Kod mene je obrnutoVolimTz je napisao/la: ↑22 nov 2019, 20:30Dok sam bio ateista (nisam praktikovao vjeru) niko od vjernika me nije tjerao da praktikujem vjeru. Kad sam se dozvao, ljudi (prijatelji ateisti) su poceli da provociraju i ismijavaju tu odluku. Meni to dovoljno govori o tome koja je strana istinski tolerantna, a koja licemjerna.
Chat - ARHIVA POSTOVA
Moderator/ica: insider
Re: Chat
Let's talk about SIX baby!
Btw. U Iranu protesti protov vlade, više od 200 mrtvih. Nijedan zapadnjački medij ne spominje.
Let's talk about SIX baby!
- Fantasista
- Kontakt:
Zar im ne odgovara islamska država.
-
Sviuodbranu
- Kontakt:
Islam strogo zabranjuje nasilje nad zenama.Kuran je nepogresiv,ali ljudi nisu,pogresno prevedena ili tumacena rijec moze stvoriti zabudu.Donnie Darko je napisao/la: ↑22 nov 2019, 19:53Koga briga za te gluposti.
Bitno je da se po islamu smiju žene tući![]()
Ako je neposlušna naravno pleme joj.
Savremeni turski mufessiri/komentatori i prevodioci Kur'ana poput Mustafa Islamoglu, prof. dr. Bayraktar Bayrakli, prof. dr. Mehmet Okuyan, İhsan Eliaçik, prof. dr. Hasan Elik, nude nam zapaženi pristup u prijevodu riječi «wadribuhunne», u kontekstu 34-35. ajeta sure En-Nisa (Žene), na sljedeći način: «Rastavite se od njih na neko vrijeme!». Prenesimo kompletan prijevod ova dva ajeta:"Muškarci imaju suosjećanje i odgovornost prema ženama; oni ih štite. Ovo je stoga tako, zato što je Bog jedne učinio različitim u odnosu na one druge i zato što oni troše svoje imetke. Žene koje su poštene, one koje znaju sačuvati intimnost, jer je Bog naredio da se ona sačuva, i one koje su sa punim poštovanjem predane Bogu. Kada se žestoko posvađate sa svojim ženama, prvo razgovarajte s njima; ako to ne koristi, ostavite ih same u njihovim posteljama; a ako ni to ne koristi, onda «wedribuhunne» rastavite se od njih na neko vrijeme. Ako se one pomire sa vama, ne tražite dalje izgovore, da ih odbijate. Samo je Bog uzvišen i velik." (34) "Ako se pribojavate razdora između bračnih partnera, onda neka dođe po jedan pomiritelj iz obadvije porodice. Ako oni zaista žele da se izmire, Bog će dati da im se namjera ostvari. Bog sve zna i sve čuje." (35).[1]
Ova dva ajeta predlažu u slučaju svađe među supružnicima, postupanje za rješavanje problema u pet koraka. Kao prvo se navodi razgovor i sporazum, a ako to ne koristi, onda se predlaže druga metoda, razdvajanje u postelji, odnosno u sobama u kući. Ukoliko ni to ne koristi, onda slijedi treći korak: «wadribuhunne», a to je privremeno udaljavanje iz zajedničkog stana. Ako ni ova mjera ne koristi, dolazi četvrti korak gdje se uključuju starije osobe iz obadvije porodice kao pomiritelji, a ako ni ovo ne donese rješenje, kao peta faza odnosno krajnje rješenje ostaje razvod, ali i u tom slučaju Kur'an nudi mogućnost izmirenja nakon razvoda. Glavni cilj je, dakle, pomirenje i očuvanje porodične sreće. Ovaj kur'anski "plan za rješenje u pet faza" predstavlja univerzalnu pomoć svim bračnim parovima. Nije li ovo put rješavanja kojim pokušavaju da idu gotovo svi građanski sudovi na svijetu?!
