Rukometna reprezentacija BiH

Moderator/ica: Pasha

Da li ste zadovoljni izborom Ivice Obrvana za novog selektora?

Super zadovoljan
46
23%
Zadovoljan
76
39%
Nemam stav
33
17%
Nezadovoljan
14
7%
Katastrofa
27
14%

Ukupno glasova: 196

jozinho
Kontakt:

Re: Rukometna reprezentacija BiH

Post Postao/la jozinho » 28 jan 2020, 22:47

Kad već pričate o rukometnim školama, Izviđač je dok sam ja tamo trenirao prije 10-tak godina imao uspostavljenu rukometnu akademiju koja i sad djeluje ali u nešto manjem intezitetu. Svakog petka nakon treninga smo imali predavanja od strane tri profesora iz različitih područja plus bi dolazio gotovo svaki put neki gost većinom bivši igrači Izviđača. Nisi mogao ići na treninge ako si imao negativne ocjene. Upisi bi krenuli u 4,5 razredu i to tako da bi treneri išli po područnim školama i tamo održavali treninge. Vikendom kad ne bi išli na turnire bi igrali međusobno i to 4 ekipe, dvije iz područnih škola i dvije iz grada. Sva putovanja, opremu, i članarinu su plaćali naši roditelji. Jedino što smo dobili besplatno i to od HRS-a su bili dresovi od hrvatske rukometne reprezentacije i pozivnice da sveke godine sudjelujemo na rukometnim kampovima tijekom ljeta dok od BiH saveza ni loptu nismo dobili. A kako se kvalitetno radi govori činjenica da mi u BiH nismo imali ozbiljnog protivnika,praktički jedini ozbiljan protivnik u regiji nam je bio RK Zagreb koji je kupio sve najbolje iz Hrvatske. Kako se kvalitetno radi potvrdio je i jedan trener koji je 20 godina proveo u omalidinskom pogonu Partizana i Zvezde, rekavši da ovo u svom životu nije vidio da tako malo mjesto izbaciva toliko kvalitetnih igrača.
Ljubuški je mislim jedini grad u BiH gdje djeca prvo upisuju rukomet,pa tek ako ne uspiju tu idu na nogomet i druge sportove.

LlullSergio
Kontakt:

Post Postao/la LlullSergio » 29 jan 2020, 00:10

jozinho je napisao/la:
28 jan 2020, 22:47
Kad već pričate o rukometnim školama, Izviđač je dok sam ja tamo trenirao prije 10-tak godina imao uspostavljenu rukometnu akademiju koja i sad djeluje ali u nešto manjem intezitetu. Svakog petka nakon treninga smo imali predavanja od strane tri profesora iz različitih područja plus bi dolazio gotovo svaki put neki gost većinom bivši igrači Izviđača. Nisi mogao ići na treninge ako si imao negativne ocjene. Upisi bi krenuli u 4,5 razredu i to tako da bi treneri išli po područnim školama i tamo održavali treninge. Vikendom kad ne bi išli na turnire bi igrali međusobno i to 4 ekipe, dvije iz područnih škola i dvije iz grada. Sva putovanja, opremu, i članarinu su plaćali naši roditelji. Jedino što smo dobili besplatno i to od HRS-a su bili dresovi od hrvatske rukometne reprezentacije i pozivnice da sveke godine sudjelujemo na rukometnim kampovima tijekom ljeta dok od BiH saveza ni loptu nismo dobili. A kako se kvalitetno radi govori činjenica da mi u BiH nismo imali ozbiljnog protivnika,praktički jedini ozbiljan protivnik u regiji nam je bio RK Zagreb koji je kupio sve najbolje iz Hrvatske. Kako se kvalitetno radi potvrdio je i jedan trener koji je 20 godina proveo u omalidinskom pogonu Partizana i Zvezde, rekavši da ovo u svom životu nije vidio da tako malo mjesto izbaciva toliko kvalitetnih igrača.
Ljubuški je mislim jedini grad u BiH gdje djeca prvo upisuju rukomet,pa tek ako ne uspiju tu idu na nogomet i druge sportove.
Posteno, samo nadam se da ne mislis da je to jer ste vi iz Ljubuskog,a ne iz Sarajeva,Zenica,Visokog itd. Ova drzava je toliko sjebana i nakaradna da ovi savezi nisu u stanju nikom zivom pomoci. Samo jbg ovi iz navedenih gradova nemaju rezervne drzave.

