Odlazak u inostranstvo

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

ASD
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la ASD » 17 mar 2019, 22:47

AshburtonG je napisao/la:Kod stranih jezika, meni najvise pomognu fraze, tj. ucenje jezika preko istih. Uglavnom, njih najbrze i najlakse kupis. Indirektno i nesvjesno ucenje. Najveci problem nasih ljudi je taj sto nakon zavrsetka kursa misle da znaju njemacki. Fond sati koji se nauci na kursu je mizeran, te je uglavnom kompatibilan sa onim fondom potrebnim za polaganje ispita.

Ja sam iskreno najmanje jezika naucio na kursu, i to sam ga radio u Austriji. Veceg dangubljenja i bacanja para u zivotu nisam imao. Jedina pozitivna strana je, sto u slucaju da pohadjas kurs u stranoj drzavi, imas taj luksuz aklimatizacije na okolinu, dijalekt i mentalitet buducih sugradjana. Dakle, manja sansa za negativnim iznenadjenjem i samoispitivanjem vlastitih mogucnosti kao kad npr. dodjes direktno iz Bosne. Bio ti profesor covjek, koji je naucio njemacki preko TVa kao dijete, i onda studirao germanistiku. Zatim dodjes u Austriju, gdje se razlikuje izgovor svake rijeci skoro od standardnog njemackog i pocnes sumnjat u svoje znanje koje nedvojbeno posjedujes. Prica mnogih mojih prijatelja i poznanika. Ja sam imao srecu da sam relativno brzo nasao posao, pa sam ga poceo i brze savladavat.

Najveci napredak imas, ako radis u okruzenju gdje ljudi pricaju fluent njemacki. Onda em sto kupis fraze svakodnevno, em si na neki nacin prisiljen da ucis dolazeci u kontakt sa ljudima.

btw. jedno pitanje za ljude koji uce jezik. Da li se trudite da pricate jezik onako kako ga pricaju ljudi kojima je on maternji, ili gledate da samo ucite i izgovarate rijeci bez previse paznje na "standardan izgovor"? Da pojednostavim, uzmimo za primjer njemacki, da li izgovarate kod glagola "en" na kraju", da li izgovarate "ö" ili "o" i slicno?
za koliko si ga naucio/polozio?
Koliko si to placao kurs u Austriji?

Sto se tice ovog dole, trudim se kod svih jezika, iako sam svjestan da to nikako ne mogu dovesti ni blizu na nivo ljudi kojima je to maternji.
Zadnja izmjena: ASD, dana/u 17 mar 2019, 22:59, ukupno mijenjano 1 put.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 17 mar 2019, 22:49

Moggi je napisao/la:@ASD slao sam ti primjer zadatka sa C1 u pp al mi nikad nisi odg ni na sta sto sam ti piso :lol:
Obicno ti odgovorim ovdje negdje na forumu. Nekad nemam inspiracije za odgovorom. :D
Konkretno, ovo sto si mi slao, uopste ne izgleda toliko tesko koliko se prica.

Barbarossa
Kontakt:

Post Postao/la Barbarossa » 17 mar 2019, 23:11

Ja imam rodicu kaze da je naucila njemacki gledajuci RTL kanale kao dijete , mama joj je bila u izbjeglistvu u Luxemburgu i vratila se kad je rat stao ,sad ne znam jel mogla sta od nje pokupit. Kako je krenuo njemacki kod nas osnovnim stalno isla na takmicenja kantonalna il sta vec ,redovno top. Sad studira nesto lijevo nea veze s jezikom, a bas bih volio da vidim kako bi prosla na testovima od ovih instituta.
Svugdje u svijetu droga stvara zavisnost , samo na Kosovu nezavisnost.

