FK Sarajevo - ARHIVA POSTOVA

Moderatori/ce: hilmo,insider,MortemHz

Da li će FK Sarajevo proći u 2. pretkolo lige prvaka?

Da
161
75%
Ne
55
25%

Ukupno glasova: 216

Unknown11
Kontakt:

Re: FK Sarajevo

Post Postao/la Unknown11 » 08 maj 2019, 14:43

skoroalen je napisao/la:Pa naselje Koševo je i dobilo naziv po tom hladnom vjetru koji je duvao sa Zvijezde, koji je podsjećao na dunavsku košavu. By @alacious. :bih:
Al odlični uslovi u odnosu na prethodne dane. Mora nas doći barem 6 milja. Ko može doć a izda, nek ne dolazi ni na Zvijezdu, nek obriše naslovnu na fb i nek ne piše statuse. Taman da se skrati vrijeme do iftara, ja ba svakako od 18:00 do iftara kristale soli u solnici brojim, ne znam kud ću sa sobom.
Hajde šampioneeee. :opaopa:
Po Vladislavu Skaricu; "Sarajevo - od prahistorijskih dana do austrugarske okupacije", Naselje " Koševi", dobilo je naziv po koševima u kojima su seljaci iz okolnih sela donosili svoju rovu na prodaju. Zbog zgodne zaravni, tu je bula pijaca na kojoj se najviše prodavao med u koševima (košnicama), ali i drugi artikli.
Po Ciri Truhelki, to je bilo naselje placenika iz krimskog kanata, tada po turskom vrhovnom upravom. Po ugledu tavrijske i donske kozake, placenici su organizovali naselja - koševe, pa se naselje prozvalo Koševi, a vremenom Koševo, kao pridjev imenice Koš. Potvrdu za naziv, koji je staroslavenski, mozes naci i kod Sjenkjeviča.
Košava koju pominješ, moze nekoga podsjetiti na dunavsku, ali topološki je nemoguce da ista puše na tom predjelu zbog okolnih uzvišenja.
Podsjecanje na nesto je subjektivni osjecaj, a tesko je pretpostaviti da je komplet stanovnistvo tog dijela osjetilo dunavsku kosavu, pa da su po tome dali ime.
Mozda i jesi u pravu, ali ja ne nađoh sluzbene zabiljeske o tom i takvom porijeklu imena.
Bilo kako bilo, da im yebemo mater večeras. Sretno!!!

alacious
Kontakt:

Post Postao/la alacious » 08 maj 2019, 14:48

VenamaHrabrih je napisao/la:
skoroalen je napisao/la:Pa naselje Koševo je i dobilo naziv po tom hladnom vjetru koji je duvao sa Zvijezde, koji je podsjećao na dunavsku košavu. By @alacious. :bih:
Al odlični uslovi u odnosu na prethodne dane. Mora nas doći barem 6 milja. Ko može doć a izda, nek ne dolazi ni na Zvijezdu, nek obriše naslovnu na fb i nek ne piše statuse. Taman da se skrati vrijeme do iftara, ja ba svakako od 18:00 do iftara kristale soli u solnici brojim, ne znam kud ću sa sobom.
Po Vladislavu Skaricu; "Sarajevo - od prahistorijskih dana do austrugarske okupacije", Naselje " Koševi", dobilo je naziv po koševima u kojima su seljaci iz okolnih sela donosili svoju rovu na prodaju. Zbog zgodne zaravni, tu je bula pijaca na kojoj se najviše prodavao med u koševima (košnicama), ali i drugi artikli.
Po Ciri Truhelki, to je bilo naselje placenika iz krimskog kanata, tada po turskom vrhovnom upravom. Po ugledu tavrijske i donske kozake, placenici su organizovali naselja - koševe, pa se naselje prozvalo Koševi, a vremenom Koševo, kao pridjev imenice Koš. Potvrdu za naziv, koji je staroslavenski, mozes naci i kod Sjenkjeviča.
Košava koju pominješ, moze nekoga podsjetiti na dunavsku, ali topološki je nemoguce da ista puše na tom predjelu zbog okolnih uzvišenja.
Podsjecanje na nesto je subjektivni osjecaj, a tesko je pretpostaviti da je komplet stanovnistvo tog dijela osjetilo dunavsku kosavu, pa da su po tome dali ime.
Mozda i jesi u pravu, ali ja ne nađoh sluzbene zabiljeske o tom i takvom porijeklu imena.