Padovan
Kontakt:

Post Postao/la Padovan » 29 jan 2020, 12:48

I da se ulaze u Izvidjac ponovo bi oni najbolji igrali za HR reprezentaciju, tu nije problem saveza, nego politike.

Poenta je da takav sistem treba uspostaviti u dijelovima BiH gdje ce igraci igrati za BH reprezentaciju, ali nazalost takav sistem necemo imati sve dok bude ovakvo stanje u drzavi opcenito.
1992-1995 nikad zaboraviti...

38 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO

FC Ljuta Krajina

Trigger
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Trigger » 29 jan 2020, 16:56

Padovan je napisao/la:
29 jan 2020, 12:48
I da se ulaze u Izvidjac ponovo bi oni najbolji igrali za HR reprezentaciju, tu nije problem saveza, nego politike.

Poenta je da takav sistem treba uspostaviti u dijelovima BiH gdje ce igraci igrati za BH reprezentaciju, ali nazalost takav sistem necemo imati sve dok bude ovakvo stanje u drzavi opcenito.
Slažem se 100% po 'pitanju' Izviđača (koji je rukometno-politički projekt susjeda i njihovih 'piuna' u BiH!).
Vremena se mijenjaju, ljudi se mijenjaju...sport se mijenja.
Ali, kada imaš uređen Savez (to se može bez obzira na 'politiku' - slično: FS - UEFA/FIFA) onda možeš imati i dugoročniju strategiju razvoja rukometa a koje će to 'sredine' (mjesta) biti to i nije presudno; one koje pokažu najviše interesa da se uklope u strateški projekt njima dati punu podršku u svakom pogledu bez obzira imaju li rukometni 'pedigre' iz prošlosti ili ne.
I u ovom rukometnom haosu imamo pozitivnih primjera da se može, ali dok se ne uredi (sredi) Savez, ali i reprezentacija koja je motivacija mladim i perspektivnim rukometašima, ne može se na "zelenu granu".

Nisam pretenciozan pa da odmah očekujem rezultate nivoa Hrvatske, Slovenije... Ali, niko me ne može ubijediti da 'ne možemo bolje', pogotovo na reprezenativnom nivou - možemo, da hoćemo i da pojedinci i interesne grupe nisu privatizovale reprezentaciju, a time direktno i posredno 'ubijaju' bh.rukomet, tj. volju i nadu mladih igrača da mogu igrajući rukomet ostvariti svoje želje i ciljeve, bez obzira na dostignuti domet u konačnici.
Politika se, na ovim prostorima, uvijek miješala u sport ali to ne mora biti presudno, pogotovo danas kada 'krovne' svjetske sportske organizacije imaju načine i metode da to dovedu na podnošljivu mjeru.
Istine radi, IHF/EHF svojim nelogičnim pravilima o 'pravu izbora reprezentacije' dosta doprinose 'neredu' u rukometu i bila bi mnogo drugačija 'slika'( uvjeren sam) kada bi se i rukometu uvelo pravilo nastupa (izbora) za reprezentaciju kao u fudbalu/nogometu.

Danas je sve postalo interesno, meterijalizovano i očekivati (čast izuzecima) da neko igra (bilo koji popularni, plaćeni sport) iz 'ljubavi i patriotizma' je iluzorno. Sistem, seriozan rad i određena ulaganja donose rezultate a ne 'patriotizam i ljubav' - to je priča za naivne.
Većina vas to zna.
:bih:
Bosno moja poharana....

