5-6 metilja je vec nogirao, al ostalo je tu još škarta. Ne može sve odmah, morali bi igrati sa juniorima.
Moderatori/ce: insider,LjoZee,irfo
Nisu ni oni baš bajni i bogom dani kako se čini, teren Bilinog Polja su sjebali prije par mjeseci zato sto na vrijeme nisu radili sa bio hemikalijama, pa ste zato imali one svijetle i tamne tačke po cijelom terenu, cijeli teren nije imao istu nijansu, na sta sada lici ne znam, vjerovatno bolje izgledaprisonbreak je napisao/la:Albi treba dati da odrzava sve terene u BiH.
Al nisu ni malo jeftini.
Nisi ni blizu. U ovom timu Bogicevic je sve osim najslabije karike. Mozda najprozivanija karika, to je nekako blize istini. Da je dobar, nije, ali nije ni najlosijisamoposmatram je napisao/la:Volim te Zeljo!
Atmosfera 10, utakmica dobra i pobjeda nasa.
Idemo dalje. Bogicevic i dalje najslabija karika.
6 terena je HNS financirao. Hajduk nije htio od HNS-a teren nego sam radio, Lokomotiva i Rudeš igraju na istom, a Rijeka imala već.kerimatomic1921 je napisao/la:@irfo onda pola ovih selendri treba delozirati iz lige. Ma HNS je to najbolje uradio koliko sam upucen (neka me neko ispravi ako grijesim)... 10 terena savez finansirao i imas takvu ligu kakvu imas. Bolji tereni automatski znace i bolji fudbal (to smo vidjeli na prvom derbiju ove godine na grbavici), ali ne, treba zgradu sazidati i zaposliti uhljebe u savezu...
E svaka cast, vidis to nisam znao. Ima smisla za Hajduk, oni su fakt posebna prica. Uglavnom, 90% utakmica se igra na vrhunskom terenu...hlive je napisao/la:6 terena je HNS financirao. Hajduk nije htio od HNS-a teren nego sam radio, Lokomotiva i Rudeš igraju na istom, a Rijeka imala već.kerimatomic1921 je napisao/la:@irfo onda pola ovih selendri treba delozirati iz lige. Ma HNS je to najbolje uradio koliko sam upucen (neka me neko ispravi ako grijesim)... 10 terena savez finansirao i imas takvu ligu kakvu imas. Bolji tereni automatski znace i bolji fudbal (to smo vidjeli na prvom derbiju ove godine na grbavici), ali ne, treba zgradu sazidati i zaposliti uhljebe u savezu...
Zaboravih neki dan napisati, svaka cast covjeku sto je doveo onu djecu na utakmicuKongrateUK je napisao/la:Badžak jučer u fan shopu napravio ceh preko pet hiljada maraka, naručio covjek odredjenih artikala unaprijed, jos pola prodavnice uz to iznio, od lopti, dresova, majica do dukserica, vjerujem da je shop danas poluprazan![]()
Sve sto je pokupovao podijelio djeci koju je doveo iz Konjica, a bilo ih je više od stotinu, kakav gospodin i Željovac![]()
Konjic cijeli plavo bijeli
Zašto je Osim u pravu: NSBiH je udavio domaći fudbal diletantskim odnosom prema oblasti TV prava
“Imamo organizaciju utakmice kakva je, imamo publiku koja ne prati nešto specijalno. TV prenosi su naopaki, to moram reći kada ste me već zvali i više me nećete zvati. Ima ih više, ali na televizijama koje niko ne gleda. Prije pet godina to nije bio slučaj”, potpuno otvoreno i direktno sinoć je izgovorio trener Željezničara Amar Osim u emisiji na BHT1 posvećenoj zbivanjima u domaćem nogometnom prvenstvu.
Ovim riječima kao skalpelom je trofejni stručnjak zarezao temu o kojoj se najviše – šuti. Televizijska prava i prenosa u većini evropskih nogometnih liga jedna su od osnovnih materija i ujedno najveći izvor prihoda za klubove i nacionalni savez. Ali ne i kod nas.
Aljkavi gard Nogometnog saveza BiH, koji je gledao samo kako da brže-bolje potpiše ugovor sa Mojom TV, bez prethodne analize kako će se prenosi na nekomercijalnoj platformi kojoj pristup ima samo mali dio ljubitelja fudbala (i sa tehnikom iz prošlog stoljeća) odraziti na dodatno smanjivanje popularnosti ionako srozane Premijer lige BiH, rezultirao je novim udarcem u pleksus bh. fudbala.
Neko će reći da prenose PLBiH može gledati svako ko je voljan uplatiti 2 KM za jednu utakmicu, a ne samo korisnici usluga državnog operatera. Međutim, u našoj kulturi zapravo nikad nije u pravom smislu zaživio taj “pay-per-view” sistem dijelom i zbog manje platežne moći bh. građana u odnosu na žitelje većine drugih evropskih zemalja. Sem toga, pomalo je i bezobrazno od gledalaca tražiti u današnjem vremenu, kada je HD slika postala uobičajeni standard, da plate za kvalitet prenosa iz doba Hladnog rata.
