Odlazak u inostranstvo

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Mokroguz
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la Mokroguz » 21 jun 2018, 22:10

Sveti je napisao/la:
Brokula je napisao/la:
Sabinho je napisao/la:@brokula sto se mene tice, probao sam sve. Jedino sto sam uspio je pripravnicki staz u trajanju od 12 mjeseci, za 300km. Zavrsio sam faks i evo sad u srijedu cu imati uslov za zadnji semestar drugog ciklusa. Nema ovdje kruha, to odgovorno tvrdim. Prije godinu dana mi je @virtual rekao da cu oglase na posao,ba nauciti napamet, nije bio daleko od istine.
Ma nisam ja bio protiv ljudi koji odlaze u prvom postu, niti osuđujem nekog. Samo mi je stvarno zanimljivo koliko si nacionalna svijest promijenila po ovom pitanju da je, kako rekoh, postao cilj ići vani gotovo pa svima.
Ovo gore što sam govorio su primjeri iz mog komšiluka, i znam još desetine takvih slučajeva. Pa škole se danas otvaraju po potrebama tržiša U NJEMAČKOJ, da li je to normalno, ne znam.

Gubimo najvredniji resurs, i ne da niko ništa ne radi po ovom pitanju, nego nije uopšte ni tema :shifty:
Koliko je ovo samo realno :urnebes:

U pravu si definitivno. Medjutim, dosta ljudi jednostavno dodje, ne spremajuci se psihicki na ono sto ih ceka. Istina je da ovde imas pare, ali zato nemas ono sto si imao dole. Ja sam licno dole svaki dan bio vani, druzio se sa prijateljima koje sam znao od malena, te mi je promjena na sistem zivota u njemackoj, radi radi, nekada negdje odi ako ima neko voljan da izadje s tobom, doslovno opalio samar kad sam dosao, pa sam prvih pola godine skoro zavrsio na antidepresivima. Sreca je samo sto sam se kasnije ozenio, pa nadomjestio tu prazninu.

Ja sam licno imao priliku i za dobrim zaposljenjem i solidnim zivotom u bosni, ali mi se cijela atmosfera u drzavi, nacionalisticka retorika u bukvalno svakom segmentu zivota smucila, i odlucio sam da odem zivjet u dosta zdravijoj okolini i za mene i za zenu.

Nije sve u parama, ali covjek treba da odvaga od dva zla, manje.
+1 Vani ima posla, zdravlja, malo se moze ustediti, ali nema duse.
S E M P E R - V I R I D I S
!!!! VU - VU - VUKOVI !!!!

2-249

💮🍀💮🍀💮🍀💮

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 02 jul 2018, 15:25

Ovako momci. Uštedio sam nekih para. Sada se kontam da li uložiti to u kurs za varioca ili it academya smjer auto cad. Kako bih prije mogao naći posla u Austriji ? Ima li Austrijanaca koji poznaju tržište rada ?
U zadnjih par mjeseci sam se bas naložio da idem. Sve istražujem, obraćam se poznanicima alo nazalost nikakve pomoći od njih.

anonimni
Kontakt:

Post Postao/la anonimni » 02 jul 2018, 16:18

Ne znam nikog ko je imao hajra od IT Academya (odnosno i Business Academya, kako se već vole zvati) a o varenju znam još manje, al' ako ti je do AutoCADa (ili čega god iz IT svijeta) bježi od ovih, sem ako me ko ovdje ne demantuje :mrgreen:
Željezničar 1921! Arsenal FC 1886!

Kapiten Blue Traina

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 02 jul 2018, 17:21

Nisam ni ja čuo nekih lijepih stvari o toj IT Academy. Ali reče mi jedan poznanik da nije bitna važnost certifikata nego znanje.
Mada mi isto tako reče da su varioci mnogo bolje plaćeni.

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 02 jul 2018, 19:18

jasmin10 je napisao/la:Nisam ni ja čuo nekih lijepih stvari o toj IT Academy. Ali reče mi jedan poznanik da nije bitna važnost certifikata nego znanje.
Eto ubo si poentu. Akademija ti je u prevodu odlican materijal za ucenje, dobiti ces sve i ako zelis da ucis nauciti ces nesto. E sada neki kazu da se sve to moze naci na netu besplatno i da mozes sam uciti bez da placas nekom. To jeste istina ali ti sa te strane kada sam preko neta trazis materijal i ucis nemas nikakvu potvrdu u vidu certifikata ili od akademije da si prosao program. Ovako kada zavrsis taj program ces imati bar potvrdu da si prosao obuku, ipak i to nesto znaci.