Kao što vidimo, ovi mufessiri ne prevode riječ «wadribuhunne» kao «udarite ih!» nego kao «rastavite se od njih na neko vrijeme!», zato što osnova riječi da-ra-be ima i drugo značenje osim „udariti“ poput: pokucati, zasvirati, ostaviti, rastaviti, razdvojiti, pokazati, navesti, činiti, itd. Također ima mjesta u Kur'anu, gdje se osnova da-ra-be upotrebljava u značenju otići, privremeno ostaviti, otvoriti. Od ove osnove izvedena je naprimjer i arapska riječ za štrajk glađu -idrab-anit-taam. Ova riječ idrabi riječ wadribuhunne u ajetu potječu od iste osnove (d-r-b).
Uciti,samo uciti i informisati se,ne pricati gluposti.Prevodioci Kurana, koji «wadribuhunne»prevode kao «udarite ih», čine jednu veliku grešku, kako u jezičkom, tako i u etičkom smislu, posebno zato što je to u suprotnosti sa Allahovim principima ljubavi i samilosti. Sa ovim ajetom Allah dž.š. je htio da se zaustavi nasilje nad ženama, koje je u tadašnjem društvu bilo rašireno i da se muškarci umjesto toga na neko vrijeme udalje od svojih žena.
"Gubitak identiteta placa se ropstvom i ponizenjem".
"Zrtvovat cemo mir za suverenu Bosnu".
"Velikim Bogom se kunemo,da robovi biti necemo".
- Fantasista
- Kontakt:
Lijepo piše da je smiješ malo agresivnije pomilovat 
- ASD
- Kontakt:
Navedi primjer vrijeđanja?VolimTz je napisao/la: ↑22 nov 2019, 20:53Upravo skup normi ponasanja barem kod vas, pogledaj sebe i ove svoje istomisljenike. Konstantno vrijeđanje religije i ljudi koji vjeruju. Umjesto da te kao ateistu jelte boli qrac, ti iskoristis svaku priliku da uvrijedis tuđa vjerska osjecanja. Sto je mnogo antifasisticki prije svega.
Isto kao sto ja recimo yebem mater jugoslovenima na svakom koraku. Ponekad nicim izazvan.
To dole je vrijeđanje.
Isto kao da neko napiše, hebem majku bošnjacima ili srbima ili pandzapcima.
- Fantasista
- Kontakt:
Koji bolesnik. On kao neki vjernik a J**+ nekom mater.
-
Sviuodbranu
- Kontakt:
ASD je napisao/la: ↑22 nov 2019, 21:02Navedi primjer vrijeđanja?VolimTz je napisao/la: ↑22 nov 2019, 20:53Upravo skup normi ponasanja barem kod vas, pogledaj sebe i ove svoje istomisljenike. Konstantno vrijeđanje religije i ljudi koji vjeruju. Umjesto da te kao ateistu jelte boli qrac, ti iskoristis svaku priliku da uvrijedis tuđa vjerska osjecanja. Sto je mnogo antifasisticki prije svega.
Isto kao sto ja recimo yebem mater jugoslovenima na svakom koraku. Ponekad nicim izazvan.
To dole je vrijeđanje.
[/quote
Ko su ovi
-
Sviuodbranu
- Kontakt:
- Fantasista
- Kontakt:
Znači i ti sebi prilagođavaš vjeru kako tebi odgovara.
- ASD
- Kontakt:
Ne možeš mene optuživati za uvrede od strane drugih ljudi.VolimTz je napisao/la: ↑22 nov 2019, 21:07Onaj je recimo maloprije napisao "isto sranje", pa onaj pise lazi kako se zene smiju tuci i slicno. Samo uvrede i provokacije.ASD je napisao/la: ↑22 nov 2019, 21:02Navedi primjer vrijeđanja?VolimTz je napisao/la: ↑22 nov 2019, 20:53
Upravo skup normi ponasanja barem kod vas, pogledaj sebe i ove svoje istomisljenike. Konstantno vrijeđanje religije i ljudi koji vjeruju. Umjesto da te kao ateistu jelte boli qrac, ti iskoristis svaku priliku da uvrijedis tuđa vjerska osjecanja. Sto je mnogo antifasisticki prije svega.
To dole je vrijeđanje.
A to vrijeđanje ... yebem im sve debilno.
