Smanjenje broja klubova Premijer lige BiH

Kako vam djeluje ovaj sistem ?

Dobar
48
21%
Los
34
15%
Prva liga sa 12 klubova
127
57%
Prva liga sa 16 klubova
15
7%

Ukupno glasova: 224

Borčevac
Kontakt:

Re: Smanjivanje Premier lige

Post Postao/la Borčevac » 28 sep 2010, 18:24

Urban Batalion je napisao/la:Mnogi se žale kako bi trebalo skratiti ligu na 8 ili 10 klubova.Moje pitanje je kada bi skratili ligu koji bi klubovi ostali i sta bi mi postigli sa time?

Poželjno bi bilo i da stavite izgled druge lige to jest prve lige RS i prve lige Fed.

Premier liga:
1.Sarajevo (tima za vrh bi trebao i biti tu)
2.Željo (Zeljo ko Zeljo prosle sezone je buknuo valjda bi trebao ostati na vrhu)
3.Borac (Za Borca vazi kao i za Zelju)
4.Zrinjski (Zrinjski je uvijek tu negdje)
5.Siroki Brijeg (Siroki Takodje)
6.Velez (Velez bi se borio za opstanak)
7.Zvijezda (Zvijezda za opstanak)
8.Olimpic (Za opstanak i imali bi najvise izgleda za ispadanje)

Ukoliko bi bilo 10 ekipa:

9.Celik (mozda bi se uprava opametila pa malo vise radila na klubu)
10.Sloboda (slicno kao i za Celik)

Mozda bi nakon ovog dosla zajednicka druga liga BH:

1.Slavija (oni bi se borili za prvu ligu i cesto bi upadali u nju)
2.Rudar P. (pa eto nekakva sansa solidna su oni ekipa)
3.Travnik (snasli bi se i oni konacno)
4.Drina Z. (oni jesu za druge lige i tu znaju igrat)
5. Buducnost (takodje)
6.Jedinstvo Bihac (imali su izlete u prvu ligu znaju izac na kraj sa ovim timovima)
7.GOSK (nisu imali srece zadnjih godina da udju u prvu ligu dok bi se ovdje borili za opstanak)
8.Kozara (opstanak)
9.Podrinje (opstanak mada mogu vise)
10.Bosna V. (...)

E ovdje je dilema 10 ili 16 klubova.

To je to.Ovakve lige bi donijele vise BH sportu to kaze vecina.Objasnite kako.
od 8 klubova samo 1 iz RS sta je stobom znas kad ce to biti nikad mozes samo sanjati

Urban Batalion
Kontakt:

Post Postao/la Urban Batalion » 28 sep 2010, 19:50

Borčevac je napisao/la:
Urban Batalion je napisao/la:Mnogi se žale kako bi trebalo skratiti ligu na 8 ili 10 klubova.Moje pitanje je kada bi skratili ligu koji bi klubovi ostali i sta bi mi postigli sa time?

Poželjno bi bilo i da stavite izgled druge lige to jest prve lige RS i prve lige Fed.

Premier liga:
2.Željo (Zeljo ko Zeljo prosle sezone je buknuo valjda bi trebao ostati na vrhu)

5. Buducnost (takodje)
6.Jedinstvo Bihac (imali su izlete u prvu ligu znaju izac na kraj sa ovim timovima)
7.GOSK (nisu imali srece zadnjih godina da udju u prvu ligu dok bi se ovdje borili za opstanak)
8.Kozara (opstanak)
10.Bosna V. (...)

od 8 klubova samo 1 iz RS sta je stobom znas kad ce to biti nikad mozes samo sanjati
Samo jedan iz RS ima kvalitet da bude medjuu prvih osam.Kad neki klub bude imao kvalitet za prvih osam nece biti problema da tu i bude.Davno je proslo vrijeme kada se prvak odlucivao po nacionalnom kljucu i kada su se morali ubacivati nekvalitetni klubovi kako bi RS imao predstavnika.

Ja sam komunista kao sto vidis i nije mi bitna nacionalist ili vjeroispovjest.
Sloboda - Celik - Velez PRUGA SLAVNIH !!!