Uglavnom najbitnije je da ti imas volju, a od akademije dobijas materijal, druge resurse, praktican rad i instrukcije. Potrebno je da cijedis instruktore za sve zivo, da te sve zivo zanima. Da se oko toga akvitiras maksimalno i rovis. I tu je problem sto neki upisu, a nemaju volju i onda zavrse ali ne steknu znanje.

Evo ja sam u drugoj ustanovi koja nije ta na programu Cisco, od 4 dijela za CCNA RiS. Mogu reci svoja iskustva sa tog programa, a mislim da bi tamo trebalo biti nesto slicno. Ovaj program koji idem je od Cisca odobren samo preko instruktora te ga validno mozes otkljucati samo ako si na nekoj akademiji. Znaci taj materijal ima na netu, ali onda previse lutas i ne znas u kojem smjeru da ides. Ono mozes to uciti i spremiti se za industrijski certifikat ali je onda pitanje da li bi te neka od akademija primila da radis kod njih ispit jer nisi prosao obuku i da li bi ti Cisco dao vaucer sa popustom za izlazak na test. Znaci to je prva pogodnost, nema lutanja, tacno znas sta ti je obaveza i kako to ide korak po korak.
Druga stvar je ta da za svaki dio dobijes certifikat o kompletiranju, a onda na kraju i certifikat od akademije. Ne znam koliko to znaci sada firmama, ali znam da nema dosta ljudi koji to ganjaju sto zbog slabih ambicija nase omladine, a sto i zbog cijene toga. Zato je opet dobro imati te papire i znati da si uradio nesto.

Trece ovo je sigurno, prosao sam dva dijela Cisca, imam jos dva. Ako posteno polozis na akademiji testove koji se daju od ovlastenih institucija u USA ili Evropi kao pripremu za industrijski certifikat poloziti ces i industrijski. Proces je ovdje isti, znaci sastoji se od teoretskog i prakticnog dijela. Akademija mora biti ovlasteni testni centar kada radis za industrijski. Ti ako bez prepisivanja i stele odradis testove za 70% teoretski gdje Ameri daju 100 pitanja za neka 2 sata, samo opcija klika na tacan odgovor i ako na programu za praktican rad se ustelis i znas rijesiti zadatak koji mozes naci i na netu uradjen i vjezbati ga onda polazes i onaj kada ce te testirati. Vecinom te testiraju pred kamerama, znaci oni tamo koji izdaju iz strane drzave traze 5-6 kamera dok radis, a termin se zakaze i oni znaju kada je.

E sada pazi ovo, ovo je jedna caka koju akademije ne spominju. Certifikat koji oni izdaju besplatno u sklopu akademije je njihov certifikat, te certifikati o kompletiranju kursa ili kurseva. To nije isto kao industrijski certifikati. Oni zahtjevaju dodatno testiranje pred kamerama ili osobljem koje je ovlasteno i tu je sve cisto, znas ili ne. Ti testovi se dodatno plate, npr izlazak 300 maraka gdje dio ide ovlastenoj akademiji, a dio onom ko proda licencu instruktoru ili akademiji.
Za takve certifikate dobijes ili karticu za zvanje ili papir sa imenom i sa svojim kodom. Po tom kodu te svuda u svijetu mogu naci kada si na razgovorima u firmama ovdje ili u inostranstvu i provjeriti validnost i trajanje certifikata.

E sada druga stvar sto u BIH ovi kojima ides na razgovor su malo zatucani pa oni cesto i ne znaju sta je to ili ih ne zanima, bukvalno ono ako ih nesto zanima ne zanima ih nista drugo. Iako su neki od tih certifikata u inostranstvu bas cijenjeni i dizu platu. Kod nas je ono vecinom imas li tu i tu skolu i jesil radio gdje prije nas.

