japa je napisao/la:Za ove sto pisu da je ovo legalno volio bi da mi navedu jedan slican primjer oduzimanja od plate zbog losih rezultata u drugim evropskim ligama? Je li moguce da je u cijeloj evropi samo hadzi Miske pametan pa skida od plate za kikseve, drugi to jos nisu oktrili ko mogucnost? Boli mene dupe za igrace ionako su to krsevi od igraca i polovnjaci koje je doveo isti taj koji im sada skida od plate ovdje je u pitanju ugled kluba koji je veoma narusen, cuj skidaju od plate zato jer lose igraju haha pa to nema nigdje..
Bajern 2004 i 2010. godine, Junajted 2014. godine, Partizan 2015. godine, Grčki Olimpijakos je svoje igrače kaznio sa 400.000 EURa ove godine.
U našoj ligi su ove godine za istom praksom posezali Zrinjski i Čelik.
Zanimljivo nisam primjetio da se Sindikat u tim slučajevima oglasio. Inače zanimljivo je i pravno uporište na osnovu kojeg planiraju zastupati igrače:
"Član 82. Zakona o radu FBiH
- Poslodavac ne može, bez izvršne sudske odluke ili bez saglasnosti radnika, svoje potraživanje prema njemu naplatiti uskraćivanjem isplate plaće ili nekog njenog dijela, odnosno uskraćivanjem isplate naknade plaće ili dijela naknade plaće - naglašeno je."
Ipak ovaj član se odnosi na slučajeve kada poslodavac ima potraživanje od radnika najčešće za namirenje neke štete, ili manjka, ili potraživanje nastalo krađom, a ne kada radniku ne isplati plaću za varijabilni iznos, tj kad izostane učinak. Naime, u ovom slučaju poslodavac nema nikakvo potraživanje prema radniku, već nije došlo do obaveze na temelju propusta u postizanju učinka.
S obzirom da je NSBiH unificirao ugovore, u kojima je definiran fiksni dio i varijabilni dio koji zavisi od učinka, a arbitraža se provodi pred NSBiH, mislim da je teško vjerovati da će NSBiH ići protiv sebe.