Dugo nisam ovaj ili ovakav post pročitao. Konto sam da su ovi likovi izumrli.Zoky je napisao/la:Ovo su sve predznaci sudnjeg dana, a isti je vrlo blizu. Samo Allah dragi zna koliko cemo jos zivjeti, a necemo dugo to je sigurno.
Chat - ARHIVA POSTOVA
Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88
Re: Chat
Šit bi loš, a sudžuk žilav...
Slabo ti je taj vidio nelogičnosti u vojsci.Penaltiky je napisao/la:
Najveća glupost koju sam čuo u vezi vojske od jednog radnog kolege ode ovako:
Vidiš Helčo mi smo morali u snu, u 4 ujutro kad te probude spremit krevete, obuć se i na borbeni položaj.
Kojiš **** spremat krevet dok neprijatelj napada?

Vojni rok je nepotreban ako regruti ne rade neke konkretno društveno korisne stvari.
Ali da vojska nije potrebna to se ne slažem. Mnogo je života izgubljeno u zadnjem ratu zbog nedostatka teške artiljerije, obučenog kadra, osnovnog poznavanja vojne strategije. Da se nešto nauči bilo je potrebno izgubiti dva života, prevelika cijena. Sasvim je dovoljno imati kadar za čuvanje teškog i lakog naoružanja, obrazovan kadar za rukovanje istim (dobar artiljerac, tenkista), i stručne organizatore i taktičare (oficire i podoficire). Ne treba mnogo, nego dovoljno. Najlakše je pješadiju mobilizovati, ali nije niko upravljao PAT-om u kafićima i na nargili.
"Brate, danas kad čuješ hardcore znaš da je begovska familija brate, begovska familija, Tvrtka kralja loza brate."
On je upucen, on zna sta su predznaci koji traju onako hladno jedno hiljadu godina vjerovatno.Penaltiky je napisao/la:Dugo nisam ovaj ili ovakav post pročitao. Konto sam da su ovi likovi izumrli.Zoky je napisao/la:Ovo su sve predznaci sudnjeg dana, a isti je vrlo blizu. Samo Allah dragi zna koliko cemo jos zivjeti, a necemo dugo to je sigurno.
Eh ovi sto se jednom s vjerom sretnu u putu pa kontaju da znaju Kuran napamet, razumiju dubinu Biblije a glasaju za zelene i kockaste...
Nema ovaj veze s bogom, njegova kazna se zna pa koji god mu sudio.
Zao mi samo ovih malih ljepotana, ova dzukele i nije pa taman vala da ga je svako bice s kojim je u 37 godina imao kontakt maltretiralo, s obzirom sta je sposoban uraditi nisu ni pogrijesili. A zena ako ga je nogirala i bila je upravu, s budalom koja ubija svoju djecu logicno da neces ni biti u braku.
R.I.P
MIRZA RASCIC
Željezničar za život cijeli!
MIRZA RASCIC
Željezničar za život cijeli!
Vojska je potrebna iz vise razloga. Eo prema Zakonu odbrane BiH -Ali da vojska nije potrebna to se ne slažem. Mnogo je života izgubljeno u zadnjem ratu zbog nedostatka teške artiljerije, obučenog kadra, osnovnog poznavanja vojne strategije. Da se nešto nauči bilo je potrebno izgubiti dva života, prevelika cijena. Sasvim je dovoljno imati kadar za čuvanje teškog i lakog naoružanja, obrazovan kadar za rukovanje istim (dobar artiljerac, tenkista), i stručne organizatore i taktičare (oficire i podoficire). Ne treba mnogo, nego dovoljno. Najlakše je pješadiju mobilizovati, ali nije niko upravljao PAT-om u kafićima i na nargili.
Istina, kapacitet, obucenost te dostupna sredstva su na nizoj razini od nekog prosjecnog standarda, da ne govorim o robotici koja je uveliko uzela maha.Bosna i Hercegovina aktivno učestvuje u mirovnim operacijama u Afganistanu, iako nije članica NATO saveza. Ovo je rezultat sporazuma o učešću i finansiranju Oružanih snaga BiH u misiji Međunarodnih snaga za pružanje pomoći - ISAF (International Security Assistance Force)
Odgovor na pitanje zasto treba profesionalna, obucena vojska je vrlo jednostavan. Sjetimo se samo blizu 50 rezolucija u kojim UN priznaje samostalnost BiH i prijeti SRJ da obustavi pomoc paravojnim jedinicama. Ipak, od prve rezolucije izgubljeno hiljade zivota, bez obzira na masu upozorenja. Ono, sile reaguju al po svom hiru.