I šta sad imamo. Nikad manje gledano domaće prvenstvo. Nikad manje “izložene” igrače iz PLBiH prema vanjskim tržištima. U video-roomu jednog Udinesea naći ćete čak hrvatske, srbijanske i ostale regionalne kanale, ali ne i TV stanicu koja prenosi bh. nogometno takmičenje. Danas ugledniji skauti prvo na televiziji ugledaju talenta, pa tek poslije dolaze da ga vide uživo. Naše talente ne mogu vidjeti ni na satelitu.
Dakle, nema nas na mapi. Barem onoj televizijskoj. A sve zbog toga što u Nogometnom savezu BiH misle da je jedino važno uzeti dva miliona KM i pritom zadržati veliki dio kolača za sebe. Klubovi dobijaju mrvice, to je opšte poznato. Od tih sredstava budu plaćene tek kazne koje ekipe zarade tokom sezone, a nerijetko je riječ o iznosu manjem od 30.000 KM godišnje. Slobodno izračunajte koliko u toj računici ostane novca glavešinama u NSBiH.
Javna je tajna da su iz Saveza svojevremeno izvršili pritisak na FK Željezničar, kada su Plavi namjeravali potpisati ugovor sa jednom regionalnom sportskom TV kućom u vezi prava prenosa njihovih prvenstvenih utakmica. Jednostavno im je poručeno da će doći u pitanje finansijska pomoć za renoviranje Grbavice ukoliko se odluče za pomenuti ugovor…
Ironija je da su klubovi ti koji bi trebali odlučivati o TV pravima Premijer lige BiH, kao što je slučaj, ponavljamo se, u većini drugih zemalja. No, upravo i oni stoga snose dio krivice za novonastalu situaciju i “negledljivost” lige, s obzirom da su inercijom prepustili te ovlasti Savezu, koji bi ovdje zapravo trebao biti samo njihov servis.
Najmanje je zapravo u cijeloj priči odgovoran BH Telecom. Ponudili su takav ugovor, potpuno legitimno, a na njihove uvjete je pristao NSBiH. I to nije bila jedina ponuda, treba naglasiti, što dodatno pojačava dojam da u Savezu uopšte nisu uključivali mozak prilikom vaganja opcija.
Diletantskim odnosom prema ovoj oblasti, najznačajnijoj u modernom nogometu, pokazali su koliko zapravo (ne) znaju s čim imaju posla. Klubovi Premiershipa pune više od 50 posto vlastitih budžeta novcem od TV prava i imaju najgledaniju ligu svijeta, dok NSBiH dodatno ugrožava imidž vlastitog prvenstva čineći ga nepristupačnim većem dijelu gledalaca te pritom ekipama baca sitniš pod noge.
Možemo i o konkretnim imenima. Recimo, Elvedin Begić. U jednom neformalnom razgovoru sa jednim “poznavaocem fudbalskih prilika u BiH” izgovoreno je kako se predsjednik Nogometnog saveza zapravo i ne bi tebao baviti TV pravima. Pa, čime bi se trebao baviti, ako ne ovim krucijalnim segmentom? Možda arhitekturom, s obzirom da u NSBiH očito očekuju da se navijači dive njihovim zgradama, a ne partijama na travnjacima.
Begić, kao čelni čovjek organizacije, ima mogućnosti i ovlasti raspetljati čvor, uvesti možda neku TV stanicu sa širim auditorijem i HD kvalitetom u priču o Premijer ligi BiH.
Ali, sve dok predsjednik Saveza živi u oblacima te mašta o UEFA-inim komisijima nerealno je očekivati da svoje ulaštene cipele uprlja blatom u kojem se dave bh. klubovi i domaće prvenstvo. Trebao bi ipak znati da je krajnji čas da zaboravi nionske hodnike te se pozabavi onima zbog kojih je tu gdje jeste. Ljubiteljima fudbala u BiH. Još smo tu. Iako ne palimo TV ekrane.
Nidje veze da ga j** ali baš, da se ne izrazom žrg pa kazem da seruckasDokoljenko je napisao/la:Klub treba nastaviti da raste i postavlja standarde u nasoj ligi. Ovo sto trenutno radimo moze i mora bolje. Zeljo ima kapacitet za deset hiljada gledalaca u svakoj domacoj utakmici. U svakoj. Neke od stvari koje zamjeram.
_Marketing za utakmicu protiv Mladosti je bio ocajan. Mizeran. Imate na raspolaganju 1921_tv, koji imaju i znanje i opremu. Neka rade dvije emisije sedmicno, dizu popularnost i rejting kluba, informisu javnost, donose zanimljivosti i intervjue. 50 javnosti zanimljivih ljudi u klubu, 50 nekakvih sedmica imas materijala, pored svakodnevnih aktuelnosti, treninga, zanimljivosti, istorije i ostalog. Zalosno je da se ne iskoristava takav potencijal.
