Odlazak u inostranstvo
Moderator/ica: insider
Re: Odlazak u inostranstvo
@Lilllard da, zavrsio sam Prehrambenu tehnologiju na PPF-u u Sarajevu.
Yeferson Soteldo, Roger Guedes!
https://www.youtube.com/watch?v=NKN24rPArL4
https://www.youtube.com/watch?v=_RvX-5si_3Q
https://www.youtube.com/watch?v=NKN24rPArL4
https://www.youtube.com/watch?v=_RvX-5si_3Q
- ASD
- Kontakt:
U domu stanovati i jeftinije prodjes nego u BiH, gdje svaku stvar moras placati.Kanye je napisao/la:Fakat dzaba studij gore? Lol. Meni je Slovenija odavno prva na listi, al nije mi se dalo jos guglati nista jer ima jos vremena.Monolog je napisao/la:Gledaj Sloveniju. Besplatno školovanje za studente iz BiH i Srbije, ali pošteno ćeš se izyebati sa papirologijom (naravno, vrijedi svake psovke izgovorene zbog ogromnog broja papira koji će ti trebati).Otelo je napisao/la:Kako najlkaše otići vani na master studij?
Nije ni Austrija puno skuplja od Slovenije, najskuplja stvar je bus karta, semestri i dom koliko znam nisu skupi.
Eh kad postanem Janez.ASD je napisao/la:
U domu stanovati i jeftinije prodjes nego u BiH, gdje svaku stvar moras placati.
Nije ni Austrija puno skuplja od Slovenije, najskuplja stvar je bus karta, semestri i dom koliko znam nisu skupi.
I am unquestionably, undoubtedly, the greatest human artist of all time. It’s not even a question at this point. It’s just a fact.
Ja sam cuo da u Becu platis 365 eura i imas godisnju kartu i mozes neograniceno koristiti prevoz. Ne znam koliko je to istina, ali ako jeste - onda to nije skupo. Recimo studenti koji zive na Brcanskoj (ne stanuju, nego zive tu s roditeljima) dnevno najmanje u jednom pravcu uzmu taksi do fakulteta, plus za sve ostale potrebe. Spram njihovog standarda, spram kvaliteta i ceste usluge, to po meni nije puno. Pogotovo sto s tom kartom mozes koristiti i metro, i autobus i tramvaj.ASD je napisao/la: U domu stanovati i jeftinije prodjes nego u BiH, gdje svaku stvar moras placati.
"Ja samo želim da učinim dobro koliko mogu, a uspjeh moj zavisi od Allaha, u Njega se uzdam i Njemu se obraćam."
- ASD
- Kontakt:
Zaboravio sam cifre, ali kako mi momak isprica koji je studirao u Tuzi, a sad studira u Becu, kako je semestar nesto skuplji nego u Tuzli, ali ne moras placati nikakve papire, indeks i sta ja znam sve vec pa tako da ispadne kako je u BiH vise placao godinu nego tamo.kobe24 je napisao/la:Ja sam cuo da u Becu platis 365 eura i imas godisnju kartu i mozes neograniceno koristiti prevoz. Ne znam koliko je to istina, ali ako jeste - onda to nije skupo. Recimo studenti koji zive na Brcanskoj (ne stanuju, nego zive tu s roditeljima) dnevno najmanje u jednom pravcu uzmu taksi do fakulteta, plus za sve ostale potrebe. Spram njihovog standarda, spram kvaliteta i ceste usluge, to po meni nije puno. Pogotovo sto s tom kartom mozes koristiti i metro, i autobus i tramvaj.ASD je napisao/la: U domu stanovati i jeftinije prodjes nego u BiH, gdje svaku stvar moras placati.
Dom je nesto malo skuplji, ali mislim da ima vise obroka i recimo nekih usluga koje nebi morao dodatno placati kao ovdje.
