Raonffa je napisao/la: ↑04 feb 2020, 16:06
Pa mrtvo je sve mimo srednje Bosne, malo TK-a i većih gradova u ostatku zemlje tipa Mostar, Bihać ili Banja Luka.
Meni uopste nije cudno kad se ovi iz RS-a bune i pricaju o centralizaciji. Pa i svi ostali iz Federacije bi se trebali buniti, jer sva lova ode u Sarajevo. U Sarajevu sva ministarstva i drzavna i federalna, kanton ima budzet od milijardu maraka
Sto ne bi ministarstvo turizma bilo u Mostaru/Bihacu, rudarstva i energetke u Tuzli, trgovine u Zenici.
Nista ne proizvode, ali je sva administracija nagurana u Sarajevo, sva lova ide njima i samo oni uzimaju lopatom.
Pa Tuzla i Kakanj (termoelektrane) i Hercegovina (hidrocentrale) proizvedu milone maraka struje, ali lova ode u Sarajevo, pa im ovi vrate mrvice
I onda kazu ode raja ili u Sarajevo ili vani. Nije ni cudo, kad je ostatak dzave fukara, jer im ni njihovo zaradjeno ne daju.
vest je napisao/la: ↑04 feb 2020, 16:56
Meni jedna stvar nije jasna za gradjane BiH sto odlaze u Njemacku. Znam da je prije bilo tesko dobiti radnu vizu na neodredjeno vrijeme, kakva je situacija danas? Idu li ovi ljudi tamo pa im produzuju ako ostanu da rade u istoj firmi? Sta se desava ako firma propadne ili radnik postaje visak?
Vjerujem da je lakse ostati ovima sto rade u starackim domovima jer je tu veliki manjak radnika ali kako je u ostalim strukama?
Kaze meni lik kad sam bio u Svici, prosto je nevjerovatno koliko tamo ima posla. Kaze danas dadnes otkaz, poslijepodne odes na internet i apliciras na nekoliko konkursa, odma te sutra zovu na razgovor za posao
Tako da tamo uvijek mozes naci posao, ne treba ni stela, ni rodjaci ni kumovi

U skoli tražio da mu posudim olovku. Pa tražio da prepisuje od mene. Sad traži da glasam za njega. Pa dokle vise...