sombrero je napisao/la:
U pitanju je mentalitet i nacin zivljenja, trebao si jos samo napisat da vise vole cuke i mace, nego da imaju djecu. Ne bi nista pogrijesio i da si napisao.
Sve je to istina, ali je rezultat nacina zivota i mentaliteta, sto nije nuzno nesto gore u poredjenju sa nacim pogledom i nacinom zivota.
Odgovorno tvrdim da prosjecni penzioner u starackom domu ima kvalitetniji zivot od prosjecnog BH penzionera, bilo da je on iz ruralnog ili gradskog dijela drzave. Eh sad, sto je to nama nepojmljivo i lafo gdje ces starce u staracki, to je druga stvar. Kao i sve drugo, kod nas je staracki pojam za nesto ogavno, ali u praksi to nije tako i to nije kutarisanje staraca. Ali ne bih o toj temi previse, svodi se na onu da se o ukusima ne raspravlja.
Dalje, vecina stanova u gradskom dijelu ili su socijalisticki naslijedjeni ili uzeti na kredit. U ruralnom dijelu se prave kuce na sprat bez fasada, naravno za sinove. U Njemackoj samo cca 49% stanovnika ima nekretninu na svoje ime. Za BiH nemam taj podatak.
Penzioner sa ispod 800 i kusur penzije (ne znam trenutno aktuelan iznos) ima pravo na socijalnu drzavnu pomoc za stan i rezije. A sa 800 i kusur, ili 2x toliko ako su oboje zivi, se moze setati i grati sah bez problema, cak i u DE.
Ne znam za Svabe, ali za sebe znam - kao sto sam dosao da me drzava
iskoristi 20-30 godina u najboljim godinama, tako ce i neka sa manjim standardom hajrovati od moje penzije, ako pozivim dotad. Zasto ne otici u Italiju provesti zadnje godine zivota. Maroko, Tajland. Visoko, piramide, energija dobra za kosti.
Ljudi zele da imaju sve, svaki dan i u svakom dijelu svog zivota, i to sve na istom mjestu. Pa **** mater ba. Ne mozes jarane cijeli zivot igrati u ligama petice. Krenes preko kuruzista, pa malo Poljska, pa Mercedes arena, Vembli, onda lagano MLS, pa Kina, pa kukuruziste na kraju, malo zbog raje, malo da nahranis dusu.
Sta kazes, projektovana za izvlacenje iz radnika. Onda je BiH remek djelo **** kapitalisticke arhitekture.