Jedino je problem taj prevoz, ne mogu se sjetiti brojke, jer je to bilo tako prije 4 godine kad smo vodili bas dug razgovor o tome, ai koliko sam skontao, to je dosta skuplje nego u Tuzli, i to iz razloga sto je na fakultet isoa bukvalno po citavom gradu, a ne kao u Tuzli gdje je imao samo jednu zgradu.
- ASD
- Kontakt:
Evo, upravu si
Jahreskarte
365 Tage mobil, für 1 Euro pro Tag.
Evo studentskih
1 Fahrt WIEN 2,40 € Jetzt kaufen
1 Fahrt WIEN ermäßigt 1,20 € Jetzt kaufen
1 Tag WIEN 5,80 € Jetzt kaufen
2 Fahrten WIEN 4,80 € Jetzt kaufen
8-Tage-Klimakarte 40,80 € Jetzt kaufen
Ferien-Monatskarte für Studierende 29,50 € Jetzt kaufen
Monatskarte 51,00 € Jetzt kaufen
Semesterkarte-online (Hauptwohnsitz nicht in Wien) 150,00 € Jetzt kaufen
Semesterkarte-online (Hauptwohnsitz Wien) 75,00 € Jetzt kaufen
Wochenkarte 17,10 € Jetzt kaufen
U Salzburgu gledam semestralna Studencard Kernzone kosta 125 eura, a godisnja kao i u Becu.
Jahreskarte
365 Tage mobil, für 1 Euro pro Tag.
Evo studentskih
1 Fahrt WIEN 2,40 € Jetzt kaufen
1 Fahrt WIEN ermäßigt 1,20 € Jetzt kaufen
1 Tag WIEN 5,80 € Jetzt kaufen
2 Fahrten WIEN 4,80 € Jetzt kaufen
8-Tage-Klimakarte 40,80 € Jetzt kaufen
Ferien-Monatskarte für Studierende 29,50 € Jetzt kaufen
Monatskarte 51,00 € Jetzt kaufen
Semesterkarte-online (Hauptwohnsitz nicht in Wien) 150,00 € Jetzt kaufen
Semesterkarte-online (Hauptwohnsitz Wien) 75,00 € Jetzt kaufen
Wochenkarte 17,10 € Jetzt kaufen
U Salzburgu gledam semestralna Studencard Kernzone kosta 125 eura, a godisnja kao i u Becu.
Zadnja izmjena: ASD, dana/u 23 avg 2018, 23:03, ukupno mijenjano 2 puta.
Ma meni je ovo super i nije uopste skupo, posebno ako se uzme u obzir da je sve maksimalno uredjeno i da s kraja na kraj grada mozes stici za pola sata.ASD je napisao/la:Evo, upravu si
"Ja samo želim da učinim dobro koliko mogu, a uspjeh moj zavisi od Allaha, u Njega se uzdam i Njemu se obraćam."
Nije skupo za njihove standarde. Cak je i prejeftino. U Becu je cak i taxi jeftin. Ja nisam mogao vjerovati.
Problem je sto je ovo i za nase bogate skupo. Zato vecina nasih bira Grac.
Neko je spominjao Irsku prije. To je bas preskupo za nase ljude. Dok dodjes tamo istrosices par prosjecnih placa, i tek onda pocinje ozbiljno trosenje.
Problem je sto je ovo i za nase bogate skupo. Zato vecina nasih bira Grac.
Neko je spominjao Irsku prije. To je bas preskupo za nase ljude. Dok dodjes tamo istrosices par prosjecnih placa, i tek onda pocinje ozbiljno trosenje.
I am unquestionably, undoubtedly, the greatest human artist of all time. It’s not even a question at this point. It’s just a fact.
