FK Željezničar - ARHIVA POSTOVA

Moderatori/ce: insider,LjoZee,irfo

Radmilo87
Kontakt:

Re: FK Željezničar

Post Postao/la Radmilo87 » 10 feb 2020, 00:11

Amar i Mušija na večeri bili, garant je pala odluka :mrgreen:
MIHAJLOVIĆ !

Radmilo87
Kontakt:

Post Postao/la Radmilo87 » 10 feb 2020, 00:13

Admir74 je napisao/la:
09 feb 2020, 23:39
Sutra će se sve znati.
Znači to :thumbup:
MIHAJLOVIĆ !

Osim13
Kontakt:

Post Postao/la Osim13 » 10 feb 2020, 00:14

LjoZee je napisao/la:
10 feb 2020, 00:05
Osim13 je napisao/la:
09 feb 2020, 23:40
LjoZee je napisao/la:
09 feb 2020, 23:23

To je zbog crvene boje :kafa:
Plavi imaju vecu nafaku
Nije neg su neznalice :tralala:

I moji strani su crveni pa vidi hin :kafa:
Liverpool jel? :kafa:
Oni spadaju u izuzetke. 1 od 100000.
:kafa: :kafa:
MERCEDES - MISTRIJA - MIA SAN MIA

LjoZee
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la LjoZee » 10 feb 2020, 00:14

Radmilo87 je napisao/la:
10 feb 2020, 00:11
Ko je platio?
"Slavit ćemo tvoje ime, dok u nama srce bije..."

Admir74
Kontakt:

Post Postao/la Admir74 » 10 feb 2020, 00:16

:ljepota: :ljepota: :tokralju: :tokralju: :opaopa:
slika

Večera u Antaliji počela u 19 h :kafa:

Osim13
Kontakt:

Post Postao/la Osim13 » 10 feb 2020, 00:16

LjoZee je napisao/la:
10 feb 2020, 00:14
Radmilo87 je napisao/la:
Ko je platio?
KANA :rol:

Radmilo87
Kontakt:

Post Postao/la Radmilo87 » 10 feb 2020, 00:17

LjoZee je napisao/la:
Radmilo87 je napisao/la:
Ko je platio?
Garant onaj kome nešto treba, čitaj Amar :rol:
MIHAJLOVIĆ !

LjoZee
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la LjoZee » 10 feb 2020, 00:18

Osim13 je napisao/la:
10 feb 2020, 00:16
LjoZee je napisao/la:
Radmilo87 je napisao/la:
Ko je platio?
KANA :rol:
Donio im pite :mrgreen:

Opijum
Kontakt:

Post Postao/la Opijum » 10 feb 2020, 00:19

Dobro veče, čitam vaše postove dugi niz godina i rekoh sebi vrijeme je više da se i ja pridružim. Tako da veliki pozdrav za iskrene, bez interesa moje plave boje navijače!! :mrgreen: :mrgreen:
Vico, moze li liga po pola?

Admir74
Kontakt:

Post Postao/la Admir74 » 10 feb 2020, 00:21

Opijum je napisao/la:
10 feb 2020, 00:19
Dobro veče, čitam vaše postove dugi niz godina i rekoh sebi vrijeme je više da se i ja pridružim. Tako da veliki pozdrav za iskrene, bez interesa moje plave boje navijače!! :mrgreen: :mrgreen:
Dobrodošao, stavi Havatar, da te odma ne uzmu na zub.

:njanjanja:

Raonffa
Kontakt:

Post Postao/la Raonffa » 10 feb 2020, 00:24

LjoZee je napisao/la:
Radmilo87 je napisao/la:
Ko je platio?
Uhvatili se noge obojica :kafa:
"Kako nemamo trofeja? Pa jel se druga liga igra za trofej? A i da nemamo trofeja,imamo vise navijaca. Jeste vidili utakmicu sa Jedinstvom?"

Plavamamba
Kontakt:

Post Postao/la Plavamamba » 10 feb 2020, 00:26

Raonffa je napisao/la:
10 feb 2020, 00:24
LjoZee je napisao/la:
Radmilo87 je napisao/la:
Ko je platio?
Uhvatili se noge obojica :kafa:
Pobjegli kroz WC :kafa:

LjoZee
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la LjoZee » 10 feb 2020, 00:28

Pa cujem ja ganjaju dva Bosanca po Turskoj, ali ne povezah da su to njih dvojica.

