Chat - ARHIVA POSTOVA

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

IlProfessore
Kontakt:

Re: Chat

Post Postao/la IlProfessore » 20 okt 2019, 14:04

Gledaj izmišljenih citata pripisanih borcu za kapetanije
“Čuvajte i očuvajte svoju naciju i ime Bošnjak, vjeru i tradiciju. Gubitak identiteta plaća se ropstvom i poniženjem.”

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 20 okt 2019, 14:13

slika

Strana 196., knjiga
slika
Dalje str. 210.

slika

Trazila se autonomija na celu sa domacim covjekom. Mozes prosipati suplju nekim zlj likovima ali ja cu takve pokusaje docekati uz knjige, kojima udaram poput Federera.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 20 okt 2019, 14:18, ukupno mijenjano 2 puta.
Without a moral compass, the human mind will justify anything.

Osim13
Kontakt:

Post Postao/la Osim13 » 20 okt 2019, 14:17

Mokes je napisao/la:
Formalno, okupatori su, međutim zahvaljujući njima ostala je i Bosna, a i Bošnjaci u njoj, u suprotnom bi osjetili na sopstvenoj koži šta znači inkvizicija.
:bow: :bow:
"Ima Bosne, beglerbeže i Bošnjaka u njoj! Bili su prije vas i ako Bog da, biti će i poslije vas!" – 1831. (u razgovoru sa Osmanskim beglerbegom, kada mu je Osmanski beglerbeg rekao: "Nema više Bosne, a neće biti ni Bošnjaka, Huseine... Gineš za državu koja nikad nije postojala niti će.")

"Boga se bojim malo, Sultana nimalo, a Vezira - ko dorata svoga."

"Otpušteni robe! Budi sretan da možeš jesti ono malo hrane što imaš pred sobom; ja sam svoje činije već izvrnuo i ne trebam tvoga posredstva kod velikoga vezira. Baš za toga cara neću da znam kod koga se ti želiš za me zauzeti. Da te dočekam, gotov sam u svako doba i na svakom mjestu; moja je sablja sjekla prije nego je tvoja kovana. Zmaj od Bosne." (odgovor na pismo turskom vazalu, odnosno novopečenom knezu mlade srpske kneževine, Milošu Obrenoviću, gdje Husein pokušava skrenuti pažnju da su Bošnjaci u Bosni autohtoni narod)

"Pitaše tako velikoga kapetana: Svijetli Husein-beže, zašto gradiš Katolicima tolike konake, tolike čardake po Bosni tvrdom vilajetu? A odgovori im beg premudri: efendi, oni su moja braća po krvi, jeziku i povijesti!" (Sadrazam Hadžirumeli, "Povijest carstva Osmanova", Istanbul 1904.)

"U Bosni zvono crkve nikad nije smetalo glasu mujezina."
:salut:
MERCEDES - MISTRIJA - MIA SAN MIA

Sarmelino
Kontakt:

Post Postao/la Sarmelino » 20 okt 2019, 14:21

Bye
plešu vještice trče vukovi
puške pucaju lete duhovi
svira tambura plešu vragovi
munje sijevaju cvatu makovi

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 20 okt 2019, 14:25

Asteriks je napisao/la:slika

Strana 196., knjiga
slika
Dalje str. 210.

slika

Trazila se autonomija na celu sa domacim covjekom. Mozes prosipati suplju nekim zlj likovima ali ja cu takve pokusaje docekati uz knjige, kojima udaram poput Federera.
Jeste buraz ali skoro nista nije zvanicno, jedan od jedini prostora gdje nista nije zvanicno sto se tice historije. Npr mnoge knjige i historicari kazu da Srbi nisu postojali prije Turaka u Bosni, a onda izbace dokument gdje Tvrtko I kaze da je kralj Srba, Bosne i Pomorja. Jedino pad Turske, prvi svijetski rat i nadalje je zvanicno. To je nevjerovatno stvarno, bruku historije sirom Evrope sve u crtu pod konac, datumi sve tup-tup, kod nas 20 verzija.