Nemos ti jednog laika, doktora, trgovca etc poducavati rukovanju papovkom a vec krenuli u akciju zivota.
Sustina cijele price - uzdaj se u se, kao i ona - svaki segment treba profesionalizaciju. Pametnom dosta.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.
- ASD
- Kontakt:
A, c, d i e imaju smisla i to se svi slazemo da to treba postojati, nekih 2000-3000 vojnika, ako i toliko.
Ali svi znamo da je prvenstveni cilj svake vojske da pruzi odbranu zemlje, a nasa zbog organizacionog ustroja to ne moze pruziti.
jedino ako nas ne planira braniti od Kineza, Rusa ili Amerikanaca.
kod nas je glavni cilj vojske da se uhljebe ljudi i tako se malo doprinese socijalnom miru, uhljebi jednog Bosnjaka, jednog Srbina i jednog Hrvata.
Sad i taj socijalni mir vise nema smisla, jer vojnici cekaju penziju ili u slucaju prijevremenog otpusta idu za Zapad, nisi nista postigao, samo bzvz bacas pare kojih nemamo.
u slucaju rata, svakako ce se vojska raspasti na tri dijelova i svako ce svoju stranu goniti.
Ali svi znamo da je prvenstveni cilj svake vojske da pruzi odbranu zemlje, a nasa zbog organizacionog ustroja to ne moze pruziti.
jedino ako nas ne planira braniti od Kineza, Rusa ili Amerikanaca.
kod nas je glavni cilj vojske da se uhljebe ljudi i tako se malo doprinese socijalnom miru, uhljebi jednog Bosnjaka, jednog Srbina i jednog Hrvata.
Sad i taj socijalni mir vise nema smisla, jer vojnici cekaju penziju ili u slucaju prijevremenog otpusta idu za Zapad, nisi nista postigao, samo bzvz bacas pare kojih nemamo.
u slucaju rata, svakako ce se vojska raspasti na tri dijelova i svako ce svoju stranu goniti.
Cifra od 3000 profesionalnih vojnika je cirkus. Pogledaj mal istorijat ratova, ev striktno ovih iz okruzenja pa si predoci realan broj.
Dalje, zna se sta je duznost jednog profesionalca a trenutno stanje BiH ne moze biti neka konacna definicija.
I vojni rok, svakako pozitivna stvar. Pozitivno je i to da radis detaljan sistematski, a danas u BiH imas osoba od preko 30 godina koja nemaju pojma ni o krvnoj grupi + licno se drzim gledista da u zivotu trebas barem pokusaj neke discipline.
Ipak ono najvaznije, u svakom momentu mobilizacije imas rezervne trupe, potkovane temeljima ovog segmenta.
3000 vojnika nije dovoljno ni za pomoc pri elementarnim nepogodama u vise od par udaljenih lokacija.
Dalje, zna se sta je duznost jednog profesionalca a trenutno stanje BiH ne moze biti neka konacna definicija.
I vojni rok, svakako pozitivna stvar. Pozitivno je i to da radis detaljan sistematski, a danas u BiH imas osoba od preko 30 godina koja nemaju pojma ni o krvnoj grupi + licno se drzim gledista da u zivotu trebas barem pokusaj neke discipline.
Ipak ono najvaznije, u svakom momentu mobilizacije imas rezervne trupe, potkovane temeljima ovog segmenta.
3000 vojnika nije dovoljno ni za pomoc pri elementarnim nepogodama u vise od par udaljenih lokacija.
- ASD
- Kontakt:
Ne kontam, o cemu bi mi to trebalo dati realan broj? koliko deminera ili ljudi u medjunarodnim misijama trebamo imati? skoro jedine funkcije koje nasa vojska moze obavljati.Asteriks je napisao/la:Cifra od 3000 profesionalnih vojnika je cirkus. Pogledaj mal istorijat ratova, ev striktno ovih iz okruzenja pa si predoci realan broj.
Zna se sta je duznost, ali mi nismo Rusija, nego BiH, drzava koja ne moze imati vojsku za ratove.Asteriks je napisao/la: Dalje, zna se sta je duznost jednog profesionalca a trenutno stanje BiH ne moze biti neka konacna definicija.
Sta nas briga sto neka zemja ima 200-300 000 vojnika jer im treba, kad nasa vojska ne moze uopste braniti nesto.
