Edin Džeko - Arhiva postova

Moderatori/ce: _dreamer_,insider,TaRgEt_,Monolog,ribery

Osim13
Kontakt:

Re: Edin Džeko

Post Postao/la Osim13 » 25 dec 2018, 18:38

Ne kleveći Ćirko
MERCEDES - MISTRIJA - MIA SAN MIA

DrFilgud
Kontakt:

Post Postao/la DrFilgud » 25 dec 2018, 18:48

Unofficialpage je napisao/la:Džeko ne zna gdje bi i šta bi bio, malo bi bio musliman malo kršćanin. Džeko je moderni musliman: alkohol ma može, jelka što da ne, svinjsko meso a ne. ne ja sam musliman, jesi li ti normalan. :thumbdown: :thumbdown:
Tri najveca straha u Bosnjaka:
1. da ga ne ufati propuh
2 da se ne provali, negdje u raji
3 da ne pojede svinjetinu
Ostalo ide...

DrFilgud
Kontakt:

Post Postao/la DrFilgud » 25 dec 2018, 18:53

Vucevich je napisao/la: Naravno da su se odrekli, sta vise vjerovatno nisu ni znali sta je to. Nijednom se nije srednjovjekovna Bosna pojavila u radu nekog bosnjackog (muslimanskog) pisaca ili pjesnika tokom osmanske okupacije.
E yebi ga, Osmanlije su jedva cekale da objave neko djelo koje velica kriscansku proslost Bosnjana. :roll:
Sto se samih Bosnjana tice, oni su bili povlasteni, Tursku prihvatili kao maticu i nije bilo ni potrebe ni svijesti da se cacka istorija.
Tim prije sto je sama gradja , na osnovu koje bi se moglo bilo sta analizirati, bila nedostupna.
Za vrijeme Austrougarske, muslimanska elita u BiH se zvanicno odrekla turskog identiteta i definisali sebe kao narod.

Vucevich

Post Postao/la Vucevich » 25 dec 2018, 19:13

DrFilgud je napisao/la:
Vucevich je napisao/la: Naravno da su se odrekli, sta vise vjerovatno nisu ni znali sta je to. Nijednom se nije srednjovjekovna Bosna pojavila u radu nekog bosnjackog (muslimanskog) pisaca ili pjesnika tokom osmanske okupacije.
E yebi ga, Osmanlije su jedva cekale da objave neko djelo koje velica kriscansku proslost Bosnjana. :roll:
Sto se samih Bosnjana tice, oni su bili povlasteni, Tursku prihvatili kao maticu i nije bilo ni potrebe ni svijesti da se cacka istorija.
Tim prije sto je sama gradja , na osnovu koje bi se moglo bilo sta analizirati, bila nedostupna.
Ko je rekao da bi to Osmanlije objavili? :lol: Krivo si shvatio. Pogledaj primjere Bugara i Grka pa ces imati svoj odgovor, oni su pisali o tome i imali svjestan kontinuitet cak i kad su bili pod okupacijom dok Bosnjaci nisu i ne postoji nijedan dokaz da su uopste bili svjesni sta je srednjovjekovna bosanska drzava niti da osjecaju bilo kakve veze s njom. Ako su 'prihvatili kao maticu' (iako je i to vrlo diskutabilno) okupatora koji je odsjekao glavu posljednjem bosanskom kralju onda je to sam po sebi dovoljan dokaz, zar ne?

I slazem se, tek je pocela asocijacija Bosnjaka sa srednjovjekovnom drzavom za vrijeme Austrougarske.
Zadnja izmjena: Vucevich, dana/u 25 dec 2018, 19:15, ukupno mijenjano 1 put.

Osim13
Kontakt:

Post Postao/la Osim13 » 25 dec 2018, 19:14

Biće Beč Turski, ne brini Sulejmane

emir79
Kontakt:

Post Postao/la emir79 » 25 dec 2018, 19:18

Moj Edine ti si predobar covjek, previse si ti toj kalasturi dopustio.
Titule YUG-BiH-- (6) 66/67, 84/85, 98/99, 06/07, 14/15, 18/19
Kup BiH---------- (6) 96/97, 97/98, 01/02, 04/05, 13/14, 18/19
Super kup BiH--- (1) 96/97

Evander
Kontakt:

Post Postao/la Evander » 25 dec 2018, 19:20

DrFilgud je napisao/la:
Za vrijeme Austrougarske, muslimanska elita u BiH se zvanicno odrekla turskog identiteta i definisali sebe kao narod.
Nisu samo Osmanlije krive. Sta je bilo u 19. vijeku?
Ni Husein kapetan nije dizao bunu pod zastavom ljiljana, nego pod zastavom sa mjesecom i zvijezdom. I drugi narodi su bili pod okupacijom, pa su njegovali svoju tradiciju i istoriju. Mulimani ovdje su je svjesno gurali pod tepih. Kakav smo mi to narod ako ni sa cim se ne protivimo okupatoru?
Stvaranju Bosnjacke nacije, u 19. vijeku kad su se nakon Francuske revolucije i stvarale nacije, prvi su se usprotivili muslimani "ne mozemo mi biti isti narod kao i cafiri". Ivan Franjo Jukic kad se zalagao za to, muslimani su ti koji su ga prvi popljuvali i odbili to.
A danas nam smeta sto se katolici i pravoslavci izjasnjavaju onako kako se izjasnjavaju?
Albanci su tad svjesno radili na stvaranju nacije i bila im je preca od religije, sto u Bosni nije bio slucaj. Nije ni danas. I danas se pokusava napraviti ta neka hibridna Bosnjacka nacija, ali i ovo o cemuvi reaspravljate danas je dokaz da je to nemoguce. Svi ste vi za multieticnost, ali da bude onako kako se vama svidja i po vasim arsinima. Zasto bi neko drugi pristao na to?

Osim13
Kontakt:

Post Postao/la Osim13 » 25 dec 2018, 19:22

Pravda za Amru, pravda za sve kuferuše

DrFilgud
Kontakt:

Post Postao/la DrFilgud » 25 dec 2018, 19:26

Vucevich je napisao/la: Ko je rekao da bi to Osmanlije objavili? :lol: Krivo si shvatio. Pogledaj primjere Bugara i Grka pa ces imati svoj odgovor, oni su pisali o tome i imali svjestan kontinuitet cak i kad su bili pod okupacijom dok Bosnjaci nisu i ne postoji nijedan dokaz da su uopste bili svjesni sta je srednjovjekovna bosanska drzava niti da osjecaju bilo kakve veze s njom. Ako su 'prihvatili kao maticu' (iako je i to vrlo diskutabilno) okupatora koji je odsjekao glavu posljednjem bosanskom kralju onda je to sam po sebi dovoljan dokaz, zar ne?
Nemoj da sada ulazimo u diskusije oko istorije.
Vise manje poznata cinjenica je, da su stanovnici srednjevjekovne Bosne i pripadnici Crkve bosanske, na Islam presli ponajvise jer nisu prisiljavani na to, a nudjen im je progres i beneficije.
Za razliku od istocne i zapadne crkve, koja su konstantno vodile krstaske ratove, terorisali stanovnistvo po Bosni i pokusavale da iskorijene herezu.
To im, kao sto je poznato, nije polazilo za rukom.
Turska imperija je ovdje donjela relativnu stabilnost, progres i mir, sto je odgovaralo narodu umornom od stalnih vjerskih ratova i ratova za vlast.
Postoje i pretpostavke da je Islam bio kompatabilan sa filozofijom i postulatima Crkve bosanske, pa je i to, moguce, doprinijelo masovnom prihvatanju Islama.
Kada su prihvatili vjeru, Bosnjani su prihvatili Tursku kao maticu i zastitnika, jer su im krscani automatski postali neprijatelji.
Naravno da su vrlo cesto bili kivni na Turke, jer i jesu bili okupatori i jesu gledali s prezirom na Bosnjake, ali ne toliko da bi to izazvalo neprijateljstvo i bunt.

Osim13
Kontakt:

Post Postao/la Osim13 » 25 dec 2018, 19:28

Kakve gluposti, pa ljudi su nastali od majmuna, tj. njegovog pretka

DrFilgud
Kontakt:

Post Postao/la DrFilgud » 25 dec 2018, 19:34

Evander je napisao/la: Nisu samo Osmanlije krive. Sta je bilo u 19. vijeku?
Ni Husein kapetan nije dizao bunu pod zastavom ljiljana, nego pod zastavom sa mjesecom i zvijezdom. I drugi narodi su bili pod okupacijom, pa su njegovali svoju tradiciju i istoriju. Mulimani ovdje su je svjesno gurali pod tepih. Kakav smo mi to narod ako ni sa cim se ne protivimo okupatoru?
Stvaranju Bosnjacke nacije, u 19. vijeku kad su se nakon Francuske revolucije i stvarale nacije, prvi su se usprotivili muslimani "ne mozemo mi biti isti narod kao i cafiri". Ivan Franjo Jukic kad se zalagao za to, muslimani su ti koji su ga prvi popljuvali i odbili to.
A danas nam smeta sto se katolici i pravoslavci izjasnjavaju onako kako se izjasnjavaju?
Albanci su tad svjesno radili na stvaranju nacije i bila im je preca od religije, sto u Bosni nije bio slucaj. Nije ni danas. I danas se pokusava napraviti ta neka hibridna Bosnjacka nacija, ali i ovo o cemuvi reaspravljate danas je dokaz da je to nemoguce. Svi ste vi za multieticnost, ali da bude onako kako se vama svidja i po vasim arsinima. Zasto bi neko drugi pristao na to?
Dio odgovora je u replici @Vuchevicu, sto se tice poredjenja sa Albanijom,situacija nije ista.
Albanci su drugi narod, na drugom geografskom podrucju, sa razlicitom istorijom...a prije svega,stvaranje albanske nacije je bilo ohrabreno i podrzano od strane velikih sila. Namjera je bila staviti rampu Srbima i Rusima, pa i Svabama na Jadransko more.
Bez te podrske i geopolitickog polozaja, ni Albanci ne bi prosli bolje po pitanju nacionalne osvjestenosti.
Mi smo bili tamni vilajet, narod kojem je namjenjeno da polako nestane i tu je postaojao siroki konsnzus.
Bez vanjskih utgicaja, tesko se razvija neka revoluconarna misao, a kod nas je cilj bio da nas otupe i polako izguraju.
I sto se tice Gradascevica, da, on nije bio inspirisan borbom za bosansku nezavisnost, nego je branio povlastice koje su mu ukinute reformom carstva.
Zadnja izmjena: DrFilgud, dana/u 25 dec 2018, 19:37, ukupno mijenjano 1 put.

Saurman
Kontakt:

Post Postao/la Saurman » 25 dec 2018, 19:35

Na temi Edin Džeko došli smo do Osmanlija. :tokralju: :lol:
1974---1975---1976---2001---2013---2020

BoixosNois1899
Kontakt:

Post Postao/la BoixosNois1899 » 25 dec 2018, 19:40

Jel kasno da se pokrene glasanje za temu godine jer mislim da smo danas dobili pobjednika. :kafa:
"I can't remember the last time I saw something like this. Extraordinary scenes at the Nou Camp. Sergi Roberto – the substitute – is the hero of the hour and it is the greatest Champions League knock out comeback of all time!"

FC Grizzlies

Osim13
Kontakt:

Post Postao/la Osim13 » 25 dec 2018, 19:40

Pa dobro to što je u Jeruzalemu vazda vruće ne znači da je Isus na ljeto rođen

koalem
Kontakt:

Post Postao/la koalem » 25 dec 2018, 19:44

Nek je nama glavni problem jel' Edin klanj'o il je jelku okitio. Grob te yebo, vi niste normalni jedne sekunde. Odakle vama pravo da se petljate u tuđi život? Ja sam uvijek kitio jelku, i uvijek ću je kitit. Moj dedo rahmetli je svaki vakat u džamiju išao pa mi stara priča da su kitili jelku ko djeca jer im je to bilo zabavno. Yebite se svi, gadite mi se.
4.10.2009.

Osim13
Kontakt:

Post Postao/la Osim13 » 25 dec 2018, 19:45

I u mene je dedo svako jutro po jednu rakiju drmne al nije džume fulio 80 godina

Moggi
Kontakt:

Post Postao/la Moggi » 25 dec 2018, 19:47

slika
GDJE SI BILA KAD JE BIO NIKO KUFERUSO
Zarathustra

DrFilgud
Kontakt:

Post Postao/la DrFilgud » 25 dec 2018, 19:47

Osim13 je napisao/la:I u mene je dedo svako jutro po jednu rakiju drmne al nije džume fulio 80 godina
Svinjetina je mjerodavna, ne rakija :stop:

koalem
Kontakt:

Post Postao/la koalem » 25 dec 2018, 19:48

Osim13 je napisao/la:I u mene je dedo svako jutro po jednu rakiju drmne al nije džume fulio 80 godina
:bih:

Njegovo pravo, je li tako?
4.10.2009.

Artetitis
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Artetitis » 25 dec 2018, 19:48

Dokle više ide taj teror spram Bošnjaka? Otkud pravo Edinu Džeki da svom djetetu daje ime koje on izabere, da u svojoj kući radi šta hoće i da oženi nekog koga je on izabrao umjesto da se oduži narodu koji mu je toliko dao tako što će sva ta pitanja staviti na referendum? Je li neko već pokrenuo pitanje vitalnog nacionalnog interesa u Domu naroda? Zašto šuti reis?

Zaključano

Natrag na “Fudbalska reprezentacija BiH”

Trenutno korisnika/ca: Atlanta, B1988K, Kaunas, komax, Mostarska, plisek, Shategabri, tuzlanskinacin, Zgemboo89 i 70 gostiju.

DEBUG SSO: [] | STATUS: []