Barbarossa
Kontakt:

Post Postao/la Barbarossa » 17 mar 2019, 23:20

Kad napisa Lux sjetih se jedne priče, kad je zakuhalo kod nas i pocele emigracije, moj dansnji kole izbjegao tamo s porodicin mozda 3 godine da je imao u vrh glave, nekad '92 je bio tamo i zadrzali se nekoliko mjeseci,vratili se kad je u Zdicima smirena situacija. 2012 ode tamo rođaku i ovaj mu dao auto da mu djecu voza u skolu , jednom ga policija zaustavi ,kaznu mu opale nije ni jedno dijete vezano , al on beknit ne zna ni jedan njihov jezik , djeca mu nekako pomognu da im informacije kaze i adresu izmedju ostalog. Kaze sutradan dolaze ista dva policajca na adresu tu gdje bio kod rođe , english no , french no haha vide oni nema tu fajde , nazove on ovog svog pa preko moba mu ovi kazu sta hoće , kaze rođo njemu cudno im kako si sad u Junglisteru , a prijava u njihovoj bazi na drugoj adresi? :roll: hejjj 20 godina poslije , nisu ga brisali iz evidencija gdje je bio prvi put prijavljen ko beba malte ne (za razliku od nas gdje se zagubi za dan). I uspalili se oni pitali ameteri njih pa jel on sad moze traziti stalni boravak :lol: i ovi im kazu jok, mi sad znamo da je greska sto nije izbrisan s te adrese , mi cemo to obavit
Svugdje u svijetu droga stvara zavisnost , samo na Kosovu nezavisnost.

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 17 mar 2019, 23:35

@ASD

Bukvalno platio oko 1000e za dva stepena, ali nisam ni isao skoro nikako. Dobijao one papire za prisutnost na foru, jer sam znao profesora. Onda se prijavio na B2 ösd i polozio ga uz mozda 3-4 preradjena primjera tih testova kod kuce u 10ak dana.
Otkako sam dosao, do te diplome, mozda je 6mj trajalo max. Ovdje imas neke cudne termine tih ispita. Mozda bi i ranije izasao, ali sjecam se da je bilo slabo nekih ispita povoljnih u to vrijeme. Njega sam oko 160e platio. Inace su 200+, ako se nije nesto mijenjalo.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 17 mar 2019, 23:41

AshburtonG je napisao/la:@ASD

Bukvalno platio oko 1000e za dva stepena, ali nisam ni isao skoro nikako. Dobijao one papire za prisutnost na foru, jer sam znao profesora. Onda se prijavio na B2 ösd i polozio ga uz mozda 3-4 preradjena primjera tih testova kod kuce u 10ak dana.
Otkako sam dosao, do te diplome, mozda je 6mj trajalo max. Ovdje imas neke cudne termine tih ispita. Mozda bi i ranije izasao, ali sjecam se da je bilo slabo nekih ispita povoljnih u to vrijeme. Njega sam oko 160e platio. Inace su 200+, ako se nije nesto mijenjalo.
Zar za faks ne treba C1?
1000 eura je realno puno.

Saurman
Kontakt:

Post Postao/la Saurman » 17 mar 2019, 23:43

Kad vidim da sinhronizuju film na njemački/italijanski nebitno izbacio bi tv kroz prozor.
1974---1975---1976---2001---2013---2020

Kaunas
Kontakt:

Post Postao/la Kaunas » 17 mar 2019, 23:49

1000e je previse. Postoji agencija koja nudi besplatan kurs sa polaganjima do B1 nivoa u Njemackoj, sve oni placaju, tvoj je samo dzeparac. :mrgreen: od njih imas smjestaj, 2 obroka, kurs i polaganje. Jos ti poslije nadju posao. Doduse samo za med. tehnicare.
15.10.2013.

"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 18 mar 2019, 01:38

Kaunas je napisao/la:

1000e je previse. Postoji agencija koja nudi besplatan kurs sa polaganjima do B1 nivoa u Njemackoj, sve oni placaju, tvoj je samo dzeparac. :mrgreen: od njih imas smjestaj, 2 obroka, kurs i polaganje. Jos ti poslije nadju posao. Doduse samo za med. tehnicare.

U Austriji ne mozes ti na svoju ruku ici na kurs kao student. Imas 2 ili 3 instituta sa kojima mozes produzit vizu, ostalo mozes privatno, ali ti nije validno kao dokument pri aplikaciji.

@ASD

Sada su poduplali cak tu cifru. Semestar na kursu, tj nivo je oko 1000e, cak i vise cini mi se. Austrija se lagano pocela branit od napada stranih studenata enormnim poskupljenjem svega. Od vize, preko kursa i skolarine. Prije 10god bilo je besplatno, pa 380, pa sad 720e semestar.

