Demografija

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Koliko danas stanovnika ima BiH?

2 500 000 stanovnika
45
30%
2 700 000 stanovnika
42
28%
2,900 000 stanovnika
23
15%
3 000 000 stanovnika
15
10%
više od 3 000 000 stanovnika
24
16%

Ukupno glasova: 149

Centre forward
Kontakt:

Re: Demografija

Post Postao/la Centre forward » 27 jan 2020, 20:16

Nudili su 4 mlrd dolara pomoći i ulazak u EEZ bukvalno prekonoći. Al nije za hajvane ništa.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

Civa
Kontakt:

Post Postao/la Civa » 27 jan 2020, 20:27

Ne bih rekao da je nerješiv problem, sve je moguće rješiti ako se pojave kvalitetni i predani ljudi koje će gledati interese naroda, a ne vlastite. Evo npr. Irska je 60-70tih bila zemlja iz koje se najviše iseljavalo, svaki 8 azilant u svijetu bio je Irac. Ali primjenom odgovarajućih mjera i postepenim razvojem, Irska je danas najpoželjnija država za useljavanje na svijetu prema nekim pokazateljima.

Kada se pojavi pojedinac kojem priča se neće zasnivat na NATO, tato, brato, nego javno kaže na prvom mjestu ukidanje svih privatnih fakulteta i visokih ustanova i naziva sa visokim a tiče se obrazovanja, smanjenje visokih plaća političarima i svjesna i etička borba protiv korupcije, moguće je da ova država osjeti blagi napredak.
Sve dok nama glavne teme budu ko je počeo rat, ko je kakve krvi, bez ikakvih predrasuda i shvatimo da nikome normalnom ništa dobro donio nije, i okrenemo skupa novi list uz novo ustrojstvo države osjetit će se blage promjene. Ovako će se ovi lafo klat, a na svakom prijemu skupa jest i žderat.
Tako blizu, a tako daleko.

Heller
Kontakt:

Post Postao/la Heller » 27 jan 2020, 20:32

Civa je napisao/la:
27 jan 2020, 20:27
Ne bih rekao da je nerješiv problem, sve je moguće rješiti ako se pojave kvalitetni i predani ljudi koje će gledati interese naroda, a ne vlastite. Evo npr. Irska je 60-70tih bila zemlja iz koje se najviše iseljavalo, svaki 8 azilant u svijetu bio je Irac. Ali primjenom odgovarajućih mjera i postepenim razvojem, Irska je danas najpoželjnija država za useljavanje na svijetu prema nekim pokazateljima.

Kada se pojavi pojedinac kojem priča se neće zasnivat na NATO, tato, brato, nego javno kaže na prvom mjestu ukidanje svih privatnih fakulteta i visokih ustanova i naziva sa visokim a tiče se obrazovanja, smanjenje visokih plaća političarima i svjesna i etička borba protiv korupcije, moguće je da ova država osjeti blagi napredak.
Sve dok nama glavne teme budu ko je počeo rat, ko je kakve krvi, bez ikakvih predrasuda i shvatimo da nikome normalnom ništa dobro donio nije, i okrenemo skupa novi list uz novo ustrojstvo države osjetit će se blage promjene. Ovako će se ovi lafo klat, a na svakom prijemu skupa jest i žderat.
Da se razumijemo u Irsku je EU upumpala ogromne pare, takođe Irska je privukla ogromne firme niskim porezima.
Nullius in verba

Volim kad su sise vel'ke. A i kad nisu.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 27 jan 2020, 20:34

Privatne faultete više ne možeš ukinuti. Dao si dozvolu i sad trpi.
Jedino im možeš kontrolu jaku udariti, ali to em košta, em je neizvodivo kod nas zbog korupcije.
Da bi kako se s njima dogovoriti da se makar ukinu fakulteti koji proizvode kadar kojeg imamo previše.

Heller
Kontakt:

Post Postao/la Heller » 27 jan 2020, 21:03

ASD je napisao/la:
27 jan 2020, 20:34
Jedino im možeš kontrolu jaku udariti, ali to em košta, em je neizvodivo kod nas zbog korupcije.
Da bi kako se s njima dogovoriti da se makar ukinu fakulteti koji proizvode kadar kojeg imamo previše.
Ma jok, nek se drže prava, IT i ekonomije, samo nam trebaju mašinci, doktori, rudarski, građevinski inžinjeri s privatnih fakulteta.
Nullius in verba

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 27 jan 2020, 21:06

Heller je napisao/la:
27 jan 2020, 21:03
ASD je napisao/la:
Ma jok, nek se drže prava, IT i ekonomije, samo nam trebaju mašinci, doktori, rudarski, građevinski inžinjeri s privatnih fakulteta.
Imaš ih već. Sve te nabrojane fakultete među privatnim.
Igrom slučaja znam jednu, što je vanredno završila medicinsku, uskoro postaje doktor medicine u Foči. Sve u roku.