_Ponuda na stadionu sto se popratnih stvari tice je jad i cemer. Ako je onih par sto seta po tribini sa ness kafom, kikirikijem i sokicima nekome dovoljno i reprezentativno, meni nije. Smijesno!
_Situacija na sjeveru gdje pola tribine moras preci da bi stigao do toaleta, jer se nekakvom pregradom blokiralo dva izlaza, je blago receno tragikomicna. Rijesite to.
_Karte su bingo. Nedao Bog da prodavac ima ulaz broj 2 na sjevernoj tribini. Dva puta mu objasnjavas i oba puta kaze nema. A poluprazna. Pa sad fino na ulaz br 5 i opet setaj preko tribine.
Bez ikakve lose namjere, samo stvari koje se lako daju popraviti a mogu puno toga dobrog donijeti.
Klub treba da raste i mora da raste na kraju krajeva. Ja koliko volim klub ti blage veze nemas, prema tome ovo sto sam napisao je u najboljoj namjeri a ne skandal, pitanja i zalbe ili da ne kazem seruckanje. Iz prve ruke ti jedan iskreni i odani navijac kaze sta mu smeta. Jedan iskreni i odani navijac ti kaze svoje misljenje, da prijedlog, pokusava biti konstruktivan.KongrateUK je napisao/la:Nidje veze da ga j** ali baš, da se ne izrazom žrg pa kazem da seruckasDokoljenko je napisao/la:Klub treba nastaviti da raste i postavlja standarde u nasoj ligi. Ovo sto trenutno radimo moze i mora bolje. Zeljo ima kapacitet za deset hiljada gledalaca u svakoj domacoj utakmici. U svakoj. Neke od stvari koje zamjeram.
_Marketing za utakmicu protiv Mladosti je bio ocajan. Mizeran. Imate na raspolaganju 1921_tv, koji imaju i znanje i opremu. Neka rade dvije emisije sedmicno, dizu popularnost i rejting kluba, informisu javnost, donose zanimljivosti i intervjue. 50 javnosti zanimljivih ljudi u klubu, 50 nekakvih sedmica imas materijala, pored svakodnevnih aktuelnosti, treninga, zanimljivosti, istorije i ostalog. Zalosno je da se ne iskoristava takav potencijal.
_Ponuda na stadionu sto se popratnih stvari tice je jad i cemer. Ako je onih par sto seta po tribini sa ness kafom, kikirikijem i sokicima nekome dovoljno i reprezentativno, meni nije. Smijesno!
_Situacija na sjeveru gdje pola tribine moras preci da bi stigao do toaleta, jer se nekakvom pregradom blokiralo dva izlaza, je blago receno tragikomicna. Rijesite to.
_Karte su bingo. Nedao Bog da prodavac ima ulaz broj 2 na sjevernoj tribini. Dva puta mu objasnjavas i oba puta kaze nema. A poluprazna. Pa sad fino na ulaz br 5 i opet setaj preko tribine.
Bez ikakve lose namjere, samo stvari koje se lako daju popraviti a mogu puno toga dobrog donijeti.
U situaciji kada nam prvi bjezi 18. bodova, kada se grčevito borimo za evropu i kada smo upisali prvu pobjedu nakon šest poraza ti navodiš stvari koje su u ovom trenutku nebitne, ali baš totalno nebitne, za marketing bi se mozda i složio, za sve ostalo nikako, draze nam je izgleda razglabati oko kole, a o bitnim stvarima koliko vidim nikako, cast izuzetku forumašu braci, svi ostali izgleda više volimo scandal, express i ekskluzivnu a i malo rubriku žalbe i pitanja čitalaca
I kada sve bude potaman, opet ce biti prostora za poboljsanja. Ne znam sta cekati za ove realno sitnice, sve ukupno sat vremena posla. Nista nije nebtno i svaki dio na svoj nacin utice na cjelokupni utisak. Kapacitet koji mi imamo je ogroman, samo ga treba iskoristiti.KongrateUK je napisao/la:Ništa ruzno nisam mislio, i nema potrebe da se osjecas usutkanim ili degradiranim, niti mi je to bila namjera, kada si se tek reg. prvi sam ti rekao kako si veliko osvježenje na temi, jbt svoji smo, opušteno, uostalom se slažem sa 99,9 posto stvari o kojima pišeš, pogotovo one teme okolo kluba sa ulice, pišem onako kako se ponašam i izrazavam u društvu, tako i na forumu, sve sto si naveo u ovom trenutku je nebitno, problem jeste, ali daj da o tome pricamo kada nam sve bude potaman, pa da na tenane onda upućujemo žalbe i tražimo mane
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 34 gosta.