Orton je napisao/la:AshburtonG je napisao/la:Al cekajte... Nije za sve ljude ni odlazak iz drzave, odnosno nije za sve ljude dolazak u neku drzavu gdje ce se morat asimilirat. Ljudi hoce da zaradjuju 2k eura mjesecno, a da nista ne daju zauzvrat. Daj malo realnosti. Pa B2 je svakako na kursevima, dosta manji nivo, od onoga za sta je zamisljen. Npr. B2 njemackog je dosta nizi kriterij od ekvivalentnog stupnja engleskog.
Ko ne moze savladat, a da i ne pokusa, onda najbolje da i ne ide. Zapamtite, vi ne idete tamo jer vas neko tjera, nego jer vi zelite, nit ce vas tamo neko smatrat dobrodoslim a ne znas ni osnove jezika. Ljudi zele radnu snagu, koja ce se asimilirat u drustvo, te napravit potomke, koji se nece razlikovat mnogo od cistokrvnog domaceg stanovnistva. Ne zele gastarbajtere, nije ovo renoviranje nakon Drugog svjetskog rata, pa samo daj radne snage, nema veze sto osim rada, ne pridonosi drustvu nikako...
Jasno je da za neke poslove, treba naucit 200 rijeci, i dobar si, ali to nije poenta. Hoces da imas sva prava kao i domaci drzavljanin. Nikakav problem, ovo je nas minimum pa ti vidi.
Bravo za ovo,drzava ne zeli da pravi iste greske kao u proslosti sa gastarbajterima od kojih je ogroman broj vise majmun nego covjek
Zivim u jednoj od drzava Beneluxa,i ovde kao i u Njemackoj ce jos malo biti nestasica radne snage..
Poljaci,Rumuni,Bugari itd.nisu vise ludi da rade za sicu,oni odlaze i vracaju se u svoje maticne drzave jer tamo vlada postice rast prihoda i zivotni standard,narocito Poljaci koji su ovde godinama radili se vracaju u Poljsku.
Firma za koju radim je primila par Hrvata iz Dalmacije jer su oni jos jeftiniji u poredjenju sa ostalima i bili su spremni jos..ali ne moze nazor..to su neradnici i neznalice teske koji su mislili olako za godinu 2 dici lovu.Al ne radi se to tako,nisu ovde bas tako blesavi...
Tako da oni hoce rado svjezu radnu snagu ali ako moze ikako dobro obucenu i sa iskustvom.
A imam osjecaj da je u Hrvatskoj i u Srbiji,kao i u Bosni dosta njih steklo diplome na guzove..
Ovde se to brzo otkrije..mozes doci sa 100 diploma al svabo te prokuzi za 7 dana..naravno dqdnu sansu svakome a onda samo kaze razguli jarane..
Ja zivim 30 godina ovde u Luksemburgu i moj plan je da se vratim..insanlah..