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 29 jan 2020, 20:25

Izbor reprezentacije u fudbalu je najgora stvar u tom sportu. Bukvalno su neki savezi nagrađeni za svoj nerad.
Ne ulažu dinara, a dobijaju gotove igrače.
Najekstremniji primjerci su afričke ekipe. Nemaju veze s reprezentacijama za koje igraju. Imaju neko porijeklo odatle i koriste repku za ličnu promociju jer nisu mogli igrati negdje drugdje. obično ucjenjuju savez i traže ne male svotu novca s vremena na vrijeme.

U hokeju je to najbolje urađeno. Spriječene su krađe igrača. Svaki igrač mora provesti dvije godine na teritoriji saveza kao igrač ako želi igrati za tu reprezentaciju.
Znači, nema bez ulaganja i bez ozbiljnosti nikakvih igrača.

Trigger
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Trigger » 29 jan 2020, 20:42

ASD je napisao/la:
29 jan 2020, 20:25
Izbor reprezentacije u fudbalu je najgora stvar u tom sportu. Bukvalno su neki savezi nagrađeni za svoj nerad.
Najekstremniji primjerci su afričke ekipe. Nemaju veze s reprezentacijama za koje igraju. Imaju neko porijeklo odatle i koriste repku za ličnu promociju jer nisu mogli igrati negdje drugdje. obično ucjenjuju savez i traže ne male svotu novca s vremena na vrijeme.

U hokeju je to najbolje urađeno. Spriječene su krađe igrača. Svaki igrač mora provesti dvije godine na teritoriji saveza kao igrač ako želi igrati za tu reprezentaciju.
OK - pomenuo sam 'pravilo fudbala' samo iz razloga: samo jednom možeš zaigrati za jednu reprezentaciju i "kapak". U rukometu možeš promijeniti i 5 reprezentacija, zavisno od dužine igračke karijere...
Izuzeci su 'novoformirane' države kada se daje mogućnost (i rok) da promijeniš reprezentaciju ako ti je ta "nova" matična.

O svemu ostalom se može raspravljati i uvijek težiti ka najboljim rješenjima u praksi, u svijetu.
Bosno moja poharana....

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 29 jan 2020, 20:44

Trigger je napisao/la:
29 jan 2020, 20:42
ASD je napisao/la:
29 jan 2020, 20:25

OK - pomenuo sam 'pravilo fudbala' samo iz razloga: samo jednom možeš zaigrati za jednu reprezentaciju i "kapak". U rukometu možeš promijeniti i 5 reprezentacija, zavisno od dužine igračke karijere...
Izuzeci su 'novoformirane' države kada se daje mogućnost (i rok) da promijeniš reprezentaciju ako ti je ta "nova" matična.

O svemu ostalom se može raspravljati i uvijek težiti ka najboljim rješenjima u praksi, u svijetu.
To se slažem. Upravu si. Nisam znao da si na to mislio. :clap:

gruezi
Kontakt:

Post Postao/la gruezi » 29 jan 2020, 21:38

Ma u hokeju je isto sranje ba...dovedu gotovog igraca naprimjer astana iz kakhstana dovede osrednjeg nhl igraca koji nikad nebi mogao ni prismrditi kanadskoj ili americkoj repci odigra 2 god tu za masne pare i dobije drzavljanstvo i eto ga u repci kaxakhstana ....nikakve veze sa drzavom niti ista.... Ovo pravilo sa fudbalom iako nije savrseno i ima svojih mana daleko je najbolje....u rukometu igraci mjenjaju repke kao carape

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 29 jan 2020, 22:23

gruezi je napisao/la:
29 jan 2020, 21:38
Ma u hokeju je isto sranje ba...dovedu gotovog igraca naprimjer astana iz kakhstana dovede osrednjeg nhl igraca koji nikad nebi mogao ni prismrditi kanadskoj ili americkoj repci odigra 2 god tu za masne pare i dobije drzavljanstvo i eto ga u repci kaxakhstana ....nikakve veze sa drzavom niti ista.... Ovo pravilo sa fudbalom iako nije savrseno i ima svojih mana daleko je najbolje....u rukometu igraci mjenjaju repke kao carape
Jeste, ali taj igrač neko vrijeme života provede u kazahstanskom hokejaškom sistemu.
Ne spadne im s neba. Opet to nije šteta kao naprimjer da neki sila superstar iz NHL-a dođe igrati za npr. Rumuniju jer mu je djed Rumun.

