Odlazak u inostranstvo

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderator/ica: insider

Otelo
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la Otelo » 26 avg 2018, 18:21

Ma bjezi, ima platu, dodje na dzenazu pokupi par stotina, na ovom, na onom. Pa zaradi mjesecno vise para nego El Bake, pogotovo ako je neki veći džemat u pitanju.
"One of the things I keep reminding players is that when you're lost in a fog, you must stick together. Then you don't get lost. If there's a secret about Liverpool, that's it."

kobe24
Kontakt:

Post Postao/la kobe24 » 26 avg 2018, 19:01

Koliko ja znam, dzenaza se uopste ne placa. Jedino sto su muslimani duzni platiti IZ-u je neki vid godisnje clanarine (ili kako se vec to zove), iz koje se efendiji u tom mjestu daje plata. Koliko ta clanarina iznosi, zavisi od velicine dzemata (tj. broja dzematlija), ali sumnjam da je igdje veca od 50 KM (sto uopste nije puno). Fazon je da ljudi godinama ne placaju tu clanarinu, a onda im umre neko iz porodice i skontaju da ne mogu nista bez hodze. Tad se obrate dzematskom odboru, koji im npr. trazi da isplate 7-8 godina koliko nisu placali tu clanarinu (tako se i nakupi tih 400-500 KM). To je sasvim normalno, jer svacija usluga se placa i to treba tako da bude. To bi isto bilo da si recimo u nekom marketu ostao duzan neke pare i kroz pet mjeseci im ponovo dodjes da kupis nesto drugo, a oni ti prvo traze da vratis taj stari dug. Drugo je sto ima ljudi koji forsiraju te neke ibadete koji nemaju nikakvog utemeljenja u islamu, poput sedmina, ceteresnica, mevluda, itd. To apsolutno niko nije duzan da organizuje, a i ako se vec organizuje, 95% hodza nece reci koliko je 'njegovo'. Tu uglavnom nema nikakvog cjenovnika u kojem pise koliko sta kosta, mada opet postoje izuzeci. Ljudi obicno daju onoliko koliko im je 'od srca', a ako i ne daju nista, niko im nece traziti da to plate. Opet kazem, to su neki obicaju koji se uopste ne moraju organizovati (prvo jer za njih nema nijedan dokaz u islamu, a drugo jer to ne traze ni nase vjerske institucije).
"Ja samo želim da učinim dobro koliko mogu, a uspjeh moj zavisi od Allaha, u Njega se uzdam i Njemu se obraćam."

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 26 avg 2018, 19:14

Posto je uticaj vjere u ovoj drzavi mozda veci nego u bilo kojoj drugoj i jer vjerski sluzbenici sve tri vjere igraju jednu od bitnijih uloga u politickom zivotu pri prikupljanju glasova posteno bi bilo da se udari porez. Pa onda koliko uslo, znas koliko treba izaci. Utvrdjen cjenovnik, fino partija koja pobjedi postavlja svog hodzu/popa da bude na vrhu i posteno kao i u svemu drugom. Pa ako bude opao posao onda neka to bude part time job.

sekerbay
Kontakt:

Post Postao/la sekerbay » 26 avg 2018, 19:22

Da, 50 kermi po osobi.
Sad, ako poželiš da svojim najmilijim postaviš nišane, građevinska dozvola košta oko 1000 KM.
Ona se plaća islamskoj zajednici.
Evo jednom jari umro babo. Dzenaza ga koštala 2200 km.
Malo prije babe, preseli mu i majka. Njena dzenaza je koštala 2800 km.
Ovo su sve pare koje idu ivz.
like my saint of a mum used to say, "get 'em young, and the possibilities are endless."

Penaltiky
Kontakt:

Post Postao/la Penaltiky » 26 avg 2018, 19:30

i kažu neprofitno, samo oporezovati ko i ostale firme
Šit bi loš, a sudžuk žilav...

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 26 avg 2018, 19:33

sekerbay je napisao/la:Da, 50 kermi po osobi.
Sad, ako poželiš da svojim najmilijim postaviš nišane, građevinska dozvola košta oko 1000 KM.
Ona se plaća islamskoj zajednici.
Evo jednom jari umro babo. Dzenaza ga koštala 2200 km.
Malo prije babe, preseli mu i majka. Njena dzenaza je koštala 2800 km.
Ovo su sve pare koje idu ivz.
Gradjevinska dozvola se placa islamskoj zajednici?
Zar nebi trebala groblju da se placa.
Penaltiky je napisao/la:i kažu neprofitno, samo oporezovati ko i ostale firme
Apsolutno, plus ne treba javne novce u to davati, radi se o sekularnoj drzavi.

