Odlazak u inostranstvo

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderator/ica: insider

Kanye
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la Kanye » 24 avg 2018, 03:08

Cuj organizacije za zastitu zivotinja. :rol:

Bio sam i na drugim mjestima s kocijama i konjima i nigdje nije smrdilo. Doduse, mozda sam tamo dobre dane uhvatio. Al je bas neugodno. Smuci ti se sve.
I am unquestionably, undoubtedly, the greatest human artist of all time. It’s not even a question at this point. It’s just a fact.

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 24 avg 2018, 09:01

Sabinho je napisao/la:
jasmin10 je napisao/la:
Sabinho je napisao/la:Dobio posao u Hamburgu. Fini uslovi na pocetku, imam placen stan i u zavisnosti od uspjesnosti onoga sto radim i primanja mogu znatno porasti. Takodjer, imam vec uslove da nakon tri platna izvoda dobijem spajanje sa zenom plus me tad prebacuju u neku drugu kategoriju za porez pa ce i neto narasti. :)
Čestitke druže. :salut:
Hvala druze moj! ;) Vidim i kod tebe se desio pomak, odlicno! :salut:
Dvoumio se izmedju IT academye i varioca i na kraju me čovjek posavjetova da upišem za cnc operatera. Kaže radi 2-3 godine u struci pa idi za Njemačku al mi nekako puno to čekanja.
Tako da ću aBd probati i prije ganjati nešto. Ima nekih naznaka da bi moglo biti nešto pa ćemo vidjeti. Samo i kad nađeš onda dok docekas termin se oduzi. Kada si ti predao za termin? Ja se nadam da će uskoro nešto rijesiti da se ubrzaju termini.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 24 avg 2018, 09:26

Believe je napisao/la:Prenosim informacije za Graz vezano za ovo o čemu ste pričali.

Semestar u Grazu košta 19 eura za studente iz zemalja "trećeg svijeta". Dodatno se uplaćuje 746 eura za svaki semestar, s tim da je potrebno skupiti 12ECTS bodova da se ovih 746 eura vrati. 12 bodova je cca. 4 ispita.
Semestralna karta u Grazu je 90 eura za 4 mjeseca dakle cca. 22eura po mjesecu što je mnogo jeftino jer doslovno karta važi za cijeli grad.
Godišnja karta je 241euro.
Dnevna je 5.30euro (24h), satna je 2.40euro.

Za ovog momka što je pitao "kako je studirati i raditi".
Možeš naravno da stigneš na sve ako studiraš i uz to radiš, ali studij ide mnogo sporije u tom slučaju.
Ja sam pred početak fakulteta (septembar 2015.) imao 2 opcije od roditelja: dobijati minimalac(cca. 500eura mjesečno) te eventualno ponekad nešto zaradit (npr. selidba koja se plaća 10-12eura po satu dakle 6-7 sati je solidna suma) ili naći dobar posao na nekih 10-15h sedmično, dobijat nešto manje od roditelja(100-200eura), ali biti svjestan da će studij ići mnogo sporije.
Odlučio sam se za prvu opciju. Skoro 3 godine kasnije imam samo par ispita da završim ETF u Grazu. Da sam se odlučio za drugu opciju, imao bih vjerovatno dvocifren broj ispita pred sobom i vjerovatno još bar 2 godine studiranja, ovako imam 6-7 mjeseci.
Upamtite svi, ako vam roditelji nude slučajno opciju kao ovu prvu koju su meni ponudili, ne propustite tu šansu. Bolje fakultet završit sa 22-23 godine, nego sa 27-28. Posebno jer danas skoro svi upisuju master i slabo ko ostaje na bacheloru, a to su dodatne 2 godine. Bolje u 28.godini imat već 4 godine iskustva u struci, nego tek tada počinjati raditi u struci. Samo tako razmišljajte.
Naravno, oni koji su prinuđeni da rade i koji ne mogu dobijati ni ovaj "minimalac" (pod navodnim znacima jer to ni slučajno nije minimalac u Bosni, nego u Grazu), to se poštuje i takvim ljudima se treba diviti još više ako sve to izdrže i završe fakultet na kraju.
Da se ne može učit svaki dan, naravno da nije istina, kod mene su 3 mjeseca znala proći da nije prošao ni jedan je*eni dan da nisam učio bar 3 sata. Sve je stvar navike. Sve je stvar i motivacije i onog što vidiš pred sobom. Što više polažeš, više se motivišeš, što se više motivišeš, onda više i učiš i bližiš se sve više kraju, ali tad je tek novi početak jer tek tad tražiš posao u struci i učiš mnoge nove stvari.
A de mi reci, sta znas o Masteru u Grazu?

