Prva liga FBiH - 2019/2020

Moderator/ica: GracanicaAA

samoOlimpick
Kontakt:

Re: Prva liga FBiH - 2019/2020

Post Postao/la samoOlimpick » 08 jan 2020, 07:57

sekretar je napisao/la:
07 jan 2020, 14:56
Krivicne prijave predane od strane tuzilastva protiv 15 osoba, zna li se kojih?
Nestalo im papira u ćenifi, pa da se tužilaštvo ima "otrat" čime

holyman
Kontakt:

Post Postao/la holyman » 23 jan 2020, 21:31

Var zakazao ko u engleskoj
NEMA NAZAD

JaskoBasel32xx
Kontakt:

Post Postao/la JaskoBasel32xx » 27 jan 2020, 10:16

Slaven iz zivinica doveo exstra pojacanja kazem ja vama prije 3 mjeseca lagano opstaju cak ce biti tu negdje na sredini dokaz svemu tome ce biti bod u sarajevu protiv olimpika

HeliosIzDomzala
Kontakt:

Post Postao/la HeliosIzDomzala » 27 jan 2020, 11:53

JaskoBasel32xx je napisao/la:
27 jan 2020, 10:16
Slaven iz zivinica doveo exstra pojacanja kazem ja vama prije 3 mjeseca lagano opstaju cak ce biti tu negdje na sredini dokaz svemu tome ce biti bod u sarajevu protiv olimpika
Ne mogu još dokučiti jesi li ozbiljan il nas zezaš :hmmmmm: Pa ova tri što su otišla su neymar messi i ronaldo za ovu trojicu novih.

DeColo19
Kontakt:

Post Postao/la DeColo19 » 27 jan 2020, 21:50

Meni I dalje nije jasno da za onu lakrdiju u Gradaccu niko nije odgovarao. Pa tačno treba ugasit ligu i sve eto vam Sarajlije napravite sebi ligu izmedju sebe i igrajte se, ionako je stvar prestiža bit bolji od komšije iako je i komšija katastrofa.. Niko da uradi nesto da ovo sve krene naprijed. Zao mi ljudi sto ulazu u sport daju sebe a sve je korumpirano.

MANUTDTe
Kontakt:

Post Postao/la MANUTDTe » 28 jan 2020, 13:59

Konačno pomak u poboljšanju uslova u višim rangovima takmičenja, kao i "Trebljenje kukolja" sa zelenih terena Prve lige FBiH!

Pooštreni kriteriji koje klubovi koji se takmiče u Prvoj ligi FBiH, ili klubovi koji konkurišu za ulazak u Prvu Ligu FBiH moraju ispunjavati!

Nogometni savet FBiH je na adrese klubova koji se takmiče u Prvoj ligi FBiH poslao dopis u kome se kao nikada do sada jasno navedeni kriteriji koji klubovi moraju da ispune u smislu selektivnog organizovanja, infrastrukturnih zahtjeva i bezbjednosti svih učesnika utakmice.

U pravilniku jasno stoji da ukoliko klubovi ne ispunjavaju bilo koji kriterij neće moći da nastave takmičenje u Prvoj ligi FBiH.
Takože na adresu određenog broja klubova iz Drugih liga FBiH je došao isti pravlnik sa uslovima koje klubovi moraju da obezbjede ukoliko žele u viši rang, kao i aplikacija, tj. pisana izjava o pristanku na te uslove ukoliko uopšte žele da konkurišu za ulazak u viši rang, svo koji to nisu uradili do juče (ponedjeljak 27.01.) neće ući u razmatranja za dobivanje licence za učešće u višem rangu.

Kako se u Pravilniku da zaključiti ovo je UEFA "natjerala" naše saveze da se ozbiljnije pozabave sa svim problemima koji postoje u našem fudbalu/nogometu, jer ovakve kriterijume i uslove ne ispunjava pola klubova koji se već takmiče u Prvoj ligi FBiH, a posebno klubovi iz Drugih liga.

