Odlazak u inostranstvo

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

soko
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la soko » 24 maj 2019, 18:11

jasmin10 je napisao/la:
lumani je napisao/la:@Jamin10

Nije to neka razlika, bio sam ja tamo Kanada i kratko USA.. Hrana je skuplja ali je država kao država vrh
Za strance nema bolje drzave. Pa dobro kada pretvoris u marke mozda i nije neka ogromna razlika.
Ali gledao sam poslove tipa CNC operater ili monter suhe gradnje, cime mi se babo bavi. I nisam mogao vjerovati kolike su satnice.
Npr knaufer ima 30 plus dolara satnicu . :o
Ali eto, steta samo sto nije lako otici kao u Njemacku.
Firma u kojoj sam radio, CNC operatori i mehanicari sto su popravlji masine, pumpe itd su imali satnice oko 35 dolara. Radili su preko unije.
Prekovremena satnica se placa 150%, nedeljom 200%. Amerika

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 24 maj 2019, 19:05

Asteriks je napisao/la:Sezonski posao zakon. Za cetiri mjeseca dobijes cca 6700 KM, hrana i stan obezbjedjeni.

Radi se 8 sati (6. mjesec) te mal duze kad zaguzva u 7. i 8.

Kome smjena dozvoljava uvijek moze usput sat - dva na crno, tako da kuci doneses oko 65% godišnje place jednog prosvjetnog radnika.
Znam lika sto u Njemacku ide po 3 mjeseca da radi. Uglavnom ga kace mart, april i maj, te septembar, oktobar i novembar.
Ne moze mu bolje, tamo se strpi i fino zaradi, a ovdje onda provodi ljeto (hodanje, kupanje, rostiljanje) i zimu (iz tople sobe gleda kroz prozor kako snijeg pada) :)
jasmin10 je napisao/la:Pa ti si predstavljao kao da tih vanrednih troskova ovdje nema. Rekao si da bracni par moze fino zivjeti sa 1500 i jos ustediti. Sta je po tebi fino?
Je li ti mislis da bracni par moze placati kiriju, rezije, hranu, ratu za auto i da ustedi neku finu sumu novca za posten godisnji odmor ?
Ustvari da li ti mislis da mladi bracni par treba da radi ovdje 6 dana u sedmici za 750 platu ili treba da idu vani ?
Ja sam rekao da od 1500, trecina ide za stan i rezije, a milja za sve ostalo. Hrana i ostali troskovi.

Sta je po tebi fina suma novca? Koliko bi npr. tebi i zeni trebalo novca za fin godisnji odmor? Ostavljas po 100 maraka mjesecno i na kraju godine imas 1200 maraka! Moze li to biti za fin godisnji odmor u Hrvatskoj u npr. Tucepima? Ili ako ste mladji i volite se provoditi, u Budvi?

Ja ne treba nista da mislim. Ja sam za to da svako ode u Njemacku bar godinu dana i da onda skonta gdje i kako mu je bolje. ;)
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 24 maj 2019, 19:13

Ako si u Sarajevu nema sanse da je samo trecina od toga rezije plus kirija. Ali eto neka bude.
1000 ostane za hranu, pa troskove na poslu, gorivo, registracija, izlasci, teretana, mjesecna karta ( ako imas jedno auto )... Potrosacka korpa za cetveroclanu porodicu je preko 2 hiljade pa ti skontaj koliko se moze ustedit.
Plus sto radis 6 dana sedmicno po 8-9 sati.
Hvala Allahu, pa raja vise ne razmislja kao ti pa sve vise i vise odlaze. Zasto bi neko bio budala i radio za 750 kada moze ici vani i raditi za 1800 eura ? Zasto bi vozio Punta ako imas priliku voziti Audija ? Zasto bi ljetovao u Budvi ako mozes u Španiji ?
Ljudi su dosli pameti, pa idu ako nista sezonski na more, idu u Sloveniju, strpe se godinu pa onda se snalaze.