Žbljohar
Kontakt:

Post Postao/la Žbljohar » 28 sep 2010, 20:19

Kada je proslo vrijeme prvaka po nacionalnom kljucu,ja nisam primjetio,kako vidim to jos uvijek se cvrsto radi,Predprosla sezona prvak Zrinjski,prosla Zeljo,a ova ce biti Borac,to se vec zna.Slazem se da su klubovi iz RSa slabiji po kvaliteti,uzmimo u obzir 1LRS i 1 LFBIH,razlika u kvaliteti je velika. :D

Borčevac
Kontakt:

Post Postao/la Borčevac » 28 sep 2010, 23:49

Urban Batalion je napisao/la:
Borčevac je napisao/la:

Premier liga:

5. Buducnost (takodje)
8.Kozara (opstanak)
10.Bosna V. (...)

Samo jedan iz RS ima kvalitet da bude medjuu prvih osam.Kad neki klub bude imao kvalitet za prvih osam nece biti problema da tu i bude.Davno je proslo vrijeme kada se prvak odlucivao po nacionalnom kljucu i kada su se morali ubacivati nekvalitetni klubovi kako bi RS imao predstavnika.

A ko tebi daje za pravo da postavljaš kriterijume koji klub ima kvalitet a koji ne, po kom osnovu starac? Po čemu je Olimpik bolji od Leotara ili Zvijezda od recimo Rudara? Ima još klubova iz RS-a pored Borca koji zaslužuju da se takmiče u toj eventualnoj skraćenoj ligi koji su standardni u ovoj sadašnjoj ligi.

Rule_hz
Kontakt:

Post Postao/la Rule_hz » 28 sep 2010, 23:53

ma 12 klubova zakon.. igra se pola sezone ko dodje medju prvih 6, ti se bore za titulu, a ovih ostalih 6 za opstanak i zdravo ba!!!
RODJEN SAM NA SJEVERU,
SLUSAJTE ME SVI,
VOLIM TEBE SARAJEVO,
ZIVOT SI MI TI.

badblueboylivno
Kontakt:

Post Postao/la badblueboylivno » 29 sep 2010, 01:56

Trebalo bi potpuno promijeniti sustav bh nogometnih natjecanja.

PremiJer liga je preglomazna, a i ime koje nosi ne zaslužuje.
Treba se nazivati Prva Liga BiH, i brojati DESET KLUBOVA. Klubovi bi se odredili po zavreštku aktualnog natjecanja. Dakle, prvih OSAM iz te sezone, plus prvaci entitetskih liga - 1. lige FBiH i 1. lige RS.

Prva liga bi se trebala preimenovati u Druga Liga BiH, i igrala bi se na teritoriju cijele države. Brojala bi ŠESNAEST KLUBOVA. To bi bili klubovi koji napuštaju "elitni" razred (OSAM), te ekipe po plasmanu u entitetskim ligama (iz FBiH od 2. do 6. mjesta i iz RS-a od 2. do 4. mjesta). Ukupno 16. Prva dva ulaze u Prvu ligu, ekipe od 13. do 16. mjesta ispadaju.

Treće lige bih podijelio po geografskim nazivima - Jug, Sjever, Istok, Zapad. Te lige bi imale, pa recimo ŠESNAEST KLUBOVA. Prvaci bi svake godine išli u viši rang. I ne bi bilo važno iz kojeg je kantona ili entiteta koji klub. Jug je jug, bio klub iz Trebinja ili Jablanice

Ispod bi lige bile organizirane po županijama/kantonima (međužupanijske, a u RS-u po geografskom položaju, jer nemaju kantone), i bile bi amaterske. Pa ako se nađe klub zainteresiran za viši rang, neka, a ako ne, ****.

Relegaciju, odnosno ispadanje, bih riješio na način da bi se klubovi "prelijevali", odnosno da u treći rang ispadnu TRI kluba sa juga, iz te treće lige za sljedeću sezonu klubovi koji su najmanje južno smješteni bi se rasporedili po ostalim divizijama. Ako shvaćate što želim reći.

A ovo sve mislim da bi bilo COOL jer je sadašnji sustav odvratan.
Da su lige raspodijeljene po nacionalnom ključu, da iz jedne lige u jednoj sezoni ispadne 0 klubova, a dogodine 3, je odvratno.

I naravno, trebalo bi uvesti uvjete bez kojih klub ne bi mogao nastupiti u određenom rangu ako ne adovoljava uvjete. Ako ne sredi uvjete, izbačen je u najniži rang.