Ono što me je posebno obradovalo je da su na prvom mjestu kriteriji koji će poboljšati uslove Omladinskih selekcija, tako da sada članovi Prve lige i kandidati umjesto dosadašnjih četiri omladinske selekcije MORAJU imati i petu selekciju najmlađih (Cicibana), takođe svi treneri omladinskih selekcija MORAJU imati najmanje položenu B UEFA trenersku licencu, kao i stručno uražen Plan rada i razvoja Omladinske škole kluba koju će morati verifikovati i odobriti NS FBiH.
Osim ovih glavnih kriterija postoji još niz kriterija koji idu na stranu mladog igrača i njegovog kvalitetnijeg razvoja u sportu.

Što se tiče infrastrukture postoji čitav niz uslova koje mnogi klubovi iz Prve lige FBiH trenutno ne ispunjavaju i za to će svima koji žele ispuniti uslove biti velika finansijska stavka, ali konačno se razvrstavaju ONI KOJI ULAŽU U SPORT I ONI KOJI SAMO ŽELE DA NA SILU UČESTVUJU:
Neki od uslova:
Osim glavnog terena svaki klub mora imati u uslovan pomoćni teren sa dimenzijama istim kao glavni, tribine najmanje 2000 mjesta od čega obavezno najmanje 1000 sjedalica, obezbježen prostor za gostujuće navijače, natkrivenu VIP ložu sa posebnim sjedalicama, posebne toalete za navijače, kao i prostorije za pružanje prve pomoći, i ostalih dodatnih prostorija po jasno naglašenim kriterijima.
Svi ovi kriteriji su namjenjeni kvalitetnijim uslovima i z igrače ali i navijače, a najviše u vidu sigurnosti i eventualnih problema.

Pored ove dvije vrlo važne stavke u Pravilniku su navedeni i kriteriji za osoblje i administraciju kluba, pa će umjesto dosadašnjih kriterija i ovi novi bitni značajno zahtjevniji, ali ono što je bitno bit će značajno poboljšani i u korist bolje organizacije kluba.

Možda i najvaćnija stvaka novog Pravilnika su kriteriji oko finansijske stabilnosti kluba, tako da od sada u Prvoj ligi FBiH neće moći učestvovati klubovi koji posluju u minusu, klubovi koji ostaju dužni igračima ili bilo kome drugom, a svi finansijski izvještaji morat će biti odobreni od strane davaoca licence.

To bi otprilike bilo ono najvažnije i ukratko opisano što se tiče ovog pravilnika, i mislim da je ovaj novi Pravilnik put ka boljim uslovima u našem sportu, ali i razdvajanjem pravih sportskih kolektiva od onih koji sa seniorskom ekipom liječe komplekse manje vrijednosti!

U nastavku sezone ostaje nam da vidimo koji će klubovi koji se takmiče u Prvoj ligi FBiH uspjeti da obezbjede uslove za dobivanje licence, ali i koji su to klubovi iz nižeg ranga koji su do juče aplicirali za učešće u viši rang takmičenja.
Sve u svemu vrlo pozitivna dešavanja iz NS FBiH, svaka čast!

Članak preuzet od ”DizajnPlusSport”, 28.01.2020. Jelah.

legenda reala
Kontakt:

Post Postao/la legenda reala » 29 jan 2020, 22:46

Hajde da vidimo sta koji klub ima, a sta mu fali, evo Goražde :
Stadion ne znam koliko ima al mislim da moze ona tribina primiti tih dvije hiljade ima sigurno jedno 700-800 natkrivenih mjesta plus ono okolo nenatkrivenih sa stolicama hiljada ima vjerovatno, prostor za gostujuce navijace se moze lahko srediti.
Pomocni teren ima odma uz glavni stadion ne znam kolike su dimenzije al nako na oko mislim da nije puno manji od glavnog mora se srediti proso je onaj projekat preko saveza od Uefe pare su spremne kazu u martu da ce ga raditi pa vidjecemo.
Mlade kategorije imaju, Cicibani ne znam al mislim da ima i to, treneri sigurno nemaju licence
ove prostorije Wc,i ostalo nema svecana loza nema to bi se sve moralo praviti
Teren je solidan i ima ugradene one prskalice za navodnjavanje to je uradeno prosle godine
Španski bijeli vuk, neprevaziđeni El Matador. Anđeo Madrida. Šef lob udaraca. Njegovo istinsko kraljevsko visočanstvo. Raul Gonzalez Blanco.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 29 jan 2020, 23:15