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 26 avg 2018, 19:49

Nema šta nisu uzeli
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

sekerbay
Kontakt:

Post Postao/la sekerbay » 26 avg 2018, 19:53

ASD je napisao/la:Gradjevinska dozvola se placa islamskoj zajednici?
Ne znam gdje taj novac završava, al znam da se uplaćuje kod njih.
like my saint of a mum used to say, "get 'em young, and the possibilities are endless."

kobe24
Kontakt:

Post Postao/la kobe24 » 26 avg 2018, 21:21

sekerbay je napisao/la:
ASD je napisao/la:Gradjevinska dozvola se placa islamskoj zajednici?
Ne znam gdje taj novac završava, al znam da se uplaćuje kod njih.
Ja ne vjerujem da te pare idu njima. Fazon je da te ni na to niko ne prisiljava. Ti stavljas nisane ako hoces, a niko iz IZ-a ti nece reci da to moras uraditi. U gradskim sredinama je takva procedura jer na grobljima nema puno prostora i onda se na sve mora paziti. U skorijoj proslosti sam imao samo jedan smrtni slucaj (nena mi je preselila). S obzirom da zivi na selu, tu ti ne treba nikakva gradjevinska dozvola, a nisane postavljas kad hoces i kakve hoces. Prema tome, da te pare idu njima vjerovatno bi i po selima vazila ista pravila, pa bi se i tu davalo po 1000 KM za tu dozvolu.
"Ja samo želim da učinim dobro koliko mogu, a uspjeh moj zavisi od Allaha, u Njega se uzdam i Njemu se obraćam."

Sveti
Kontakt:

Post Postao/la Sveti » 26 avg 2018, 21:42

Cuj gradjevinska dozvola za grob. Kru ti ljubim.
naprijed rejal

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 26 avg 2018, 22:52

Kod nas hodža i dan danas dobije 70 maraka za kupanje mejta, pouzdan info. Eh sad hoće li ukinuti, neće li, ne znam.

Samo znam da je ovaj naš pogan, selo mu višespratnicu diglo i opremilo. Hajd dobro, ali kad dođe zima čovjek ide selom i reže drva da se ima ogrijat. Ispod moje kuće 3 puta krenuo sjeć' drva, mi mu 3 puta zvali policiju. Došlo do glavnog efendije zeničkog, a hodža protiv mene i oca govorio da "narušavamo međuljudske odnose u džematu" jer mu ne damo da sječe neka drva uz cestu.

I kako onda da ti se ne zgadi i vjera i sve. Žalim za našim starim hodžom koji je otišao u penziju, kakva je to ljudina bila :bow:
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

kobe24
Kontakt:

Post Postao/la kobe24 » 26 avg 2018, 23:07

Marsal je napisao/la:Kod nas hodža i dan danas dobije 70 maraka za kupanje mejta, pouzdan info. Eh sad hoće li ukinuti, neće li, ne znam.

Samo znam da je ovaj naš pogan, selo mu višespratnicu diglo i opremilo. Hajd dobro, ali kad dođe zima čovjek ide selom i reže drva da se ima ogrijat. Ispod moje kuće 3 puta krenuo sjeć' drva, mi mu 3 puta zvali policiju. Došlo do glavnog efendije zeničkog, a hodža protiv mene i oca govorio da "narušavamo međuljudske odnose u džematu" jer mu ne damo da sječe neka drva uz cestu.

I kako onda da ti se ne zgadi i vjera i sve. Žalim za našim starim hodžom koji je otišao u penziju, kakva je to ljudina bila :bow:
Gasuljenje umrlog i sve ostale stvari rade pogrebna drustva. To se svakako placa, ali ti mozes izabrati neko pogrebno drustvo koje nema veze sa IZ-om. Tabuti/sanduci, gasuljenje i sve ostalo se placa njima.

Sto se tice ovog drugog dijela, slazem se da medju njima ima nevjerovatno bezobraznih ljudi i dobar dio hodza je takav. Fazon je sto oni neke stvari jednostavno ne smiju naplatiti, a rado bi to uradili. Medjutim, ima i stvarno finih i cestitih efendija, koji su stvarno uzorni muslimani.

Joj koliko sam otisao od teme... :shifty: :rol:

Warrick
Kontakt:

Post Postao/la Warrick » 26 avg 2018, 23:41

imal ko na cruiserima ?

Aerials
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la Aerials » 27 avg 2018, 00:20

Sad nešto čitam i par stvari mi zapalo za oko. Prvo ovaj što kaže da treba i da se može ići u Graz da se studira. Jednostavno je, treba ti 800€ za semestar od čega vrate dio (to je hajde i nekako okej) i onda doda da ti treba 6000€ da pokažeš da imaš da bi ti se izdala viza.. ono, stvarno je jednostavno imati više od 10.000 KM onako, radi reda.

