skoroalen je napisao/la:VenamaHrabrih je napisao/la:
A ko su, izvini, Dino Merlin i Kemal Monteno, da bi po njima pravili himnu, ako ćemo to već tako posmatrati? 1000 se mana može naći i jednom i drugom.
Himna mora biti naša, isključivo. Nikakav Kemo, Dino, Hari, pa na kraju krajeva i Pimpek, ili bilo ko. Himna treba da održava tradiciju,borbu, ratnički karakter ekipe i sl. Nemam ništa protiv da se pjeva Kemina pjesma. Kemo je moj komšija još otkako je vozao zelenog golfa keca. Ali moramo imati samo svoju himnu. Neku koja je ponikla među nama, neka koja je samo naša... Ni Tifina, ni Džonijeva, ni Dilanova.
Nek se pjeva Kemina pjesma, nek se pjeva Safete Sajo Sarajlijo, nek se pjeva Kad ja pođoh na Bembašu i štatijaznam, ali to nisu himne.
Sarajevo ljubavi moja, je naša pjesma, ali i svačija, a to što je gurbeti nisu htjeli puštati, to govori o njima. Šta sad mi trebamo, ponižavati se i spuštati se na njihov nivo?
A to što je Pimpek deklarisani navijač gurbeta, još i bolje. Vječito ih možeš zayebavat.
Elem, da ne dužim, uz puno uvažavanje tvojih stavova, smatram da je postavljat za himnu pjesmu koja je bila na nečijem albumu, imala naslov, cijenu i bar-kod, bila na sniženju, neko je već zviždukao u javnom wc-u dok je češao muda, bila dio nečijeg repertoara, u najmanju ruku neozbiljno.
Dino i Kemo su fantastični muzičari i kantautori, kao i Pimpek, Sula, Čola (samo izvođač), Brega... Al za razliku od nabrojanih, oni su pitari, naši navijači. Imaju mahana naravno, al jednu manje za razliku od ovih ostalih.
Svakako da bi bilo bolje da imamo našu himnu, al "Mi smo divovi" je poput neke koncertne balade, od melodije do izvođenja. Lijepo izgleda kad navijači zagrme, da je takav fazon u pjesmu ubacit uz malo bržu melodiju, dobila bi se solidna pjesma. Ovako, ni nalik pjesmama poput one Dinama, Zvezde, Partizana, pa čak i one naše "neka naša pjesma cijelu obiđe planetu".
I što je neozbiljno uzet tuđu pjesmu za klupsku himnu? Dao sam ti primjere dva puno veća i ozbiljnija kluba od nas, LFC i WHU. Prihvatili su "YNWA" i "Forever blowing bubbles" kao klupske himne i prije svake utakmice puštaju to kao himnu.
Čast svačijem ukusu, ali ti pobrojani, izuzev Dače, i nisu neki nit muzičari, nit kantautori. Svakom svačije, ali meni su bezze. No, o njihovim muzičkim dostignucima, mogucnostima, znanju, zaslugama itd. necemo pricati.
Ostajem pri misljenju da himna FKS mora biti originalna, tradicijska i timska. Prepjev nekog pjesmuljka koji je sluzio iskljucivo za zabavu slusalaca i kojeg su nane, u prijepodnevnom terminu, narucivale na radiju, podsjeca na Đerdan, a ne na ozbiljan posao.
U svakom slucaju, neka si ziv i zdrav, a raja ko raja, pjevat ce sta joj uhu i grlu godi.