Književnost

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

BaDa12
Kontakt:

Re: Književnost

Post Postao/la BaDa12 » 11 sep 2010, 00:29

tanzla je napisao/la:
MinistaR je napisao/la:Tri posleratna druga od Balaševića. Čitao sam je par puta i ne namjeravam stati na tome. :D
Čitao.

"Jedan od onih života" i "Dodir svile", također. U ovoj drugoj su tekstovi pjesama, al' se ima šta i pročitati.
Nisi jedini kojem je Đole car. :mrgreen:
Pozdrav.

Niste jedini kome je Đole car! ;)

Pročitala sam i ja sve knjige (više puta sve, ne mislim stati ;) ), i oduševljena sam skroz. Njegov stil pisanja je takav da jednostavno ga moraš voljeti.
Dodala bih samo tom spisku i "I život ide dalje...".
"Bio sam profesionalac 20 godina, ali mi je ovo najdraža pobjeda u karijeri." Safet Sušić Pape 26.3.2011.
"Misimovića jedino ja mogu da zamijenim." Safet Sušić Pape 04.06.2013.

Sportsport.ba liga-Čekićari: prava lažna devetka

Bosco
Kontakt:

Post Postao/la Bosco » 11 sep 2010, 01:15

Upravo sam danas nabavio knjigu "Stadionska groznica" od Nick Hornbya. Nakon godinu trazenja nasao sam je u jednoj maloj knjizari u Zenici. 14 maraka je koštala.
Neobican uzbudljiv dnevnik strasnog fudbalsko navijaca, koji kroz utakmice i fudbal predocava svoja razmisljanja o svemu - o porodici, muskim ritualima, navijackim sujeverjima itd. Iskrena i zabavna autobiografija objasnjava kako se postaje i ostaje nepokolebljiv navijac.

slika

the scouser
Kontakt:

Post Postao/la the scouser » 11 sep 2010, 01:21

Bosco je napisao/la:Upravo sam danas nabavio knjigu "Stadionska groznica" od Nick Hornbya. Nakon godinu trazenja nasao sam je u jednoj maloj knjizari u Zenici. 14 maraka je koštala.
Neobican uzbudljiv dnevnik strasnog fudbalsko navijaca, koji kroz utakmice i fudbal predocava svoja razmisljanja o svemu - o porodici, muskim ritualima, navijackim sujeverjima itd. Iskrena i zabavna autobiografija objasnjava kako se postaje i ostaje nepokolebljiv navijac.

slika
I ja sam je procitao.Solidna knjiga,onako citljiva,bez pravog zapleta,vec samo hronoloski dogadjaji.Jedina je smetnja sto se cesto ponavlja u nekim stvarima,te cesto koristi iste sintagme da izrazi nesto.
Do your research, I'm not a hero, I'm a high functioning sociopath !

We're ruled by effete assholes...It's a shite state of affairs to be in Tommy, and all the fresh air in the world won't make any fucking difference !

Bosco
Kontakt:

Post Postao/la Bosco » 11 sep 2010, 01:24

Čuj ? Znači nije loša jel ? Možda će meni bit zanimljivija jer jbg ja sam navijač Arsenala. Mogu mislit kako je tebi bilo dok si čito ono na Anfieldu 89'. :D

the scouser
Kontakt:

Post Postao/la the scouser » 11 sep 2010, 01:26

Bosco je napisao/la:Čuj ? Znači nije loša jel ? Možda će meni bit zanimljivija jer jbg ja sam navijač Arsenala. Mogu mislit kako je tebi bilo dok si čito ono na Anfieldu 89'. :D
Sve sam se nad'o da ce to smjestit' u jedan pasus...kad ono citavo poglavlje :D

We're ruled by effete assholes...It's a shite state of affairs to be in Tommy, and all the fresh air in the world won't make any fucking difference !

