Zukanovic je napisao/la: ↑22 jan 2020, 21:44
Koliko ste zadovoljni startom priprema i u kakvoj se fizičkoj spremi nalaze vaši fudbaleri?
- U prethodnih desetak dana sam mogao da se uvjerim u mogućnosti mojih fudbalera i da ih dodatno upoznam. Mišljenja sam da ekipa posjeduje kvalitet i ono što mi je izuzetno bitno je da su sve napore podnijeli bez problema.
Na Koševo je stigao samo Zinedin Mustedanagić. Da li će biti još pojačanja?
- Zinedin je došao za sada. Prelazni rok uvijek traje i možda će biti nekih dolazaka, ali to bi trebali biti igrači istinskih pojačanja. Dovodit ćemo samo igrače koji nam mogu donijeti određenu progresiju. Ako bi to bio neki mladi igrač, onda još bolje. Zimski je prelazni rok, vrlo malo je igrača dostupnih. Imamo pet stranaca i o tome vodimo računa. Tako da ćemo pratiti situaciju i ako se pojavi neka mogućnost dovođenja nekog kvalitetnog fudbalera, sigurno da ćemo reagovati.
Nekoliko igrača niste poveli na pripreme. Da li to znači da ne računate na njih?
- Svi igrači koji se trenutno nalaze na pripremama su oni na koje računamo. Oni koji nisu sa nama su igrači koji imaju ugovor sa klubom, igrači su Sarajeva, bit će u klubu, ali jednostavno ne može se raditi sa 30 igrača.
Imate relativno čistu situaciju u proljetnom dijelu. Igrat ćete 14 utakmica. Da li je ovo dovoljan fond fudbalera za napore koji slijede?
- Mi imamo dovoljan broj igrača i razmišljamo da na svakoj poziciji imamo po dva kvalitetna igrača i optimalan broj fudbalera na koje možemo računati u svakom momentu. Imamo i neke mlade igrače koje trebamo probati i vidjeti kako im pomoći da se dodatno uklope.
Čini se da je u jesenjem dijelu Sarajevu najviše falio veznjak poput onih iz prethodne sezone. Da li je Mustedanagić taj igrač koji može zamijeniti Kapića i Crepulju?
- Ima tu u rosteru dosta kvalitetnih fudbalera. Svakako da ćemo igrati u različitim sistemima u zavisnosti od protivnika i onog što budemo uigravali. Sarajevo je osvajanjem duple krune pokazalo kvalitet. Potrebno je vidjeti da li bismo eventualnom promjenom sistema mogli podići nivo igara na ljestvicu više.
Sa dosta fudbalera ste radili u reprezentaciji. Da li oni najbolje slušaju na treninzima?
- Mislim da svi igrače rade kvalitetno. Što se tiče mladih fudbalera, dosta dobro se znamo, znaju kako ja radim i to je i meni olakšalo posao.
Koliko Vam stvara pritisak činjenica da je Vaš prethodnik Musemić ostvario sjajne rezultate u prethodnoj sezoni?
- Sigurno da kada neko osvoji duplu krunu u BiH, onda je to rezultat za divljenje. Što se tiče samog Musemića, svi znaju da ga ja jako cijenim i poštujem i kao igrača i kao trenera i kao čovjeka. Sada sam koncentrisan na rad s ciljem i željom da ću uspjeti doći do pozitivnog rezultata poput onog koji je Musemić napravio.
Da li mislite da ćete moći da se izborite sa svim što nosi uloga šefa struke na Koševu?
- To je jednostavno fudbal. Veći klub, veći pritisak i svi mi koji smo unutra moramo da se naviknemo da se nosimo s tim. Pritisak do odigravanja važnih i velikih utakmica i sve ono što se dešava nakon završetka i jeste bit fudbala. Imam dovoljno iskustva i mislim da sam u stanju da se nosim sa svim što ime kluba kao Sarajevo nosi.
Često pominjete mlade igrače. Da li je to neka vizija Sarajeva u narednom periodu?
- Bilo bi idealno kada bismo uspjeli da napravimo mladu ekipu koja će ostvariti rezultat. Ali moramo da vodimo računa o balansu i da uz iskusnije fudbalere promovišemo što je moguće više mladih fudbalera, na dobrobit kluba. Mladi se moraju dokazati da bi zaslužili mjesto na terenu, ali i u reprezentacijama za koje nastupaju.
Vidimo da iskusniji fudbaleri rade vrlo odgovorno. Koliko Vam to znači i pomaže li?
- Naravno da pomaže. Rade vrlo dobro i odgovorno i nadam se da ćemo taj nivo rada zadržati i u narednom periodu. Trenerima uvijek nedostaje treninga i vremena, tako da koristimo vrijeme za što bolje uigravanje.
Šta je ono što će Vinko Marinović donijeti igri Sarajeva?
- Svi mi treneri imamo neki način igre i viziju. Ja se nadam da ćemo uspjeti pronaći formulu kako bismo podigli igru na viši nivo. Sarajevo ima dosta kvalitetnih stvari u svom timu, a na nama je da pokušamo sve to uobličiti i napraviti dobar rezultat.
Da li će biti još promjena u stručnom štabu?
- Postoji možda šansa da nam se pridruži još neko. Za sada su tu pored mene i Danimir Milkanović, Adi Adilović i Eldin Jelešković.
Pratite li konkurente tokom priprema?
- Naravno da pratimo, ali smo prvenstveno fokusirani na sebe i svoje igre, odnosno pripreme. Mislim da će proljetni dio biti jako interesantan i neizvjestan. Nekoliko je dobrih ekipa i dovoljno je da vas jedan poraz ili pobjeda u potpunosti podigne ili spusti na tabeli. Borac, Željezničar, Zrinjski, Tuzla, sve su to ekipe koje su u vrhu.
Da li velike promjene u rosterima timova utječu na kvalitet ekipa generalno?
- Vidite, to je neminovnost. Prodaja igrača od koje se živi u klubovima je naša realnost. Svakako da je dobro da jedan tim ima što je moguće duže roster na okupu, ali opet kažem svi mi pokušavamo da napravimo fudbalere koji će otići izvan BiH a da klub od tog novca može dalje da investira.
Mnogo igrača odlazi, ali se još brže vraća u BiH.
- Mislim da ponekad preskaču stepenice. Možda izaberu odlazak u bolji klub, ali je realno da bi svi oni trebali da grade stepenice u svojoj karijeri i da idu iz BiH u lige u kojim će moći igrati i nadograđivati se. Ovdje morate biti najbolji da biste otišli vani i bili na nekoj nuli.