Odlazak u inostranstvo

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Kaunas
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la Kaunas » 14 jun 2018, 01:03

Sabinho je napisao/la:
Kaunas je napisao/la:B1 cu sad samo da mogu trazit posao, onda cu B2 nekad na jesen vjerovatno da se ne moram tamo peglat oko toga jer trazit ce mi B2.
A vizu uvijek mozes ubrzati, ugovor o radu, agencija, ima nacina za to.
Vizu dobijas kad odes na termin i tamo predas svu potrebnu dokumentaciju. Poslodavac ti malo napuca platu da lakse prodjes, mozes ispusiti jedino ako na birou oni u tom trenutku imaju domaci kadar, tad ti ne odobravaju vizu. Ako je sve ok, dobijes je postom nakon 7 dana. Medjutim, ubrzavanje termina ne treba ni pokusavati. Kazne su rigorozne i bukvalno sebi upropastis zivot, jer dok ti istekne zabrana isteci ce i ove vizne olaksice i Svabiju ces moci vidjeti samo tri mjeseca na bausteli, ili zenidbom. :D
Cuo sam da agencije ubrzavaju te termine i budu za 2 do 3 mjeseca. Sad ne znam zbog cega te rigorozne kazne. Treba se to raspitat.
15.10.2013.

"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."

anonimni
Kontakt:

Post Postao/la anonimni » 14 jun 2018, 01:18

Zar od tih agencija jos ima hajra? Ako se dobro sjecam, Svabe su se ogradile od njih lani kad je stalo izdavanje radnih viza na par mjeseci pa rekose da vise agencije ne mogu nista ubrzavati, mogu se zaroviti po netu pa naci to ako treba ali kako ne ganjam to nisam ni upucen je li i sad to aktuelno, zato i pitam :mrgreen:
Željezničar 1921! Arsenal FC 1886!

Kapiten Blue Traina

Sabinho
Kontakt:

Post Postao/la Sabinho » 14 jun 2018, 07:46

Kaunas je napisao/la:
Sabinho je napisao/la:
Kaunas je napisao/la:B1 cu sad samo da mogu trazit posao, onda cu B2 nekad na jesen vjerovatno da se ne moram tamo peglat oko toga jer trazit ce mi B2.
A vizu uvijek mozes ubrzati, ugovor o radu, agencija, ima nacina za to.
Vizu dobijas kad odes na termin i tamo predas svu potrebnu dokumentaciju. Poslodavac ti malo napuca platu da lakse prodjes, mozes ispusiti jedino ako na birou oni u tom trenutku imaju domaci kadar, tad ti ne odobravaju vizu. Ako je sve ok, dobijes je postom nakon 7 dana. Medjutim, ubrzavanje termina ne treba ni pokusavati. Kazne su rigorozne i bukvalno sebi upropastis zivot, jer dok ti istekne zabrana isteci ce i ove vizne olaksice i Svabiju ces moci vidjeti samo tri mjeseca na bausteli, ili zenidbom. :D
Cuo sam da agencije ubrzavaju te termine i budu za 2 do 3 mjeseca. Sad ne znam zbog cega te rigorozne kazne. Treba se to raspitat.
Ne postoji nacin da se ubrza termin bruda. Bilo je do prije godinu dana nekih nacina, radi i poneki Bosnjo u ambasadi jbg, ali su oni tome stali u kraj. ;) Oni ro smatraju korupcijom i nema ti pomoci. Znam momka iz Bihaca koji je dobio ekstra posao i pokusao ubrzati termin, pa je dobio 3 ili 5 godina zabrane za podnosenje zahtjeva za termin.
Yeferson Soteldo, Roger Guedes!
https://www.youtube.com/watch?v=NKN24rPArL4
https://www.youtube.com/watch?v=_RvX-5si_3Q

Kaunas
Kontakt:

Post Postao/la Kaunas » 14 jun 2018, 15:03

Vidis nisam to znao. Nista onda cekat jos 10ak mjeseci. :mrgreen:
Jel onda do tad moram imat ugovor o radu, pa s njim idem na taj zakazani termin? Koji ce poslodavac cekat godinu dana, nece ni jedan.
15.10.2013.