Negativna strana ti je sto ove akademije previse obecaju, a neke od tih stvari ne ispune. Eto npr ovo sto ti kazem dosta ljudi se zaleti i misli evo sada ja idem na tu akademiju i meni je siguran posao, samo moram to da zavrsim i ako zbog toga se ide onda nema tu hljeba. Jer te mora zanimati da naucis nesto, a ne samo papir jer nakon sto zavrsis to moras raditi dalje testiranja da bi dobio one industrijske certifikate. To nije nimalo lako ako se nisi pripremio kako treba kroz akademiju. Ali ako se ne uzdas samo u druge vec najvise u sebe i to svaki dan usavrsavas onda nakon akademije mozes imati neku karijeru.
Isto instruktori znaju biti slabi, svako ocekuje previse od instruktora ali se najvise treba uzdati u materijal i sam uciti.
Isto pazi npr akademija kaze imas taj predmet, bubam Cisko i dobiti ces taj certifikat. Ali kada krenes skontas da to nije tako lako i da oni samo daju obuku i certifikate kompletiranja.

Eto ne znam sta da ti kazem da ili ne. Ja sam ovo otisao jer mi je prilika bila da naucim nesto novo i nesto sto iz generacije nece niko vec svi gledaju da zavrse fax pa onda da krenu sa poslom. To je taj neki nas mentalitet gdje se trazi samo papir i da se onda zaradi i onda kasnimo za ostatkom svijeta. Ti sam sebi moras odrediti da li ti se to isplati sto se tice novca i onog sto mozes dobiti iz tog ali provjeri detaljno sta tacno dobijas.
Po meni su te stvari odlicne ako neko zeli nadograditi znanje, te biti uvijek u koraku sa svijetom. Druga stvar sto akademije zele najvise pare, zato sam od sebe najvise zavisis i moze se tu nesto ako imas volju ali ne preko noci. U inostranstvu sigurno za te cerftifikate neke postoji trziste za posao, ovdje slabije, preko nekih od tih certifikata se sigurno moze napredovati. Ovdje ne znam, kod nas je taj izbor posla suzen ali sigurno je u CV-u bolje imati nesto nego nista.

Barbarossa
Kontakt:

Post Postao/la Barbarossa » 02 jul 2018, 19:26

Ostajte ovdje sunce tuđeg neba
Svugdje u svijetu droga stvara zavisnost , samo na Kosovu nezavisnost.

Mokroguz
Kontakt:

Post Postao/la Mokroguz » 02 jul 2018, 23:39

jasmin10 je napisao/la:Ovako momci. Uštedio sam nekih para. Sada se kontam da li uložiti to u kurs za varioca ili it academya smjer auto cad. Kako bih prije mogao naći posla u Austriji ? Ima li Austrijanaca koji poznaju tržište rada ?
U zadnjih par mjeseci sam se bas naložio da idem. Sve istražujem, obraćam se poznanicima alo nazalost nikakve pomoći od njih.
Ima potrebe za varioca u skandinaviji, ne znam u austriji.
S E M P E R - V I R I D I S
!!!! VU - VU - VUKOVI !!!!

2-249

💮🍀💮🍀💮🍀💮

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 02 jul 2018, 23:40

tuzlak1987 je napisao/la:
jasmin10 je napisao/la:Nisam ni ja čuo nekih lijepih stvari o toj IT Academy. Ali reče mi jedan poznanik da nije bitna važnost certifikata nego znanje.
Eto ubo si poentu. Akademija ti je u prevodu odlican materijal za ucenje, dobiti ces sve i ako zelis da ucis nauciti ces nesto. E sada neki kazu da se sve to moze naci na netu besplatno i da mozes sam uciti bez da placas nekom. To jeste istina ali ti sa te strane kada sam preko neta trazis materijal i ucis nemas nikakvu potvrdu u vidu certifikata ili od akademije da si prosao program. Ovako kada zavrsis taj program ces imati bar potvrdu da si prosao obuku, ipak i to nesto znaci.

Uglavnom najbitnije je da ti imas volju, a od akademije dobijas materijal, druge resurse, praktican rad i instrukcije. Potrebno je da cijedis instruktore za sve zivo, da te sve zivo zanima. Da se oko toga akvitiras maksimalno i rovis. I tu je problem sto neki upisu, a nemaju volju i onda zavrse ali ne steknu znanje.