Osim13
Kontakt:

Post Postao/la Osim13 » 10 feb 2020, 00:32

Al rastemo šta je ovo :bow:

Ko nekad :opaopa:

Radmilo87
Kontakt:

Post Postao/la Radmilo87 » 10 feb 2020, 00:36

Osim13 je napisao/la:
10 feb 2020, 00:32

MIHAJLOVIĆ !

Raonffa
Kontakt:

Post Postao/la Raonffa » 10 feb 2020, 00:38

Radmilo87 je napisao/la:
10 feb 2020, 00:36
Osim13 je napisao/la:
10 feb 2020, 00:32

Bolje da si stavio onaj video gdje ga ptica posere :kafa:
"Kako nemamo trofeja? Pa jel se druga liga igra za trofej? A i da nemamo trofeja,imamo vise navijaca. Jeste vidili utakmicu sa Jedinstvom?"

kolezeljovac
Kontakt:

Post Postao/la kolezeljovac » 10 feb 2020, 01:16

Zdravo svima, citam ovaj forum dugo, pa odlucih da se pridruzim..... :mrgreen: :urnebes:
Ja ću biti sijed, ja ću biti star. Al' voljet ću i tad Željezničar! TM'87 1921!

braco
Kontakt:

Post Postao/la braco » 10 feb 2020, 01:54

mohikanac12 je napisao/la:
08 feb 2020, 22:30
Ne znam o kakvom namicanju para pričate, pa bi volio da malo pojasnite šta tačno mislite. Posebno taj dio, "jaki ljudi koji trebaju donijet".

Nije Špansko selo od čega se klub finansira. Uzmimo za primjer, 2015 godinu.

*Prihodi od transfera 2.441.000 KM,
*Prihodi od UEFA-e, 1.343.000 KM,
*Prihodi od ulaznica 467.000 KM
*Prihodi od sponzorstva 374.000 KM
*Prihodi od najma 244.000 KM
*Prihodi od članarina OP 215.000 KM
*Prihodi od članstva 46.000 KM

Zarada od ulaznica varira u zavisnosti od rezultata. Sponzorski ugovori su rasli ali to još uvijek nije dovoljno stabilan izvor finansiranja, kao recimo kirije koje ubiremo i tu takođe možemo očekivati porast. Članarine bi iskreno smanjio ali to sam ja, dok je prihod od članova kluba na dosta niskim granama.

Transferi i evropa su dva bedema finansiranja kluba bez kojih bi bili skoro prosjek lige. Naravno i ove dvije stavke variraju ali su otprilike koliko toliko redovne. Razvoj kluba zavisi direktno od ova dva parametra i u budućnosti, veliki novac možemo prihodovati većinom na ovaj način, što je i cilj, a ne da neko donese svoje pare i bubne ih na sto. Nema tih ljudi koji mogu bubnut milion, dva, tri za sezonu, onako. Bar u BiH.

Naravno ne kažem da ne treba rasti po svim stavkama, ali ostale trenutno jako puno zavise od prve dvije.

I da naglasim, mi navijači smo jedan od motora kluba. Moramo prihvatiti dio odgovornosti pa nekada i sebe kritikovati a ne traziti krivce iskljucivo u igracima i uposlenicima kluba. Je li nam neko brani da recimo protiv Veleza dođe deset hiljada umjesto pet? Na 50% smo, mozemo i moramo bolje!
Da se osvrnem na ovo što si me jutros pitao.

Dakle trenutni sistem u Želji koji teži ka jednom uspješno razvijenom samoodrživom klubu traži dosta vremena. Ne kažem da je to loše nego je to realno tako i moraće proći još dosta vode Miljackom dok Željo ne dođe na željeni nivo. Dakle moguće je to postići ali dosta rada, pameti, "krvi i znoja" će morati biti uključeno u taj proces.

Šta ovo znači? Trudim se da gledam na što realniji način da se uz raspoložive resurse maksimiziraju kapaciteti kluba. Dakle realniji u smislu da znam da neće doći neka lola sa milionima KM i gurnut te pare u Želju jer su šanse za to u ovakvoj ligi 1%. Ok, hajmo zavrnut rukave i vidjeti šta možemo da uradimo da je u našem dometu i moći.

