcarska nije fudbalska zemlja,sila i realno gledano bez obzira na njihov razvoj kod njih klubovi i nisu toliko popularni,osim nekih poput Zuricha,Basela,YB,Grashopersa,SaintGallena.Primjeri iz liga iz okruzenja su dali pravu sliku takvih liga gdje su oni najveci klubovi dozivjeli evropske more i finansijski jos oslabili,da ne kazemo da je liga bila cak i sto se posjete tice drasticno oslabljena,a da tek ne spominjemo sponzore i ostalo.Niko me ne moze ubijediti da bi u BiH ta liga donijela napredak ne za godinu,vec za deceniju,jednostavno imajuci sve u vidu ako sponzori nece ulagati kada u ligi igraju Celik,Radnik i ovi ostali tzv. veci onda sigurno nece,cast i njima,Rudaru,Ollimpiku.
Isto tako potencira se to kako je eto neko zeljan fudbala,derbija ,velikana,budimo realni,govorim u svoje ime prije svega koliko nas ide stvarno na utakmicu da bi uzivalo u fudbalskoj predstavi,koliko nas zna sastave svojih klubova,koliko nas kupuje dresove svojih klubova,koliko nas radi na jacanju navijacke svijesti,koliko nas zapravo je zainteresovano za gledanje ostalih klubova u PL?Odgovori na ova pitanja su u svakoj od drustvenih jedinki na ovom forumu,pretpostavljam da su krajnje pesimisticni,a ako je osnovna stvar ideje o ligi od 10 eto to da igraju gradski klubovi,urbani te ce se desiti preporod i nece bit dobijanja po usima u evro takmicenjima,ja sam onda s Marsa.
Desava se to da ce po trenutnoj snazi timova nju ciniti ekipe poput Sirokog,Zvijezda,Olimpika,Rudara.Nista protiv navedenih,al realno gledano Siroki je klub koji je najbolje organizovan,ima najbolju infrastrukturu,kes,al realno dolazi iz male sredine,svaka cast i Skriparima,al su relativno mala navijacka grupa,a i posjeta na njihovom stadionu je ispod prosjeka takmicenja.Zvijezda sve kao i kod Sirokog,osim eto sto nemaju tako dobre uslove i infrastrukturu,posjeta nesto veca nego u Sirokom.Rudar,tim koji ima ocajnu infrastrukturu,vjerovatno najlosiju,ne ubrajam Olimpik koji je i nema,tim koji ima navijacku grupu,svaka njima cast al su vrlo slabo organizovani i nisu toliko brojni,posjeta osim u nekim mecevima,vrlo slaba.Olimpik,nema se tu sta kriti,mocni pojedinci stoje iza kluba i bez obzira sto klub nema ni navijace,cak ni simpatizere,teren,da ne pricamo o pomocnim,nisam siguran za skolu fudbala,sve u svemu oni bi bili takodje ucesnih te lige 10 koja bi hipoteticki mogla da se organizuje iduce godine.Uz ove klubove tu bi jos bili standardni Zeljo,Sarajevo,Borac,Zrinjski,Sloboda,Slavija.Svaka cast i ovim navedenim,al eto ta ekipa Zrinjskom,vrlo trofejna ekipa u okvirima BH,ali isto tako sredina u kojoj fudbal i nije nesto posebno gledan,realno dobro organizovanu navijacku grupu,teren takodje nije los.Slavija klub solidne infrastrukture,navijacka grupa malobrojna,solidno organizovana,posjeta osim u nekim vecim utakmicama,vrlo slaba.
Mogao bih vrsiti tu analizu do sutra,ali eto po tom kvalitetu,ne bi usli klubovi poput Veleza,Celika,tu ne zaboravimo da nema Radnika iz Bijeljina,Sloge iz Doboja,Kozare iz Gradiske,Jedinstva iz Bihaca,Brotnjo iz Citluka,tzv.fudbalskih sredina.
