dinamo je napisao/la: ↑20 jan 2020, 18:00
tutankamon1905 je napisao/la: ↑20 jan 2020, 16:25
DamirT je napisao/la: ↑20 jan 2020, 16:00
Gledaj ovih igraca iz Hercegovine sto pjevaju himnu
Skandalozno
Ma pusti ih, ovi jos ne shvacaju da drzava ne definira naciju. Drzave su se kroz povijest prekrajale ovako ili onako, ali to ne mijenja neciji nacionalni identitet gradjen stoljecima.
Koliko je meni poznato BiH konstituiraju 3 konstitutivna NARODA a ne "Bosanci"! Kao sto ni Jugu nisu cinili umjetni i nametnuti "Jugoslaveni" vec nacije i narodi. Nemam nista protiv da Hrvati i Srbi iz BiH igraju za tu drzavu ako zele i mogu, ali cudjenje sto Hrvati iz drugih "drzava" vole i zele igrat za svoju domovinu (oni koji mogu i dovoljno su kvalitetni) je u najmanju ruku tragikomicno.
Kao sto bi veliki A. Starcevic rekao, "mi svoj jezik (i domovinu) zovemo po narodu a ne po zemljopisu"
Izvini, bez namjere da bilo koga podučavam, prvo nauči značenje pojmova naroda i nacije. Očigledno da si u zabludi ili te neko pogrešno 'učio'
Iako će neko kasti da je ovo 'off topic'' - jednostavno moram, jer razlog je znan: BiH trpi mnogo toga od susjeda i komšija pa i u sportu, pogotovo od Hrvatske (ali to je stvar ljudskih prava, izbora i politike)
Nauči, provjeri (iz stvarno relavantnih izvora):
Nacija (prema engleskom riječniku) = Skup svih stanovnika, naroda, etničkih skupina, pojedinaca, bilo koje vjeroispovijesti u okviru jedne DRŽAVE/NACIJE.
UJEDINJENE NACIJE – savez svih DRŽAVA (NACIJA) u svijetu – ispred UN zato samo vise ZASTAVE PRIZNATIH DRŽAVA!
NE "Ujedinjeni narodi", jer bi u tom slučaju ispred te institucije trebale visiti i zastave svih naroda: Roma, Gala, Eskima, Pigmeja, indijanaca – Šošona, Apača...,
Nacija se pojavljuje u terminologiji, i stvarnosti tek s početka 19. vijeka, a narodi su apsolutno stariji pojam i mnoge NACIJE jesu postale iz NARODA, jednog ili više njih.
Što se tiče BiH ona jeste po 'dejtonskom Ustavu (aneks 4 Mirovnog sporazuma)' definisana kao država 3 naroda i ostalih stanovnika (svih 'sorti) i to u smislu da
se sastoji od 3 naroda i ostalih stanovnika., jer u originalnom tekstu 'Dejtonskom sporazumu - Aneks4" na egleskom striktno piše: ...constituent... = sastavni dio
Pojam 'konstitutivnost' kako ga tumače ex-YU države je nepoznat u svijetu!
I, koliko si edukovan govori nebulozna sintagma: "Koliko je meni poznato BiH
konstituiraju 3 konstitutivna NARODA a ne "Bosanci"! Što si zaboravio Hercegovce?
Dovoljno?
Bosno moja poharana....