To sam ja negdje pročitao na netu pa prenio Škori, probat ću baš naći članak pa postaviti.
Zanimljivo je baš i ovo što si ti postavio :)

benko21
Kontakt:

Post Postao/la benko21 » 08 maj 2019, 14:54

jos malo je ostalo do tekme danas su ispunjeni svi preduslovi da nas bude bar 10 hiljada momci su to zasluzili

I kad sam patio u tvoje ime sam se kleo,
svuda te pratio pjev'o Saraj'vo leo leo,
koliko volim te zna samo ludo srce moje,
proći će godine ja neću izdat bordo boje!
:opaopa: :opaopa:
Saraj'vu zakletvu ja sam dao i ponavljam ja nju svaki dan jer njemu ja vjecno cu biti odan
ko Šoja Stojan

BordoSarajevo
Kontakt:

Post Postao/la BordoSarajevo » 08 maj 2019, 15:11

Trpaj nejač
FK Sarajevo
Husref Musemić - legenda FK Sarajeva, najvećeg bosanskohercegovačkog kluba!

SedrenikHz
Kontakt:

Post Postao/la SedrenikHz » 08 maj 2019, 15:16

I STARO I MLADO SVI SVI SVIII
železničar RS !!!
"Sve laže onaj mali sa Sedrenika"

belosevic28
Kontakt:

Post Postao/la belosevic28 » 08 maj 2019, 15:19

Ma utopliti se obavezno, posebno ko nece na sjever. Ja sam svakako prehladjen al ybt ga, istok laganica :D
''Neka povreda, to znaci da Slavko ispravno radi...''

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 08 maj 2019, 15:45

MortemHz je napisao/la:U ovoj listi su i zvanične i prijateljske a i ostale utakmice Sarajeva, nije validno toliko.
Hase je najbolji strijelac sa tačno 100 golova.
Publikacija je izdata od strane FK Sarajevo 1983. Stampano je 1000 primjeraka i sluzbeni je dokument kluba. Puni naziv publikacije je "Kratak istorijat FK Sarajevo od 1946 do 31.12.1982." Sve utakmice, bile prijateljske ili takmicarske, sluzbeno su odigrane i kao takve zavedene. Ne radi se o trening-utakmicama. Sluzbenije biti ne moze.
Ne, prijateljske utakmice se ne računaju, tada je bilo drugačije, sada su to naši ispravili.
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 08 maj 2019, 15:47

273 glasa za 3 dana na anketi a ima još 2 sata i kusur do početka, predobro.

amypitar
Kontakt:

Post Postao/la amypitar » 08 maj 2019, 15:58

Stroj1946 je napisao/la:Mi ako hocemo ovaj pehar, mi veceras trebamo dobiti najmanje 2 razlike, pouceni iskustvom, dole u uzvratu ce biti svega

Ma svaki rezultat bez primljenog gola mi prolazimo.Tesko da oni dole neće primiti jedan.
Večeras pametno bez srljanja, valjda i navijači su svjesni da je kup i da trebamo biti strpljivi.Mozemo ga zabiti i u 90 +.
Bez pritiska smo titula je gotovo završena,sad lagano i pametno po još jednu.

Aemon
Kontakt:

Post Postao/la Aemon » 08 maj 2019, 16:05

Sretno nam večeras, oprezno i bez srljanja. Najbitnije je ne primiti gol. Nadam se Tataru opet lijevo, a Šabanoviću na desnom beku, mada će to biti teže. Samo jako!
FK Sarajevo 1946
Šampioni: 1967, 1985, 1999, 2007, 2015, 2019, 2020.
Osvajači kupa: 1997, 1998, 2002, 2005, 2014, 2019, 2021.
Osvajači super-kupa: 1997.
Gazi SDA-ovu prčiju!

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 08 maj 2019, 16:11

2:0 i ćao :tokralju:

ElCartel11
Kontakt:

Post Postao/la ElCartel11 » 08 maj 2019, 16:14

5:1
Tamo, na Uni zlatno zrnce,
a na Drini zora plava,
u Neretvi spava sunce,
niz ravnine se razlila Sava.

BOSANSKA KRAJINA!

Unknown11
Kontakt:

Post Postao/la Unknown11 » 08 maj 2019, 16:18

MortemHz je napisao/la:
MortemHz je napisao/la:U ovoj listi su i zvanične i prijateljske a i ostale utakmice Sarajeva, nije validno toliko.
Hase je najbolji strijelac sa tačno 100 golova.
Publikacija je izdata od strane FK Sarajevo 1983. Stampano je 1000 primjeraka i sluzbeni je dokument kluba. Puni naziv publikacije je "Kratak istorijat FK Sarajevo od 1946 do 31.12.1982." Sve utakmice, bile prijateljske ili takmicarske, sluzbeno su odigrane i kao takve zavedene. Ne radi se o trening-utakmicama. Sluzbenije biti ne moze.
Ne, prijateljske utakmice se ne računaju, tada je bilo drugačije, sada su to naši ispravili.
Ne velim da nisi u pravu. Ali, obzirom na drugaciji sistem tada, to su bile utakmice na koje se islo po pozivu i organizovano. Turneje, u nekom smislu. Kako je tada, po uvrijezenom sistemu vrijednosti, FKS pretstavljalo siru drustvenu zajednicu, odnosno SFRJ, tako su i te utakmice bile, hajmorec, sluzbenog karaktera. Ispravljanje i prekrajanje tih cinjenica, jest prekrajanje vlastite istorije i odricanje samog sebe.
Npr. u period od 1969 -1974 mislim, igrala se jugoslovenska liga šampiona, koju je FKS osvojilo 1972. (slagacu). To su bile sluzbene utakmice FSJ i pobjednik je dizao prelazni pehar. U toj ligi su mogli igrati samo osvajaci titule u bivsoj Yugi.