Btw onaj ko ode, ne ode samo na godinu, nego se i ne vraca nikako.

Sveti
Kontakt:

Post Postao/la Sveti » 24 maj 2019, 20:24

Dosta mojih prijatelja je razmisljalo kao ovaj lik kad sam ja kretao za njemacku. I meni je bilo tesko napocetku, ja safunjam guzove oni svaki dan rostilj piva ovo ono :mrgreen: ali zato su sad ili ovamo ili cekaju termin
naprijed rejal

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 24 maj 2019, 21:32

Najbolja stvar u vezi Njemacke je sto je stoka koja nije mogla zajedno (narodi ovih prostora) prisiljena da zivi zajedno.

Sabinho
Kontakt:

Post Postao/la Sabinho » 24 maj 2019, 21:33

ASD je napisao/la:Najbolja stvar u vezi Njemacke je sto je stoka koja nije mogla zajedno (narodi ovih prostora) prisiljena da zivi zajedno.
Samo dokaz da sistem lako rijesi netrpeljivost.
Yeferson Soteldo, Roger Guedes!
https://www.youtube.com/watch?v=NKN24rPArL4
https://www.youtube.com/watch?v=_RvX-5si_3Q

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 24 maj 2019, 21:38

Sabinho je napisao/la:
ASD je napisao/la:Najbolja stvar u vezi Njemacke je sto je stoka koja nije mogla zajedno (narodi ovih prostora) prisiljena da zivi zajedno.
Samo dokaz da sistem lako rijesi netrpeljivost.
Bio sam, vidio sam, i to firme gdje su radnici vecinom s ovih prostora.
Znači likovi s četničkim tetovažama i krstom preko čitavih prsa zajedno u miru rade s likovima koji drže Nasera kao profilnu. Znači, koji ni u ludilu na Balkanu ne bi mogli zajedno.

lumani
Kontakt:

Post Postao/la lumani » 24 maj 2019, 23:52

soko je napisao/la:
jasmin10 je napisao/la:
lumani je napisao/la:@Jamin10

Nije to neka razlika, bio sam ja tamo Kanada i kratko USA.. Hrana je skuplja ali je država kao država vrh
Za strance nema bolje drzave. Pa dobro kada pretvoris u marke mozda i nije neka ogromna razlika.
Ali gledao sam poslove tipa CNC operater ili monter suhe gradnje, cime mi se babo bavi. I nisam mogao vjerovati kolike su satnice.
Npr knaufer ima 30 plus dolara satnicu . :o
Ali eto, steta samo sto nije lako otici kao u Njemacku.
Firma u kojoj sam radio, CNC operatori i mehanicari sto su popravlji masine, pumpe itd su imali satnice oko 35 dolara. Radili su preko unije.
Prekovremena satnica se placa 150%, nedeljom 200%. Amerika

Ima toga, nije da nema, samo je pitanje je li dovoljna bih diploma i znanje,jer većinom znaju i programirati.. Para ima svugdje, ja sam radio za Nabors Drilling duplo veća satnica....

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 25 maj 2019, 00:07

Kako si dosao do Amerike i Kanade ako nije tajna ? :D

lumani
Kontakt:

Post Postao/la lumani » 25 maj 2019, 00:11

jasmin10 je napisao/la:Kako si dosao do Amerike i Kanade ako nije tajna ? :D

Point skills.

nebeskasila
Kontakt:

Post Postao/la nebeskasila » 25 maj 2019, 00:19

:bow:

Ja vozim kamion po europi. Gdje god sam naletio na srbina i hrvata to se samo jede i pije vise nego bosnjom.

Barbarossa
Kontakt:

Post Postao/la Barbarossa » 25 maj 2019, 00:23

nebeskasila je napisao/la::bow:

Ja vozim kamion po europi. Gdje god sam naletio na srbina i hrvata to se samo jede i pije vise nego bosnjom.
Jesil u nasoj spediciji?
Svugdje u svijetu droga stvara zavisnost , samo na Kosovu nezavisnost.