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 24 avg 2018, 11:25

Kanye je napisao/la:Cuj organizacije za zastitu zivotinja. :rol:

Bio sam i na drugim mjestima s kocijama i konjima i nigdje nije smrdilo. Doduse, mozda sam tamo dobre dane uhvatio. Al je bas neugodno. Smuci ti se sve.
Pa brate ovde svako malo imas proteste tih fanatika. Ja jos nisam vidio lutalicu u Becu za evo skoro 4 godine. To su uglavnom vegani i vegetarijanci, kojima se gadi prije svega iskoristavanje zivotinja u samom centru grada, pa tek onda uzasan smrad. Onaj dio lijevo od Stephansdoma je bas uzasan sto se toga tice, jer im je tu glavna ta stanica. Bas jucer pricam sa kolegicom na poslu, i pola sata mi govori kako je to sramota za jednu modernu drzavu, da se jadne zivotinje tako iskoristavaju
. :rol: ja kontam daj nama te probleme u Bosnu majke ti haha

Sabinho
Kontakt:

Post Postao/la Sabinho » 24 avg 2018, 14:10

@jasko termin za radnu vizu se ceka minimalno 14 mjeseci. Ja sam predao ima malo vise od 5 mjeseci jbg. Ubrzati se ne moze, jeidno da oni nesto skontaju. Ovako ti ako nesto pokusas, nayebes i zdravo Svabija.
Yeferson Soteldo, Roger Guedes!
https://www.youtube.com/watch?v=NKN24rPArL4
https://www.youtube.com/watch?v=_RvX-5si_3Q

BaDa12
Kontakt:

Post Postao/la BaDa12 » 24 avg 2018, 14:16

Sabinho je napisao/la:@jasko termin za radnu vizu se ceka minimalno 14 mjeseci. Ja sam predao ima malo vise od 5 mjeseci jbg. Ubrzati se ne moze, jeidno da oni nesto skontaju. Ovako ti ako nesto pokusas, nayebes i zdravo Svabija.
Pozdrav zemljače.

Nisi uspio na plavu kartu? Izvini, ne sjećam se tačnog tvog zanimanja. :hmmmmm:
Čestitke zbog posla.
"Bio sam profesionalac 20 godina, ali mi je ovo najdraža pobjeda u karijeri." Safet Sušić Pape 26.3.2011.
"Misimovića jedino ja mogu da zamijenim." Safet Sušić Pape 04.06.2013.

Sportsport.ba liga-Čekićari: prava lažna devetka

Sabinho
Kontakt:

Post Postao/la Sabinho » 24 avg 2018, 14:58

BaDa12 je napisao/la:
Sabinho je napisao/la:@jasko termin za radnu vizu se ceka minimalno 14 mjeseci. Ja sam predao ima malo vise od 5 mjeseci jbg. Ubrzati se ne moze, jeidno da oni nesto skontaju. Ovako ti ako nesto pokusas, nayebes i zdravo Svabija.
Pozdrav zemljače.

Nisi uspio na plavu kartu? Izvini, ne sjećam se tačnog tvog zanimanja. :hmmmmm:
Čestitke zbog posla.
Pozdrav! :) Nisam, ali je i ovo odlicno, u struci sam i primanja su ok. ;) Ganjas li ti sta?

Mokes
Kontakt:

Post Postao/la Mokes » 24 avg 2018, 15:08

MortemHz je napisao/la:
Sabinho je napisao/la:Dobio posao u Hamburgu. Fini uslovi na pocetku, imam placen stan i u zavisnosti od uspjesnosti onoga sto radim i primanja mogu znatno porasti. Takodjer, imam vec uslove da nakon tri platna izvoda dobijem spajanje sa zenom plus me tad prebacuju u neku drugu kategoriju za porez pa ce i neto narasti. :)
:tokralju: :tokralju: :tokralju:
Ovo je veliki udarac za istok :problem:

Čestitke :thumbup:
League winners
Yugoslavia - ★★
Bosnia&Herzegovina - ★★★★★
Cup winners
Bosnia&Herzegovina - ★★★★★★★

London Paris Rome London Berlin
1992 2006 2009 2011 2015

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 24 avg 2018, 15:13

Vrijedi čekati.
Ne bih nikada ni pokušavao nešto da se pravim pametan i da ubrzam termin.
Ali se iskreno nadam da će usvojiti taj neki novi zakon i da će termini ići brže. Vidim da se u Srbiji i Crnoj Gori puno manje čeka. Ne vjerujem da je kad bas toliko veća navala nego kod njih.

Believe
Kontakt:

Post Postao/la Believe » 24 avg 2018, 17:52

ASD je napisao/la:
Pitaj šta te zanima.
You'll never walk alone.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 24 avg 2018, 17:54

Believe je napisao/la:
ASD je napisao/la:
Pitaj šta te zanima.
Pa onako opcenito, sta mislis da li bi neko iz BiH mogao/trebao upisati master.
Kakve su cijene toga, koliko je tesko upasti, koliko se ide i tako to.