Evo ja sam u drugoj ustanovi koja nije ta na programu Cisco, od 4 dijela za CCNA RiS. Mogu reci svoja iskustva sa tog programa, a mislim da bi tamo trebalo biti nesto slicno. Ovaj program koji idem je od Cisca odobren samo preko instruktora te ga validno mozes otkljucati samo ako si na nekoj akademiji. Znaci taj materijal ima na netu, ali onda previse lutas i ne znas u kojem smjeru da ides. Ono mozes to uciti i spremiti se za industrijski certifikat ali je onda pitanje da li bi te neka od akademija primila da radis kod njih ispit jer nisi prosao obuku i da li bi ti Cisco dao vaucer sa popustom za izlazak na test. Znaci to je prva pogodnost, nema lutanja, tacno znas sta ti je obaveza i kako to ide korak po korak.
Druga stvar je ta da za svaki dio dobijes certifikat o kompletiranju, a onda na kraju i certifikat od akademije. Ne znam koliko to znaci sada firmama, ali znam da nema dosta ljudi koji to ganjaju sto zbog slabih ambicija nase omladine, a sto i zbog cijene toga. Zato je opet dobro imati te papire i znati da si uradio nesto.

Trece ovo je sigurno, prosao sam dva dijela Cisca, imam jos dva. Ako posteno polozis na akademiji testove koji se daju od ovlastenih institucija u USA ili Evropi kao pripremu za industrijski certifikat poloziti ces i industrijski. Proces je ovdje isti, znaci sastoji se od teoretskog i prakticnog dijela. Akademija mora biti ovlasteni testni centar kada radis za industrijski. Ti ako bez prepisivanja i stele odradis testove za 70% teoretski gdje Ameri daju 100 pitanja za neka 2 sata, samo opcija klika na tacan odgovor i ako na programu za praktican rad se ustelis i znas rijesiti zadatak koji mozes naci i na netu uradjen i vjezbati ga onda polazes i onaj kada ce te testirati. Vecinom te testiraju pred kamerama, znaci oni tamo koji izdaju iz strane drzave traze 5-6 kamera dok radis, a termin se zakaze i oni znaju kada je.

E sada pazi ovo, ovo je jedna caka koju akademije ne spominju. Certifikat koji oni izdaju besplatno u sklopu akademije je njihov certifikat, te certifikati o kompletiranju kursa ili kurseva. To nije isto kao industrijski certifikati. Oni zahtjevaju dodatno testiranje pred kamerama ili osobljem koje je ovlasteno i tu je sve cisto, znas ili ne. Ti testovi se dodatno plate, npr izlazak 300 maraka gdje dio ide ovlastenoj akademiji, a dio onom ko proda licencu instruktoru ili akademiji.
Za takve certifikate dobijes ili karticu za zvanje ili papir sa imenom i sa svojim kodom. Po tom kodu te svuda u svijetu mogu naci kada si na razgovorima u firmama ovdje ili u inostranstvu i provjeriti validnost i trajanje certifikata.

E sada druga stvar sto u BIH ovi kojima ides na razgovor su malo zatucani pa oni cesto i ne znaju sta je to ili ih ne zanima, bukvalno ono ako ih nesto zanima ne zanima ih nista drugo. Iako su neki od tih certifikata u inostranstvu bas cijenjeni i dizu platu. Kod nas je ono vecinom imas li tu i tu skolu i jesil radio gdje prije nas.

Negativna strana ti je sto ove akademije previse obecaju, a neke od tih stvari ne ispune. Eto npr ovo sto ti kazem dosta ljudi se zaleti i misli evo sada ja idem na tu akademiju i meni je siguran posao, samo moram to da zavrsim i ako zbog toga se ide onda nema tu hljeba. Jer te mora zanimati da naucis nesto, a ne samo papir jer nakon sto zavrsis to moras raditi dalje testiranja da bi dobio one industrijske certifikate. To nije nimalo lako ako se nisi pripremio kako treba kroz akademiju. Ali ako se ne uzdas samo u druge vec najvise u sebe i to svaki dan usavrsavas onda nakon akademije mozes imati neku karijeru.
Isto instruktori znaju biti slabi, svako ocekuje previse od instruktora ali se najvise treba uzdati u materijal i sam uciti.
Isto pazi npr akademija kaze imas taj predmet, bubam Cisko i dobiti ces taj certifikat. Ali kada krenes skontas da to nije tako lako i da oni samo daju obuku i certifikate kompletiranja.