Samo to se nikada neće desiti jer nam Savez vode najnesposobniji ljudi u Europi, ma **** u Europi, u svijetu, u ovoj galaksiji. :cry:

:D

Ovako sam nešto bio napravio na Football Manageru, a jedva čekam novi gdje je poboljšani editor, pa se može to još bolje napraviti. :lol:
Hayley <3

Žbljohar
Kontakt:

Post Postao/la Žbljohar » 29 sep 2010, 09:12

Borčevac je napisao/la:

Premier liga:

.
A ko tebi daje za pravo da postavljaš kriterijume koji klub ima kvalitet a koji ne, po kom osnovu starac? Po čemu je Olimpik bolji od Leotara ili Zvijezda od recimo Rudara? Ima još klubova iz RS-a pored Borca koji zaslužuju da se takmiče u toj eventualnoj skraćenoj ligi koji su standardni u ovoj sadašnjoj ligi.
Ovo je tema gdje ce ljudi iznositi svoja misljenja i ima svako pravo na svoje,Zvijezda je svakako daleko bolja od Rudara,pa i ti sebi uzimas za pravo neke stvari napisati,koje nemaju veze sa vezom,razlika je velika u prvoj ligi po kvaliteti,iz 1.flbih ne ulaze klubovi spremni za PL,kao sto je vecinom slucaj sa klubovima iz RSa.

Urban Batalion
Kontakt:

Post Postao/la Urban Batalion » 29 sep 2010, 12:22

Borčevac je napisao/la:
Urban Batalion je napisao/la:
Borčevac je napisao/la: od 8 klubova samo 1 iz RS sta je stobom znas kad ce to biti nikad mozes samo sanjati

Olimpik je bolji od Leotara po kvalitetu igre na terenu kao i Zvjezda od Rudara to pokazuje stanje na tabeli a i igra uopste.

drinin vuk
Kontakt:

Post Postao/la drinin vuk » 29 sep 2010, 12:41

Da i ja nesto dodam,posto jedan rece da je ova tema mjesto gdje svako smije imati svoje misljenje,naravno u granicam normale,bez sovinizma i vjerskog vrijedjanja.
Neko pomenu bolji ovaj od ovog,pa realno ako bi se u sta ne vjerujem da ce se desiti ni za pola vijeka,liga smanji na 10 a kaze da ce neko odredjivati kluboe za PL sto je udarac na eto neku demokratiju.Pa onda u ovom trenutku na osnovu ovih 7-8 sezona zajednicke lige,realan sastav ovakav,jer to su ipak najuspjesniji klubovi>

Zeljeznicar
Zrinjski
Slavija
Sarajevo
Borac
Leotar
Modrica
Celik
Siroki
Sloboda
& $ - & " - & - &
ФСРС

Neprilagodjen
Kontakt:

Post Postao/la Neprilagodjen » 29 sep 2010, 12:43

.Pa onda u ovom trenutku na osnovu ovih 7-8 sezona zajednicke lige,realan sastav ovakav,jer to su ipak najuspjesniji klubo
Borac je dvaput ispadao iz te lige,i jos jedno triput izborio opstanak kolo-dva prije kraja.

bubreg
Kontakt:

Post Postao/la bubreg » 29 sep 2010, 12:54

ja sam za to da se liga smanji, na 0 klubova. jest da bi gledaoci ostali uskraceni za tolike dobre utakmice, ali sta je tu je :cry:
Izađite na balkone, pojedite šampinjone.

ŠB.TRN
Kontakt:

Post Postao/la ŠB.TRN » 29 sep 2010, 12:59

drinin vuk je napisao/la:Da i ja nesto dodam,posto jedan rece da je ova tema mjesto gdje svako smije imati svoje misljenje,naravno u granicam normale,bez sovinizma i vjerskog vrijedjanja.
Neko pomenu bolji ovaj od ovog,pa realno ako bi se u sta ne vjerujem da ce se desiti ni za pola vijeka,liga smanji na 10 a kaze da ce neko odredjivati kluboe za PL sto je udarac na eto neku demokratiju.Pa onda u ovom trenutku na osnovu ovih 7-8 sezona zajednicke lige,realan sastav ovakav,jer to su ipak najuspjesniji klubovi>