- Marsal
- Kontakt:
Dvaput sam bio u Beču i oba puta sebi kupovao sedmične karte, one su malo skuplje da oderu turiste tako reći pa koštaju 16 eura, ali to je i dalje jeftino i vrh. Javni prijevoz je tako fantastično uređen da ja nikad ne bih pomislio da imam auto da živim u Beču. Sve tačno, učestalo, u minutu na vrijeme, čisto, imaš aplikaciju njihovu koja ti objasni kako ti je najbolje i najbrže doći negdje, ja se za 7 dana snašao a i ne znam njemački jezik tj vrlo malo ga poznajem. Imaju čak i noćne linije, znam da sam se jednom iz pm vraćao kući u 4 ujutru, bus me pred zgradu odvezo... prijevoz im je vrh!kobe24 je napisao/la:Ma meni je ovo super i nije uopste skupo, posebno ako se uzme u obzir da je sve maksimalno uredjeno i da s kraja na kraj grada mozes stici za pola sata.ASD je napisao/la:Evo, upravu si
I godišnja je 365 eura, da... za penzose i jeftinija ali elem nejse. Ja sam se 3 dana ibretio kako su sve to dobro sredili
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988
- tuzlak1987
- Kontakt:
Koji je najbolji nacin za ucenje Njemackog kako bi se izaslo na polaganje za certifikat? Da dobijes nazad vraceno=ulozeno.
Ima sada nekih dosta opcija, privlaci me ovaj CPE ili im je mozda samo agresivan marketing.
Ima sada nekih dosta opcija, privlaci me ovaj CPE ili im je mozda samo agresivan marketing.
- ASD
- Kontakt:
Ici na kurseve, nebitno kakve, svakako ih mozes mijenjati.
kad naucis neki pocetni nivo, tipa A11 ili A1 citav, onda traziti privatnog profesora koji drzi casove manjim grupama, tako ici do B1 ili ako hoces dalje B2, onda izaci negdje na ispit.
kad naucis neki pocetni nivo, tipa A11 ili A1 citav, onda traziti privatnog profesora koji drzi casove manjim grupama, tako ici do B1 ili ako hoces dalje B2, onda izaci negdje na ispit.
To je to. Vjerujem da je sve perfektno uredjenu. Tamo se mozda i ne isplati imati auto ako zivis sam. Ovako ako hoces putovati negdje vani, imaju aerodrom koji je direktom povezan sa stotinama gradova. Rezervises sebi sve unaprijed, ugrabis neko snizenje i hadzija si.Marsal je napisao/la: Dvaput sam bio u Beču i oba puta sebi kupovao sedmične karte, one su malo skuplje da oderu turiste tako reći pa koštaju 16 eura, ali to je i dalje jeftino i vrh. Javni prijevoz je tako fantastično uređen da ja nikad ne bih pomislio da imam auto da živim u Beču. Sve tačno, učestalo, u minutu na vrijeme, čisto, imaš aplikaciju njihovu koja ti objasni kako ti je najbolje i najbrže doći negdje, ja se za 7 dana snašao a i ne znam njemački jezik tj vrlo malo ga poznajem. Imaju čak i noćne linije, znam da sam se jednom iz pm vraćao kući u 4 ujutru, bus me pred zgradu odvezo... prijevoz im je vrh!
I godišnja je 365 eura, da... za penzose i jeftinija ali elem nejse. Ja sam se 3 dana ibretio kako su sve to dobro sredili
- AshburtonG
- Kontakt:
Evo ja u Becu skoro 4 godine zivim. Kad se naviknes na dobro organizovan prijevoz, je.bes naciste i Austriju, kad ti zakasni bus 2 min, a ti ukomponovao sebi knap da stignes na posao/fax. Onda se sjetis Bosne, gdje ako dodje na vrijeme, i ako neko ne jede burek istovremeno, ibretis se mjesec dana.
Karta studentska(semestralna) 75e za 5 mjeseci je "dzaba". Bukvalno imas 200 linija kombinovano koje mozes koristit. Ako zelis na aerodrom, doplatis jos 1.80e jer izlazis iz gradske zone.