"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."

bavarian_bk
Kontakt:

Post Postao/la bavarian_bk » 14 jun 2018, 15:54

Kakve su prilike za Austriju? Na koji fazon je kod njih lakše otići? :hmmmmm:

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 14 jun 2018, 16:03

bavarian_bk je napisao/la:Kakve su prilike za Austriju? Na koji fazon je kod njih lakše otići? :hmmmmm:
Imaju oni bodovanje. Sve se boduje, ali naravno najbitnije je dokaz da ćeš imati posao. S obzirom da imas manje od 30 godina, fakultet, vjerovatno znaš nešto i jezika. :D
Sanse su ti ogromne.
Radna dozvola se čeka nekih 2 mjeseca.
Imaš to bodovanje na njihovoj stranici, pa probaj i vidi imaš li dovoljno bodova. :mrgreen:

miky_hz
Kontakt:

Post Postao/la miky_hz » 17 jun 2018, 16:02

Kakav je "fazon" sa Amerikom jel se lakse dole isplaliti u odnosu na Njemacku i te zemlje. :think:
DINO MERLIN "Znas kako ti je to, rodiš se u Sarajevu i navijas za Sarajevo. Ima i onih koji su u manjini i navijaju za Zelju. Hvala Bogu ja nisam medju njima".

Sveti
Kontakt:

Post Postao/la Sveti » 17 jun 2018, 16:07

miky_hz je napisao/la:Kakav je "fazon" sa Amerikom jel se lakse dole isplaliti u odnosu na Njemacku i te zemlje. :think:
Koliko sam ja upoznat, Australija, Kanada i Amerika jaaaaako tesko izdaju vize i radne dozvole osim ako nisi doktor nauka ili neki investitor sa milion dolara
naprijed rejal

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 17 jun 2018, 16:15

miky_hz je napisao/la:Kakav je "fazon" sa Amerikom jel se lakse dole isplaliti u odnosu na Njemacku i te zemlje. :think:
Ako dobijes zelenu kartu na 5 godina onda tamo ides sa losim izgledima, prvo pitanje je sta od diploma sve priznaju. (mislim da ako si ovdje doktor, tamo kada dodjes nisi) Drugo sto kod njih kada hoces posao manje i diplome gledaju vec gledaju jel znas raditi, ako vide prvih dana da nisi na nivou otkaz. Tako da kada tamo dodjes bukvalno ti je uspjeh bilo kakav posao da dobijes. A moras biti i sa parama, odmah smjestaj da placas i da imas da polozis i kupis auto jer bez auta ne mozes nista.
Najbolje je kako sam cuo da se spojis sa Bosanskom zajednicom i da ti oni pomognu u startu. Inace se ne provedes dobro ako zelis sam bez ikog mogao bi da lutas sa poslovima i da naletis na svakakve poslodavce ili lose placene poslove.

Ali ako prodjes taj pocetni period tranzicije i radis prve 2-3 godine ko budala kasnije nema zime. Nema ti vracanja nazad na godisnji i u posjete, mozes izgubiti dozvolu.

Bas evo gledam jedan momak iz Srbije je otisao, prvo u Indianapolis da pere zgrade, dobije otkaz, ode skroz u Seattle i tamo radi, dobije otkaz jer imaju malo posla (sezonski posao). Krene za policajca, padne testove u startu. Sada ide za kamion i sve to u par mjeseci. Ebeno ko se nece peglati i misli da ce tamo biti cijenjen samo jer je dosao.
Sto se tice smjestaja ako ides sam, imas jednu platu, veci grad gdje ima posla jer u manjim ima manje izbora i poslova, odmah se pripremis da ce ti smjestaj biti blaga katastrofa za tvoj budzet koji imas od jedne plate. Moj komsija je tamo godinama i zivi u prikolici. Jedno su nase izbjeglice, oni imaju i porodice i 25 godina su tamo normala da su izgradili zivot i imaju dobre kuce u dobrim kvartovima.

Sto se tice turizma, tamo ako hoces kao turista da odes vece su sanse da neces dobiti vizu nego da hoces.

Penaltiky
Kontakt:

Post Postao/la Penaltiky » 17 jun 2018, 16:36

Šta je sa Poljskom, Češkom, Slovačkom što se odlaska tiče?
Šit bi loš, a sudžuk žilav...

