Odlazak u inostranstvo

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Epidaurus
Kontakt:

Re: Odlazak u inostranstvo

Post Postao/la Epidaurus » 13 jul 2019, 13:55

Stan je jedna od najboljih mogucih investicija u Grazu ili Becu npr. Cak i ako se odlucis preselit negdje drugo zbog posla uvijek bez ikakvih problema mozes naci nekoga kome ces iznajmljivati. Plus su jos ti stambeni krediti u Austriji nenormalno povoljni, kamata smijesna.

Orton
Kontakt:

Post Postao/la Orton » 13 jul 2019, 13:56

@lilard Naravno da mu nije prvo oženit se, ali rekao bih u većini slučajeva je to zbog loše ekonomske situacije.
I onda dobiješ pečat društva vidi ga/vidi je 30 joj godina a sam/a.

Naravno da ima i ovdje raje koje boli cuna za ženom djecom brakom i guraju svoj fazon, ali treba biti iskren i reci da je to manjina.
**** ga ne možemo sad svaku od 3 4 miliona osoba u Bosni i skoro 90 miliona u Njemačkoj pojedinačno analizirati.

Isto tako se može reći da većina (ne svi) u Bosni nema kulturu življenja jer u protivnom nam ne bi bilo ovako kako je.

Federer17

Post Postao/la Federer17 » 13 jul 2019, 14:12

Covjek koji se odluci ozeniti, krunisati tu ljubav brakom, nije bas dobar u glavi. S druge strane, oni koji se citav zivotu vuku s kime stignu, ne zele se zeniti, niti imati djecu (cesto iz razloga zvanog 'sebicnost') ali imaju kerove kojima ugadjaju kao da su ljudi. Jedno nije normalno, a drugo se naziva nekakvom 'kulturom zivljenja'... Boze sacuvaj.

Lahko je putovati, istrazivati, imati tu neku kulturu zivljenja, kada imas novac. U Bosni se uglavnom sve svodi na prezivljavanje. Ovi koji imaju para itekako znaju putovati, uzivati, 'kulturno zivjeti'.

Napise ovo: "I da se ponovim, pod kulturom življenja spada i to da prihvatiš činjenicu da postoje i ljudi koji nemaju iste poglede i ista očekivanja od života kao ti, ja ili bilo ko na ovom topicu :thumbup:"

A svaki post koji napise totalno suprotan napisanom. Kultura zivenja je ne zeniti se, a jok (o)zeniti se - ali ipak ima tu kulturu zivljenja iako ne prihvata da ljudi imaju razlicite poglede.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 13 jul 2019, 14:16

Momak je realno po ovom pitanju itekako upravu.
Nijemci su mentalitetom puno godina ispred nas. Da ih dovedeš u BiH, sve bi doveli u red.
I taj njihov način života je odmah bolji od našeg.

Federer17

Post Postao/la Federer17 » 13 jul 2019, 14:19

ASD je napisao/la:Momak je realno po ovom pitanju itekako upravu.
Nijemci su mentalitetom puno godina ispred nas. Da ih dovedeš u BiH, sve bi doveli u red.
I taj njihov način života je odmah bolji od našeg.
To niko ne porice, samo ne vidim kakve to veze ima jesi li se ozenio sa 20, 25, 30, ili nikako, te imas li djecu ili ne.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 13 jul 2019, 14:26

Pa ima, i te odluke su jako bitne u životu.
Kod njih je to mnogo drugačije nego kod nas.
Kod nas kada imaš 35 ali nemaš ženu ili dijete isto kao da nisi normalan. Tamo je to na boljem nivou.

Orton
Kontakt:

Post Postao/la Orton » 13 jul 2019, 14:29

Federer17 je napisao/la:Covjek koji se odluci ozeniti, krunisati tu ljubav brakom, nije bas dobar u glavi. S druge strane, oni koji se citav zivotu vuku s kime stignu, ne zele se zeniti, niti imati djecu (cesto iz razloga zvanog 'sebicnost') ali imaju kerove kojima ugadjaju kao da su ljudi. Jedno nije normalno, a drugo se naziva nekakvom 'kulturom zivljenja'... Boze sacuvaj.

Lahko je putovati, istrazivati, imati tu neku kulturu zivljenja, kada imas novac. U Bosni se uglavnom sve svodi na prezivljavanje. Ovi koji imaju para itekako znaju putovati, uzivati, 'kulturno zivjeti'.