To je pravilo trenutno najbolje, ali nije savršeno. Ja bih recimo ostavio to za dvije godine ali samo za juniorski sport. Dok bi na seniorski sport povećao na pet godina.
Ko dovodi igrače na pet godina, taj već razmišlja o sistemu.

Salih1984
Kontakt:

Post Postao/la Salih1984 » 30 jan 2020, 11:11

Igramo sa Rumunijom u predbarazu,prvu utakmicu u gostima drugu kod kuce
Prva je na rasporedu 15. ili 16. aprila, a revans je tri dana kasnije.
Zadnja izmjena: Salih1984, dana/u 30 jan 2020, 11:29, ukupno mijenjano 2 puta.
Ja bi svjetlo zvao mrakom da te nije @Tili....

necunigdje
Kontakt:

Post Postao/la necunigdje » 30 jan 2020, 11:16

Kakvi su ovi rumuni?

Raonffa
Kontakt:

Post Postao/la Raonffa » 30 jan 2020, 11:46

Vjerovatno najteži mogući protivnik, doduše nije da nismo navikli.
"Kako nemamo trofeja? Pa jel se druga liga igra za trofej? A i da nemamo trofeja,imamo vise navijaca. Jeste vidili utakmicu sa Jedinstvom?"

Salih1984
Kontakt:

Post Postao/la Salih1984 » 30 jan 2020, 12:04

Raonffa je napisao/la:
30 jan 2020, 11:46
Ako prodjemo,mozda nam se onda posreci u barazu :D
Ja bi svjetlo zvao mrakom da te nije @Tili....

Raonffa
Kontakt:

Post Postao/la Raonffa » 30 jan 2020, 12:56

Salih1984 je napisao/la:
30 jan 2020, 12:04
Raonffa je napisao/la:
30 jan 2020, 11:46
Ako prodjemo,mozda nam se onda posreci u barazu :D
To će biti još teže da nam se posreći :D
"Kako nemamo trofeja? Pa jel se druga liga igra za trofej? A i da nemamo trofeja,imamo vise navijaca. Jeste vidili utakmicu sa Jedinstvom?"

Drape
Kontakt:

Post Postao/la Drape » 30 jan 2020, 21:46

Rumuni imaju ozbiljnu ligu, većina naših reprezentativaca bi bili sretni da ih pozove klub iz rumunske lige.

MortemHz
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la MortemHz » 30 jan 2020, 23:21

Romania was for many decades the most successful nation in handball with 4 gold medal wins at the World Championships, they served as a model for the sport. However, Romania has failed to win a medal since 1990.

:D
Yugoslav First League - ⭐️⭐️
Bosnian Premier League - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Bosnian Cup - ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

DamirT
Kontakt:

Post Postao/la DamirT » 30 jan 2020, 23:43

Imaju li nekog poznatog igraca?
Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.

"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic

Rona i Leao - Mjauuu 🐈

Devedesetka - 👏👏

Velid Spaho - Dobro je

Hantraga
Kontakt:

Post Postao/la Hantraga » 30 jan 2020, 23:58

Ma vala ne bi trebala Rumunija biti problem. Pa prevazišli smo taj level pobogu. Po meni, Litvanija je bila ubjedljivo najgori protivnik.
U prvom dijelu kvalifikacija su dobili Gruziju 29-24, Kosovo 32-21, te Italiju 29-24.
U prethodnim kvalama za SP su prošli grupu sa Ukrajinom, Italijom i Faranima (sa 2-1-0) i onda prilično glatko ispali od Makedonije, mada su ih dobili 1 razlike kući.
U kvalifikacijama za ova Euro su tek jednom savladali Litvaniju i poraženi od iste, te dva puta od Portugala i Francuske. I to svaku tekmu više nego glatko.