Moggi
Kontakt:

Post Postao/la Moggi » 18 mar 2019, 06:12

ja bio dobio stipendiju da studiram u njemackoj od 1000€ mjesecno i opet nisam htio da idem kamoli toliko para da im izvaljujem jbt
Zarathustra

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 18 mar 2019, 09:35

AshburtonG je napisao/la:
Kaunas je napisao/la:

U Austriji ne mozes ti na svoju ruku ici na kurs kao student. Imas 2 ili 3 instituta sa kojima mozes produzit vizu, ostalo mozes privatno, ali ti nije validno kao dokument pri aplikaciji.

@ASD

Sada su poduplali cak tu cifru. Semestar na kursu, tj nivo je oko 1000e, cak i vise cini mi se. Austrija se lagano pocela branit od napada stranih studenata enormnim poskupljenjem svega. Od vize, preko kursa i skolarine. Prije 10god bilo je besplatno, pa 380, pa sad 720e semestar.
Nego, ne rece mi, da li je za studij u Austriji potreban B2 ili C1?

Ozbiljna su to poskupljena. Pogotovo za ove nase koji idu da rade prije svega, a ne da studiraju.

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 18 mar 2019, 12:32

@ASD
Ja kad sam upisivao, cini mi se da je samo za pravo i medicinu trebao C1. Mislim da sada za sve treba C1, uglavnom zbog gore navedenih razloga. Nivo znanja sa kursa B2, apsolutno nije dovoljan da normalno pratis predavanja na faxu.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 18 mar 2019, 12:34

Apsolutno nije. Zato mi je i cudno da je prije B2 bilo dovoljno.

VelaHavle
Kontakt:

Post Postao/la VelaHavle » 18 mar 2019, 12:52

C1 za faks.

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 18 mar 2019, 23:01

Jel se i dalje isplati otici u ovaj CPE iako oni forsiraju tu pricu oko OSD? Tj. vrse na kraju pripremu za OSD kojeg ne priznaju Svabe od juna.

Riziko
Kontakt:

Post Postao/la Riziko » 19 mar 2019, 12:38

Kako ne priznaju?

Priznaju, ali će se morati tamo odrađivati taj OSD ispit, iz razloga što je ovdje dosta sumljivih osd diploma.
[quote=Convicts1988 post_id=7332615 time=1573391939 user_id=33799]
Da Bog da Borac popisa oba sarajevska kluba i osvoji titulu :pray:
[/quote]

Orton
Kontakt:

Post Postao/la Orton » 19 mar 2019, 19:38

Neces vise moci aplicirati za vizu za odlazak u Njemacku sa tim OSD certifikatom.

Kaunas
Kontakt:

Post Postao/la Kaunas » 21 mar 2019, 19:51

Odbili mi zahtjev za vizu. :puke:
15.10.2013.

"Btw, ja vise nedam ni marke za gladnu djecu Afrike. Gladan insan ne moze puhati u ono cudo po vascijeli dan, nema sanse."

rob do bagro
Kontakt:

Post Postao/la rob do bagro » 21 mar 2019, 20:00

Kaunas je napisao/la:Odbili mi zahtjev za vizu. :puke:
Auu sta je razlog :roll:

Obrati se onoj Sanji Soro, ona pise zalbe i svima je skoro prosla. :thumbup:
,,DUSA BOGU...TIJELO ZEMLJI...SRCE CELIKUUU,,

SMRT FASIZMU!!!

Kaunas
Kontakt:

Post Postao/la Kaunas » 21 mar 2019, 20:03

rob do bagro je napisao/la:
Kaunas je napisao/la:Odbili mi zahtjev za vizu. :puke:
Auu sta je razlog :roll:

Obrati se onoj Sanji Soro, ona pise zalbe i svima je skoro prosla. :thumbup:
Ne znam ni sam.
Išao za jezičku vizu, kontam manje se čeka, nađem školu za kurs tamo, upišem, predam i opet odbiju.

Ma predat ću sad preko arza za radnu, nisam za njih znao ranije, dobiješ termin za nekih 2 mjeseca, samo ti radni ugovor treba.
15.10.2013.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 7 gostiju.