Bosco
Kontakt:

Post Postao/la Bosco » 11 sep 2010, 01:47

Svaki klub ima takvih veličanstvenih trenutaka, npr. vaš je osvajanje LP protiv Milana.
Da ne bude čisti spam da napišem da je meni plafon "Bijeli Očnjak". Znači nema dalje, pročito sam tu i tamo par knjiga, ali Bijeli Očnjak mi je najdraža i najbolja. Od ostalih bih izdvojio "Tvrđavu". Ona mi je isto bila odlična.

Devil
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Devil » 11 sep 2010, 17:01

Ovu knjigu moram i ja da nadjem ali nikako,obisao sam sve vece knjizare ali nema.
Pozdravlja vas Cika Devil. Secajte me se. :)))

Thunder93
Kontakt:

Post Postao/la Thunder93 » 15 sep 2010, 19:54

Ako ima neko ko zna linkove za skidanje knjige od Marchela "zajedno sami" ili ove "stadionske groznice" s neta u bilo kojem formatu, molim vas da postavite. I da, znam da je piratstvo :mrgreen: :mrgreen:

Ja sam našao jednu stranicu, al' na njoj nisam uspio naći željene knjige.
Hvala unaprijed.
Klopp for the kop!

Haris Arapović, neka ti dragi Allah podari Džennet.

Thunderstruck
Kontakt:

Post Postao/la Thunderstruck » 15 sep 2010, 20:30

Zbog cega primatima nikad ne iskljucuju elektriku, oni u principu ionako rijetko citaju, a i to sto citaju, krive stvari citaju, pa za koji im ku*ac onda ne iskljucuju elektriku...
"It's hard to believe it's not Scholes, it's Carrick you know..."

Thunder93
Kontakt:

Post Postao/la Thunder93 » 29 sep 2010, 18:56

slika

Napokon dočekah i ja da je pročitam.
SAVRŠENA! fenomenalna knjiga, umjetnički neprocjenjiva, i to ne govorim samo zato jer inace slusam Marčela, ali ovo što je Marko Šelić u romanu uradio je naprosto, u njegovom stilo, fantasticno! Toliko emocija mozete osjetiti dok je čitate, toliko puta poželite da ste tamo negdje u tom svijetu i da možete utjecati na tok događaja. Na kraju, ipak, hepi end, ali uz par neočekivanih preokreta i zaokreta :) ukratko, da se po ovom romanu snimi film dobio bi Oskara.
Klopp for the kop!

Haris Arapović, neka ti dragi Allah podari Džennet.

Thunderstruck
Kontakt:

Post Postao/la Thunderstruck » 10 okt 2010, 00:31

Tvrtkova zena tvrdila je da se jedino bogumili pridrzavaju Bozijih zakona. Dovela je dva seljaka, stavila im u ruke velike crne hljebove, odmaknula se od njih i pocela ih gadjati kamenjem. Jedan se odmah zaklonio iza hljeba, kao iza stita, a drugi, koji je bio bogumil, na kraljicino kamenovanje odgovorio je hljebovanjem. Crn, tezak i tvrd, hljeb je kraljici slomio vilicu. U znak zahvalnosti sto neko vrijeme nece slusati njeno zvocanje, kralj odluci da bogumilstvo postane drzavna vjera.
....
....
Gojazni ljudi su oni koji pod kozom nose vise od 30 posto masnoce. To ima i nekih prednosti - tijelo bolje prijanja uz fotelju, a i lakse pluta na vodi. Litar masnoce je laksi od litra vode.
....
....
Kafa kuhana na peci od prekrojene konzerve, na vatri od stare cipele, u serpici od zagorenog emajla, na balkonu, u zoru, na -10, imala je okus dima, miris rata, boju caja i slast inata.