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 27 jan 2020, 22:29

Civa je napisao/la:
27 jan 2020, 20:27
Ne možemo se mi ugledati na ostale, mi imamo probleme koje oni nisu imali. Naše državno uređenje je najveća kočnica za napredak. To svakome mora biti početna tačka kada analizira ovu temu.

Lijepo je sad nuditi neka pametna rješenja, kopirati ostale, ali većinu tih prijedloga je nemoguće implementirati u ovako uređenoj zemlji.

Investitore je nemoguće privući jer politička trgovina dotiče sve pore društva, a posebno je fatalna po ekonomiju.

Evo ti jedan primjer. Vijeće ministara smo formirali 14 mjeseci nakon izbora, dok se završila politička trgovina pozicijama i foteljama. To isto Vijeće ministara je odgovorno za donošenje odluke o recimo subvencijama koje su ključne u privlačenju investitora. Kada investitoru ponudiš par hiljada eura po novootvorenom radnom mjestu, to automatski mijenja situaciju, a mi nismo u stanju ni to da uradimo. Zbog čega? Zbog politike.

Prije par dana sam pisao, sve dok se ne desi revizija Dejtona, mi ćemo biti u slobodnom padu bez i najmanje šanse da se nešto promijeni. To je prvi i najvažniji korak, ali nemoguće ga je napraviti bez miješanja stranog faktora, jer je revizija Dejtona opasna stvar gdje je nemoguće svima ugoditi.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

Heller
Kontakt:

Post Postao/la Heller » 27 jan 2020, 22:37

ASD je napisao/la:
27 jan 2020, 21:06
Heller je napisao/la:
27 jan 2020, 21:03
ASD je napisao/la:
Imaš ih već. Sve te nabrojane fakultete među privatnim.
Igrom slučaja znam jednu, što je vanredno završila medicinsku, uskoro postaje doktor medicine u Foči. Sve u roku.
to nije privatni fakultet
Nullius in verba

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 28 jan 2020, 00:13

ASD je napisao/la:
27 jan 2020, 19:54
Raspad države i neki polukolonijalni status, gdje bi nam EU nametala svoje zakone je jedino za nas.
Napasti Njemačku, pa da nas u kontranapadu pobijede i koloniziraju. Nema druge :zviz:
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 28 jan 2020, 00:20

Heller je napisao/la:
27 jan 2020, 20:13
Virtu4l je napisao/la:
27 jan 2020, 20:02
Ovo je nerješiv problem. Toliko zaostajemo za ostatkom Evrope da ću biti slobodan pa reći da je to nenadoknadiv zaostatak.
Postoji par država u Africi za kojima zaostajemo. :mrgreen:
Nije samo par :!:

Ruanda je već poslala svoj satelit u svemir.

Na jednom seminaru sam bio sa ljudima iz 10-ak Afričkih država. Jest da su i sad pomalo divlji, ali su napredniji od nas na mnogo polja.
Ja sam vazda mislio da su iz Etiopije oni mršavi što jedva na nogama stoje. Da vidiš slika glavnog grada Adis Abebe, to zgrade, autoputevi sa 3 trake. Navodno jedna od najbrže rastućih ekonomija trenutno u svijetu... Nećemo mi ono imati za 50 godina.

Iz Tanzanije likovi i sad jedu rižu rukama, ali da vidiš tehnike kakvu nosaju, telefoni, bluetooth slušalice, tableti... Ja se zijanio :crazy:

Mada smo mi i dalje za njih napredna Evropa i većina onih crnkinja bi jedva dočekala da se uda za nekog našeg i da dodje ovamo :mrgreen:
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

Heller
Kontakt:

Post Postao/la Heller » 28 jan 2020, 00:31

Bocvana je ispred 1/3 EU
Nullius in verba

Civa
Kontakt:

Post Postao/la Civa » 28 jan 2020, 00:36

Virtual
Da slažem se s tim da je neophodna promjena državnog uređenja na svaki mogući način. Prvo u Fedeceraciji ako ništa ukinuti kantone i formirati 4 administrativne jedinice, a to bi bile Sa, Tz, Mo, i Bihać. A onda naravno i niz drugih odredba, pravila i zakona usaglasiti.

Možemo mi to do jutra ovako pisati o tome, ali džaba nema efekta. Postoji na searchgateu jedan rad univerzitetskog profesora na sličnu temu iz 2002 godine još, sumnjam da ga je bilo kad bar pročitao od ovih nadležnih, a puno kvalitetnih uputa sadrži.