Eto ne znam sta da ti kazem da ili ne. Ja sam ovo otisao jer mi je prilika bila da naucim nesto novo i nesto sto iz generacije nece niko vec svi gledaju da zavrse fax pa onda da krenu sa poslom. To je taj neki nas mentalitet gdje se trazi samo papir i da se onda zaradi i onda kasnimo za ostatkom svijeta. Ti sam sebi moras odrediti da li ti se to isplati sto se tice novca i onog sto mozes dobiti iz tog ali provjeri detaljno sta tacno dobijas.
Po meni su te stvari odlicne ako neko zeli nadograditi znanje, te biti uvijek u koraku sa svijetom. Druga stvar sto akademije zele najvise pare, zato sam od sebe najvise zavisis i moze se tu nesto ako imas volju ali ne preko noci. U inostranstvu sigurno za te cerftifikate neke postoji trziste za posao, ovdje slabije, preko nekih od tih certifikata se sigurno moze napredovati. Ovdje ne znam, kod nas je taj izbor posla suzen ali sigurno je u CV-u bolje imati nesto nego nista
.
Hvala druže na opširnom odgovoru. O akademiji sam čuo ipak više loših nego dobrih iskustava.
Nikad nisam razmišljao o poslu varioca ali čini mi se da je taj posao mnogo tražen. Čini mi se da je u Austriji čak i na popisu deficitarnih zanimanja. Takodjer je plus što se prije završi nego li akademija a košta pa skoro isto.
Znam da je posao težak ali nijedan posao nije lagan. Znam za firmu što vodi varioce u Njemačku ali izgleda samo ove iskusnije.

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 02 jul 2018, 23:46

Mokroguz je napisao/la:
jasmin10 je napisao/la:Ovako momci. Uštedio sam nekih para. Sada se kontam da li uložiti to u kurs za varioca ili it academya smjer auto cad. Kako bih prije mogao naći posla u Austriji ? Ima li Austrijanaca koji poznaju tržište rada ?
Ima potrebe za varioca u skandinaviji, ne znam u austriji.
A ima izgleda potrebe za njih skoro pa po cijelom svijetu. Čini mi se da im je Kanada davala čak i državljanstva ko je radio na sjeveru kao varioc.
Ali problem je naći poslodavca koji bi izgurao do kraja sa papirima. Zato mi se Austrija svidja jer za 2 mjesexa dobiješ radnu dozvolu.

Penaltiky
Kontakt:

Post Postao/la Penaltiky » 02 jul 2018, 23:47

Ko je uopšte najmjerodavniji za ACAD certifikate, ja jednom otišao na kurs da vidim kako ide, tamo neki tuta bugarin pojma nema, odo ja odavde **** ovo :rol:
Šit bi loš, a sudžuk žilav...

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 02 jul 2018, 23:54

Penaltiky je napisao/la:
Ko je uopšte najmjerodavniji za ACAD certifikate, ja jednom otišao na kurs da vidim kako ide, tamo neki tuta bugarin pojma nema, odo ja odavde **** ovo :rol:
Nemam pojma za to ali obicno svi ti sto nude programe napisu sve zivo ali to nije tako jednostavno. Npr ima onih koji kazu dobiti ces certifikat ali to je certifikat samo da si isao na kurs ali ni nemaju uvjete da te testiraju za neki od industrijskih tj. one licence za certiport testni centar i pearsons vue.

U onom CPE mislim da ima to sto ti pricas ali oni ti daju svoj certifikat, znaci koja je poenta ti njima platis oni ga tebi daju kroz 2 mjeseca kursa. To jedino ako imas vec posao pa ti firma trazi. Isto kao i za jezike, mozes dobiti njihov certifikat da si odradio kurs ali sta ti vrijedi bez onog OSD ili Goethe koji u inostranstvu vrijede.