Naveo si gore moguće prihode kluba. Europa je svakako jedan od kapitalnih prihoda. Tip prihoda koji nam se više ni u ludilu ne smije desiti da propustimo. Što zbog finansija što zbog koeficijenta. Pitari su kao šampioni ove godine od europe zaradili 820.000 eura, a Zrinjski 780.000 eura. A đe su još pare od ulaznica, TV prava. To je odmah strašna startna prednostih tih kluba u odnosu na naš ove sezone. Mi da smo uzeli 500.000 eura ove sezone od europe možda sad lupam ne bi razmišljali o desnom krilu nego bi već to krilo haman čitave pripreme s nama odradilo.

Šta klub može da uradi u nekoj ne predalekoj budućnosti, naravno ne odjednom nego korak po korak? A da je pritom realno.

Dakle jačanje administracije kluba. Administracija, dakle zaposlenike u klubu koji tu rade 8 sati dnevno nebitno da li u marketingu ili nekom drugom sektoru. Možda će neko reći da je to sada marginalan aspekt ali kvalitetna administracija radi krvav posao koji nije vidljiv krajnjem konzumentu tj. navijaču ali je itekako od ključnih kotačića jednog kluba. Dakle od generalnog sekretara, direktora, marketing službe, pravnika i drugih funkcija.

Eto spomenuo sam taj marketing. Sigurno da i taj segment može bolji biti, a mislim da većina nas je i pisala kako bi željeli da se poboljša taj aspekt kluba. Imamo najlojalnije navijače u ligi što i sama posjeta u protekloj deceniji pokazuje u odnosu na ostale klubove. I ne samo po brojnosti već u brojnim aktivnostima kluba u kojim su učestvovali, da ih ne nabrajamo znamo ih sve. Hajde neka neko stručan u klubu to proba iskoristiti i da poveća broj navijača na utakmici.

Evo ti pišeš o tom prosjeku od 10.000. Ne mora odmah, evo sada neka se digne prosjek na 6000-7000 za početak. Siguran sam da to možemo ostvariti u ovoj polusezoni. I tih 1000-1500-2000 navijača više na predstojećim tekmama nego u u prošloj polusezoni bi bio preznačajan skok za klub. Što finansijski, što zbog same atmosfere na stadionu. Ima i do nas navijača jer volimo da seruckamo ali uglavnom taj segment se može popraviti.

Šta se može dalje uraditi ? Kada bude klub u mogućnosti jer znam da tu ima peglancije, u budućnosti osposobiti prostore na istoku i uzimati kiriju od njih. Siguran, ne tako mali izvor prihoda koji će biti velika finansijska injekcija za klub.

Omladinski pogon je posebna tema. Znamo svi da treba taj trening kamp za tu djecu što je opet skupa zayebancija. Pokušat ću pisati o nečemu realnijem. Lijepo je za početak što uopšte postoji ideja o tom kampu i šta se priča o tome, pogotovo što se ljudi iz kluba sastaju sa relevantnim osobama kako bi se i to pitanje rješilo. Ono što je u realnijem dometu je edukacija trenera iz omladinskog pogona. Dakle ili da klub podstiče te trenere da ulažu u sebe tako što će ići na dodatnu edukacije, seminare i stažiranja ili da ako klub bude u mogućnosti to pokrije.

To je realno investicija u kojoj nema fule jer ulaganje u znanje je najbolja stvar koja se može uraditi, ne samo u fudbalu nego u svakom aspektu života. Dakle potrebno je da su naši treneri u OP upućeni u današnje, moderne aspekte fudbala, da nadograde sebe kao stručnjake u toj oblasti i stečeno znanje prenose na djecu kako bi ih unaprijedili ko fudbalere i pripremili za seniorski fudbal. Treneri također moraju biti i dobri pedagozi budući da rade sa djecom u osjetljivoj dobi kada se formiraju kao ličnosti.