Na nama je da se pokrenemo i pokušamo promijeniti, ako ne uspijemo bar nam je savjest čista da smo probali.
Tako blizu, a tako daleko.

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 28 jan 2020, 00:48

Nece bit bolje dok se ne iskorijeni nas balkanski mentalitet. To je za otprilike nekih 100godina, kad pomru sve ove generacije koje imaju i najsitniju poveznicu sa ratom. Eh tad ce se shvatit da se bez normalnog suzivota ne moze napravit nista. Birat ce se ljudi na osnovu kvalifikacija, a ne na osnovu stranke ili neke pripadnosti.

Naravno, postoji opcija i trenutno nekog napada na vladu od strane gradjana i u skorijem periodu, ali mislim da u narednim godinama i dalje ima prevelik broj stranackih botova, koji bi to minirali svojom neinteligencijom i mentalitetom. Nadam se da ce se sto prije desit ova druga opcija, dovest ekonomske strucnjake, dat im otvorene ruke da rade sve sta hoce. Nek prodaju ako treba cijelu zemlju, jer vlasnistvo nama svakako ne vrijedi nista ako ne donosi profit. Nije srednji vijek, pa da se jacina zemlje gleda po granicama, nego po monetarnoj i ekonomskoj moci.

Ukidanjem svih nepotrebnih funkcija rijesili bi makar 50% finansijskih problema.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 28 jan 2020, 00:53

kraljttbvb je napisao/la:
28 jan 2020, 00:20
Heller je napisao/la:
27 jan 2020, 20:13
Virtu4l je napisao/la:
27 jan 2020, 20:02
Ovo je nerješiv problem. Toliko zaostajemo za ostatkom Evrope da ću biti slobodan pa reći da je to nenadoknadiv zaostatak.
Postoji par država u Africi za kojima zaostajemo. :mrgreen:
Nije samo par :!:

Ruanda je već poslala svoj satelit u svemir.

Na jednom seminaru sam bio sa ljudima iz 10-ak Afričkih država. Jest da su i sad pomalo divlji, ali su napredniji od nas na mnogo polja.
Ja sam vazda mislio da su iz Etiopije oni mršavi što jedva na nogama stoje. Da vidiš slika glavnog grada Adis Abebe, to zgrade, autoputevi sa 3 trake. Navodno jedna od najbrže rastućih ekonomija trenutno u svijetu... Nećemo mi ono imati za 50 godina.

Iz Tanzanije likovi i sad jedu rižu rukama, ali da vidiš tehnike kakvu nosaju, telefoni, bluetooth slušalice, tableti... Ja se zijanio :crazy:

Mada smo mi i dalje za njih napredna Evropa i većina onih crnkinja bi jedva dočekala da se uda za nekog našeg i da dodje ovamo :mrgreen:
Pa dobro sad. Mnoge od tih država su veće od nas i na osnovu te veličine u populaciji dostignu nešto što mi kao društvo ne možemo.
Tanzanija ima preko 50 miliona stanovnika. Etiopija ima preko 100 miliona.
Heller je napisao/la:
27 jan 2020, 22:37

to nije privatni fakultet
Moguće onda da je neki drugi u pitanju. Uglavnom, znam da je mutljavina teška.
AshburtonG je napisao/la:
28 jan 2020, 00:48
Nece bit bolje dok se ne iskorijeni nas balkanski mentalitet. To je za otprilike nekih 100godina, kad pomru sve ove generacije koje imaju i najsitniju poveznicu sa ratom. Eh tad ce se shvatit da se bez normalnog suzivota ne moze napravit nista. Birat ce se ljudi na osnovu kvalifikacija, a ne na osnovu stranke ili neke pripadnosti.

Naravno, postoji opcija i trenutno nekog napada na vladu od strane gradjana i u skorijem periodu, ali mislim da u narednim godinama i dalje ima prevelik broj stranackih botova, koji bi to minirali svojom neinteligencijom i mentalitetom. Nadam se da ce se sto prije desit ova druga opcija, dovest ekonomske strucnjake, dat im otvorene ruke da rade sve sta hoce. Nek prodaju ako treba cijelu zemlju, jer vlasnistvo nama svakako ne vrijedi nista ako ne donosi profit. Nije srednji vijek, pa da se jacina zemlje gleda po granicama, nego po monetarnoj i ekonomskoj moci.

Ukidanjem svih nepotrebnih funkcija rijesili bi makar 50% finansijskih problema.
Da bi kako odraditi pa da sve zemlje u regionu ukinu vojske ili da u nekom dogovoru to smanje na minimum, dovoljan za međunarodnih misija.
Strašna bi sredstava uštedili.

