Na prvenstvu učestvuju 24 ekipe podijeljenje u šest grupa sa po šest ekipa, sistem je takav da iz svake grupe prolaze po dvije provplasirane pa se prave nove dvije grupe iz kojih prva dva idu u polufinale.
Grupa A-Graz
Hrvatska
Srbija,
Bjelorusija
Crna Gora
Apsolutni favorit ove grupe je Hrvatska i sve osim tri pobjede je po meni iznenađenje, ostale tri ekipe slične kvalitete pa vidjećemo ko će imati najviše sreće i domoći se drugo kruga ja tipujem na Bjelorusiju
Grupa B-Beč
Češka
Makedonija
Austrija
Ukraina
Grupa dodijeljena domaćinima da bi se mogli domoći drugog kruga, vidjećemo hoće li uspjeti na prvu ne djeluje nemoguće meni su Česi i Makedonci bolje ekipe od Austrije al u rukometu domaći teren uz koji ide i sudijska pomoć znamo koliko znači pa me ne bi iznenadilo da Austrija i prođe ovu grupu sa sve tri pobjede no prvenstvo je pred nama pa ćemo vidjeti ja se nadam da će suđenje biti korektno
Grupa C-Trondhaim
Njemačka
Španija
Latvija
Holandija
Grupa u kojoj su Njemci i Španci branitelji naslova apsolutni favoriti i oni će se u međusobnom duelu potući za prvo mjesto, Holandija i Latvija će odigrati utakmicu za prestiž i to treće mjesto u grupi
GrupaD-Trondhaim
Norveška
Francuska
Portugal
Bosna i Hercegovina
Grupa koja je nama u BIH najzanimljivija ali i ovdje kad stvari pogledamo realno apsolutni favoriti za prolazak dalje su Norveška i Francuska i oni bi trebali u međusobnom duelu odlučiti o prvoplasiranom, meč BIH-Portugal će biti revijalnog karaktera za to treće mjesto u grupi u kojoj je Portugal favorit nažalost ali takva je realnost.
Grupa E-Malmo
Danska
Mađarska
Island
Rusija
Na papiru ovo je grupa smrti, ne znam u kakvih sastavima će ekipe doći na prvenstvo ali mislim da bi Danci trebali opet ovdje prvi proći kroz cilj, ostale tri ekipe sve mogu proći dalje imaju kvalitet za to pa vidjećemo siguran sam da ćemo gledati odlične utakmice u ovoj grupi i da se neće do zadnjeg kola znati ko prolazi dalje
Grupa F-Goteborg
Švedska
Slovenia
Švajcarska
Poljska
Na papiru još jedna jaka grupa, ali mislim da su Švedi i Slovenci ipak favoriti za prolaz plus domaći teren kod Švedske, Švajcarska ima par dobrih imena ali nemaju mislim kvalitet za preći preko Švedske i Slovenije, Poljaci imaju tradiciju i klupski rukomet ali reprezentativno su već dugo u kanalu vidjećemo jeli ovo prvenstvo to na kojem će se vratiti na staze stare slave ja mislim da još nije došlo vrijeme
Arena Sport prenosi prvenstvo i BHT1