Napise ovo: "I da se ponovim, pod kulturom življenja spada i to da prihvatiš činjenicu da postoje i ljudi koji nemaju iste poglede i ista očekivanja od života kao ti, ja ili bilo ko na ovom topicu :thumbup:"

A svaki post koji napise totalno suprotan napisanom. Kultura zivenja je ne zeniti se, a jok (o)zeniti se - ali ipak ima tu kulturu zivljenja iako ne prihvata da ljudi imaju razlicite poglede.

Pogrešno si ti mene shvatio, pod kulturom življenja nisam mislio na to zeniti se ili, kupiti auto, stan ili ne.

Pod kulturom življenja sam mislio na skroz druge stvari.
Recimo čuvanje okoliša, ulaganje u vlastito zdravlje (pod to ne mislim na novac) nego na recimo neke sportove odnosno aktivnosti za koje ti i ne trebaju pare, tako da tu otpada ono "raja nema para"
Kada je se u BiH zadnji put pokrenula neka peticija za očuvanje bilo koje vrste životinje ili bilo čega?
Kada to spomenes raji u Bosni u većini slučajeva te gledaju kao da si neki freak.

Svakog petka učenici srednjih i osnovnih škola izlaze na štrajkove "Fridays for future" reži ti mene od uha do uha ako u Bosni 1000 učenika uopste zna šta je to.

Mislim ima tu još hrpa nekih stvari koje bi mogao nabrajati, recimo aplikacija za slijepe i slabovidne osobe gdje pritiskom na tipku dobiju na telefon neku osobu koja isto ima tu aplikaciju a nema problema sa vidom da im pomogne ili ih prošeta.

Federer17

Post Postao/la Federer17 » 13 jul 2019, 14:42

Orton je napisao/la: Pogrešno si ti mene shvatio, pod kulturom življenja nisam mislio na to zeniti se ili, kupiti auto, stan ili ne.

Pod kulturom življenja sam mislio na skroz druge stvari.
Recimo čuvanje okoliša, ulaganje u vlastito zdravlje (pod to ne mislim na novac) nego na recimo neke sportove odnosno aktivnosti za koje ti i ne trebaju pare, tako da tu otpada ono "raja nema para"
Kada je se u BiH zadnji put pokrenula neka peticija za očuvanje bilo koje vrste životinje ili bilo čega?
Kada to spomenes raji u Bosni u većini slučajeva te gledaju kao da si neki freak.

Svakog petka učenici srednjih i osnovnih škola izlaze na štrajkove "Fridays for future" reži ti mene od uha do uha ako u Bosni 1000 učenika uopste zna šta je to.

Mislim ima tu još hrpa nekih stvari koje bi mogao nabrajati, recimo aplikacija za slijepe i slabovidne osobe gdje pritiskom na tipku dobiju na telefon neku osobu koja isto ima tu aplikaciju a nema problema sa vidom da im pomogne ili ih prošeta.
Nisam mogao drugacije shvatiti kad ti je to predstavljalo tu neku glavnu razliku kojom si Nijemce izdizao nad Bosnjacima, koliko god to nema veze s tim. :D

Ovo nabrojano, svakako se slazem. :thumbup:

cala
Kontakt:

Post Postao/la cala » 13 jul 2019, 14:45

Sage je napisao/la:Ma ljudi se ne vezu generalno za mjesto, zato i ne kupuju stanove i kuce. Ljudi se hladno sele iz mjesta u mjesto. Amerikanci odu hladno iz Chicaga u New York radi malo vece plate. Kod nas kad kazes da vozaris 50 kilometara na poso il 80-90 kazu joj ne bih ja mogo, valja vozit svaki dan. A tamo ljudi e razmisljaju o tome. Bitno je da ima "mjesto" za zivot. A sto neko napisa placo kiriju u Berlinu il Minhenu, Chicagu il New Yorku, svejedno...
Ovo za vozarenje mi je zapalo za oko. U zemlji sa infrastrukturom, vozit na posao 100km je normalno jer je to 45min voznje dok kod nas treba 2 sata za tu udaljenost.
Ne bi ni meni bilo mrsko npr iz Sarajeva u Mostar ici svaki dan da imam autoput i da stignem za 45min umjesto sat i po, dva kako je sad. Drugi par cipela druze.

tuzlak1987
Kontakt:

Post Postao/la tuzlak1987 » 13 jul 2019, 15:03

Radije se ne bih nikada ozenio nego da zivim u istoj kuci gdje su otac i mati pa da se onda zena i mati svadjaju citav zivot, da imas nedostatak para pa se onda krpis, kada krenu problemi nista ne radis kako bi trebalo jer ti uvijek nedostaje nesto novca pa nije ni kuca kako treba, nisu ni racuni, nemas ni kulture, nemas ni vremena za sebe, dodju djeca pa za njih nemas ni vremena ni para. Klasicna Bosanska prica i kako ne treba raditi. Posteniji su mi ovi sto nemaju porodicu u tom slucaju jer ne dovode u buducnosti djecu u probleme, a sami imaju taj neki budzet koji kontrolisu.
Tacno vidis sa distance kada se uzmu mladji momak i djevojka pa to u startu nije kako treba, prvo nije kuca namjestena i ostane takva citav zivot, pa onda rade lose placen posao i uvijek su nervozni onda jer im nedostaje novca, pa onda dodju djeca i oni neobrazovani ne tjeraju djecu da uce jer nisu ni sami i ne cijene znanje ili jednostavno izrode djecu samo da budu tu pa djeca onda skrenu rano sa puta i nemaju perspektive i dobrih navika. I tako to ide lancano dalje..

A ima i onih koji mozda imaju ali ne zele da imaju porodicu. To je druga prica jer ne mogu naci partnera, nisu atraktivni ljudima, mogu imati neku vezu ali ne zele da to bude na silu jer misle da zasluzuju boljeg partnera pa to ne zele da rade ako nema emocija, ne slucaju porodicu na insistiranja da se samo ozene/udaju. Mislim posteno je i to, bolje nego na silu nesto ako nije samo od sebe doslo i po tvojoj volji.

Osim13
Kontakt:

Post Postao/la Osim13 » 13 jul 2019, 15:06

Nihade sine, koliko je tebi godina. Bil se ti ženio.
MERCEDES - MISTRIJA - MIA SAN MIA

Barbarossa
Kontakt:

Post Postao/la Barbarossa » 13 jul 2019, 15:09

Napišem komentar na nekoj fb stranici, stid me sto mi je babo iz Zavidovica , selam iz Züricha, odma kreću s hrakanjem po meni lokalpatriote, a ja se bola šalio
Svugdje u svijetu droga stvara zavisnost , samo na Kosovu nezavisnost.

Osim13
Kontakt:

Post Postao/la Osim13 » 13 jul 2019, 15:10

Barbarossa je napisao/la:Napišem komentar na nekoj fb stranici, stid me sto mi je babo iz Zavidovica , selam iz Züricha, odma kreću s hrakanjem po meni lokalpatriote, a ja se bola šalio
:puke: :puke:
Pretpostavljam patriote iz Australije :kafa:
MERCEDES - MISTRIJA - MIA SAN MIA

Penaltiky
Kontakt:

Post Postao/la Penaltiky » 13 jul 2019, 16:30

cala je napisao/la:
Sage je napisao/la:Ma ljudi se ne vezu generalno za mjesto, zato i ne kupuju stanove i kuce. Ljudi se hladno sele iz mjesta u mjesto. Amerikanci odu hladno iz Chicaga u New York radi malo vece plate. Kod nas kad kazes da vozaris 50 kilometara na poso il 80-90 kazu joj ne bih ja mogo, valja vozit svaki dan. A tamo ljudi e razmisljaju o tome. Bitno je da ima "mjesto" za zivot. A sto neko napisa placo kiriju u Berlinu il Minhenu, Chicagu il New Yorku, svejedno...
Ovo za vozarenje mi je zapalo za oko. U zemlji sa infrastrukturom, vozit na posao 100km je normalno jer je to 45min voznje dok kod nas treba 2 sata za tu udaljenost.
Ne bi ni meni bilo mrsko npr iz Sarajeva u Mostar ici svaki dan da imam autoput i da stignem za 45min umjesto sat i po, dva kako je sad. Drugi par cipela druze.
Ma ljudi sjednu u voz i piče, bi **** vozio 200 KM dnevno.
Šit bi loš, a sudžuk žilav...

