ado-hz je napisao/la: ↑21 feb 2020, 22:13
Ajd nek me neko od starijih navijaca malo prosvijetli kakvu titulu ovi hoce??? Wtf
Sezona 1946/47
Zeljo je zavrsio na 12.mjestu o zajedno sa Pobeda (S), Kvarner Rijeka, Buducnost Titograd, 14 Oktobar, Nafta Lendava ispao iz lige.
Novi prvoligasi su: Vardar Skoplje i Sarajevo...sto znaci da smo mi igrali sljedecu sezonu 1947/48.
Te sezone 1947/48 mi zavrsavamo zadnji o zajedno sa Vardarm i Spartakom iz Subotice ispadamo iz lige.
Sljedecu sezonu 1948/49 igramo u drugoj ligi i osvajamo prvo mjesto i vracamo se u prvu ligu. Ispali smo jos jednom u sezoni 56/57,odmah de vratili i od sezone 57/58 do pocetka rata bilo u prvoj ligi.
Jel onda i nama treba dati dvije titule....ne kontam...ajd nek neko mi objasni malo ovo.
Evo, da i ja pokušam;
Nakon WWII svi savezi na prostoru exYU postojali su kao fiskulturna drustva do nekih ranih '50-ih. Nije to sto yebe zeljOve koke, nego slijedece:
Nakon uspostave Kraljevine SHS uspostavljaju se nacionalni savezi: srpski, hrvatski i slovenacki. Zbog velikog priliva klubova, 1920, osniva se SARAJEVSKA FUDBALSKA PODORGANIZACIJA i ona egzistira u okviru FS SHS i kao takva postoji do 1939. mislim. Preimenovanjem Kraljevine SHS u Kraljevinu Jugoslaviju i ustanovljenjem banovina, kao osnivaci FSJ u savez ulaze savezi Slovenije, Hrvatske i Srbije. Taj savez se raspada pocetkom WWII i ostale podorganizacije prestaju da postoje (karlovacka, osjecka, sarajevska itd.) Nakon WWII, FNRJ osniva fiskulturna drustva za svaku republiku, koja poslije prerastaju u FSJ.
Sta je ovdje fazon kod prava naslijeđivanja i obligacionih odnosa? FS Slovenije, Hrvatske i Srbije su nasljednici nekadasnjeg FS SHS kao njegovi osnivaci i imaju formalno-pravni kontinutiet u njegovom radu i djelovanju. FSBiH nije imao sta da naslijedi, jer kao takav nije nikad ni postojao. Samim tim nije i ne moze donositi nikakve odluke za vrijeme u koje nije egzistirao. Napose i zbog cinjenice da se FSJ, a sto stoji i na njihovoj stranici, proglasio, a UEFA je priznala taj status, nasljednikom SARAJEVSKE FUDBALSKE ASOCIJACIJE. Dakle, pravno nema nikave osnove da se štrumfovima dodijeli naslov prvaka drzave iz '46. Eventualno im se moze dati naslov prvaka sarajevske regije, pogotovo sto je u isto vrijeme sa sarajevskom, postojala i banjalucka fudbalska podorganizacija. Ergo, to je nije ni savez ni organizacija, nego podorganizacija. Jedino što im mogu, mozda, dodijeliti jesu satovi za plasman, kao i svaka Osnovna Organizacija Udruzenog Rada svojim radnicima kad odu u penziju.
Nadam se da sam uspio objasniti.
Izvini zbog duzine... Mislim, posta

)