Chat - ARHIVA POSTOVA

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderator/ica: insider

Asteriks

Re: Chat

Post Postao/la Asteriks » 18 jan 2020, 14:15

Cijelo znanje osnovne svodi se na citanje, pisanje, kljucne racunske operacije, par hemijskih elemenata i onih osnovnih procesa... Zatim iz biologije - razmnozavanje, obrise teorije evolucije, celije, fotosinteza itd. Vise i ne mozemo primiti zbog prirodnih ogranicenja koje nose godine, kapaciteta i postepenog razvijanja kritickog misljenja.

U srednju se vecinom ulazi kao tabula rasa pa cak i nakon iste nemas neku podlogu pogotov na nas obrazovni sistem. Neki ucenici se i nakon 18. godine tesko odluce sto ih zanima.

Gradivo treba dobro razluciti, skratiti a pojacati praksu.

Kljuc produktivnosti je sreca i nacin na koji se moze probuditi interesovanje. Slikoviti prikazi kvalitetnih prezentacija su mnogo bolji za pamcenje a osnovno sredstvo treba da budu projektori pomocu kojih na osnovu tih prikaza gradis pricu.

Diktiranje, masovni zapisi od po dvije sveske na skolsku godinu mogu proci jedino ako si doktor datog predmeta pa radis biljske za neko istrazivanje.
A smooth sea never made a skilled sailor.

Rigoletto
Kontakt:

Post Postao/la Rigoletto » 18 jan 2020, 15:15

BosniaBoston je napisao/la:
18 jan 2020, 13:46
Bosanski/Engleski/Njemacki-4 puta sedmicno
Matematika/Informatika-3 puta sedmicno
Fizika/Tjelesni-2 puta sedmicno
Geografija/Historija/Biologija/Hemija/Likovno/Muzicko-jednom sedmicno
Ti si toporan par excellence
imamo žicu za jela na žlicu, goveđigulašmajka

BosniaBoston
Kontakt:

Post Postao/la BosniaBoston » 18 jan 2020, 15:16

Jer inace djeca u osnovnim skolama trebaju po 5 casova hemije i geografije sedmicno.Doduse ogranicenost nikad nije bila stran pojam gulašu
#Punoljetstvo

"Željo je religija i život. Nije to samo fudbal, već stil življenja i ponašanja. Za mene je to sjesti na most na Malti i popričati o svemu, pa otići na piće.“ - Ivica Osim

Rigoletto
Kontakt:

Post Postao/la Rigoletto » 18 jan 2020, 15:20

On bi djeci dvije prirodne znanosti sveo na po jedan sat tjedno, kazem ti da si toporan, vjeruj mi na rijec
imamo žicu za jela na žlicu, goveđigulašmajka

BosniaBoston
Kontakt:

Post Postao/la BosniaBoston » 18 jan 2020, 15:21

Pa ne bi na jedan sat
neg na 45 minuta
#Punoljetstvo

"Željo je religija i život. Nije to samo fudbal, već stil življenja i ponašanja. Za mene je to sjesti na most na Malti i popričati o svemu, pa otići na piće.“ - Ivica Osim

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 18 jan 2020, 15:23

Heller je napisao/la:
18 jan 2020, 13:58
ASD je napisao/la:
18 jan 2020, 13:55
Da se mene pita, ja bih pola predmeta poizbacivao i ostavio ih kao izborne. TIpa muzičko i likovno.
ne znam za vas, ali mene stvarno nije zanimalo da učim teoriju iz likovnog u osnovnoj školi.
Kakvo likovno, Emin se nalila niđe ga. :lol: Crtali pa ocjenjuje crteže, ja i danas dan ne znam čojka nacrtat, neg čiča gliše. Kaže nam da pustimo sebi muziku, pa onda popizdi ako je mahmuran na narodnjake, pa pusti Pink Floyd :mrgreen:
Isto.
poštujem kao umjetnost i ako to nekog ide ali ne vidim svhu zašto opterećivati sve ako bar 99% neće nikada imati nikakve koristi od tog.

Osim13
Kontakt:

Post Postao/la Osim13 » 18 jan 2020, 15:25

Glupost je ocjenjivati nekoga za nešto za šta potencijalno nije talentovan.
MERCEDES - MISTRIJA - MIA SAN MIA

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 18 jan 2020, 15:29

Matematika i Informatika bi trebala biti dva najvažnija predmeta. 4 časa.
Engleski, tri časa je dovoljno, ionako smo bombardovani s njim.
Njemački, kineski, francuski, ruski, nebitno. Mogu kao izborni predmeti.

