Ja bih se složio dijelom sa kolegom Romariom što se tiče poređenja naša dva zadnja trenera. Ipak mislim da Enrique nije toliko dobar taktičar koliko je "domaći, naš" i kao takav dovoljno dobro prepoznaje atmosferu u svlačionici, odnose među igračima, same igrače, a pogotovo ima taj "šmek" za ritam utakmice - ne kao trener, već kao vjerovatno najpolivalentniji igrač u istoriji kluba.
Što se taktike tiče, Valverde je nesumnjivo jači, ali Valverde nema nijednu od gore navedenih stvari - a koje su očigledno prijeko potrebne za uspjehe. Već sam se izjasnio da mislim kako je jedina pozitivna stvar u toku njegovog mandata osim titula prvaka i prestizanja onih govana u ukupnom skoru i broju titula, to što su igrači konačno naučili tzv."zonsku odbranu" - nešto što Barsa nije nikad imala, a što odgovara postavki 90% suparničkih napadačkih taktika. Druga je stvar, naravno, što su Rakitić i Busqets islužene rage koje fizički ne mogu odgovoriti zahtjevima modernog nadtrčavanja, a Alba kako ulazi u godine drastično pada u formi i sklon je kiksevima, nemamo desnog beka od odlaska Alvesa itd.itd.itd...pa su se desile katastrofe u Rimu i na Anfieldu. Zamislite da Valverde pokuša presing - odnosno ono otimanje lopte kad je izgubiš u roku od 4-5 sekundi? Daj bježi. Pa niko ne bi mogo izdržati 60 minuta igre. Tako da su na koncu konca, njih dvojica tu negdje u pet deka. Bez obzira na rezultate, katastrofe, sranja...tu je to. GLAVNI problem Valverdea je njegov mentalni sklop kao trenera - on je u svojoj karijeri gubio velike utakmice redovno, čak i neka finala - vodio je nazovi "male" ekipe, on ako ništa - zbog toga nije trener za Barselone.
P.S.
Nisam baš sretan ko ostali koji su često gledali Barsu...
Ekskurzija, Septembar 1998. Extremadura 1-0 (još čuvam kartu), Klajvert visok dva i po metra.
Ekskurzija Avgust 1999. Zaragoza 2-0 (još čuvam kartu), Savo Milošević ko tele trči po terenu.
Maj 2006. finale u Parizu Arsenal 2-1 (teška prehlada i virus 10 dana bolnice poslije)
April 2015. polufinale protiv Bayerna 3-0 (najbolja utakmica u životu, karta 150 Eura)
Ali bez nipodaštavanja ikoga, ičega, ništa od ovih utakmica izuzimajući ovu protiv Bayerna - nije ni blizu atmosfera na Večitim derbijima prije rata, te na gostovanjima reala i Milana 1987. i 1988.godine na Marakani.