AshburtonG
Kontakt:

Post Postao/la AshburtonG » 28 jan 2020, 01:06

Pa Bosna i nema neki ogroman broj vojnika, a ni plate im nisu kao politicarske. Ja sam samo za to, da se te vojnike, koji ne rade nista iskoristi za neki rad. Nek otvore fabrike za proizvodnju municije ili slicnih namjenskih industrija, pa nek tamo rade i tamam sticu iskustva o oruzju. Kod nas 90% vojnika ima najblizi kontakt sa oruzjem kad se slika za instagram sa 30 god starom M16 da ocara napaljene klinke.

Nas najveci problem je sto svaka MZ ima predsjednika, pa nekakvo vijece, pa ovo, pa ono, a sve to ide iz budzeta grada/opcine, koji imaju isto tako svoje funkcionere.

U svakom gradu ima makar 100 funkcionera viska.

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 28 jan 2020, 08:44

Da vidiš slika glavnog grada Adis Abebe, to zgrade, autoputevi sa 3 trake. Navodno jedna od najbrže rastućih ekonomija trenutno u svijetu... Nećemo mi ono imati za 50 godina
Africke zemlje tipa Etiopije i Bocvane posjeduju velika nalazista dijamanata i zlata sto predstavlja kljucni faktor prosperiteta pomenutih. Pa Bocvana uveliko zavisi o eksploataciji dijamanta cije zalihe nisu neogranicene.

Naravno Etiopija ima i bogomdane uvjete za uzgoj kafe, koja strasno visoko kotira na svjetskom trzistu.

Ipak i pored cijele price o progresu tu su milioni onih na granici prezivljavanja uz nevjerovatan jaz drustvenih slojeva.

Pa evo cuo si za firmu Harbi d.o.o. koja zaposljava desetine radnika konjicke opstine a vezana je za rudu pirofilita. Zamisli onda koju moc donosi eksploatacije zlata, srebra, kobalta isl.
In the midst of chaos, there is also opportunity.

Heller
Kontakt:

Post Postao/la Heller » 28 jan 2020, 12:32

Bocvanino bogatstvo je stabilna država, bez ratova, obrazovanje i manjak korupcije.

**** ih SIDA s druge strane
Nullius in verba

Asteriks
Kontakt:

Post Postao/la Asteriks » 28 jan 2020, 14:06

Heller je napisao/la:
28 jan 2020, 12:32
Bocvanino bogatstvo je stabilna država, bez ratova, obrazovanje i manjak korupcije.

Na rudnike dijamanta otpada preko 85 % izvoza, od cega znaci zavisi veeeliki dio nacionalog prosperiteta. Preko 10 000 ljudi je zaposleno u ovoj industriji.

Neke najpoznatije svjetske dijamanstke industrije svoje prodajne odjele su premjestile u ovu zemlju.

slika

Naravno da je vazna politicka stabilnost ali kada posjedujes neke od najtrazenijih resursa onda si magnet za razne investitore.

Pogledaj samo pricu sa kobaltom i Kongom, iako su uvjeti strasni.
In the midst of chaos, there is also opportunity.

chily-rz
Kontakt:

Post Postao/la chily-rz » 28 jan 2020, 14:14

Civa je napisao/la:
28 jan 2020, 00:36
Virtual
Da slažem se s tim da je neophodna promjena državnog uređenja na svaki mogući način. Prvo u Fedeceraciji ako ništa ukinuti kantone i formirati 4 administrativne jedinice, a to bi bile Sa, Tz, Mo, i Bihać. A onda naravno i niz drugih odredba, pravila i zakona usaglasiti.

Ne more ni tako, nema ti Zenice kao administrativne jedinice, odbijamo takvo apsurdno riješenje,.

Heller
Kontakt:

Post Postao/la Heller » 28 jan 2020, 14:22

Asteriks je napisao/la:
28 jan 2020, 14:06
Heller je napisao/la:
28 jan 2020, 12:32

Na rudnike dijamanta otpada preko 85 % izvoza, od cega znaci zavisi veeeliki dio nacionalog prosperiteta. Preko 10 000 ljudi je zaposleno u ovoj industriji.

Neke najpoznatije svjetske dijamanstke industrije svoje prodajne odjele su premjestile u ovu zemlju.

slika

Naravno da je vazna politicka stabilnost ali kada posjedujes neke od najtrazenijih resursa onda si magnet za razne investitore.

Pogledaj samo pricu sa kobaltom i Kongom, iako su uvjeti strasni.
Posjeduju i Nigerija i Venecuela resurse pa su vukojebine.
Nullius in verba

Zaključano

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: sirBobbyMoore i 17 gostiju.