braco je napisao/la: ↑22 jan 2020, 15:25Znam da je sve novinar editovao ali šega mi bi za burek opet.nekadafanatik je napisao/la: ↑22 jan 2020, 15:09Dva pojasnjenja za one koji nisu razumjeli ovaj stari Bazdarevicev intervju.
Prvo, ekavica. Novine za koje je dao intervju su iz Srbije i novinar koji je pravio intervju je ekavizirao intervju. Nije Bazdarevic pricao na ekavici. I danas je tako, ali i u BiH gdje je ijekavica, ako neko da intervju na ekavici bice prenesen na ijekavici. To su neki standardi. Ne radi svi tako, ali vecina tako funkcionise. I onda i sada.
Drugo - burek. U Srbiji sve pite, koliko ja znam, a sluzio sam davno vojsku tamo, zovu - burek. Znaci kad kazes burek ovdje misle na pitu sa mesom, a u Srbiji je svaka pita - burek. I ako hoces da kazes da zelis pistu sa mesom onda kazes - daj mi burek sa mesom, ako hoces sirnicu kazes - daj mi burek sa sirom.. Tako je vjerovatno novinar sam dopisao "burek sa mesom" da bi posjasnio citaocima. Bazdarevic je tu sasvim cist...![]()
Inače drago mi je da si ti pročitao intervju budući da znam koliko pišeš o Željinoj historiji u okviru Jugoslavije. Kad čovjek pročita u ovom intervjuu da je jedan igrač Želje bio u timu evrope te sezone onda vidiš koliko smo grohnuli fudbalski svi kolektivno.
Kada već spominješ, ako ima raje da nije već ranije čitala, predlažem da to učine, kao i svi oni koji žele dodatno naučiti o Želji i njegovoj istoriji iz ugla forumaša @nekadfanatik.
Jedna od tema na kojima piše često. Uživajte.
viewtopic.php?t=12264