Ferdo je napisao/la:Istina je ovo za Mostar. Ljudi su ubijeni od strane fašista 1998. godine i rahmet im duši.
Ali gledajte ovo. Kada navijate za BiH, Srbiju ili Hrvatsku sjetite se da za te iste države navijaju različiti profili ljudi. U isto vrijeme neka vam je na pameti kada navijate za Njemačku, da također tu "navijačku tribinu" dijelite s nacističkim budalama iz AFD-a, ali i s normalnim ljudima iz CDU-a i SPD-a. Kada navijate za Hrvatsku "navijačku tribinu" dijelite i s ustašama (Velimir Bujanec) i s antifašistima (Stipe Mesić). Kada navijate za Srbiju "navijačku tribinu" dijelite i s umivenim radikalima (Vučić) i sa skroz normalnim ljudima (Čedo Jovanović). Kada navijate za BiH "navijačku tribinu" dijelite sa svakakvim profilima ljudi također. Hoće li vam svi ti ljudi s "navijačke tribine" ogaditi određenu reprezentaciju ili vas spriječiti da za nju navijate to je individualno pitanje. Shvatam i one koji žele navijati za susjede i komšije a i one koji to ne žele.
Moj prijatelj A kaže "Ne mogu navijati za Hrvatsku, jer će pobjedom Hrvatske svi oni mrzitelji BiH i mog naroda Bošnjaka koji su nas po logorima držali slaviti. Ne želim da postoji ijedan razlog da takvo smeće od ljudi slavi bilo šta ili da je sretno. Uvijek ću biti na suprotnoj strani od njih."
Drugi moj prijatelj B kaže "Navijam za susjede jer se tako osjećam, smeće od ljudi me ne zanima. Budala svugdje ima. Podržavam susjede jer to smatram prirodnim tokom događaja, baš kao i što su mnogi susjedi podržavali nas kad smo igrali u Brazilu 2014. godine. Navijam za njih kao da su moji".
I jedno i drugo mišljenje je validno. Ne treba osuđivati niti jedne niti druge. Samo je činjenica da će ljudi poput ovog mog prijatelja B donijeti budućnost ovim prostorima, a ljudi poput mog prijatelja A iako su s razlogom ljuti ne mogu gledati u budućnost samo u prošlost i takvi ljudi neće donijeti budućnost. Uvijek budite svjesni budućnost donose oni koji su spremni da je stvaraju, a ne i oni koji žive u prošlosti. To opet ne znači da treba biti naivan i zaboraviti zlo koje nam se desilo.
Sve receno je tacno i mogu se sloziti. Ali imaju i ljudi tip C. Navijaju ili ne navijaju za nekog iz sportskih ralozga.
Drag mu Suarez, navija za Urugvajm. Ne svidja mu se Neymar, navija protiv Brazila.
Navijao sam za Ivanisevica, navijajo sam za Mirka filipovica, navijao sam bezbroj puta za Hrvatsku u fudbalu, ali ne navijam za ovu ekupu, jednostavno mi je antipaticna ova ekipa. Za moj pojam, puno odvratnih igraca tipa Vida, Perisic, ovaj selektor...
Sa druge strane, recimo ovaj Rebic mi je drag.
Ja sam stava da za Hrvatsku ne treba navijati zato sto su to komsije, niti treba biti protiv Hrvatske iz nekih politickih razloga.
Sport je, neka navija ko za koga zeli.