Ima većina trenera u omladinskom pogonu b licencu.
B licenca je obavezna u drugoj federalnoj, a tu se kamaru trenera promijenilo tako da je dosta bar ovih starijih to odradila.
Te licence neće biti problem. Ako ništa, neko će je za cenera iznajmljivati.

Što se tiče mlađih selekcija. Petu selekciju imaju sigurno kubovi sarajevskog i tuzlanskog kantona.
Klubovi tuzlanskog kantona imaju i šestu omladinsku selekciju. Ovi sa sarajevskog kantona i više.
Mada sam naziv cicibani mislim da je pogrešan. To bi bila djeca 2011. godište, što je velika razlika u odnosu na pretpionire koje su 2007 i 2008 godiste.
Prikladan naziv je pjetlići.
I ovu u HNK su imali neku neformalnu ligu dole koju je zrinjski organizovao, moguće da i Igman i Čapljina imaju to.
Za ostale kantone nisam nigdje vidio da imaju te lige.

Pomoćni teren dimenzija glavnih, vjerovatno nema pola ekipa.

Što se tiče finansijske nestabilnosti.
Znam da Zvijezda i Jedinstvo imaju dugove. Slaven duguje neke plate igračima.

HeliosIzDomzala
Kontakt:

Post Postao/la HeliosIzDomzala » 30 jan 2020, 00:00

To za plate u Slavenu i ovim klubovima ne treba računati. To su većinom amaterski ugovori i placa se hranarina, nit imaš dokaza da ti je ko dužan nit sta. Ovo kod zvijezde jedinstva se nakupilo od prije, kada su bili profi ugovori, plaćalo se osiguranje igračima. Sada to vjerujem ima samo Olimpik da igrači imaju te ugovore i to ne vjerujem svi. Bilo je u Jajcu par igrača, ovo ostalo, dabogda...

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 30 jan 2020, 00:20

Ja bih lično svim klubovima naredio da naprave pomoćni teren sa vještačkom podlogom.
Vještačku podlogu u seniorskom fudbalu kad vidim, povraća mi se. Ali realno gledajući, valja prirodnu travu održavati i pomoćni vještački tereni su dobra opcija. Većina PL ekipa ih ima.
Budućnost kad je napravila pomoćni teren, i igra i rezultati omladinskih selekcija su skočili za 200 posto.

Nažalost, nema dovoljne dimenzije i osjeti se malo kad juniori igraju utakmice da bi godilo da je veći ali opet bolje nego prije. Prije je bila jedna blatnjava njiva gdje se moglo samo nabijati u zrak loptu. Ima prostora da se proširi, to je bitno. Kad bi savez naredio, vjerujem da bi se to uradilo.
Jedini problem kod infrastrukture kada je Budućnost u pitanju je nedostatak parkinga. Stvarno ne znam kako to riješiti. Ima par privatnih njiva okolo, moglo bi se to uzeti ali do njih nema normalnog prilaza.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 30 jan 2020, 13:24

Nešto kontam. Šta mislite o ideji da liga bude jednu godinu ili dvije zatvorena. To jest da niko ne ispada.

Ono tipa. Podijeli se na istok i zapad (sjever ili jug) nebitno.
Pustiš u ligu da uđe ko god želi ako ima uslove bez obzira na rezultate.

Udariš klubovima uslove koje moraju ispuniti za taj period i glavnina sredstava da ide na infrastrukturu.
Vremenom kad se uslovi srede onda polako skraćivati ligu.