Tu ću se dotaći i transfera budući da spominjem proizvodnju mladih igrača. Očigledno u ovom trenutku još nismo situaciji da tražimo neke basnoslovne cifre što zbog nas, što zbog samog rejtinga lige. Opet ni ovo što smo ove sezone prodali nije toliko loše budući da si Krpića koji je blizu 30. godine života prodao za 200 i nešto hiljada eura, a ostalo mu pola godine ugovora. Ja ne znam ima li u vrh glave dvojica-trojica igrača iz naše lige koji se otišli za te pare u Suljinim igračkim godinama. Sipa otišao za 100.000 eura, Rodin za 150.000 eura tako da smo za pola godine na njima trojici zaradili milion KM. Mada naravno ja ciljam ono što treba da bude jedan od glavnih generatora prihoda - prodaja mladih igrača. Kroz promociju mladih igrača u europskim pretkolima, mladoj reprezentaciji i finanijskoj konsolidaciji kluba gdje će se za početak klub izdići finansijski za jednu stepenicu više nego sad i imati jaču pregovaračku poziciju, siguran sam da ćemo postepeno doći do toga nivoa da za početak prodajemo igrače za cifre veće od dosadašnjih maximalnih pola miliona eura.

Nažalost postoje faktori na koje ne možemo utjecati, a to je fudbalski savez i trenutna jačina lige. Fudbalski savez mora više raditi da se poboljša klupski fudbal u BiH. Navijam za napredovanje lige jer samim tim i Željo napreduje. Tjera te da više radiš, da se unaprijediš kao klub. Savez naprimjer mora davat više para od TV prava klubovima, ja mislim da su se sve glavešine klubova složile oko toga. To je samo jedan od primjera da ne pišem dalje, jer to je tema za sebe.

Naravno da se također plaćaju redovno dažbine i servisiraju dugovi koje nažalost još imamo. Ako je Husić seljačina, srećom mi nismo takvi. Neka nam govore da smo budale što redovno plaćamo poreze, ja volim da imamo čist klub i to daje jedan ton ozbiljnosti klubu.

Neki moj završetak ovog posta. Sve ovo što sam napisao je ponavljam pisano s namjerom da s nekim realnim, nama dokučivim stvarima izdignemo naš klub. Znači ne s fantazijama da ćemo milionima nekog misteriozinog investitora koji će se odjednom pojavit i dovodit ćemo igrače s platom milion eura godišnje, napravit odjednom jug, zapad, trening kamp itd. Ja bar mislim da sam koliko toliko objektivan bio, mada možda će neki reći da sam pretjerao u nekim dijelovima posta. Mislim da se mogu maksimizirati navedeni resursi kluba. Kažem moramo se naoružat velikom dozom sabura jer ovo sve što sam napisao je jedan dugotrajan proces. Ja se iskreno nadam da imamo ljude u klubu koji će moći da iznesu to. Biće yebeno pravo jer kao što sam neki dan pisao što kaže jedan naš sportski radnik moraš ga popušit sponzoru da ti da 10.000 KM u bh. sportu a kamol veće pare kad su u opticaju. Zamislite kako je tek pregovaraš s političkim institucijama o šestocifrenim brojkama koje ti trebaju dati za infrastrukturu. Od samog pregovaranja s političarima - da ne koristim neke druge fraze, mi stvara mučninu u želudcu. Teško je voditi klub, kad bi neki od forumaša mjesec dana bio u vrhu kluba, uhvatio bi se za glavu i pobjegao glavom bez obzira kad vidiš s kakvim zavrzlamama se suočavaš svakodnevno. Ali isto tako ko nije spreman za to, a zna se unaprijed da je tako ko je iole informisan, ne treba ni biti zaposlenik kluba ili u UO/NO.

Volio bih isto da neko iz kluba kad bude u mogućnosti i kad bude vakat za to, da nam malo obrazloži ovo što Čengić izjavi na sjednici neki dan da je to reformska sjednica jer će se raditi na tom nekom novom modelu organizacije kluba. Baš me zainteresovalo šta bi to moglo biti.

Mrsko mi je srat više jer su kasna doba, a valja ustat ujutru. Uglavnom iako je dug post ovo je samo sve površno napisano, mogao bih ozbiljniji i detaljniji projekat napisati ako bi zatrebalo. :mrgreen:

Osim13
Kontakt:

Post Postao/la Osim13 » 10 feb 2020, 02:01

Zamanta mi se a taman odmamurah

LjoZee
Interni moderator
Kontakt:

Post Postao/la LjoZee » 10 feb 2020, 02:07

Brat najveci

Zaključano

Natrag na “FK Željezničar”

Trenutno korisnika/ca: kontra, ristagrad i 28 gostiju.