U becu je jedini veci problem previse nasih ljudi, koji ce u skorije vrijeme( narednih 50 godina) sjebat i ovaj sistem. Austrijanci su sve manje zainteresirani za osnivanje porodice, svi u nekakvim new- age glupostima. A nasa dijaspora samo importuje ljude odozdo, pogotovo zene, da im prave djecu. Jos dolazak ovih arapa, i eto ti glavnih razloga za jacanje desnice. Austrijanci ce uskoro bit manjina u svom gradu, doduse vec jesu cini mi se., a vjerovatno ce procenat stranaca samo rasti.
Ako neko razmislja doci u Bec, nevezano za posao ili fax, nek se slobodno javi.
Karta studentska(semestralna) 75e za 5 mjeseci je "dzaba". Bukvalno imas 200 linija kombinovano koje mozes koristit. Ako zelis na aerodrom, doplatis jos 1.80e jer izlazis iz gradske zone.
U becu je jedini veci problem previse nasih ljudi, koji ce u skorije vrijeme( narednih 50 godina) sjebat i ovaj sistem. Austrijanci su sve manje zainteresirani za osnivanje porodice, svi u nekakvim new- age glupostima. A nasa dijaspora samo importuje ljude odozdo, pogotovo zene, da im prave djecu. Jos dolazak ovih arapa, i eto ti glavnih razloga za jacanje desnice. Austrijanci ce uskoro bit manjina u svom gradu, doduse vec jesu cini mi se., a vjerovatno ce procenat stranaca samo rasti.
- ASD
- Kontakt:
Radis ili studiras?AshburtonG je napisao/la:Evo ja u Becu skoro 4 godine zivim. Kad se naviknes na dobro organizovan prijevoz, je.bes naciste i Austriju, kad ti zakasni bus 2 min, a ti ukomponovao sebi knap da stignes na posao/fax. Onda se sjetis Bosne, gdje ako dodje na vrijeme, i ako neko ne jede burek istovremeno, ibretis se mjesec dana.
- AshburtonG
- Kontakt:
Oboje.ASD je napisao/la:Radis ili studiras?AshburtonG je napisao/la:Evo ja u Becu skoro 4 godine zivim. Kad se naviknes na dobro organizovan prijevoz, je.bes naciste i Austriju, kad ti zakasni bus 2 min, a ti ukomponovao sebi knap da stignes na posao/fax. Onda se sjetis Bosne, gdje ako dodje na vrijeme, i ako neko ne jede burek istovremeno, ibretis se mjesec dana.
- ASD
- Kontakt:
Uvijek me zanimalo, kako to ide, da li se moze studirati i raditi? Da li je tesko?AshburtonG je napisao/la:Oboje.ASD je napisao/la:Radis ili studiras?AshburtonG je napisao/la:Evo ja u Becu skoro 4 godine zivim. Kad se naviknes na dobro organizovan prijevoz, je.bes naciste i Austriju, kad ti zakasni bus 2 min, a ti ukomponovao sebi knap da stignes na posao/fax. Onda se sjetis Bosne, gdje ako dodje na vrijeme, i ako neko ne jede burek istovremeno, ibretis se mjesec dana.
Ja sto sam pricao, ili su se odlucili studirati, a ovi sto su oboje su uglavnom tu zbog rada.
Kako je izgledalo doci u Austriju na fakultet, iz BiH, da li se tesko uklopiti u ucenje na drugom jeziku?
Da li si studirao u BiH?
- AshburtonG
- Kontakt:
Iz radnicke sam porodice, tako da iako sam primarno otisao studirati, vremenom se to okrenulo na trenutno pola-pola. U glavi mi je studij i dalje na prvom mjestu, ali i cinjenica da sebi ne mogu dozvolit da roditelji sebi nesto uskracuju vise od normalnog, da bih ja sjedio i ucio, te 70% drkao ku.rac. Ko kaze da uci svaki dan, laze. Ovako se stigne polozit par ispita, ovisno o tezini. Radim u jednom elitnom restoranu. Plata ok, baksis ok. Za studentski zivot, i vise nego dovoljno. Sa tom studentskom prijavom, zaradim vise od staraca ukupno, a radim neuporedivo manje. Tesko se uskladit, tokom semestra, pogotovo rokova ali je ostvarivo. Dosta sporije ide, ali makar nemas nikakve repove iza sebe. Ako imas cilj da zivis bolje u buducnosti, lako se stvori vrijeme.