Mokroguz
Kontakt:

Post Postao/la Mokroguz » 30 jan 2020, 15:00

ASD je napisao/la:
30 jan 2020, 13:24
Nešto kontam. Šta mislite o ideji da liga bude jednu godinu ili dvije zatvorena. To jest da niko ne ispada.

Ono tipa. Podijeli se na istok i zapad (sjever ili jug) nebitno.
Pustiš u ligu da uđe ko god želi ako ima uslove bez obzira na rezultate.

Udariš klubovima uslove koje moraju ispuniti za taj period i glavnina sredstava da ide na infrastrukturu.
Vremenom kad se uslovi srede onda polako skraćivati ligu.
To ti je nekoliko stepena promjene, nasi savezi ne mogu ni jedan da izvedu kako treba, a kamoli vise u jednom potezu. Prvo sto nije ni njima ni mnogim klubovima u interesu da ispadnu ili upadnu tako klubovi(jer ko dobrovoljno hoce da ispadne, on ce i ispasti bez obzira, nije tesko u ovoj ligi).
I jos problem je isto da kad zatvoris ligu na godinu-dvije, i druge lige se moraju zatvoriti, da bi svima bilo fer. Imas klubova koji se bore za visi rang na jedan shoestring budget jer planiraju neku fajdu kroz to dobiti(i mozda im to bude pocetak razvoja), pa nebi bilo okej njih zaustaviti ako nemaju neke uslove.
Ovdje je najveci problem grupne politike, i to sto ne moze vise klubova uci, a mnogi mogu ispasti, pa se ne isplati mnogim klubovima boriti previse ovdje, a zivotarenje mozes samo kroz stelu. Fer i korektna igra te vodi u nizi rang. Zato prvo treba top 3 ekipe da dobiju sansu se kvalifikovati, top ekipa automatski ostali u play-off, da ima smisla boriti se za vrh. Prestale bi svadje i skandali. I skratiti ligu na 12 klubova da se ne mijenja liga tako naglo da vise nema potrebe za kradju.
S E M P E R - V I R I D I S
!!!! VU - VU - VUKOVI !!!!

2-249

💮🍀💮🍀💮🍀💮

SamoTravnik
Kontakt:

Post Postao/la SamoTravnik » 30 jan 2020, 16:45

Travnik ima 6 kategorija mlađih selekcija, dobili smo donaciju za pravljenje pomoćnog terena ali se on ne pravi na Piroti nego na Docu (4km od Travnika). Treneri imaju licence a sto se tice finansija, klub uvijek ima nekih sitnih dugova ali nista strasno.

SMR187
Kontakt:

Post Postao/la SMR187 » 30 jan 2020, 17:32

Zvijezda ne posluje u plusu i nema natkrivenu vip lozu (mada je to vrlo lako za rijesit)
Sto se tice svega ostalog, ispunjavamo sve uslove.
Imamo pomocni velicine glavnog, uskoro ide i plasticni ("uskoro" :shifty: ). Kapacitet ~4000, sve sjedeca mjesta, ima boks za gostujuce navijace, prostorije itd.
SM to the R.
🔴 Zvijezda Gradačac
🔴 Manchester United
🟢 SS.ba liga | Joint FC

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 30 jan 2020, 18:07

SamoTravnik je napisao/la:
30 jan 2020, 16:45
Travnik ima 6 kategorija mlađih selekcija, dobili smo donaciju za pravljenje pomoćnog terena ali se on ne pravi na Piroti nego na Docu (4km od Travnika). Treneri imaju licence a sto se tice finansija, klub uvijek ima nekih sitnih dugova ali nista strasno.
Upravo sam proguglao. Nisam znao da i vi u SBK imate ove cicibane/pjetliće kako god to neko zvao.
Vidim da se kod vas to igra 5+1 i 2 x 12 minuta. Godišta 2009 i 2010.