Heller
Kontakt:

Post Postao/la Heller » 20 okt 2019, 14:27

Kako Srbija nije postojala prije Osmanlija? Ko to kaže, kakve su to gluposti?
Nullius in verba

Volim kad su sise vel'ke. A i kad nisu.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 20 okt 2019, 14:29

Heller je napisao/la:Kako Srbija nije postojala prije Osmanlija? Ko to kaže, kakve su to gluposti?
U Bosni da Srba nije bilo.prije Turaka mos naci kod ozbiljnih historicara
Zadnja izmjena: alemsa, dana/u 20 okt 2019, 14:30, ukupno mijenjano 1 put.

Fantasista
Kontakt:

Post Postao/la Fantasista » 20 okt 2019, 14:29

Husein beg krmojed i komunista. Volio katolike i sve dobre ljude, nema tu bošnjaka.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 20 okt 2019, 14:30

Imas zapise covjece cak i za vrijeme Rimljana.

Tvrtko se okrunio kraljem Srba zbog svoje veze sa Nemanjicima te tadasnjih neprilika u Srbiji. Procitaj malo zajednicku borbu Tvrtka I i Lazara Hrebljenovica protiv Nikole Altomanovica.

Ne skodi procitati jednu validnu knjigu gdje se striktno navode dijelovi koji nisu istrazeni kao i oni koji su potvrdjeni. Ljudi se odredjenim oblastima bave citav svoj zivotnji vijek.

U Bosni su bili Bosnjani razlicitih vjeroispovjesti. Imas si sistem (feudalni) na celu sa kraljem te katolike, prodorom u Hum i pravoslavce te pristalice Crkve bosanske.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 20 okt 2019, 14:31, ukupno mijenjano 1 put.

Varg
Kontakt:

Post Postao/la Varg » 20 okt 2019, 14:31

Heller je napisao/la:Kako Srbija nije postojala prije Osmanlija? Ko to kaže, kakve su to gluposti?
u Bosni covjek pise, i mene prenese da mi napada otadžbinu

Heller
Kontakt:

Post Postao/la Heller » 20 okt 2019, 14:35

alemsa je napisao/la:
Vama je jasno da smo na Berlinskom kongresu dati Austriji ne da bi Austrija proširila svoj teritorij nego jer smo bili zatucani, nepismeni i zaostali?
alemsa je napisao/la:
Izvini, ja skonto da Srbi nisu postojali prije vremena u kojem su Turci osvojili Bosnu.

Pa po materi je naslijedio krunu, ne odnosi se uopšte na Srbe u Bosni.
Nullius in verba

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 20 okt 2019, 14:37

Zajednicki naziv za stanovnike ove zemlje je Bosnjani a o tome svjedoce zvanicni dokumenti razlicih razdoblja. Znaci povelje - Vladislava Stjepanovica (1353.), Stjepana II Kontromanica, kralja Dabise (1392.), pismo Stjepana Tomasevica papi (1461.), prepiske Tvrtka i velikasa...

Prosto ko pasulj.

Osim13
Kontakt:

Post Postao/la Osim13 » 20 okt 2019, 14:38

Ne vjerujem tim krmojedima
MERCEDES - MISTRIJA - MIA SAN MIA

Heller
Kontakt:

Post Postao/la Heller » 20 okt 2019, 14:40

Znate čiji preci nisu stanovnici ove zemlje već Srpski muslimani?
Nullius in verba

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 20 okt 2019, 14:44

Heller je napisao/la:
Izvini, ja skonto da Srbi nisu postojali prije vremena u kojem su Turci osvojili Bosnu.

Pa na koga ce se odnosit, bez zezancije pitam? Jer ako kaze da je kralj Srba, Bosne i Pomorja, ocigledno (barem meni) da navodi Srbe kao narod, Bosnu i Pomorje kao teritoriju, ako sam pogresno svatio, nije frka.
Asteriks je napisao/la:Zajednicki naziv za stanovnike ove zemlje je Bosnjani a o tome svjedoce zvanicni dokumenti razlicih razdoblja. Znaci povelje - Vladislava Stjepanovica (1353.), Stjepana II Kontromanica, kralja Dabise (1392.), pismo Stjepana Tomasevica papi (1461.), prepiske Tvrtka i velikasa...

