tuzlak1987 je napisao/la:Hantraga je napisao/la:Na Grbavici je najbolje od svega što vidiš da ljudi rade i to prilično pošteno. Iznesu koliko će nešto da košta, iznesu strukturu kapitala, iznesu koliko je fakat koštali i vidiš da se radi. Nije kao recimo u Tuzli, gdje ima priče, a rad nikakav.
Pa ko je to nama uopste nekada dao neki novac osim grada? Grad kada ima napravi nesto, kada nema ne bude. Niti nam je savez dao, niti oni glavni nivoi vlasti drzava, kanton. Da ovaj grad ima milione na bacanje bilo bi i rada, ovako zivotarenje. Isto kao i za autoput, kanton od 400 hiljada ljudi nema dostojnog puta do Sarajeva, sto je to tako to samo znaju drzava i savez. Sto su Krajina i TK zapostavljeni, a za sve ostale ima?
Lako je legendo graditi kada svake godine dobijes milionce. A i neka se gradi, svaka cast svima koji nesto naprave i cestitke ali hajmo biti realni.
Otisao si skroz u krajnost
Po pricama jako manjeg broja ljudi ispade da je FKŽ iz budzeta dobio milione (množina) i da je tim sredstvima napravio ovo sto je napravio
Željo je prve radove u proljece 2016 finansirao isključivo iz svojih sredstava i uz pomoć par sponzora bez ijedne marke iz bilo kojeg budzeta sa strane, uz zamjenu led ekrana i postavljanja krova na istocnu tribinu uradjeno je jos mnogo stvari koji su tada jos promijenili izgled stadiona na bolje, te mu dali neku sasvim drugu dimenziju
https://www.klix.ba/sport/nogomet/radov ... /160224151
Za izgradnju istocne tribine za tu namjenu od opštine Novo Sarajevo dobijeno je 200.000 KM od grada Sarajeva takodjer 200.000 KM + 50.000 KM, takodjer opštine Novo Sarajevo i Novi Grad su kroz kupovinu desetogodišnjih ulaznica ucestvovale sa po još 10.000 KM (20.000 KM), sve ostalo kasnije se odvijalo kroz prodaju desetogodisnjih ulaznica, dakle nesto si nudio, prodao, zaradio i uložio u izgradnju tribine, a sama istoćna tribina na kraju je koštala 2.010.665 KM, gdje je po tome klub finansirao izgradnju istocne tribine sa 75% vlastitog ucesca !
Ista priča i oko novog terena, kanton je dao 500.000 KM za tu namjenu, savez preko UEFA-e cca. 300.000 KM a Željo je obezbjedio još cca. 400.000 KM, a sam teren na kraju je koštao 1.216.000 KM, dakle opet ucesce kluba od 40%
Ista stvar je i sa izgradnjom novih prostora na zapadnoj tribini, parkingu, opcenito sminkanju stadiona, kontrolnoj video sobi, video nadzoru i jos hiljadu manjih i vecih "sitnica", na kraju kada se sve sabere i oduzme od 2016 kada je sve pocelo, u grubo mogu slobodno reci da je Željo kao klub 70% finansirao sva ulaganja u stadionsku infrastrukturu a da ostatak potiče iz budžeta opštine i kantona
Opet u obzir moras uzeti da je vlasnik Tušnja grad Tuzla, bas kao i slucaju sa Koševom (opcina Centar), i upravo iz tog razloga na oba stadiona sve "stoji", za ovakve stvari prije svega moraš imati stručne ljude u klubu, koji žele i hoće da nesto naprave, moras animirati sve odreda i sve okrenuti na svoju stranu, markentinški odraditi sve, sjeti se akcije FKŽ oko istocne tribine, od Kanade pa do Australije su se kupovale desetogodišnje ulaznice, na kraju i nagradna igra gdje je glavna nagrada bilo glanc novo auto itd.
Konkretno na vecerasnjoj utakmici protiv Zrinjskog sam vido stvari koje Sloboda sama moze uraditi, vlastitim sredstvima, počev od toga da se postave reklame na sjevernoj tribini, da se ne vidi onaj beton onako, zatim reklame oko terena, zapadna tribina da se ušminka i sredi, ogule oni zidovi sa koje otpada malter, malterisati sve, prekriciti, oznaciti stepenice itd. i nakon tih nazovi sitnica dobio bi nesto bolje i ljepše
I na kraju treba krenuti od toga pa vidjeti koji je klub u BIH vlasnik svog stadiona i tu leže svi odg. na sve, prije svega od isplativosti ulaganja a zatim i vracanja uloženog, ovo je tema gdje cemo svi biti maksimalno realni kada je ova priča u pitanju, ili gdje ne treba uopste ni diskutovati oko svega, i da dodam dok sam ovo pisao na klix.ba sam nasao sve clanke u kojima se spominju cifre i ulaganjima u stadion, po tome od pocetka 2016 zakljucno sa terenom uloženo je preko cetiri miliona maraka u stadionsku infrastrukturu, a istovremeno u samu izgradju sjeverne tribine na Tušnju je uloženo nevjerovatnih pet miliona maraka, mislim da sam ti sa ovim rekao sve