Drape je napisao/la:Žalosno ovo čitati
Građani Bihaća zaustavljaju autobuse i traže migrante. Ne daju da na teritoriju grada dođe ijedan migrant. U gradu je napeta situacija i sudeći prema postupcima građana atmosfera je na granici linča.
I ja se slažem sa svim kritikama upućenim prema vlasti u vezi odnosa prema problemu dolaska ilegalnih migranata, ali ja također čvrsto vjerujem i u čovječnost i poštivanje svakog individualnog bića. To su ljudi svaki sa svojim sudbinama, treba razgovarati, obezbjediti im krov nad glavom, hranu i higijenske uslove dok su u BiH(od strane vlasti, a ne da zavise od dobre volje građana), a ne agresivnošću prema njima pokušati riješiti problem za koji i nisu oni krivi. To nije pravi način.
Evo ja sam sad sa protesta, a ostao bih duze da nisam hitno do kuce morao.
Uglavnom, ja bih zamolio sve koji ne znaju kakva je situacija u gradu da se suzdrze od nekih teskih zakljucaka.
Kao prvo, Bihac i Biscani su te migrante hranili i oblacili kao niko u drzavi. Dlaka sa glave ne fali nikom. Dok je u gradu bio broj migranata koji jedan grad od 50.000 stanovnika moze primiti, niko rijec nije rekao. Ali druze moj, ovdje je citava migrantska kriza pala na ledja jednog kantona odnosno dva grada - Bihaca i Velike Kladuse. Jednostavno, ne ide vise ovako. Nije pitanja dana nego sata kad ce mrtva glava pasti.
Moras znati jednu stvar da je Bihac, ako izuzmemo politicki kriminal, bio siguran grad. Neki ulicni kriminal je bio na veoma malenom nivou. Ali sad, bukvalno nemas dana da nema ili kradje ili provale. Nedavno momka opljackali uz prijetnju nozem.
Ovdje ih imas minimalno 5000 na grad od cca 50.000 stanovnika, malo skontaj brojke. Uz to svaki dan dolazi 150-200. I samo u Bihac i Kladusu, nigdje vise. Sarajevo se problemom bori tako sto je Centrotrans uveo dvospratne autobuse samo zbog migranata koji imaju i prednost u kupovanju karata.
A talgo voz je uveden ocigledno iz istog razloga.
Protest nije protiv migranata nego protiv nesposobne i neizanteresovane vlasti. Naslov je malo pretjeran. Zaustavili smo jedan bus i pustili ga nakon sto smo vidjeli da ne prevozi migrante. A i da prevozi, nikog ne bi lincovali nego bi ga usmjerili nazad.
Situacija je za vanrednog stanja i bunt je opravdan.