Muameer
Kontakt:

Post Postao/la Muameer » 25 maj 2019, 03:58

jasmin10 je napisao/la:Ako si u Sarajevu nema sanse da je samo trecina od toga rezije plus kirija. Ali eto neka bude.
1000 ostane za hranu, pa troskove na poslu, gorivo, registracija, izlasci, teretana, mjesecna karta ( ako imas jedno auto )... Potrosacka korpa za cetveroclanu porodicu je preko 2 hiljade pa ti skontaj koliko se moze ustedit.
Plus sto radis 6 dana sedmicno po 8-9 sati.
Hvala Allahu, pa raja vise ne razmislja kao ti pa sve vise i vise odlaze. Zasto bi neko bio budala i radio za 750 kada moze ici vani i raditi za 1800 eura ? Zasto bi vozio Punta ako imas priliku voziti Audija ? Zasto bi ljetovao u Budvi ako mozes u Španiji ?
Ljudi su dosli pameti, pa idu ako nista sezonski na more, idu u Sloveniju, strpe se godinu pa onda se snalaze.

Btw onaj ko ode, ne ode samo na godinu, nego se i ne vraca nikako.
Ja sam prosle sezone radio sezonski u Opatiji,6000km plata Spasioc 2 obroka,radio 5 mjeseci i ppslije 18h konobarisao,moze se donijeti preko 10.000km ,doduse ne pusim,ne pijem niti kockam

nebeskasila
Kontakt:

Post Postao/la nebeskasila » 25 maj 2019, 08:56

Barbarossa je napisao/la:
nebeskasila je napisao/la::bow:

Jesil u nasoj spediciji?
U zivotu nisam usao u bosanski kamion hahah za slovence brate

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 25 maj 2019, 13:27

http://www.boljiposao.com/oglasi/tehnic ... OLLCoA1X5M

Posaljite prijavu. Valjda nije neka navlakuša.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

Barbarossa
Kontakt:

Post Postao/la Barbarossa » 25 maj 2019, 15:10

nebeskasila je napisao/la: U zivotu nisam usao u bosanski kamion hahah za slovence brate
a odakle si iz bosne :D
Svugdje u svijetu droga stvara zavisnost , samo na Kosovu nezavisnost.

Orton
Kontakt:

Post Postao/la Orton » 25 maj 2019, 15:25

Marsal je napisao/la:http://www.boljiposao.com/oglasi/tehnic ... OLLCoA1X5M

Nije,fakat DB trazi dosta radnika

jasmin10
Kontakt:

Post Postao/la jasmin10 » 25 maj 2019, 15:34

Marsal je napisao/la:http://www.boljiposao.com/oglasi/tehnic ... OLLCoA1X5M

Nije mi jasno kako nije nista navedeno za radnu dozvolu.

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 25 maj 2019, 17:02

Orton je napisao/la:

Nije,fakat DB trazi dosta radnika
Imam završenu srednju željezničku :mrgreen: a trenutno radim na održavanju pruge ali za privatnu firmu. Ponekad i manevrišem na drezini :mrgreen: ma poslat ću prijavu pa šta bude.
jasmin10 je napisao/la: Nije mi jasno kako nije nista navedeno za radnu dozvolu.
Ma oni to sve srede, mom jaranu firma sredila vizu za 3 dana. Samo mu rekli ideš u ponedjeljak na viziranje. Vjerovatno je i ovdje tako jer ako je istina što Orton kaže da im treba puno radnika ide to bez zakazivanja termina haman.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

Penaltiky
Kontakt:

Post Postao/la Penaltiky » 25 maj 2019, 17:07

Plus je državna firma tako da vjerujem da ima nekih prednosti u odnosu na ostale.
Šit bi loš, a sudžuk žilav...

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: muhamedhulk i 98 gostiju.