I necu vise s tobom da se raspravljam, imao sam jarana s kojim sam usao u jednu raspravu, lik je toliko kontrirao da je na kraju tvrdio da je zemlja ravna ploca. Ti si taj slucaj. Sretno.
Pogotovo ti koji vrijeđaš jugoslavene (psuješ im majku).
Što se tiče zemlje da je ravna ploča.
Ja vjerujem u nauku. Zemlja je okrugla, teorija evolucije, gravitacija i slične stvari pozz pozz.
I nisam kontraš.
-
Sviuodbranu
- Kontakt:
Ja se držim onoliko koliko mogu, Gospodar zna koliko ko i kako vjeruje, to je na Njemu da sudi a ne na tebi.Fantasista je napisao/la: ↑22 nov 2019, 21:12Znači i ti sebi prilagođavaš vjeru kako tebi odgovara.
@sviuodbranu, e tu sam ja scenu iz filma njemu naveo i on mrtav hladan kaze "pa nije okrugla".
"Brate, danas kad čuješ hardcore znaš da je begovska familija brate, begovska familija, Tvrtka kralja loza brate."
To je najmanje sto mogu da ucinim onima koji su klali moje sunarodnjake. Zato bi volio da se formiraju ponovo, pa da nam izađu na megdan, mogli su se iživljavati na civilima i nenaoružanom narodu. No, "okreće se kolo sreće pođe naprijed pa se vrati". Stižemo jači nego ikad.
"Brate, danas kad čuješ hardcore znaš da je begovska familija brate, begovska familija, Tvrtka kralja loza brate."
- ASD
- Kontakt:
Vjerovao ili ne. Bilo ih je koji su se izjašnjavali kao Jugoslaveni a bili su u ARBIH.VolimTz je napisao/la: ↑22 nov 2019, 21:24To je najmanje sto mogu da ucinim onima koji su klali moje sunarodnjake. Zato bi volio da se formiraju ponovo, pa da nam izađu na megdan, mogli su se iživljavati na civilima i nenaoružanom narodu. No, "okreće se kolo sreće pođe naprijed pa se vrati". Stižemo jači nego ikad.
- tikatakaboys
- Kontakt:
Ne postaje se civil tako što se skine maskirna košulja i baci puška u prvi grm!VolimTz je napisao/la: ↑22 nov 2019, 21:24To je najmanje sto mogu da ucinim onima koji su klali moje sunarodnjake. Zato bi volio da se formiraju ponovo, pa da nam izađu na megdan, mogli su se iživljavati na civilima i nenaoružanom narodu. No, "okreće se kolo sreće pođe naprijed pa se vrati". Stižemo jači nego ikad.
Slađe je se osvetiti nego posvetiti!
Procitaj i dobro protumaci, ali to kod tebe nije slucaj. Ono, daj primjere...Dovoljno pročitati hadise na osnovu čega se temelji 90% Islama, pa lijepo vidiš koliko su miroljubivi i neratoborni bili tadašnji muslimani.
Al objektivnost je nepoznanica u tvojoj struci, zato je svi i mrze.
Radi se o korisniku koji je Poslanika nazivao pogrdnim imenima, ne? Kako ono bjese pedofil, ili ? U svemu tome lagano sam ti objasnio kontekst takog braka te poslanstvo per se. Likovima poput tebe nisu potrebni dokazi.
Moja struka je max objektivna bilo da se radi o dokazima Bosnjastva, cinjenicama glede zadnjih nemilih dogadjaja ili religijama (ovdje ne branim samo islam). U svemu tome cak nisam vjernik vec cisto tolerantna osoba otvorenog uma.
Isto sada kad bi krscanstvo nazvao pogrdnim imenima, cisto iz razloga jer su stoljecima sikanirali Jevreje, pozivali na krizarske pohode te kroz institucije izopacili vjeru.
Voz.
Zadnja izmjena: Asteriks, dana/u 23 nov 2019, 09:17, ukupno mijenjano 2 puta.
A smooth sea never made a skilled sailor.
Memo Haljevac prozvao Ćudić: Brižna Sabina, daj telefon policiji i obiđi djecu bez populizma
Trenutno korisnika/ca: izdzezveubrazil i 5 gostiju.