Zeljeznicar
Zrinjski
Slavija
Sarajevo
Borac
Leotar
Modrica
Celik
Siroki
Sloboda
Tu je to negdje samo ne ovim redosljedom.Od kada je zajednička liga,zna se tko je sta osvojio!!! :D Naravno ako idemo od onog prvenstva kad je Leotar bio prvak.

badblueboylivno
Kontakt:

Post Postao/la badblueboylivno » 29 sep 2010, 13:31

drinin vuk je napisao/la:Da i ja nesto dodam,posto jedan rece da je ova tema mjesto gdje svako smije imati svoje misljenje,naravno u granicam normale,bez sovinizma i vjerskog vrijedjanja.

Zeljeznicar
Zrinjski
Slavija
Sarajevo
Borac
Leotar
Modrica
Celik
Siroki
Sloboda
A shvaćaš li ti da, kad se radi smanjivanje lige, bez obzira o kojoj ligi i o kojoj državi se radilo, da se radi po plasmanima u posljednjoj sezoni sa sustavom koji se mijenja? Tako da u eventualnom smanjenju lige ne bi bilo mjesta emocijama i povijesti... ako je Sarajevo jedanaesto, ispada, i točka. Ako je ŠB jedanaesti, ispada, bez obzira na dva naslova prvaka.
Hayley <3

dr.van nostrand
Kontakt:

Post Postao/la dr.van nostrand » 29 sep 2010, 13:45

badblueboylivno je napisao/la:

Zeljeznicar
Zrinjski
Slavija
Sarajevo
Borac
Leotar
Modrica
Celik
Siroki
Sloboda
A shvaćaš li ti da, kad se radi smanjivanje lige, bez obzira o kojoj ligi i o kojoj državi se radilo, da se radi po plasmanima u posljednjoj sezoni sa sustavom koji se mijenja? Tako da u eventualnom smanjenju lige ne bi bilo mjesta emocijama i povijesti... ako je Sarajevo jedanaesto, ispada, i točka. Ako je ŠB jedanaesti, ispada, bez obzira na dva naslova prvaka.
ma naravno, pozicija na tabeli je relevantna u posljenoj sezoni ako se u sljedecoj namjerava smanjiti broj ekipa, ali onda opet dolazi do problema koji format takmicenja odabrati, trokruzni (po meni nemoguc jer neko onda treba dva puta da gostuje nekome a zna se koliko u nasem prvenstvu domaci teren ima prednost) cetverokruzni je mozda i dosadan, a valja igrati i vise ut. + kup BiH sto dovodi do pomjeranja kalendara valja prvenstvo ranije poceti i zgusnutog kalendara takmicenja...ali i kod nas su se jednom igrala cak 42 kola u prvenstvu 2000-2001 god. :roll:
"When you look annoyed all the time, people think that you're busy." - George Costanza
http://www.youtube.com/watch?v=UhQSnDCPF10
silver & black

Urban Batalion
Kontakt:

Post Postao/la Urban Batalion » 29 sep 2010, 15:09

dr.van nostrand je napisao/la:
badblueboylivno je napisao/la:

Zeljeznicar
Zrinjski
Slavija
Sarajevo
Borac
Leotar
Modrica
Celik
Siroki
Sloboda
ma naravno, pozicija na tabeli je relevantna u posljenoj sezoni ako se u sljedecoj namjerava smanjiti broj ekipa, ali onda opet dolazi do problema koji format takmicenja odabrati, trokruzni (po meni nemoguc jer neko onda treba dva puta da gostuje nekome a zna se koliko u nasem prvenstvu domaci teren ima prednost) cetverokruzni je mozda i dosadan, a valja igrati i vise ut. + kup BiH sto dovodi do pomjeranja kalendara valja prvenstvo ranije poceti i zgusnutog kalendara takmicenja...ali i kod nas su se jednom igrala cak 42 kola u prvenstvu 2000-2001 god. :roll:
Sistem 12 klubova dvokruzni sistem.

Monolog
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Monolog » 29 sep 2010, 15:12

Pa ta bi se liga završila za 3 sedmice, pobogu. Čuj 12 klubova, dvokružni sistem. Može, ali onda da se napravi liga za opstanak i liga za prvaka, pa nek onda opet opletu sa dvokružnim sistemom. Tad bi se i moglo razgovarati o ovome.
"To repeat what others have said requires education. To challenge it requires brains.”