belosevic28
Kontakt:

Post Postao/la belosevic28 » 08 maj 2019, 16:22

Guzva haos u Vogosci i na ulazu u grad. Valjda se rascisti kasnije za raju koja zuri a ide iz tog pravca.

Onn: Kako bi volio da Tatar iyra lijevo, desno Sisic a Krle ceka priliku s klupe.
''Neka povreda, to znaci da Slavko ispravno radi...''

BernardBarnjak
Kontakt:

Post Postao/la BernardBarnjak » 08 maj 2019, 16:30

276 glasova.
Bernard Barnjak, igrac Sarajeva koji je presao u Hajduk kasnih 80-tih, a u FK Sarajevu bio pravo popularan, ljubimac navijaca.

Unknown11
Kontakt:

Post Postao/la Unknown11 » 08 maj 2019, 16:36

alacious je napisao/la:

To sam ja negdje pročitao na netu pa prenio Škori, probat ću baš naći članak pa postaviti.
Zanimljivo je baš i ovo što si ti postavio :)
Sjenkjevič starješinu "koša" naziva: Koševi ataman, ili Koševoj. Ta riječ ima isti korijen kao i riječ Koševo i iste semantičke konotacije, iako ne isključujem porijeklo imena po vjetru, ali pređašnji nazivi se mogu pratiti kroz istoriju, te imaju svoje uporište u slavenskim toponimima i homonimima. Otuda i prezimena npr. Košanin, Košarac, Košić itd.

Inijesta
Kontakt:

Post Postao/la Inijesta » 08 maj 2019, 16:43

Idemo odigrat jako i srcano ko i derbi, rezultat ne bi trebo izostat, uzet cemo trofej aBd
LJUBAV ZA TEBE MJERE NEMA !

KrajisnikBosnjak
Kontakt:

Post Postao/la KrajisnikBosnjak » 08 maj 2019, 16:46

Večeras idemo mudro, da nam se ne ponovi situacija kao Barceloni sinoć. Uzmemo 3:0 i napadalo i u Širokom.
⚜ Simpatizer reprezentacija BiH i FK Sarajevo 🔴⚪

Suki46
Kontakt:

Post Postao/la Suki46 » 08 maj 2019, 16:50

Nekako sam dojma da bi večeras trebali odigrati jednu dobru utakmicu , bez pritiska , s obzirom da smo u prvenstvu skoro završili priču.Igrači će biti puni elana, borbe i zelje za osvajanje duple krune i upisivanje u historiju FK Sarajeva. Neka bude 2:0 (Ahmet i Tatar)
Yugoslav First League - ★★
Bosnian Premier League - ★★★★★
Bosnian Cup - ★★★★★★★★
YNWA <3

Unknown11
Kontakt:

Post Postao/la Unknown11 » 08 maj 2019, 16:52

Košava (vjetar) nastalo je od dvije turske riječi "hoš-hava", sto znači "sladak, prijatan zrak". Riječ nastala, po predanju, kada je hladan povjetarac rashladio Sulejmana Veličanstvenog pri osvajanju Beograda. U danasnjem govoru, takve riječi mozemo naci u našem jeziku, kao što je hošaf (poslastica -kompot-slatka vocka-hurma-šljiva) itd. Pandan u stranom jeziku jest Buenos Aires. Gledajuci po porijeklu rijeci, Koševo ne bi moglo dobiti ime po Košavi. Turska inačica, najbliza, bila bi, posljedično prednjem, " hoš-ovasi", sto bi značilo "slatko polje", ako uzmemo za odrednicu i naziv samog grada " Saraj-ovasi" - Sarajevo - polje oko dvora.
Tema je svakako za obradu i istrazivanje, obzirom da su na Koševo seljaci i donosili košnice, pa moze biti da se poklopio slavenski naziv "Koševi" i turski "Hoš-ovasi".

Zaključano

Natrag na “FK Sarajevo”

Trenutno korisnika/ca: hotonjskimaher i 16 gostiju.