Meni ta tranzicija, sto se tice psiholoske strane uopce nije tesko pala, jer uopce nisam vezan toliko za porodicu, pogotovo izvan roditelja i sestre, a cinjenica da sam od srednje skole, kuci bio otprilike samo prespavat, cak i preko raspusta sam isao kod porodice u Hrvatsku, mi je jako pomogla u lakom savladavanju te tranzicije. Najteze je na pocetku pohvatat, gdje sta kupit, nabavit, gdje mozes uzet povoljno hranu, kako doc do kuce, upoznat nove ljude(iako to u vecem gradu ide spontano, i htio ili ne, upoznat ces ogroman broj ljudi, pogotovo ako jos radis).
Na pocetku sam radio u Meku, ali sam nakon 6 mj. dao otkaz, uprkos tome sto su me htjeli unaprijedit. Tamo sam poslao prijavu, jer sam vec potrosio novac, koji sam tamo ponio( dakle nakon 3-4 mj.) i jer je tamo 90% da ces dobit posao. Imaju mnogo filijala i mnogo radnih mjesta. Vecinom kinezi, arapi i indijci. Kakav god da si, "bjelji" si od njih i nasi ljudi tamo bez ikakvih problema dobijaju posao. Tako to ide ovdje. Medjutim, kad sam shvatio, da tamo necu naucit njemacki ni priblizno brzo i dobro(mojim potrebama i zeljama), upravo iz tog razloga i porijekla radnika, dao sam otkaz. Pomalo ofanzivno, poslao sam prijavu u restoran sa tradicijom od 400 god, bez ikakvog znaci radnog iskustva u gastronomiji tog tipa, i na "lijepe oci" me primi covjek. Od tada, do sada, zadovoljan. Postao sam sef banketa( sef osoblja, kad imamo te bankete u firmi), ponekad radim kao foodrunner. Biram sebi smjene za sljedecu sedmicu. Mogu uzet slobodno bukvalno uvijek, sto je meni jako bitno.
U Bosni sam se samo upisao i prebacio odmah u Bec. Sto se tice uklapanja, studiram fax, koji je vise na engleskom nego na njemackom. Ima veze sa ITem, tako da nam cak i neki profesori predlazu knjige na engleskom, jer su mnogo razumljivije. Njemacki je previse komplikovan jezik za strucnu literaturu. Barem moje misljenje. Npr. pravo se ne bih nikad usudio studirat na njemackom, a da mi njemacki nije maternji ili da ga znam savrseno.
Meni ta tranzicija, sto se tice psiholoske strane uopce nije tesko pala, jer uopce nisam vezan toliko za porodicu, pogotovo izvan roditelja i sestre, a cinjenica da sam od srednje skole, kuci bio otprilike samo prespavat, cak i preko raspusta sam isao kod porodice u Hrvatsku, mi je jako pomogla u lakom savladavanju te tranzicije. Najteze je na pocetku pohvatat, gdje sta kupit, nabavit, gdje mozes uzet povoljno hranu, kako doc do kuce, upoznat nove ljude(iako to u vecem gradu ide spontano, i htio ili ne, upoznat ces ogroman broj ljudi, pogotovo ako jos radis).