(Nenad Velickovic, Sarajevski gastronauti, 1999)

T-MAC
Kontakt:

Post Postao/la T-MAC » 20 okt 2010, 23:31

trenutno citam Stepski vuk(herman hesse)
ne znam,za mene preteska knjiga,,do petka je trebam procitati al sumnjam da cu moci..stvarno citam,a ne znam sta citam..
nije mi drago citati te knjige ali ako je dobra sto da ne..a ovako ove folozofske ne mogu..napregnuo sam sve vijuge al neide..
prosle godine sam proces od kafke savlada iako je i ona poteska,ali bar ima radnju..a ovo..100 stranica citam,nigdje s vezon..
Azra,EKV,Balasevic,Divlje Jagode,Riblja Corba,Indexi,Film,Zabranjeno Pusenje,Bajaga.
Guns n'Roses,Judas Priest,AC/DC,Queen,Led Zeppelin,Iron Maiden,Black Sabbath
Edvin Po je idol jedne generacije !

Thunderstruck
Kontakt:

Post Postao/la Thunderstruck » 23 okt 2010, 22:53

Ovo se zove svestrani umjetnik ;)

Džoni Štulić u novembru u Beogradu?

Upriličit ćemo projekt "Mjesec dana Džonija u ilegali" i rekao je da će tada doći, otkrio nam je Branislav Gojković, vlasnik "Plato Booksa"

Komplet od četrnaest knjiga Džonija Štulića s prepjevima i prijevodima djela antičkih pisaca, historičara i filozofa promoviran je preksinoć u Beogradu. Kao što se i očekivalo, na ovom događaju nije se pojavio legendarni Džoni.

200 kompleta

Promocija u knjižari "Ilegala" privukla je skoro hiljadu posjetilaca, a bilo je i onih koji su ostali pred vratima. Mnogi od njih su se nadali bi se nekadašnji frontmen kultne grupe "Azra", koji posljednjih dvadesetak godina živi povučeno u Holandiji, ipak mogao pojaviti.

- Džoni je trebao doći, ali znate kako je s njim - danas ovako, sutra onako. No, postoji mogućnost i u toku su dogovori s njim da u Beograd dođe u novembru. Nakon Sajma knjige upriličit ćemo projekt "Mjesec dana Džonija u ilegali" i rekao je da će tada doći - otkrio nam je Branislav Gojković, direktor kuće "Plato Books", koja je izdala komplet Džonijevih knjiga.

Knjige su objavljene u Srbiji i, prema Štulićevoj želji, prodaju se isključivo u kompletu po cjeni od 150 eura, uz dva CD-a. Kako kaže Gojković, veliki interes za Džonijeve knjige vlada u cijelom regionu, ali i u inozemstvu.

- Postoji mogućnost da djela objavimo i u BiH, ali ni u Srbiji još nije štampan veliki tiraž, tek oko 200 kompleta. To je obiman posao, a mi ćemo se truditi da knjige distribuiramo gdje god za njih postoji interes - govori Gojković.

Pogonsko gorivo

"Plato Books" nazvao je promociju "Crveni tepih i ambrozija. A gde je Štulić? U ilegali!". Glumac Branislav Lečić, koji je čitao Štulićeve pjesme i odlomke iz njegovih literarnih djela, rekao je:

- Džoni, vrijeme je da budeš ovdje... Fališ, čovječe, dođi!"

Rok publicista Momčilo Rajin rekao je, između ostalog, da je izlaskom kompleta knjiga "kult Džonija Štulića dobio novo pogonsko gorivo, a mi istinsko grandiozno djelo".

Promocija Džonijevih knjiga u Beogradu se nastavlja i narednih dana.

Snimci koncerata u Mostaru i Banjoj Lucu

U 14 knjiga (na 7.000 stranica) Štulić je ponudio svoje viđenje klasika antike - Homerove "Ilijade" i "Odiseje", "Herodotovih istraživanja", Tukididovog "Peloponeskog rata" i "Aleksandrijade" - o podvizima Aleksandra Velikog...

U kompletu su, također, i knjiga "Azrinih" tekstova, autobiografija s komentarima, kao i knjiga sastavljena od objavljenih novinskih tekstova o Štuliću. U kompletu je i dvostruki CD s do sada neobjavljenim snimcima posljednjih koncerata Džonija Štulića 1990. godine, koji su održani u Banjoj Luci i Mostaru.