Denchi
Kontakt:

Post Postao/la Denchi » 18 jan 2020, 15:57

Djeca su nam preglupa....jezik se nauci za godinu dvije max to mogu i u srednjoj pokupit...

Treba im znanje prenijet osnove, pa ove jezike poslije, svakako ce do 10 propricat engleski uz youtube, twitch i internet
Fudbal je potpun ako pobjediš, lijep poraz je ipak poraz, uništi im ego, počni od svog, završi započeto, suze radosnice se prave znojem, napadajte kao divovi, svaki sekund, svaki minut, svaku utakmicu, slomijte im srca, ušutkajte im navijače

Sviuodbranu
Kontakt:

Post Postao/la Sviuodbranu » 18 jan 2020, 16:06

Ne mozemo pricati o skoli kada je sve naopako.Inzinjeri taksiraju,vodoinstalateri predsjednici kosarkaskih klubova,tesari rade u policiji i td...
Djecu valjda u osnovnoj treba usmjeriti cime bi se bavila,po tom osnovu sortirati,savjetovati i voditi na tom putu.Za sve treba sistem,a sada ih samo mozes spremati za zapad..
Upravu je covjek sto je napisao,koga boli k koliko su puta izboli Cezara,kada je bila bitka na Kosovu i slicno.Djecu iz historije u osnovnoj treba uciti iskljucivo o historiji zemlje u kojoj je rodjen,geografiji zemlje u kojoj je rodjen,yebem ti sve mi smo ucili floru i faunu Argentine :crazy:
Tek u sredjnoj se treba eventualno prosiriti to znanje dalje,zavisno od daljeg skolovanja osobe i sta izabere.
Engleski,Njemacki i ro je to.Koji ce mu k vise
Zadnja izmjena: Sviuodbranu, dana/u 18 jan 2020, 16:07, ukupno mijenjano 1 put.
"Gubitak identiteta placa se ropstvom i ponizenjem".
"Zrtvovat cemo mir za suverenu Bosnu".
"Velikim Bogom se kunemo,da robovi biti necemo".

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 18 jan 2020, 16:07

Denchi je napisao/la:
18 jan 2020, 15:57
Djeca su nam preglupa....jezik se nauci za godinu dvije max to mogu i u srednjoj pokupit...

Treba im znanje prenijet osnove, pa ove jezike poslije, svakako ce do 10 propricat engleski uz youtube, twitch i internet
Za godinu dvije se nauči ako živiš u toj državi gdje si bombardovan tim jezikom.
Ovako jako teško.
Moguće je za godinu, ali moraš se baš okrenuti tome kao da ti je to sve u životu.
Nije to jedan skill, kao što je čitanje riječi ili pisanje riječi. Treba znati pričati i slušati što traži dugotrajnu praksu. Ta su sva skilla poprilično teška.

Denchi
Kontakt:

Post Postao/la Denchi » 18 jan 2020, 16:14

Razmisljas staromodno
Ucenje jezika se promjenilo
Imas aplikacije koje mozes svakodnevno koristiti
Imas nove metode

Neces nista nauciti ako ti jedini dodir s tim bude 2 sata sedmicno na casu
Fudbal je potpun ako pobjediš, lijep poraz je ipak poraz, uništi im ego, počni od svog, završi započeto, suze radosnice se prave znojem, napadajte kao divovi, svaki sekund, svaki minut, svaku utakmicu, slomijte im srca, ušutkajte im navijače

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 18 jan 2020, 16:22

Denchi je napisao/la:
18 jan 2020, 16:14
Razmisljas staromodno
Ucenje jezika se promjenilo
Imas aplikacije koje mozes svakodnevno koristiti
Imas nove metode

Neces nista nauciti ako ti jedini dodir s tim bude 2 sata sedmicno na casu
Aplikacija je samo sredstvo koje ti pomaže pri učenju jezika. Sa samom aplikacijom ćeš ga jako teško naučiti.

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 18 jan 2020, 16:27

Upravu je covjek sto je napisao,koga boli k koliko su puta izboli Cezara,kada je bila bitka na Kosovu i slicno.Djecu iz historije u osnovnoj treba uciti iskljucivo o historiji zemlje u kojoj je rodjen,geografiji zemlje u kojoj je rodjen,yebem ti sve mi smo ucili floru i faunu Argentine
Pocev od sedmog razreda, teme tipa: Francuske revolucije, industrijske revolucije, humanizma, prosvjetiteljstva, geografskih otkrica, gradjanskog rata u SAD-u itd. se trebaju kratko obraditi.