Prosto ko pasulj.
Znam ja da svjedoci burazeru, a onda imas 5 verzija koje svjedoce suprotno. Ne kazem da nisi upravu, nego da u tom prostoru, tom klupku tesko je naci bilo sta zvanicno.

VolimTz
Kontakt:

Post Postao/la VolimTz » 20 okt 2019, 14:47

Fantasista je napisao/la:Husein beg krmojed i komunista. Volio katolike i sve dobre ljude, nema tu bošnjaka.
Nesto sumnjam da bi Husein u nekom paralelnom univerzumu popusio pricu o komunistickoj jugoslaviji. Za njega je postojala samo Bosna.

Pročitaj Načertanije, tamo piše ko su sve Bošnjaci u Bosni.
"Brate, danas kad čuješ hardcore znaš da je begovska familija brate, begovska familija, Tvrtka kralja loza brate."

Heller
Kontakt:

Post Postao/la Heller » 20 okt 2019, 14:48

alemsa je napisao/la:
Heller je napisao/la:

Pa na koga ce se odnosit, bez zezancije pitam? Jer ako kaze da je kralj Srba, Bosne i Pomorja, ocigledno (barem meni) da navodi Srbe kao narod, Bosnu i Pomorje kao teritoriju, ako sam pogresno svatio, nije frka.
o.
Mislim da je Srbija tad bila kneževina, samim tim nije mogao biti kralj Srbije, već kralj Srba al nisam siguran, ovo je iz Paradoxovih igara :rol:

Kako god, nisam siguran ali je nakon smrti Srpskog Kneza bio i tamo gospodar.
Zadnja izmjena: Heller, dana/u 20 okt 2019, 14:56, ukupno mijenjano 1 put.
Nullius in verba

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 20 okt 2019, 14:56

To se zove mitomanija i ima veze sa knjigama koje su produkt velikosrpske ideologije.

Gledaj sad ovo
slika
slika
Ovo bi srpski mitomani najradije spalili a sami sebi uskocili u stomak. Vizantoloski institut SANU. :urnebes:

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 20 okt 2019, 15:10

Asteriks je napisao/la:To se zove mitomanija i ima veze sa knjigama koje su produkt velikosrpske ideologije.

Gledaj sad ovo
slika
slika
Ovo bi srpski mitomani najradije spalili a sami sebi uskocili u stomak. Vizantoloski institut SANU. :urnebes:
Dobro, a onda imas pa mnogim da su 2 trecine populacije presle na Islam u BiH. A onda uzmes zvanicnu cinjenicu da Muslimani ne postaju vecina u BiH do 1971-e. Svatam da je dosta otislo nakon pada Turske, pa Austrije itd. Ali ti imas podatke populacije da od 1879e do 1931e, Muslimani su izgubili 6-7% populacije, nisu izgubili u tom raseljavanju vise od pola populacije, gdje ih je bilo 30% u tom periodu. Kako to objasnjavas?

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 20 okt 2019, 15:19

Ne znam sto koristis za literaturu ali imas turske deftere. Tu su katarski popisi... Onda migracije pogotov tamo u 18. stoljecu. Muslimani su zbog vojne obaveze i dosta ginuli.

Krajem 18. stoljeca imas npr. 45 % muslimana, te 25 % pravoslavaca i ostatak katolici.

Dolaskom Osmalnija veliki broj prvaka Bosne je pogubljen (zbog mogucnosti ustanka) a isto tako dio stanovnistva odveden u Tursku.

Jednostavno tamo su bili centri tog perioda i mnogi su se borili da bi napredovali i zavrsili kao neki cinovnici. Kao sto danas postoji trend isljevanja prema Svabiji.

Onda i nakon srpskog ustanka poznato je iseljavanje muslimana iz Srbije itd.

Zaključano

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Amazon [Bot] i 67 gostiju.