Thunderstruck
Kontakt:

Post Postao/la Thunderstruck » 26 okt 2010, 00:13

Rijeka i more

On je rijeka, a ja sam more.
Njegov je nemir naglost voda
koje raspasuju travu. Ja ih slusam
kako huce u tijesnom koritu
probijajuc se kroz duboki konjon
snagom od koje sustaje moja blagost.

Ja sam nestrpljivo more. On je rijeka.
Njegove ladje nisu moje ladje.
Njegove ptice nisu moje ptice.
Ali njegovim ladjama ja sam sidriste
gdje je dopusteno sjesti uz vatru
i smijesiti se jednoj prici
zbog koje se zaboravlja smionost.
Njegovim pticama ja sam klisura
koja ih sakriva u svoje stijene
misleci da ih otimlje oceanu.

On je prispjela rijeka. Ja sam more.
Moje obale postaju njegove obale.
Moje oluje postaju njegove uzglavlje.
Moja beskrajnost postaje njegov mir.

Najistaknutija hrvatska pjesnikinja druge polovice 20. stoljeća, Vesna Parun, preminula je danas, 25. listopada, nakon duge i teške bolesti, u Stubičkim Toplicama u 88. godini života.

kurdt
Kontakt:

Post Postao/la kurdt » 26 okt 2010, 00:14

Thunderstruck je napisao/la:Rijeka i more

On je rijeka, a ja sam more.
Njegov je nemir naglost voda
koje raspasuju travu. Ja ih slusam
kako huce u tijesnom koritu
probijajuc se kroz duboki konjon
snagom od koje sustaje moja blagost.

Ja sam nestrpljivo more. On je rijeka.
Njegove ladje nisu moje ladje.
Njegove ptice nisu moje ptice.
Ali njegovim ladjama ja sam sidriste
gdje je dopusteno sjesti uz vatru
i smijesiti se jednoj prici
zbog koje se zaboravlja smionost.
Njegovim pticama ja sam klisura
koja ih sakriva u svoje stijene
misleci da ih otimlje oceanu.

On je prispjela rijeka. Ja sam more.
Moje obale postaju njegove obale.
Moje oluje postaju njegove uzglavlje.
Moja beskrajnost postaje njegov mir.

Najistaknutija hrvatska pjesnikinja druge polovice 20. stoljeća, Vesna Parun, preminula je danas, 25. listopada, nakon duge i teške bolesti, u Stubičkim Toplicama u 88. godini života.
Vidio sam i ja ovo kad sam dosao kuci garant je ljubav u soku. Koja erotika ne moze joj ni Johnny nikaj.

Evo najbolja od najboljih:

Da si blizu

Da si blizu, naslonila bih čelo
na tvoj štap i nasmiješena
ovila bih ruke oko tvojih koljena.
Ali nisi blizu i moja ljubav za tobom nespokojna
ne može da usne ni u noćnoj travi
ni na valu morskom, ni na ljiljanima.
Da si blizu. Da si barem tako nestalno blizu
kao kišni oblak nad izgubljenom kućom u dolini.
Kao nad morem surim krik galeba što odlijeće
pred dolazak oluje u večer punu briga.
O da si barem tako tužno blizu
kao cvijet što spava zatvorenih očiju
pod bijelim pokrovom snijega u tišini
kamenih šuma, čekajući proljeće.
Da si blizu, o moj hladni cvijete.
Samo jednom kretnjom da si blizu
neveselim vrtovima mojim
što već sahnu, klonuli od bdijenja.
Ali, noć je i svijet je daleko
a ja ne znam mir tvoj. Ptice moje
s tvojih su grana sašle. I sjaj zore
iz mojih zjena odlazi zauvijek
u uvrijeđenu zemlju zaborava
u kojoj je neznano ime ljubavi.
Tvoje oči ko farovi FIće
ti si moje omiljeno biće.