Voćko
Kontakt:

Post Postao/la Voćko » 29 sep 2010, 15:16

12 Klubova trokružni sistem i onda odvanjanje donjih 4 za opstanak gornjih 8 za prvaka i gornji dvokruzno donji dvokrutno igraju 4 u grupi za ispadanje ispada direktno a 3 ide sa 2plasiranim iz 2 lige u Play Off :mrgreen:

dr.van nostrand
Kontakt:

Post Postao/la dr.van nostrand » 29 sep 2010, 15:21

Monolog je napisao/la:Pa ta bi se liga završila za 3 sedmice, pobogu. Čuj 12 klubova, dvokružni sistem. Može, ali onda da se napravi liga za opstanak i liga za prvaka, pa nek onda opet opletu sa dvokružnim sistemom. Tad bi se i moglo razgovarati o ovome.
pa haman bas tako, poslije prvog kruga i odigrana 22 kola, onda opet dvokruzno po 10 kola ...ukupno 32 kola ,tako bi vjerujem bilo prihvatljivo... opet neko bi se slozio a neko i ne bi..!!!
"When you look annoyed all the time, people think that you're busy." - George Costanza
silver & black

dr.van nostrand
Kontakt:

Post Postao/la dr.van nostrand » 29 sep 2010, 15:26

Voćko je napisao/la:12 Klubova trokružni sistem i onda odvanjanje donjih 4 za opstanak gornjih 8 za prvaka i gornji dvokruzno donji dvokrutno igraju 4 u grupi za ispadanje ispada direktno a 3 ide sa 2plasiranim iz 2 lige u Play Off :mrgreen:
ma nema sanse! igralo bi se onda 47 kola , sto je previse, previse! 12 trokruzno=33kola + 8 dvokruzno = 14 kola!!
silver & black

Urban Batalion
Kontakt:

Post Postao/la Urban Batalion » 29 sep 2010, 15:31

Monolog je napisao/la:Pa ta bi se liga završila za 3 sedmice, pobogu. Čuj 12 klubova, dvokružni sistem. Može, ali onda da se napravi liga za opstanak i liga za prvaka, pa nek onda opet opletu sa dvokružnim sistemom. Tad bi se i moglo razgovarati o ovome.
Uglavnom "sklepat" nesto od ovoga jer je sve ostalo premalo ili previse.Mozda ovako npr:

1.Sarajevo - liga za prvaka
2.Zeljo - liga za prvaka
3.Borac - liga za prvaka
4.Zrinjski - liga za prvaka

Ova bi se liga za prvaka igrala bi se po grupnom sistemu.

5.Siroki Brijeg - ovi bi timovi u medjuvremenu igrali prijateljske meceve i pripremali se za sezonu.
6.Velez -
7.Zvijezda -
8.Olimpic -

9.Celik - liga za opstanak
10.Sloboda - liga za opstanak
11.Slavija - liga za opstanak
12.Rudar - liga za opstanak

Takodje po grupnom sistemu zadnja dva ispadaju.

Kup klasicni knockout sistem samo sto bi umjesto ubacivanja tih utakmica srijedom izmedju dva kola kup dobio svoju sedmicu i time bi bio izbjegnut umor u kupu bi igralo 16 klubova.

Ovdje bi se onda igrala 22. kola.
Pocetak liga prve sedmice u septembru.Jesenji dio bi imao 14.kola sa ubacivanjem sesnaestine i osmine finala kupa .Kraj jesenjeg dijela bio bi krajem decembra.

Proljetni dio bi imao 7. prvenstvenih kola uz cetvrtfinale i polufinale kupa dok bi finale doslo na liga za opstanak i za prvaka.Pocetak bi bio sredinom februara.Ovo bi trajalo do sredina aprila.Zatim bi doslo 10.kola za opstanak i prvaka.To bi trajalo do sredine juna tad bi bio odlucen prvak a odmah tri dana nakon toga finale kupa.

Sve u svemu ovaj nacin je odlican. :mrgreen:

Odgovori

Natrag na “Premijer liga BiH”

Trenutno korisnika/ca: b00t, Vanja8, Venom i 21 gost.