Chat - ARHIVA POSTOVA

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

BosniaBoston
Kontakt:

Re: Chat

Post Postao/la BosniaBoston » 17 okt 2019, 20:55

IlProfessore je napisao/la:
BosniaBoston je napisao/la: Da,u vrijeme Stjepana Tomasa.To ne umanjuje cinjenicu da vjera nije nacija,ionako sam vec sad na pola puta izmedu vjere i agnosticizma
Ne postoji danas gotovo niti jedna nacija na planeti kojoj temelji ne počivaju na vjeri. Vjera je osnov, a osnov Bošnjaštva je pripadnost islamskoj vjeri, kulturi i tradiciji, iako je Bošnjaštvo inkluzivno i otvoreno za sve, kršćani su se odrekli Bošnjaštva i to je to. Bilo - prošlo.
Nisu ni srbi vjernici pa im je SPC i glava i rep.
Postoji.Njemacka(protestanti i katolici mislim,siguran sam da je vise religija u pitanju),Engleska(isto tako),Albanci(katolici i muslimani),pa i Amerika ako se racunaju kao zasebna nacija.Jos ima i dosta gdje su kombinovani krscani i ateisti(estonija,finska,ceska)
Zadnja izmjena: BosniaBoston, dana/u 17 okt 2019, 20:58, ukupno mijenjano 2 puta.
#Punoljetstvo

"Željo je religija i život. Nije to samo fudbal, već stil življenja i ponašanja. Za mene je to sjesti na most na Malti i popričati o svemu, pa otići na piće.“ - Ivica Osim

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 17 okt 2019, 20:56

Kako je bola osnov Bosnjastva pripadnost islamu a ocete cjelovitu BiH ? Islam je nasa tradicija ali osnov Bosnjastva njegova srz nalazi se u spisima u kojima se stanovnici srednjovjekovne Bosne zovu Bosnjanima, samo sto je taj naziv Bosnjanin za vrijeme Osmanlija presao u Bosnjak. Zasto ukopavate tradiciju nasih banova, naseg kralja... Imali smo svoje pecate, grbove, dvorske sluzbenike, vrhovnika, svecenike, trgovce, vojsku. Znaci sve elemente jedne drzavne tvorevine.

O tom nazivu svjedoce povelje - Vladislava Stjepanovica (1353.), Stjepana II Kontromanica, kralja Dabise (1392.), pismo Stjepana Tomasevica papi (1461.), prepiske Tvrtka i velikasa...
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

IlProfessore
Kontakt:

Post Postao/la IlProfessore » 17 okt 2019, 21:04

BosniaBoston je napisao/la: Postoji.Njemacka(protestanti i katolici mislim,siguran sam da je vise religija u pitanju),Engleska(isto tako),Albanci(katolici i muslimani),pa i Amerika ako se racunaju kao zasebna nacija.Jos ima i dosta gdje su kombinovani krscani i ateisti(estonija,finska,ceska)
Protestanti i katolici su isto kao muslimani iz Bosne kakve poznaješ i vehabije, ili sufije i vehabije. Reformatorske struje, ista suština i cilj. Jedina država u kojoj je mix je Albanija, ali taj nacionalizam je više na štetu islama nego katoličanstva, ali o tom po tom. Svaka uspješna nacija na svijetu svoju snagu i identitet crpi iz vjere i to su fakti, tako da je suludo danas pokušavati oprati Bošnjaštvo od islama.
“Čuvajte i očuvajte svoju naciju i ime Bošnjak, vjeru i tradiciju. Gubitak identiteta plaća se ropstvom i poniženjem.”

BosniaBoston
Kontakt:

Post Postao/la BosniaBoston » 17 okt 2019, 21:08

BosniaBoston je napisao/la: Postoji.Njemacka(protestanti i katolici mislim,siguran sam da je vise religija u pitanju),Engleska(isto tako),Albanci(katolici i muslimani),pa i Amerika ako se racunaju kao zasebna nacija.Jos ima i dosta gdje su kombinovani krscani i ateisti(estonija,finska,ceska)
Protestanti i katolici su isto kao muslimani iz Bosne kakve poznaješ i vehabije, ili sufije i vehabije. Reformatorske struje, ista suština i cilj. Jedina država u kojoj je mix je Albanija, ali taj nacionalizam je više na štetu islama nego katoličanstva, ali o tom po tom. Svaka uspješna nacija na svijetu svoju snagu i identitet crpi iz vjere i to su fakti, tako da je suludo danas pokušavati oprati Bošnjaštvo od islama.
Za razliku od Hrvata i Srba,Bosnjacka nacija nikad nije bila iskljucivo vjerska.Vecina su muslimani,ali veci je procenat bosnjaka koji nisu muslimani nego npr. hrvata koji nisu katolici.Uostalom,agnostizam i ateizam su sve cesce pojave.Mozda svaka uspjesna nacija crpi identitet iz vjere,ali snagu how yes no,jedna italija kolijevka krscanstva rekla crkvi odbi od drzavnih institucija.To sto je na nasim vuko.ebinama vjera upetljana u naciju i drzavu ,to je stvar nase nerazvijenosti
#Punoljetstvo

"Željo je religija i život. Nije to samo fudbal, već stil življenja i ponašanja. Za mene je to sjesti na most na Malti i popričati o svemu, pa otići na piće.“ - Ivica Osim

delinjo
Kontakt:

Post Postao/la delinjo » 17 okt 2019, 21:32

joj bostone ne volim te vidjeti u ovim ozbiljnim temama :mrgreen:
GO ROGER !!....peRFect !!!!
VOLIM ZELJEZNICAR!!

RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF

BosniaBoston
Kontakt:

Post Postao/la BosniaBoston » 17 okt 2019, 21:33

delinjo je napisao/la:joj bostone ne volim te vidjeti u ovim ozbiljnim temama :mrgreen:
Sto to :mrgreen:
#Punoljetstvo

Rigoletto
Kontakt:

Post Postao/la Rigoletto » 17 okt 2019, 21:38

BosniaBoston je napisao/la: Da,u vrijeme Stjepana Tomasa.To ne umanjuje cinjenicu da vjera nije nacija,ionako sam vec sad na pola puta izmedu vjere i agnosticizma
Ne postoji danas gotovo niti jedna nacija na planeti kojoj temelji ne počivaju na vjeri. Vjera je osnov, a osnov Bošnjaštva je pripadnost islamskoj vjeri, kulturi i tradiciji, iako je Bošnjaštvo inkluzivno i otvoreno za sve, kršćani su se odrekli Bošnjaštva i to je to. Bilo - prošlo.
Stipu ove "tvoje" ja se slazem s tobom :bih:
imamo žicu za jela na žlicu, goveđigulašmajka

delinjo
Kontakt:

Post Postao/la delinjo » 17 okt 2019, 21:42

BosniaBoston je napisao/la:
delinjo je napisao/la:joj bostone ne volim te vidjeti u ovim ozbiljnim temama :mrgreen:
Sto to :mrgreen:
ma navikao te da provociramo druge , pa mi neobicno kad pametujes :mrgreen: :mrgreen:
GO ROGER !!....peRFect !!!!
VOLIM ZELJEZNICAR!!

RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF RF

Heller
Kontakt:

Post Postao/la Heller » 17 okt 2019, 21:46

Njemačka
Češka
Nullius in verba

Volim kad su sise vel'ke. A i kad nisu.

Osim13
Kontakt:

Post Postao/la Osim13 » 17 okt 2019, 21:52

Ti kraljevi su nametnuta obmana hrvata
MERCEDES - MISTRIJA - MIA SAN MIA

Epidaurus
Kontakt:

Post Postao/la Epidaurus » 17 okt 2019, 21:55

Fascinantno je samopouzdanje s kojim lupetas o stvarima u koje se ocito razumijes ko Mara u kriv ku.rac. SDA bot je jedino objasnjenje, samo oni mogu biti istovremeno ovoliko needukovani i samouvjereni.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 17 okt 2019, 21:57

Heller je napisao/la:
Njemačka
Češka
Francuska, Holandija.

BosniaBoston
Kontakt:

Post Postao/la BosniaBoston » 17 okt 2019, 21:58

Albanija,Finska
#Punoljetstvo

IlProfessore
Kontakt:

Post Postao/la IlProfessore » 17 okt 2019, 22:00

Al u qrcu
“Čuvajte i očuvajte svoju naciju i ime Bošnjak, vjeru i tradiciju. Gubitak identiteta plaća se ropstvom i poniženjem.”

harden
Kontakt:

Post Postao/la harden » 17 okt 2019, 22:00

osnov bosnjastva pripadnost islamu????? e boze nek sam i ovo procitao
" moj Isak i bla bla pitanje kako može bit njegovo dijete ona crnoj gori on engleskoj dva mijeseca nije bila snjim da rodi 2 mijeseca ranije možda grešim reko sam mu de ti proveri DNK "

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 17 okt 2019, 22:02

sda bot ne zna šta piše.

Osim13
Kontakt:

Post Postao/la Osim13 » 17 okt 2019, 22:03

Ni edukacija nije što je nekad bila, e moj bruda na braniku
MERCEDES - MISTRIJA - MIA SAN MIA

Heller
Kontakt:

Post Postao/la Heller » 17 okt 2019, 22:04

IlProfessore je napisao/la:Al u qrcu
Na osnovu koje religije su formirane Češka nacija i Njemačka.
Nullius in verba

Volim kad su sise vel'ke. A i kad nisu.

IlProfessore
Kontakt:

Post Postao/la IlProfessore » 17 okt 2019, 22:05

harden je napisao/la:osnov bosnjastva pripadnost islamu????? e boze nek sam i ovo procitao
Šta je osnov Bošnjaštva?

BosniaBoston
Kontakt:

Post Postao/la BosniaBoston » 17 okt 2019, 22:05

Heller je napisao/la:
IlProfessore je napisao/la:Al u qrcu
Na osnovu koje religije su formirane Češka nacija i Njemačka.
Na osnovu pivopijske :D
#Punoljetstvo

Zaključano

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 40 gostiju.