Na pocetku sam radio u Meku, ali sam nakon 6 mj. dao otkaz, uprkos tome sto su me htjeli unaprijedit. Tamo sam poslao prijavu, jer sam vec potrosio novac, koji sam tamo ponio( dakle nakon 3-4 mj.) i jer je tamo 90% da ces dobit posao. Imaju mnogo filijala i mnogo radnih mjesta. Vecinom kinezi, arapi i indijci. Kakav god da si, "bjelji" si od njih i nasi ljudi tamo bez ikakvih problema dobijaju posao. Tako to ide ovdje. Medjutim, kad sam shvatio, da tamo necu naucit njemacki ni priblizno brzo i dobro(mojim potrebama i zeljama), upravo iz tog razloga i porijekla radnika, dao sam otkaz. Pomalo ofanzivno, poslao sam prijavu u restoran sa tradicijom od 400 god, bez ikakvog znaci radnog iskustva u gastronomiji tog tipa, i na "lijepe oci" me primi covjek. Od tada, do sada, zadovoljan. Postao sam sef banketa( sef osoblja, kad imamo te bankete u firmi), ponekad radim kao foodrunner. Biram sebi smjene za sljedecu sedmicu. Mogu uzet slobodno bukvalno uvijek, sto je meni jako bitno.
U Bosni sam se samo upisao i prebacio odmah u Bec. Sto se tice uklapanja, studiram fax, koji je vise na engleskom nego na njemackom. Ima veze sa ITem, tako da nam cak i neki profesori predlazu knjige na engleskom, jer su mnogo razumljivije. Njemacki je previse komplikovan jezik za strucnu literaturu. Barem moje misljenje. Npr. pravo se ne bih nikad usudio studirat na njemackom, a da mi njemacki nije maternji ili da ga znam savrseno.
Prenosim informacije za Graz vezano za ovo o čemu ste pričali.
Semestar u Grazu košta 19 eura za studente iz zemalja "trećeg svijeta". Dodatno se uplaćuje 746 eura za svaki semestar, s tim da je potrebno skupiti 12ECTS bodova da se ovih 746 eura vrati. 12 bodova je cca. 4 ispita.
Semestralna karta u Grazu je 90 eura za 4 mjeseca dakle cca. 22eura po mjesecu što je mnogo jeftino jer doslovno karta važi za cijeli grad.
Godišnja karta je 241euro.
Dnevna je 5.30euro (24h), satna je 2.40euro.
Za ovog momka što je pitao "kako je studirati i raditi".
Možeš naravno da stigneš na sve ako studiraš i uz to radiš, ali studij ide mnogo sporije u tom slučaju.
Ja sam pred početak fakulteta (septembar 2015.) imao 2 opcije od roditelja: dobijati minimalac(cca. 500eura mjesečno) te eventualno ponekad nešto zaradit (npr. selidba koja se plaća 10-12eura po satu dakle 6-7 sati je solidna suma) ili naći dobar posao na nekih 10-15h sedmično, dobijat nešto manje od roditelja(100-200eura), ali biti svjestan da će studij ići mnogo sporije.
Odlučio sam se za prvu opciju. Skoro 3 godine kasnije imam samo par ispita da završim ETF u Grazu. Da sam se odlučio za drugu opciju, imao bih vjerovatno dvocifren broj ispita pred sobom i vjerovatno još bar 2 godine studiranja, ovako imam 6-7 mjeseci.
Upamtite svi, ako vam roditelji nude slučajno opciju kao ovu prvu koju su meni ponudili, ne propustite tu šansu. Bolje fakultet završit sa 22-23 godine, nego sa 27-28. Posebno jer danas skoro svi upisuju master i slabo ko ostaje na bacheloru, a to su dodatne 2 godine. Bolje u 28.godini imat već 4 godine iskustva u struci, nego tek tada počinjati raditi u struci. Samo tako razmišljajte.
Naravno, oni koji su prinuđeni da rade i koji ne mogu dobijati ni ovaj "minimalac" (pod navodnim znacima jer to ni slučajno nije minimalac u Bosni, nego u Grazu), to se poštuje i takvim ljudima se treba diviti još više ako sve to izdrže i završe fakultet na kraju.