Kod nas u TK je to 2 x 20 i igra 8+1. Godišta 2009 i 2010. 60-40 metara.

U SK je to nešto drugačije:

Pjetlići 2009. godište 52x28 metara, 7+1 , 2 x 20 minuta
Pjetlići 2010. godište, 4+1, 4 x 8 minuta
Cicibani 2011-2012 godište. 4+1, 4 x 8 minuta
SMR187 je napisao/la:
30 jan 2020, 17:57
ASD je napisao/la:
30 jan 2020, 17:50
SMR187 je napisao/la:
30 jan 2020, 17:32
Zvijezda ne posluje u plusu i nema natkrivenu vip lozu (mada je to vrlo lako za rijesit)
Sto se tice svega ostalog, ispunjavamo sve uslove.
Imamo pomocni velicine glavnog, uskoro ide i plasticni ("uskoro" :shifty: ). Kapacitet ~4000, sve sjedeca mjesta, ima boks za gostujuce navijace, prostorije itd.
Plastika ide na postojeći pomoćni?
Ne, plastika ce biti drugi pomocni. Ovaj stari pomocni je odmah iza zapadne/stare tribine, velicine je glavnog i osvijetljen, znaci moze se trenirati i nocu. Nekad je to bio jedan od najboljih pomocnih u drzavi, sa boljim travnjakom nego neki glavni tereni tada u PL. Sada je eto... koristan..
Biće vam to top onda.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 30 jan 2020, 19:10

Baš sam evo guglao, kako je to u Njemačkoj. kod njih je to DFB odredio za čitav teritorij Njemačke.

u7 (6+1)
u8, u9 ( 6+1)
u10, u11 (6+1)

i ono što je iznenađenje
u12, u13 (8+1) do 2012. godine su imali kao i mi 10+1. I ono što je još čudno, kod njih tu možeš djevojčicu ubaciti da igra s dječacima.

bavariapivo
Kontakt:

Post Postao/la bavariapivo » 31 jan 2020, 20:16

ASD je napisao/la:
30 jan 2020, 19:10
Baš sam evo guglao, kako je to u Njemačkoj. kod njih je to DFB odredio za čitav teritorij Njemačke.

u7 (6+1)
u8, u9 ( 6+1)
u10, u11 (6+1)

i ono što je iznenađenje
u12, u13 (8+1) do 2012. godine su imali kao i mi 10+1. I ono što je još čudno, kod njih tu možeš djevojčicu ubaciti da igra s dječacima.
U Austriji ista stvar, djevojke mogu biti i do dvije godine starije od dječaka

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 31 jan 2020, 20:23

bavariapivo je napisao/la:
31 jan 2020, 20:16
ASD je napisao/la:
30 jan 2020, 19:10

u7 (6+1)
u8, u9 ( 6+1)
u10, u11 (6+1)

i ono što je iznenađenje
U Austriji ista stvar, djevojke mogu biti i do dvije godine starije od dječaka
Pa malo mi čudno.
Kod nas ali i u regionu je to već hajmo reći malo veći nivo gdje se igra na velikom terenu i 11 na 11. Skoro sve kao i u većim uzrastima.
Kod njih je to još dječije. Očito znaju nešto što mi ne znamo jer su taj sistem ubacili umjesto ovog našeg koji je bio kod njih na snazi.

JaskoBasel32xx
Kontakt:

Post Postao/la JaskoBasel32xx » 02 feb 2020, 13:24

Evo ja nudim 1000 eura a ako neko smije nek ulozi 500 na olimpik ja cu na slaven 1000 da se nadzemo negdje na kafi u sarajevu na dan utakmice

SMR187
Kontakt:

Post Postao/la SMR187 » 02 feb 2020, 14:02

cuj 500 eura, otkud mi hljeb te mazo
SM to the R.
🔴 Zvijezda Gradačac
🔴 Manchester United
🟢 SS.ba liga | Joint FC

Odgovori

Natrag na “Prva liga FBiH”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 5 gostiju.