Ove trenutne prvoligase koje sam izostavio,medju kojima je i moja Drina sam izostavio,al smatram da bi po ovakvom rangiranju da 10 najboljih ove sezone igra iduce sezone,plus ako bi se prikljucili entitetski prvaci bilo bi sve samo ne kvalitetnije takmicenje.Ne vidim kome je u interesu ,po ko zna koji put ponavljam derbi Sarajevo-Zeljo i Borac-Zeljo,realno danas na tim utakmicama ne dodje vise od 10000,a smijem ruku dati ako bi se igralo po cetvorokruznom sistemu da bi posjeta bila cak i manja u prosjeku,narocito u Banjaluci.Ne vidim isto tako sto neki spominju da bi svaka utakmica bila derbi,nevjerujem da bi utakmica izmedju eto Zrinjskog i Slavije privukla vise od 1000,sta tek reci za Olimpik,Rudar,cak i te entitetske ukoliko bi liga bila od 12 klubova.
Naravno da ne treba praviti komparacije sa ostalim takmicenjima koja su u svakom slucaju jaca,al sistem sa 10 timova osim u Svici se ne igra vise nigdje,pardon,mozda u Sloveniji,al realno Svajcarska nije fudbalska zemlja,sila i realno gledano bez obzira na njihov razvoj kod njih klubovi i nisu toliko popularni,osim nekih poput Zuricha,Basela,YB,Grashopersa,SaintGallena.Primjeri iz liga iz okruzenja su dali pravu sliku takvih liga gdje su oni najveci klubovi dozivjeli evropske more i finansijski jos oslabili,da ne kazemo da je liga bila cak i sto se posjete tice drasticno oslabljena,a da tek ne spominjemo sponzore i ostalo.Niko me ne moze ubijediti da bi u BiH ta liga donijela napredak ne za godinu,vec za deceniju,jednostavno imajuci sve u vidu ako sponzori nece ulagati kada u ligi igraju Celik,Radnik i ovi ostali tzv. veci onda sigurno nece,cast i njima,Rudaru,Ollimpiku.
Isto tako potencira se to kako je eto neko zeljan fudbala,derbija ,velikana,budimo realni,govorim u svoje ime prije svega koliko nas ide stvarno na utakmicu da bi uzivalo u fudbalskoj predstavi,koliko nas zna sastave svojih klubova,koliko nas kupuje dresove svojih klubova,koliko nas radi na jacanju navijacke svijesti,koliko nas zapravo je zainteresovano za gledanje ostalih klubova u PL?Odgovori na ova pitanja su u svakoj od drustvenih jedinki na ovom forumu,pretpostavljam da su krajnje pesimisticni,a ako je osnovna stvar ideje o ligi od 10 eto to da igraju gradski klubovi,urbani te ce se desiti preporod i nece bit dobijanja po usima u evro takmicenjima,ja sam onda s Marsa.
& $ - & " - & - &
ФСРС
ФСРС
- Urban Batalion
- Kontakt:
Prvo stvar je u ligi 12 zanio sam se u prvom postu.Trokruzni sistem igranja.Onaj ko igra dobro u Brotnju iz Citluka u tzv fudbalskom centru on nakon 1 god. nebi imo sta trazit u Brotnja nego bi zaigro za Zrinjskog Zelju itd itd.A nebi bio rastrkan po nekakvom klubu gdje samo on i jos dva momka igraju na levelu Premier Lige.To odmah doprinosi kvalitetu fudbala.Takvih primjera u BH ima najmanje 40.Jer nemogu 3 dobra igraca na grbaci imat citav klub.drinin vuk je napisao/la:Opet se ne slazem.Prije svega da niko ne misli da imam nesto protiv pojedinih klubova,al se ne slazem.
Takvi primjeri se nalaze i u Zvorniku,Citluku, itd itd.Jednostavno je dobri igraci idu u jace klubove i onda se stvara tim od jacih igraca kada imamo 10 takvih timova rezultat je odlican.Publika je publika ona ce uvijek biti tu.Vjerujem da bi ih bilo kao i dosada ni manje ni vise.I sponzora bi bilo isto.Ali kvalitet igre na terenu bi se poboljsao a to nam je svima u cilju zar ne?
- Baja_Zvjerka
- Kontakt:
Odakle tebi ideja da bi jedan Olimpik izborio ucesce u toj ligi, ili jos smjesnije Zvijezda. Pa ti nisi svjestan koji lobiji bi tada proradili, i kakvi igraci u krajnjem bi se doveli u pojedine klubove samo da iduce sezone nastupaju u toj ligi..

ŽELJO 1921 ! AMAR OSIM
ŽELJO 1921 ! AMAR OSIM