Druga stvar kad ste već spomenuli dženaze, kad je rahmetli nena umrla mislim da smo platili oko 600 ili 800 KM, nisam baš sigurna, iako je imala već i mjesto i plaćala je godinama IZ tu naknadu.
The ones who love your dark are the only light you'll ever need.

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 27 avg 2018, 00:39

Aerials je napisao/la:Sad nešto čitam i par stvari mi zapalo za oko. Prvo ovaj što kaže da treba i da se može ići u Graz da se studira. Jednostavno je, treba ti 800€ za semestar od čega vrate dio (to je hajde i nekako okej) i onda doda da ti treba 6000€ da pokažeš da imaš da bi ti se izdala viza.. ono, stvarno je jednostavno imati više od 10.000 KM onako, radi reda.

Druga stvar kad ste već spomenuli dženaze, kad je rahmetli nena umrla mislim da smo platili oko 600 ili 800 KM, nisam baš sigurna, iako je imala već i mjesto i plaćala je godinama IZ tu naknadu.
Ma nista to za nas, gore 2 godine master i usput taj zavrsni rad ako zaglavis vise uz ucenje Njemackog koje oduzme 1-2 godine. A ovdje 1 godina jer su nam napravili 4 plus 1. U konacnici ako zagazis u drugu-trecu godinu i ovdje zavrsis redovni studij onda si vec zakasnio za studija i ides gore raditi kad vidis da ovdje nema posla. :rol:

Aerials
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la Aerials » 27 avg 2018, 00:44

Ma i ja bih magistarski negdje vani odradila, čekam da vidim kako će drugarici proći Slovenija, ako ode, pa da se i ja zapucam tamo negdje. Nije loše ni kod njih, a imala bih direktno informacije šta i kako raditi. Ovo sa 10k + učenje jezika do te mjere, baš mi i nije neka privlačna opcija. Previše para i vremena potrošenog.
The ones who love your dark are the only light you'll ever need.

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 27 avg 2018, 01:16

Aerials je napisao/la:Ma i ja bih magistarski negdje vani odradila, čekam da vidim kako će drugarici proći Slovenija, ako ode, pa da se i ja zapucam tamo negdje. Nije loše ni kod njih, a imala bih direktno informacije šta i kako raditi. Ovo sa 10k + učenje jezika do te mjere, baš mi i nije neka privlačna opcija. Previše para i vremena potrošenog.
Bio jedan clan moje familije u Sloveniji, kamilica prema stranim studentima. Tamo za predmet koji ovdje se nije mogao poloziti ocjena 9. A i spremni su za dogovore i kompromise. A bio sam i ja tamo u posjeti par dana, ljudi su opusteni, druga klima na fakultetima. Oni nisu tu na fakultetima da ti uzmu dusu vec da te motivisu da se pokrenes i uradis nesto sam, a ocjena bude.

Tako da definitivno bolji sistem od bubanja, na fakultetima imaju prostorije u koje dolaze studenti i treniraju se sami i prave projekte. Pa ono profesore boli briga, svako ga zavrsi pa ako ne znas ne znas za sebe ali ako si jednu stvar usavrsio dobro ti je. Kod nas vecinom kada zavrsis iako si trosio mjesece na ucenje opet nemas vjestine, sve izadje iz glave.

kobe24
Kontakt:

Post Postao/la kobe24 » 27 avg 2018, 02:03

Aerials je napisao/la: Druga stvar kad ste već spomenuli dženaze, kad je rahmetli nena umrla mislim da smo platili oko 600 ili 800 KM, nisam baš sigurna, iako je imala već i mjesto i plaćala je godinama IZ tu naknadu.
Ma ja, to je to. Toliko otprilike kosta tabut, kupanje/gasuljenje umrlog, one daske i sve ostalo sto pogrebno drustvo obezbjedjuje. Od tih para bukvalno ni fening ne ide hodzama. Btw, gdje ti je ona pokrivena drugarica? Jesi pricala da je u Americi, ili sam ja to nesto pomijesao?

Sveti
Kontakt:

Post Postao/la Sveti » 27 avg 2018, 02:47

Warrick je napisao/la:imal ko na cruiserima ?
Moja prva zelja nekad tamo 2013 godine.

Kazu da se radi ali da se fino i zaradi
naprijed rejal

Sage
Kontakt:

Post Postao/la Sage » 27 avg 2018, 07:15

Ne znam u sta ste godine sprdili :mrgreen: kad niste il ne zelite shvatiti da je novac=pare=lova a usko vezana ekonomija jedina prava vjera koju svi slijede...il su poceli u posljednje vrijeme...
Nego zna li iko od vas koji ste u Ger/Aus mozel se dobit poso ako nemas papire za te B1C1 a znas njemački perfekt? Jel uslov taj papir?
Emancipate yourselves from mental slavery...

Memento Mori...

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: enobarca i 3 gosta.

DEBUG SSO: [] | STATUS: []