Po Vladislavu Skaricu; "Sarajevo - od prahistorijskih dana do austrugarske okupacije", Naselje " Koševi", dobilo je naziv po koševima u kojima su seljaci iz okolnih sela donosili svoju rovu na prodaju. Zbog zgodne zaravni, tu je bula pijaca na kojoj se najviše prodavao med u koševima (košnicama), ali i drugi artikli.skoroalen je napisao/la:Pa naselje Koševo je i dobilo naziv po tom hladnom vjetru koji je duvao sa Zvijezde, koji je podsjećao na dunavsku košavu. By @alacious.
Al odlični uslovi u odnosu na prethodne dane. Mora nas doći barem 6 milja. Ko može doć a izda, nek ne dolazi ni na Zvijezdu, nek obriše naslovnu na fb i nek ne piše statuse. Taman da se skrati vrijeme do iftara, ja ba svakako od 18:00 do iftara kristale soli u solnici brojim, ne znam kud ću sa sobom.
Hajde šampioneeee.
Po Ciri Truhelki, to je bilo naselje placenika iz krimskog kanata, tada po turskom vrhovnom upravom. Po ugledu tavrijske i donske kozake, placenici su organizovali naselja - koševe, pa se naselje prozvalo Koševi, a vremenom Koševo, kao pridjev imenice Koš. Potvrdu za naziv, koji je staroslavenski, mozes naci i kod Sjenkjeviča.
Košava koju pominješ, moze nekoga podsjetiti na dunavsku, ali topološki je nemoguce da ista puše na tom predjelu zbog okolnih uzvišenja.
Podsjecanje na nesto je subjektivni osjecaj, a tesko je pretpostaviti da je komplet stanovnistvo tog dijela osjetilo dunavsku kosavu, pa da su po tome dali ime.
Mozda i jesi u pravu, ali ja ne nađoh sluzbene zabiljeske o tom i takvom porijeklu imena.
Bilo kako bilo, da im yebemo mater večeras. Sretno!!!