Barbarossa
Kontakt:

Post Postao/la Barbarossa » 13 jul 2019, 16:42

tuzlak1987 je napisao/la:Radije se ne bih nikada ozenio nego da zivim u istoj kuci gdje su otac i mati pa da se onda zena i mati svadjaju citav zivot, da imas nedostatak para pa se onda krpis, kada krenu problemi nista ne radis kako bi trebalo jer ti uvijek nedostaje nesto novca pa nije ni kuca kako treba, nisu ni racuni, nemas ni kulture, nemas ni vremena za sebe, dodju djeca pa za njih nemas ni vremena ni para. Klasicna Bosanska prica i kako ne treba raditi. Posteniji su mi ovi sto nemaju porodicu u tom slucaju jer ne dovode u buducnosti djecu u probleme, a sami imaju taj neki budzet koji kontrolisu.
Tacno vidis sa distance kada se uzmu mladji momak i djevojka pa to u startu nije kako treba, prvo nije kuca namjestena i ostane takva citav zivot, pa onda rade lose placen posao i uvijek su nervozni onda jer im nedostaje novca, pa onda dodju djeca i oni neobrazovani ne tjeraju djecu da uce jer nisu ni sami i ne cijene znanje ili jednostavno izrode djecu samo da budu tu pa djeca onda skrenu rano sa puta i nemaju perspektive i dobrih navika. I tako to ide lancano dalje..

A ima i onih koji mozda imaju ali ne zele da imaju porodicu. To je druga prica jer ne mogu naci partnera, nisu atraktivni ljudima, mogu imati neku vezu ali ne zele da to bude na silu jer misle da zasluzuju boljeg partnera pa to ne zele da rade ako nema emocija, ne slucaju porodicu na insistiranja da se samo ozene/udaju. Mislim posteno je i to, bolje nego na silu nesto ako nije samo od sebe doslo i po tvojoj volji.
dugo nisam vidio bolji opis životne situacije 80% građanstva ove ojađene zemlje
Svugdje u svijetu droga stvara zavisnost , samo na Kosovu nezavisnost.

Rauber33
Kontakt:

Post Postao/la Rauber33 » 13 jul 2019, 18:00

tuzlak1987 je napisao/la:Radije se ne bih nikada ozenio nego da zivim u istoj kuci gdje su otac i mati pa da se onda zena i mati svadjaju citav zivot, da imas nedostatak para pa se onda krpis, kada krenu problemi nista ne radis kako bi trebalo jer ti uvijek nedostaje nesto novca pa nije ni kuca kako treba, nisu ni racuni, nemas ni kulture, nemas ni vremena za sebe, dodju djeca pa za njih nemas ni vremena ni para. Klasicna Bosanska prica i kako ne treba raditi. Posteniji su mi ovi sto nemaju porodicu u tom slucaju jer ne dovode u buducnosti djecu u probleme, a sami imaju taj neki budzet koji kontrolisu.

:tokralju: :salut:

Derdiyok
Kontakt:

Post Postao/la Derdiyok » 13 jul 2019, 18:07

:thumbup:
® GONGASHI POWERHOUSE ®

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 13 jul 2019, 18:16

ASD je napisao/la:Pa dobro, sam stan i nije neko mjerilo.
Ja ga recimo ne bih nikad kupovao ako se moram zavaliti dobro u kredit.
To ti je pametno. Ja zivim u Americi, uzeo sam stan 2010, banka ga imala. Ovi sto su prije digli stan na kredit nisu mogli isplacivati i banka im oduzela stan.
To ti je problem sa dosta ljudi, imaju solidan posao, banka daje kredit i oni se fino zalete. A ti fino kad izgubis posao, ne platis ratu koji mjesec i onda vozdra.

Lillard
Kontakt:

Post Postao/la Lillard » 13 jul 2019, 19:37

Uzet ćeš kredit ako imaš pouzdan posao i solidnu plaću. Debili uzimaju kredit onako, šta bude bude
"Last time they count me out, what I do Game 6?"

soko
Kontakt:

Post Postao/la soko » 13 jul 2019, 20:21

:tokralju:
Lillard je napisao/la:Uzet ćeš kredit ako imaš pouzdan posao i solidnu plaću. Debili uzimaju kredit onako, šta bude bude
U Americi je banka svakoj budali nudila kredit, zato im je 2008 market totalno propao. Jedan lik sto sam se druzio sa njim, dobio posao 25 dolara po satu. Poslije tri mjeseca kuca od 150k na kredit, novi jeep wrangler i jos motor. Proslo 5 mjeseci, lik dobio otkaz, hajmo sve vrati. Morao se vratiti da zivi sa roditeljima.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 157 gostiju.