Sabinho
Kontakt:

Post Postao/la Sabinho » 17 jun 2018, 16:41

Penaltiky je napisao/la:Šta je sa Poljskom, Češkom, Slovačkom što se odlaska tiče?
Znam masu ljudi, lako je. Ides radis u fabriku, kolektivni jr smjestaj.

miky_hz
Kontakt:

Post Postao/la miky_hz » 17 jun 2018, 16:47

tuzlak1987 je napisao/la:
Ako dobijes zelenu kartu na 5 godina onda tamo ides sa losim izgledima, prvo pitanje je sta od diploma sve priznaju. (mislim da ako si ovdje doktor, tamo kada dodjes nisi) Drugo sto kod njih kada hoces posao manje i diplome gledaju vec gledaju jel znas raditi, ako vide prvih dana da nisi na nivou otkaz. Tako da kada tamo dodjes bukvalno ti je uspjeh bilo kakav posao da dobijes. A moras biti i sa parama, odmah smjestaj da placas i da imas da polozis i kupis auto jer bez auta ne mozes nista.
Najbolje je kako sam cuo da se spojis sa Bosanskom zajednicom i da ti oni pomognu u startu. Inace se ne provedes dobro ako zelis sam bez ikog mogao bi da lutas sa poslovima i da naletis na svakakve poslodavce ili lose placene poslove.

Ali ako prodjes taj pocetni period tranzicije i radis prve 2-3 godine ko budala kasnije nema zime. Nema ti vracanja nazad na godisnji i u posjete, mozes izgubiti dozvolu.

Bas evo gledam jedan momak iz Srbije je otisao, prvo u Indianapolis da pere zgrade, dobije otkaz, ode skroz u Seattle i tamo radi, dobije otkaz jer imaju malo posla (sezonski posao). Krene za policajca, padne testove u startu. Sada ide za kamion i sve to u par mjeseci. Ebeno ko se nece peglati i misli da ce tamo biti cijenjen samo jer je dosao.
Sto se tice smjestaja ako ides sam, imas jednu platu, veci grad gdje ima posla jer u manjim ima manje izbora i poslova, odmah se pripremis da ce ti smjestaj biti blaga katastrofa za tvoj budzet koji imas od jedne plate. Moj komsija je tamo godinama i zivi u prikolici. Jedno su nase izbjeglice, oni imaju i porodice i 25 godina su tamo normala da su izgradili zivot i imaju dobre kuce u dobrim kvartovima.

Sto se tice turizma, tamo ako hoces kao turista da odes vece su sanse da neces dobiti vizu nego da hoces.

Hvala na opsirnom objasnjenju to prvo :salut:

A drugo nebih isao na svoju ruku,ono u fazonu sam pa da se snalazim.To je i jedan od razloga zasto spominjem to.Imam dole bukvalno pola familije,koji imaju i Americke pasose vec dobijene i to sve duzi su period dole.Pa s tog aspekta vjerovatno bi oni trebali prvo da posalju nesto preko ambasade tipa da me ceka posao(sto nije problem) .U tom slucaju mislim da bih imao neke sanse za dobijanje vize.Ovo je sve u nekoj pocetnoj pazi s obzirom da imam upita od njih onako neformalno i to dali zelim i to,pa se raspitujem pomalo.Pomogao si mi mi u svakom slucaju.
DINO MERLIN "Znas kako ti je to, rodiš se u Sarajevu i navijas za Sarajevo. Ima i onih koji su u manjini i navijaju za Zelju. Hvala Bogu ja nisam medju njima".

Penaltiky
Kontakt:

Post Postao/la Penaltiky » 17 jun 2018, 16:50

Sabinho je napisao/la:
Penaltiky je napisao/la:Šta je sa Poljskom, Češkom, Slovačkom što se odlaska tiče?
Znam masu ljudi, lako je. Ides radis u fabriku, kolektivni jr smjestaj.
Ja bi rado živio u Pragu. Al da idem hamalit nisam zainteresovan, to mi sa Slovačkom zvuči ko opcija ako si nezaposlen i nema baš ništa na vidiku. Mislim baš otić živjet. ;)
Šit bi loš, a sudžuk žilav...