Vojni rok je dobra stvar u razvijenim zemljama kojima je neophodan i koje ga mogu platiti.Asteriks je napisao/la: I vojni rok, svakako pozitivna stvar. Pozitivno je i to da radis detaljniji sistematski, a danas u BiH imas osoba od preko 30 godina koja nemaju pojma ni o krvnoj grupi + licno se drzim gledista da u zivotu trebas barem pokusaj neke discipline.
Slazem se, ali treba da znas da ti pripremas tri rezervna sastava, a ne jedan.Asteriks je napisao/la: I ono najvaznije, u svakom momentu mobilizacije imas rezervne trupe, potkovane temeljima ovog segmenta.
Fakticki ti je isto, imao njih 1000, 10 000 ili 100 000 ili miliona, ako ce se podijeliti.
Zavisi na koje elementarne nepogode mislimo, ali smatram da je 3000 sasvim dovoljno.
Nije rijetkost da zemlje mnogo vece od nase traze pomoc prilikom elementarnih nepogoda kada pogode zemlju.
Jel moguce da su ljudi psovali majci ubijenih na fb
i to koliko vidim uglavnom ove starije zenturace nasle pametovati po fb.

Nemam se potrebe ponavljati izuci vojnu istoriju a recemo samo 1. korpus Armije Republike BiH brojao je preko 30 000 pripadnika.
Onda, recemo jedna brigada (koja u prosjeku broji 3500 vojnika) treba specijalizovane znalce za - automate, mitraljeze, snajperiste, upravljace tenkova, artiljerije... Trebas obucene cinove za pjesadiju...
Sjetimo se samo onih poplava gdje su busevi dobrovoljaca stizali radi saniranja stete i opet je cijeli proces trajao sedmicama.
Onda, recemo jedna brigada (koja u prosjeku broji 3500 vojnika) treba specijalizovane znalce za - automate, mitraljeze, snajperiste, upravljace tenkova, artiljerije... Trebas obucene cinove za pjesadiju...
Sjetimo se samo onih poplava gdje su busevi dobrovoljaca stizali radi saniranja stete i opet je cijeli proces trajao sedmicama.
- ASD
- Kontakt:
Asteriks je napisao/la:Nemam se potrebe ponavljati izuci vojnu istoriju a recemo samo 1. korpus Armije Republike BiH brojao je preko 30 000 pripadnika.
Sjetimo se samo onih poplava gdje su busevi dobrovoljaca stizali radi saniranja stete.
Opet di druze ponavljam, kakve to veze ima, ako ce ti se vojska podijeliti? koliko ucis svoje, ucis i protivnike, nesto najbeskorisnije ikad.
Profesionalne vojnike placati da bi ih koristio od elementarne nepogode do elementarne nepogode je jos gluplja ideja.
Znaci, skontao si da ti svakako pomoc treba, vjeruj da treba i mnogo razvijenijim zemljama.
Sjecam se kad je Turska molila Izrael za pomoc prije par godina kad su bili pozari, doduse u tehnici.
Zadnja izmjena: ASD, dana/u 14 dec 2018, 12:12, ukupno mijenjano 1 put.
ovaj lik jeste poremecen ali isto tako je patoloski lazov, narocito price kako je ubijao ove vece mafijasetuzlak1987 je napisao/la:
Ako ste culi nekada za Richarda Kuklinskog, kakvu mu covjek analizu odradi![]()
Ima ih raznih ali ovaj je bas level ludosti iznad svih.
kaze ubio 100 pa na kraju popne broj na 250, nije mozda 10 ljudi ubio, sto je opet veliki broj naravno, ali ni blizu njegovih mastarija
"This whole thing is pretty much done. We're more ghosts than people."
Nije isto kada podjelis 20k i kada oces kalkulirati sa mizerne 3000.
Dalje, ova BiH se, bez obzira na nametnuti ustav, razlikuje od one iz Juge. Prvo, pripravnost je itekako na vecem nivou, pristup oruzju...
Sjeti se da su vecinu JNA cinili Srbi i da je bez obzira na sva veta, teritorijalna odbrana bila centralizirana.
Mislis da bi Bosnjaci tek tako potegli za puske i odradili masu uspjesnih akcija da nisu sluzili vojni rok u sklopu Juge. U protivnom imao bi skupinu ljudi koja bez tutora, iskusnih takticara i cega vec srlja u sigurnu smrt.
Glede pomoci, prelistaj slobodno istorijat poplava pa ces vidit koliki kapacitet je potreban za samo jedno uze podrucje.
Citanjem ces nadoci. Barem se nadam. Toliko.
Dalje, ova BiH se, bez obzira na nametnuti ustav, razlikuje od one iz Juge. Prvo, pripravnost je itekako na vecem nivou, pristup oruzju...
