HongKong je napisao/la:Ja ipak vjerujem da je jedini spas za nase klubove regionalna liga. Sto kazes braco mladi odlaze tako dodjemo do podatka da ovdje vise nema ni 3 miliona ljudi, posebno jer odlaze mladi tj. oni koji bi isli na utakmice, a ostaju penzioneri. Ne mogu se sjetiti niti jedne drzave s tako malo stanovnika da ima ozbiljnu fudbalsku ligu.
Po uefinom rankingu drzava prva koja ima ispod 10 miliona stanovnika je Austrija na 12.mjestu. Oni imaju nesto manje od 9 miliona. Kad se uvede jos varijabli poput opsteg zivotnog standarda, bdp-a, broja ozbiljnih kompanija koje su potencijalni sponozori bez kojih nema napretka onda tonemo sve dublje. Znamo svi kakvo je stanje u drzavi.
Dok bi regionalna liga imala vec jedno sasvim pristojno trziste i fin broj potencijalnih gledalaca. Posebno kakav bi to boom na pocetku donjelo i koliko starih rivalstava ozivjelo. Vecina stadiona bi bila popunjena do posljednjeg mjesta, te utakmice bi bile tema svih razgovora, medijska popracenost velika, sto bi na kraju i donjelo ono najvaznije, a to su sponozori i novac. Klubovi bi lakse placali igrace, a i mnogim bi bio izazov igrati u takvoj ligi. Nije isto kad Zvezda ponudi dobre pare igracu i jednu veliku utakmicu protiv Partizana te gostovanja u Donjem Sremu, Surdulici i slicno. Kad bi vec u ponudu usla gostovanja u Zagrebu, Splitu, Sarajevu, Mariboru, Ljubljani, Rijeci, Mostaru...bila bi druga prica.
Ipak to je tesko ostvarivo za sada, tako da nam ostaje da guramo ovako dokle moze. Sto se tice Zelje mi imamo posjetu bolju od ocekivane kada se sve stvari uzmu u obzir i kada se pogleda susjedstvo. Osim Hajduka i Zvezde niko nema bolju posjetu.
Prije par sezona: Zvezda prosjek: 10.758, Hajduk: 9.377, Zeljo: 6.969, Partizan; 6.400 i niko vise iznad 5.000.
Kad se jos uzme u obzir da Hajduk protiv Dinama moze primiti preko 30.000 ljudi, a igra dva puta kuci s njima, dva puta s Rijekom Jadranski derbi, Zvezda 50.000 protiv Partizana, Partizan preko 30.000 protiv Zvezde, dok mi i na derbiju jedva 10.000. Da imamo te dvije utakmice s pitarima pred nekih preko 15.000 ljudi razlika bi bila i manja.
Tesko, ili skoro nikako neces moci klubove poput Dinama, Zvezde, Partizana, Maribora nagovoriti da igraju bilo kakvu regionalnu ligu. Bio je dobar dokumentarni film na Al dzaziri, kada pitaju Zlatka Zahovica o toj ligi. Covjek lijepo kaze, uz duzno postovanje prema svima, mi smo okrenuti ka Bajernu, Totenhemu, Milanu, Ajaxu... I pravo je covjek rekao, koliko god neko zelio da bude drugacije. To su klubovi koji su daleko ispred nas, i nekako ne vidim da bi im to mogao biti neki plus...
...moja ljubav za sva vremena... FKŽ