Penaltiky
Kontakt:

Post Postao/la Penaltiky » 02 jul 2018, 23:56

Penaltiky je napisao/la:
Nemam pojma za to ali obicno svi ti sto nude programe napisu sve zivo ali to nije tako jednostavno. Npr ima onih koji kazu dobiti ces certifikat ali to je certifikat samo da si isao na kurs ali ni nemaju uvjete da te testiraju za neki od industrijskih tj. one licence za certiport testni centar i pearsons vue.

U onom CPE mislim da ima to sto ti pricas ali oni ti daju svoj certifikat, znaci koja je poenta ti njima platis oni ga tebi daju kroz 2 mjeseca kursa. To jedino ako imas vec posao pa ti firma trazi. Isto kao i za jezike, mozes dobiti njihov certifikat da si odradio kurs ali sta ti vrijedi bez onog OSD ili Goethe koji u inostranstvu vrijede.
Ma ja poznajem ACAD u dušu, i dodje mi neki levat predavat ne zna srafuru izvuc a kamoli nesto drugo, to je da ga spucas u glavu svojim luksuznim prenosnim računarom marke Toshiba i da razgulim.

Mene interesuje šta je relevantno.

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 03 jul 2018, 00:00

Penaltiky je napisao/la:
Ma ja poznajem ACAD u dušu, i dodje mi neki levat predavat ne zna srafuru izvuc a kamoli nesto drugo, to je da ga spucas u glavu svojim luksuznim prenosnim računarom marke Toshiba i da razgulim.

Kod nasih firmi moze biti relevantan i onaj Bosanski certifikat sto dobijes uz plus fax kao neki adut, a bilo sta sto je Americko ili EU priznato je odlicno jer mi po BIH imamo malo i ovlastenih centara samim time i malo ljudi koji povuku to da zavrse.

Najrelevantnije da kad pocnes raditi nisi tuta :mrgreen:

Vijadukt
Kontakt:

Post Postao/la Vijadukt » 04 jul 2018, 21:38

Penaltiky je napisao/la:
Penaltiky je napisao/la:

Smijes li 1 na 1
"Der Schlüssel zum Erfolg ist Kameradschaft und der Wille, alles für den anderen zu geben!"

Sveti
Kontakt:

Post Postao/la Sveti » 04 jul 2018, 21:43

Supkoperaci jel proso abschlusprüfung kakvi su Ergebnisse
naprijed rejal

Penaltiky
Kontakt:

Post Postao/la Penaltiky » 04 jul 2018, 21:45

Vijadukt je napisao/la:
Smijes li 1 na 1
Modeliranje il crtanje? :njanjanja:

Vijadukt
Kontakt:

Post Postao/la Vijadukt » 04 jul 2018, 21:53

Penaltiky je napisao/la:
Vijadukt je napisao/la:
Smijes li 1 na 1
Modeliranje il crtanje? :njanjanja:
Biraj sta ti bolje ide :mrgreen:
"Der Schlüssel zum Erfolg ist Kameradschaft und der Wille, alles für den anderen zu geben!"

Penaltiky
Kontakt:

Post Postao/la Penaltiky » 04 jul 2018, 21:57

Modeliranje.

Jednom prilikom crto ja nesto za jednu firmu kcerku jedne nase velike građevinske firme, i dugovali mi 300 KM već, a hitno im trebalo dogovorimo se dvije stoje taj crtež. Padne dogovor da sve uplate sutra do 1 a ja njima prekosutra do 12 da zavrsim. Pogino sam ja, zavrsio, para nidje, zovu oni za crtez i kazu bice pare uskoro. Eh tu ja lagano kopiram fajlove presječem na pola obrišem po pola svakog fajla i pošaljem. :mrgreen:
Dobio pare za sat, nikad više me nisu zvali.

Vijadukt
Kontakt:

Post Postao/la Vijadukt » 04 jul 2018, 22:04

Uzimas pare na dvije strane i opet bi da ides prat gujice. Nikad cojka od tebe

Penaltiky
Kontakt:

Post Postao/la Penaltiky » 04 jul 2018, 22:08

Vijadukt je napisao/la:Uzimas pare na dvije strane i opet bi da ides prat gujice. Nikad cojka od tebe
Kake gujice. Ja bi u struci da radim, tehničar mehatronike.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Benko123 i 10 gostiju.