Sjeti se da su vecinu JNA cinili Srbi i da je bez obzira na sva veta, teritorijalna odbrana bila centralizirana.
Mislis da bi Bosnjaci tek tako potegli za puske i odradili masu uspjesnih akcija da nisu sluzili vojni rok u sklopu Juge. U protivnom imao bi skupinu ljudi koja bez tutora, iskusnih takticara i cega vec srlja u sigurnu smrt.
Glede pomoci, prelistaj slobodno istorijat poplava pa ces vidit koliki kapacitet je potreban za samo jedno uze podrucje.
- ASD
- Kontakt:
Naravno da je isto, svaku brojku kada dijelis u tri razlicita skupa dobijas jednake skupove, bila ta brojka 1000, 10 000, 100 000 ili milion.Asteriks je napisao/la:Nije isto kada podjelis 20k i kada oces kalkulirati sa mizerne 3000.
Izvini, ali fakat ne kontam sta si ovdje htio reci, mislim kontam, ali kakve to ima veze s kolicinom vojnika jer se svakako vojska dijeli?Asteriks je napisao/la: Dalje, ova BiH se, bez obzira na nametnuti ustav, razlikuje od one iz Juge. Prvo, pripravnost je itekako na vecem nivou, pristup oruzju...
Mislis da bi Bosnjaci tek tako potegli za puske i odradili masu uspjesnih akcija da nisu sluzili vojni rok u sklopu Juge. U protivnom imao bi skupinu ljudi koja bez tutora, iskusnih takticara i cega vec srlja u smrt.
Eto ti citas, daj primjer jedne profesionalne vojske koja placa vojnike samo radi poplava?Glede pomoci, prelistaj slobodno istorijat poplava pa ces vidit koliki kapacitet je potreban za samo jedno uze podrucje.
Po mogucnosti neku drzavu koja ima problema sa pronalaskom finansijskih sredstava?
Zadnja izmjena: ASD, dana/u 14 dec 2018, 12:19, ukupno mijenjano 1 put.
Ima veze jer 10k (+) profesionalo obucenih Bosnjaka je bolje od 1500.
Brojke nisu uvijek presudne ali i tu ima neka donja granica. Sa 1500/2000 vojnika nemos adekvatno zaustaviti pizdarije u dva velika grada.
Naravno da citam, da sam informisan, jer to mi je u opisu struke. Poz
Brojke nisu uvijek presudne ali i tu ima neka donja granica. Sa 1500/2000 vojnika nemos adekvatno zaustaviti pizdarije u dva velika grada.
Naravno da citam, da sam informisan, jer to mi je u opisu struke. Poz
- ASD
- Kontakt:
Opet imam osjecaj da ne kapiras.Asteriks je napisao/la:Ima veze jer 10k (+) profesionalo obucenih Bosnjaka je bolje od 1500.
Fakticki ti na isto placati 1000, 2000, 3000 ako ces isto toliko protivnika placati?
Znaci, imas 1000 ljudi, protivnika 1000.
Ti bi da ih nadjacas na nacin tako sto ces povecati sebi 1000 ljudi, a i protivniku 1000.
Nego, nigdje nisam vidio da uzimas u obzir problem finansija i problem velikog odliva ljudi koji su bili u vojsci, tako je pocela diskusija.
Profesionalni vojnik zaduzen za organizaciju odbrane od poplava?Asteriks je napisao/la: Naravno da citam, da sam informisan, jer to mi je u opisu struke. Poz
Pa preskocio si odgovore na masu cinjenica koje sam prezentirao.
Protivnik nije samo onaj u drzavi koji misli na tu foru, vec u regionu koji i dalje polaze neko pravo na nas teritorij.. Gore sam prikazao sto rade profesionalci, sto im je zadaca uslovljena zakonom a ti se svezao nekakvih omjera zbog kojih bi sutra ima jedva jednu brigadu. 10k zna odnijeti prednost na 30k, uz dobro naoruzanje i takticku obucenost ali 3000 se ne mogu suprostaviti iole vecem napadu.
Nisam ti dzaba prikazao istorijat samo jednog korpusa od 30k. Ne daj boze da se ponovi slicno stanje, cim bi raspolagao. Dobrovoljcima jel, bez ikakvog znanja, majstorima, profesorima il mozda penzionerima, ma daj.
Jos ovo i fakat stajem.
BiH su odbranili hrabri borci koji su sluzili vojni rok u Jugi. Danas imas masu feminiziranih tipova koja se kakne kada neko u prisustvu repetira obicni pistolj.