Sunce je raspizdilo svoje zrake,
vrapci se deru ko konji,
mene piči depresija,
u duši mi opsesija,
**** mater ako te ne volim!

Thunderstruck
Kontakt:

Post Postao/la Thunderstruck » 27 okt 2010, 23:15

@Kurdt

Sinoc smo pravili vece poezije u Vesnino ime, nas svoje sami :D
A znas da joj je Vesna Parun olicenje zene, toliko eroticna i u 80-im ;)

Devil
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Devil » 29 okt 2010, 21:52

Na sajmu uzeo nekoliko knjiga za citati:

-Stadionska groznica
-Monografija Dejana Stankovica
-Fudbalom protiv neprijatelja
-Sport i drustvo
-Profesija kladionicar
Pozdravlja vas Cika Devil. Secajte me se. :)))

Thunderstruck
Kontakt:

Post Postao/la Thunderstruck » 05 nov 2010, 20:42

...Ne napustajmo jos Sarajevo. Ostanimo tamo, u mislima, zbog jedne zamisljene ankete. Posmatrajmo, na ulici, jednog covjeka od nekih pedesetak godina.
Oko 1980, taj covjek bi se po svoj prilici izjasnio: "Ja sam Jugosloven!", ponosito, ali bez emocija; ispitan malo detaljnije, vjerovatno bi precizirao da zivi u Republici Bosni i Hercegovini i da potice, uzgred, iz muslimanske porodice.
Isti taj covjek, da smo ga sreli dvanaest godina kasnije, kad je divljao rat, bez sumnje bi odgovorio spontano, i energicno: "Ja sam musliman!" Mozda bi cak pustio i propisanu bradu. Mora da bi smjesta dodao da je Bosnjak, i ne bi bio mnogo odusevljen ako bi smo ga podsjetili da se nekada izjasnjavao kao Jugosloven.
Danas bi se nas covjek, upitan na ulici, najprije izjasnio kao Bosnjak, a zatim kao musliman; upravo je posao u dzamiju, naglasio bi; ali istice takodje da njegova zemlja cini dio Europe, i da se nada kako ce ona jednog dana pristupiti Uniji.
Ako tu istu osobu pronadjemo na istom mjestu kroz dvadeset godina, hoce li htjeti da se definise? Koju ce od svojih pripadnosti istaci na prvo mjesto? Evropljanin? Musliman? Bosanac? Nesto drugo? Balkanac, mozda?
.
.
Onaj koji je provucen poput filigrana s kraja na kraj ove knjige mogao bi da se formulise ovako: ako se ljudi svih zemalja, svih staleza, svih vjerovanja tako lako preobrazavaju u koljace, ako fanatici svakojake fele tako lako upijevaju da se nametnu kao branioci identiteta, to je zato sto "plemenska" koncepcija identiteta, koja jos uvijek preovladava u cijelom svijetu, pogoduje jednom takvom zastranjivaju; koncepcija naslijedjena od sukoba iz proslosti, koju bi mnogi od nas odbacili kada bi je poblize ispitali, ali koju i dalje odobravamo po navici, zbog pomanjkanja maste ili zbog ravnodusnosti, doprinoseci tako, i bez svoje zelje, dramama koje ce nas sutra iskreno uzdrmati.

(Amin Maluf, Ubilacki identiteti, 2003)

Interista
Kontakt:

Post Postao/la Interista » 05 nov 2010, 20:48

zaista dobra knjiga koju sam procitao jako zanimljiva...

slika

the scouser
Kontakt:

Post Postao/la the scouser » 05 nov 2010, 21:05

Interista je napisao/la:zaista dobra knjiga koju sam procitao jako zanimljiva...

slika
Meni je nekako hafifna :mrgreen: ...inace mrzim realizam kao period zbog tih nesretnih ljubavi koji zavrsavaju tuzno....tipa Ana Karenjina,Evgenija Grande,Madam Bovari....svaka ti cast kume kad tebe ta melanholija ne ubije u pojam.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 3 gosta.