Sabinho
Kontakt:

Post Postao/la Sabinho » 24 avg 2018, 18:18

Mokes je napisao/la:
MortemHz je napisao/la:
:tokralju: :tokralju: :tokralju:
Ovo je veliki udarac za istok :problem:

Čestitke :thumbup:
Hvala drug. Stream navijac u buducnosti :rol:

Believe
Kontakt:

Post Postao/la Believe » 26 avg 2018, 15:27

ASD je napisao/la:
Pa onako opcenito, sta mislis da li bi neko iz BiH mogao/trebao upisati master.
Kakve su cijene toga, koliko je tesko upasti, koliko se ide i tako to.
Naravno da bi mogao i trebao.
Sve je isto kao za bachelor. 18-19eura po semestru plus 746eura po semestru koje lagano vratiš polaganjem nekoliko ispita.
Upasti je veoma lako, koliko sam upućen, nema nikakvih prijemnih ni slično, tako da se lako upada.
4 semestra traje naravno, s tim da jedan semestar otpada na master-rad, dakle 3 semestra imaš ispite, laboratorije i neke vježbe.
Eh sad, kvaka je jedino u tome što većinom kad neko preda bachelor diplomu iz BiH, obično ne priznaju sve nego nađu neke sitne razlike koje moraš također položiti, al ništa posebno.
Što se tiče dobijanja vize, vjerovatno znaš da moraš pokazat za dobijanje prve vize oko 6.000eura, a ako imaš više od 26 godina, onda oko 11.000eura. Ako te još nešto zanima, možeš se javit i u privatne poruke, da ne zalazim sad u detalje ovdje.
You'll never walk alone.

Finn
Kontakt:

Post Postao/la Finn » 26 avg 2018, 17:14

Citam ove vijesti za novi zakon o Njemackoj. Koliko su sanse da Nijemci ukinu ovo peglanje oko viza i da jednostavno puste da ljudi nadju poslodavce, ovaj regulise radnu dozvolu i to je to? Gore boravis preko radne dozvole, koliko je to moguce?

Kako bi tek tad bio lijep egzodus.

Sage
Kontakt:

Post Postao/la Sage » 26 avg 2018, 17:27

Ovdje ni hodze ne bi ostale
Emancipate yourselves from mental slavery...

Memento Mori...

bega_afc
Kontakt:

Post Postao/la bega_afc » 26 avg 2018, 17:48

Sage je napisao/la:Ovdje ni hodze ne bi ostale
Kad smo kod hodza, iznenadio sam se kad sam cuo da im je plata otprilike prosjek u Federaciji. Jos sad kako ukidaju ovo naplacivanje za dzenaze, tek ce da se smanje primanja.
#Voajeroljupci na respiratorima.
Narod koji ne zna da poštuje svoju prošlost, nema ni svoju budućnost!

Penaltiky
Kontakt:

Post Postao/la Penaltiky » 26 avg 2018, 17:57

bega_afc je napisao/la:
Kad smo kod hodza, iznenadio sam se kad sam cuo da im je plata otprilike prosjek u Federaciji. Jos sad kako ukidaju ovo naplacivanje za dzenaze, tek ce da se smanje primanja.
Plata vjerovatno jes, al ostali dodaci? Dobiju kuću, računi plaćeni... A znamo jednog hodžu koji se iz Dojčlanda ne bi vratio nema sile.
Šit bi loš, a sudžuk žilav...

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 26 avg 2018, 17:58

Ja sto znam hodza, imovinu koju imaju sigurno nisu mogli ostvariti od prosjecne plate, nema teorije.
Jedan lokalni, u ratu dosao, ima kucu u gradu ovdje i stan na Slatini, jedino on radi u kuci.

bega_afc
Kontakt:

Post Postao/la bega_afc » 26 avg 2018, 18:01

Penaltiky je napisao/la:
bega_afc je napisao/la:
Plata vjerovatno jes, al ostali dodaci? Dobiju kuću, računi plaćeni... A znamo jednog hodžu koji se iz Dojčlanda ne bi vratio nema sile.
Ovo govorim za Kakanj, ne znam moze li se to razlikovati po gradovima. Kucu dobije na koristenje, ali placa sam rezije. Druga je stvar sto su nametnuti obicaji da im narod placa sve i svasta pa haman postalo i pravilo. Odatle i lova.
#Voajeroljupci na respiratorima.
Narod koji ne zna da poštuje svoju prošlost, nema ni svoju budućnost!

Penaltiky
Kontakt:

Post Postao/la Penaltiky » 26 avg 2018, 18:01

ASD je napisao/la:ja sto znam hodza, imovinu koju imaju sigurno nisu mogli ostvariti od prosjecne plate, nema teorije.
Hodža u hoodu vozi novo auto. Ja lično ne znam nikoga da od prosječne plate vozi novo auto.
Šit bi loš, a sudžuk žilav...

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.

DEBUG SSO: [] | STATUS: []