Da se ne može učit svaki dan, naravno da nije istina, kod mene su 3 mjeseca znala proći da nije prošao ni jedan je*eni dan da nisam učio bar 3 sata. Sve je stvar navike. Sve je stvar i motivacije i onog što vidiš pred sobom. Što više polažeš, više se motivišeš, što se više motivišeš, onda više i učiš i bližiš se sve više kraju, ali tad je tek novi početak jer tek tad tražiš posao u struci i učiš mnoge nove stvari.
Semestar u Grazu košta 19 eura za studente iz zemalja "trećeg svijeta". Dodatno se uplaćuje 746 eura za svaki semestar, s tim da je potrebno skupiti 12ECTS bodova da se ovih 746 eura vrati. 12 bodova je cca. 4 ispita.
Semestralna karta u Grazu je 90 eura za 4 mjeseca dakle cca. 22eura po mjesecu što je mnogo jeftino jer doslovno karta važi za cijeli grad.
Godišnja karta je 241euro.
Dnevna je 5.30euro (24h), satna je 2.40euro.
Za ovog momka što je pitao "kako je studirati i raditi".
Možeš naravno da stigneš na sve ako studiraš i uz to radiš, ali studij ide mnogo sporije u tom slučaju.
Ja sam pred početak fakulteta (septembar 2015.) imao 2 opcije od roditelja: dobijati minimalac(cca. 500eura mjesečno) te eventualno ponekad nešto zaradit (npr. selidba koja se plaća 10-12eura po satu dakle 6-7 sati je solidna suma) ili naći dobar posao na nekih 10-15h sedmično, dobijat nešto manje od roditelja(100-200eura), ali biti svjestan da će studij ići mnogo sporije.
Odlučio sam se za prvu opciju. Skoro 3 godine kasnije imam samo par ispita da završim ETF u Grazu. Da sam se odlučio za drugu opciju, imao bih vjerovatno dvocifren broj ispita pred sobom i vjerovatno još bar 2 godine studiranja, ovako imam 6-7 mjeseci.
Upamtite svi, ako vam roditelji nude slučajno opciju kao ovu prvu koju su meni ponudili, ne propustite tu šansu. Bolje fakultet završit sa 22-23 godine, nego sa 27-28. Posebno jer danas skoro svi upisuju master i slabo ko ostaje na bacheloru, a to su dodatne 2 godine. Bolje u 28.godini imat već 4 godine iskustva u struci, nego tek tada počinjati raditi u struci. Samo tako razmišljajte.
Naravno, oni koji su prinuđeni da rade i koji ne mogu dobijati ni ovaj "minimalac" (pod navodnim znacima jer to ni slučajno nije minimalac u Bosni, nego u Grazu), to se poštuje i takvim ljudima se treba diviti još više ako sve to izdrže i završe fakultet na kraju.
Da se ne može učit svaki dan, naravno da nije istina, kod mene su 3 mjeseca znala proći da nije prošao ni jedan je*eni dan da nisam učio bar 3 sata. Sve je stvar navike. Sve je stvar i motivacije i onog što vidiš pred sobom. Što više polažeš, više se motivišeš, što se više motivišeš, onda više i učiš i bližiš se sve više kraju, ali tad je tek novi početak jer tek tad tražiš posao u struci i učiš mnoge nove stvari.
You'll never walk alone.
Kad ste vec kod Beca, nesto nevezano za ove ozbiljne stvari. Jel konjska balega uvijek smrdi u onom starom dijelu grada il sam ja samo los dan uhvatio?
- AshburtonG
- Kontakt:
Smrdi uvijek, ali vise smrdi urin, jer njega ne mogu odlozit ili toliko cesto cistit. Ukinut ce oni to brzo. Sve veci pritisak imaju od ovih organizacija za zastitu zivotinja.
Trenutno korisnika/ca: bavariapivo i 4 gosta.