Generalno, ozbiljan pristup i jači smo. Tamo bi trebalo da se to vrti oko egala, pa onda kući rješavati.

Raonffa
Kontakt:

Post Postao/la Raonffa » 31 jan 2020, 01:38

Nemaju oni nekog vrhunskog pojedinca kao što naprimjer Litvanci imaju Truhanovičiusa koji bi vjerovatno i kod nas (u sadašnjem rosteru) bio ponajbolji igrač, vjerovatno i najbolji.

Ali njihova prednost je što imaju relativno jaku ligu, 2-3 solidna kluba, od kojih Dinamo igra Ligu prvaka i većina im igrača dolazi iz tih klubova, te su sigurno uigrani i zato bih ja više volio da smo dobili Litvance nego njih, iako i jedni i drugi imaju svoje prednosti i mane.

Mislim da je njihov daleko najpoznatiji (aktivni) igrač Valentin Ghionea, 36-godšinje desno krilo Sportinga iz Lisabona (klub koji također igra LP ove godine) i ove sezone je on na nekom prosjeku od 5 golova u LP što je prilično respektabilan učinak, mi recimo nikada nismo imali igrača sa takvim učinkom u LP u deset odigranih utakmica. Onaj ko je detaljnije pratio rukomet, sigurno mu je poznat jer je godinama prije ove sezone igrao za Wislu Plock (godinama drugi najjači tim poljske lige nakon Kielcea). Ali, koliko sam uspio naći podataka (mada slabo je dostupno) čini mi se da on već par godina ne igra za reprezentaciju, vjerovatno se oprostio, što je svakako dobra vijest za nas.

Od ostalih igrača izdvojio bih desnog beka Demisa Grigorasa, jedan od rijetkih iz inostranstva, član je francuskog Chamberyja, dok su golman Popescu i lijevi bek Simicu (spominjao ih je @Drape gore) članovi francuskog St.Raphaela.

Za njih je lakše naći statistiku, i recimo ovaj desni bek ove sezone za Chambery u prosjeku daje nešto manje od 3 gola po meču, dok lijevi bek Simicu za St.Raphael u prosjeku daje nešto više od 4 gola ove sezone, govorimo o ligi naravno. Golman je na prosjeku od nešto više od 7 odbrana po meču.

Realno, respektabilna statistika ova dva igrača (golmana da ne računamo, tu smo bolji sigurno), a mi nemamo ni u ludilu dva beka sa ovakvom statistikom u jednoj ozbiljnoj ligi kakva je Lidl Starligue, a opet su daleko od nekih vrhunskih bekova, što opet govori koliki smo mi prosjek u tom segmentu.

Sa druge strane, treba sačekati i vidjeti sa kakvim ćemo sastavom ovaj baraž igrati mi, a onda i oni, tada će se moći reći nešto više o očekivanjima u tom dvomeču, iako smo definitivno favoriti bez obzira što Rumuni nisu loša ekipa.

Trigger
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Trigger » 31 jan 2020, 02:40

Rumunija je „zanimljiva“ reprezentacija koja je od nekadašnjeg velikana odavno u kontinuiranoj silaznoj putanji od 1990. kada su bili 3. na SP, a od 1996 nisu se plasirali na Europsko prvenstvo!
U kvalifikacijama (i pripremnim utakkmicama) za EP – 2020. godine isprobali su oko 40 rukometaša!!!

Zadnje susrete u kvalifikacijama odigrali su protiv Portugala i Francuske:

24.10.2019.
PORTUGAL – RUMUNIJA = 21:13 (10:7)

Portugal:
Quintana, H.Gomes /g) – Branquinho 2, Barros 2 (kl) – Portela 2, C.Martins 1 (kd) – Rocha 3, Salina 2, Borges (p) – Duarte 1, A.Gomes 1, Cavalcanti 1 – S.Martins 2, Rui Silva 1 (bs) – Moreira 3, Magalhães (bd)
(Na EP –2020 nisu igrali: Barros, C.Martins i Duarte)
Rumunija:
Popescu(1985), Stanescu (1989), (g) – Rosu (1989), Onyejekwe (1986), (kl) – Ghionea (1984), 1, Bujor (1990), (kd) – Rotaru (1994) 5, Szasz (1994), Fotache(1989), (p) – Racotea (1995) 1, Ramba (1991) 1, Militaru (1994) (bl) – Csepreghi (1987) 4, Fenici (1986) 1 (bs) – Grigoras, HumetGaminde (bd).