Civa
Kontakt:

Post Postao/la Civa » 17 jun 2018, 17:08

U mene se drug udao za jednu našu Amerikanku s papirima.
Evo godinu i po čeka dozvolu da može otići tamo...
Tako blizu, a tako daleko.

miky_hz
Kontakt:

Post Postao/la miky_hz » 17 jun 2018, 17:11

Civa je napisao/la:
Nemoj zaj.ebavat :wtf: Ja sam kontao taj brak da je najlaksi nacin za otic. Mozda je trebao dole prvo da ode pa da se ozeni :think:

Civa
Kontakt:

Post Postao/la Civa » 17 jun 2018, 17:15

miky_hz je napisao/la:
Civa je napisao/la:
Nemoj zaj.ebavat :wtf: Ja sam kontao taj brak da je najlaksi nacin za otic. Mozda je trebao dole prvo da ode pa da se ozeni :think:
Vjeruj mi, ono ne viđamo se sad tako često kao prošle godine, al kad' god ga pitam nakve papire traži i šalje, baš sve živo, od nalaza krvi do krivičnih postupaka.
Ja msm da bi do kraja godine trebao otići. (tj. ured pune 2 godine možda i malo jače)
Al' kaže i njemu se odužilo baš haos, još je ona državljanka US, duži period, al džaba. :(
Tako blizu, a tako daleko.

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 17 jun 2018, 17:19

miky_hz je napisao/la:

A drugo nebih isao na svoju ruku,ono u fazonu sam pa da se snalazim.To je i jedan od razloga zasto spominjem to.Imam dole bukvalno pola familije,koji imaju i Americke pasose vec dobijene i to sve duzi su period dole.Pa s tog aspekta vjerovatno bi oni trebali prvo da posalju nesto preko ambasade tipa da me ceka posao(sto nije problem) .U tom slucaju mislim da bih imao neke sanse za dobijanje vize.Ovo je sve u nekoj pocetnoj pazi s obzirom da imam upita od njih onako neformalno i to dali zelim i to,pa se raspitujem pomalo.Pomogao si mi mi u svakom slucaju.
To je dobra situacija, mogli bi te primiti i pustiti te da se prilagodis i da zivis kod njih jedan period. A drugo sto bi ti znali reci gdje ima posla i u kojem smijeru da ides. Eto ovaj momak iz Srbije je na kraju se snasao tako sto ga je jedan Bosanac uputio, rekao mu ovako ces, ides u tu i tu skolu, pa onda tom i tom poslodavcu i imas siguran posao i okej platu.

Nije lose ni predati za onu lutriju pa cekati, uvijek ce to dobiti 100-200 ljudi iz BIH. Zavisno iz koje drzave imaju manje prijava i priliva stanovnistva njeni drzavljani i dobiju. Mozes dobiti ali nisi obavezan nista.

miky_hz
Kontakt:

Post Postao/la miky_hz » 17 jun 2018, 17:24

tuzlak1987 je napisao/la:
miky_hz je napisao/la:

To je dobra situacija, mogli bi te primiti i pustiti te da se prilagodis i da zivis kod njih jedan period. A drugo sto bi ti znali reci gdje ima posla i u kojem smijeru da ides. Eto ovaj momak iz Srbije je na kraju se snasao tako sto ga je jedan Bosanac uputio, rekao mu ovako ces, ides u tu i tu skolu, pa onda tom i tom poslodavcu i imas siguran posao i okej platu.

Nije lose ni predati za onu lutriju pa cekati, uvijek ce to dobiti 100-200 ljudi iz BIH. Zavisno iz koje drzave imaju manje prijava i priliva stanovnistva njeni drzavljani i dobiju.

Cuo sam za tu lutriju,sto kazes nije lose nemas sta izgubit ,predas pa ko zna. Vjerovatno bih i "ganjao" tu srecu da ovako idem sam od sebe.Ali eto kako ti rekoh ako bi isao isao bi preko ove varijante sto se kaze malo sigurnije pa cemo vidjeti.Hvala u svakom slucaju.

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 17 jun 2018, 18:56

Kako ide to za lutriju ? Mora li ista plaćati ?

Sabinho
Kontakt:

Post Postao/la Sabinho » 17 jun 2018, 19:56

miky_hz je napisao/la:
Civa je napisao/la:
Zavisi to puno od njenih primanja, kucne liste i imovinskog kartona. ;)

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Bing [Bot], Jabroni i 12 gostiju.