Glede istorije nase zemlje, djecu treba voditi u obilazak srednjovjekovnih tvrdjava, nekropola stecaka isl.
A smooth sea never made a skilled sailor.

Denchi
Kontakt:

Post Postao/la Denchi » 18 jan 2020, 16:27

I knjige su samo sredstvo, i olovke, digitroni, kreda, skola je samo betonska zgrada

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 18 jan 2020, 16:33

Denchi je napisao/la:
18 jan 2020, 16:27
I knjige su samo sredstvo, i olovke, digitroni, kreda, skola je samo betonska zgrada
Uzimam primjer kineskog jezika. Ako nemaš neko baš izuzetno pamćenje, ne vidim način da naučiš 3 lekcije bez uzimanja knjige i sveske u šaku.
Dok sam siguran da se bez aplikacije to može.

Poenta je. Aplikacije su pomoćno sredstvo, koje ti mogu pomoći kod nekih određenih skillova, ali su puni šupljina.
Zadnja izmjena: ASD, dana/u 18 jan 2020, 16:34, ukupno mijenjano 1 put.

Krofna
Kontakt:

Post Postao/la Krofna » 18 jan 2020, 16:34

ASD je napisao/la:
18 jan 2020, 13:26
Osim13 je napisao/la:
18 jan 2020, 13:01
Ništa besmislenije od guranja turskog jezika u našim školama, wtf jbte. Uči ga engleskom i njemačkom eventualno, ono što će mu trebati.
Pričala mi je majka jednog djeteta (:D). U jednoj Zavidovičkoj školi se bukvalno roditelji prodali da se turski uvede.
To su one lezipicke izglasale da im njihove mladje lezipicke mogu prevoditi turske serije i kad nema titlova.
Show me your donuts 0 0

Sviuodbranu
Kontakt:

Post Postao/la Sviuodbranu » 18 jan 2020, 16:37

Asteriks je napisao/la:
Upravu je covjek sto je napisao,koga boli k koliko su puta izboli Cezara,kada je bila bitka na Kosovu i slicno.Djecu iz historije u osnovnoj treba uciti iskljucivo o historiji zemlje u kojoj je rodjen,geografiji zemlje u kojoj je rodjen,yebem ti sve mi smo ucili floru i faunu Argentine
Pocev od sedmog razreda, teme tipa: Francuske revolucije, industrijske revolucije, humanizma, prosvjetiteljstva, geografskih otkrica, gradjanskog rata u SAD-u itd. se trebaju kratko obraditi.

Glede istorije nase zemlje, djecu treba voditi u obilazak srednjovjekovnih tvrdjava, nekropola stecaka isl.
Slusaj kratko obraditi da,ali ja sam imao 4 iz Historije u 8 jer sam pogrijesio datum bitke kod Waterloa,ono koga boli ku rac krasni :roll:
Svakako sam pobornik ucenja vlastite Historije,a ne francuske.
"Gubitak identiteta placa se ropstvom i ponizenjem".
"Zrtvovat cemo mir za suverenu Bosnu".
"Velikim Bogom se kunemo,da robovi biti necemo".

Denchi
Kontakt:

Post Postao/la Denchi » 18 jan 2020, 16:51

ASD je napisao/la:
18 jan 2020, 16:33
Denchi je napisao/la:
Uzimam primjer kineskog jezika. Ako nemaš neko baš izuzetno pamćenje, ne vidim način da naučiš 3 lekcije bez uzimanja knjige i sveske u šaku.
Dok sam siguran da se bez aplikacije to može.

Poenta je. Aplikacije su pomoćno sredstvo, koje ti mogu pomoći kod nekih određenih skillova, ali su puni šupljina.
Kineskog jezika? Sta je nisi mogao komplikovaniji jezik nac za primjer? Hijeroglifi?

Pored engleskog svega u svakodnevnom zivotu, odjece,obuce,mobitela,tv,neta,muzike, itd.
Kojeg ces samo morati ispraviti djeci i pisani jezik objasnit, koju ni njihova djeca ne savladaju potpuno...

Uz to uvezat spanski ili njemacki je sega, i onda imas osnovu sa 2 od ta 3, da ako djete idu jezici da brze savladava druge koji su samo nijansama razliciti....

Naravno da treba raditi ali ne moraju kupovat kasete ili fizicki ici u zemlju u 21 stoljecu sa internetom u ruci....

Osim13
Kontakt:

Post Postao/la Osim13 » 18 jan 2020, 16:53

Ma samo engleski.
MERCEDES - MISTRIJA - MIA SAN MIA

Zaključano

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Jabroni, TefalTava i 10 gostiju.