28.10.2019.
Rumunija – Francuska = 21:31 (9:12)

Rumunija
Popescu(1985), Stanescu (1989), (g) – Rosu (1989), Onyejekwe (1986), (kl) – Ghionea (1984) 3, Bujor (1990), 3 (kd) – Szasz (1994), Fotache(1989), Fenici (p) – Racotea (1995) 4, Militaru (1994), Ramba (1991) – Csepreghi (1987) 2, Cabut (1998), 1 (bs) –HumetGaminde 5, Grigoras (bd).
Francuska
Gerard, Dumoulin - Caucheteux 6, Grebille 3 - Porte 1 - Fabregas 2, Tournat 1, Sorhaindo 1 – N'guessan 1 Karabatic - Richardson 4, Mahe 2, Claire 1 – Remili 6 Mem 3 Dipanda.
(Na EP –2020 nisu igrali: Dumoulin, Caucheteux, N'guessan, i Mahe)

U januaru 2020. godine pobijedili su Gruziju (29:24), Italiju (u gostima 29:24) i Kosovo (u gostima 32:21), najčešće je igralo 17 igrača:

Popesku (1985), Janku (1994) , Bukataru (1995), (g) – Asoltanei (1989), Csog (97), (kl) – Savenko (1985), Mokanu (1986), Fotače (1989), Dumitru (1996), (p) – Bujor (1990), Talmajer (1996), (kd) – Botea (1997), Simiku (1988), (bl) – Feniči (1986), Cabut (1998), (bs) – Grigoras (1993), HumetGaminde (1990), (bd).

Prema rezultatima i 2 utakmice koje sam gledao prošle godine (ne ove naprijed navedene), ali ove njhove starije igrače sam gledao u klubovima i nisu mi nepoznanica, Rumuni su ekipa koja bi trebalo da nama "odgovara" čak ako Bilal nastavi sa istim sastavom (što je najvjerovatnije) i prema većini 'parametara' mi bismo ih trebali 'proći' u pretkvalifikacionom baražu, mada ne mislim da će to baš biti olako. Pogotovo, analizirajući sastav od 17 igrača koje je njihov selektor koristio u 3 utakmice odigrane u januaru ove godine.
Uglavnom, oslanjaju se na starije igrače (Popesku, Đonea, Mokanu, Simiku, Savenko, Fenici, Csepreghi), a najbolji igrač im je golman Popescu, solidan je iskusni Asoltane na lijevom krilu, a sve bolji golgeter je desni bek Grigoras. Rumuni su u januaru ove godine koristili mnogo više mlađih igrača, ali je pitanje da li će rumunjski selektor nastaviti taj trend i u baražu s obzirom na 'pritisak' takmičenja a selektor E.Voica ima, čini mi se, sličan stav kod izbora igrača kao i Bilal (veterani), mada je, prema januarskim utakmicama, krenuo u podmalđivanje!?

Kako god, Rumunija nam ne bi trebala biti veliki problem, mad poznavajući 'mentalitet' naših vedeta, kao i ogromnu želju Rumuna da se konačno plasiraju na veliko takmičenje, ne bi me iznenadilo da kiksaju, da potcijene rivala. Nadam se da neće, ali me, ipak, malko strah - potrošenih je puno igrača kod Bilala ali ne vjerujem da će išta "rizikovati". Ako i prođemo 'pred-baraž', nisam optimista za baraž, ali o tom-potom-
:bih:
Bosno moja poharana....

Odgovori

Natrag na “Rukometna reprezentacija BiH”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.