Protivnik nije samo onaj u drzavi koji misli na tu foru, vec u regionu koji i dalje polaze neko pravo na nas teritorij.. Gore sam prikazao sto rade profesionalci, sto im je zadaca uslovljena zakonom a ti se svezao nekakvih omjera zbog kojih bi sutra ima jedva jednu brigadu. 10k zna odnijeti prednost na 30k, uz dobro naoruzanje i takticku obucenost ali 3000 se ne mogu suprostaviti iole vecem napadu.
Nisam ti dzaba prikazao istorijat samo jednog korpusa od 30k. Ne daj boze da se ponovi slicno stanje, cim bi raspolagao. Dobrovoljcima jel, bez ikakvog znanja, majstorima, profesorima il mozda penzionerima, ma daj.
Jos ovo i fakat stajem.
BiH su odbranili hrabri borci koji su sluzili vojni rok u Jugi. Danas imas masu feminiziranih tipova koja se kakne kada neko u prisustvu repetira obicni pistolj.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 14 dec 2018, 12:35, ukupno mijenjano 1 put.
Slažem se s ASD vojska u ovakvoj situaciji je samo crna rupa. Bolja ideja je neka rezerva ili da se MUP ovi pojačaju.
Šit bi loš, a sudžuk žilav...
- ASD
- Kontakt:
A ti si odgovarao na sve?Asteriks je napisao/la:Pa preskocio si odgovore na masu cinjenica koje sam prezentirao.
Protivnik nije samo onaj u drzavi koji misli na tu foru, vec u regionu koji i dalje polaze neko pravo na nas teritorij.. Gore sam prikazao sto rade profesionalni, sto im je zadaca uslovljena zakonom a ti se svezao nekakvih omjera zbog kojih bi sutra ima jedva jednu brigadu. 10k zna odnijeti prednost na 30k, uz dobro naoruzanje i takticku obucenost ali 3000 se ne mogu suprostaviti iole vecem napadu.
Jos ovo i fakat stajem.
BiH su odbranili hrabri borci koji su sluzili vojni rok u Jugi. Danas imas masu feminiziranih tipova koja se kakne kada neko u prisustvu repetira kalas.
Evo ovo je moj zadnji post na diskusiju.
Ti smatras da 10 000 obucenih vojnika moze pobijediti 30 000 neobucenih.
Slazem se.
Ali sad da ja tebe pitam, da li njihovih 10 000 obucenih, moze pobijediti nasih 30 000 neobucenih.
I da li ti to ima smisla placati i obucavati tako bezveze vojnike 10 000 nasih i 10 000 njihovih? podsjetit cu te da mi nismo razvijena drzava i da imamo mnogo prije svega ekonomskih problema.
Vojska je potrebna kao i služenje vojnog roka od par mjeseci da se nauče osnove i da se ovi balavci nauče disciplini i odgovornosti.Mi geografski nismo u Skandinaviji nego na yebenom Balkanu gdje svaki dan može izbiti neko sranje.
Mi se moramo uzdati u naše snage i resurse a ne čekati kad će se SAD i Evropa smilovati pa nam prodavati puške stare 50g i trpati nas ikarom kao neke zamorce.
Mi se moramo uzdati u naše snage i resurse a ne čekati kad će se SAD i Evropa smilovati pa nam prodavati puške stare 50g i trpati nas ikarom kao neke zamorce.
1974---1975---1976---2001---2013---2020
U SADu su u jednoj studiji otkrili da ljudi koji imaju kromoskomsku deformaciju (xyy), da su najcesce kriminalci ili ljudski sljam, drustveno dno. Tako da ogromna brojka ljudi po americkim zatvorima ima taj sindrom. Mozete naravno provjeriti,znanstvena studija.prisonbreak je napisao/la:Pogledas facu od onog iz N Travnika, pa pogledas facu sada ovog iz Bihaca, i vidis da su nevjerovatno slicni.
I cesto se moze vidjeti da ovakve face najcesce cine monstuozna djela.
Zalosno, al prije par godina ucio sam, neki naucink ne mogu se sjetiti imena, napisao je da bas likovi, fizicki izgled moze biti velik uzrocnik krimalni djela, tj neke licne osobine. ( bas konkreno nabrojano izgled face i ostalo)
Zalosno al istinito, da je nekako donijeti zakon, pravilinik da se pokusaju pratiti ovakvi likovi, al pitanje da li bi to ista donjelo, al sigurno ima istine za ovo gore recenom
Trenutno korisnika/ca: Bing [Bot] i 2 gosta.