NBA 2019/2020 - LOS ANGELES LAKERS CHAMPIONS

Where amazing happens.

Moderatori/ce: KK_Bosna,CashMan,Pasha,kad_kako

alemsa
Kontakt:

Re: NBA 2019/2020

Post Postao/la alemsa » 14 mar 2020, 15:15

Epidaurus je napisao/la:
14 mar 2020, 14:20
Ne mogu ni to vjecno svakako. Svakako sam misljenja da je Austrija npr malo i previse socijalna zemlja al i to je jedno 10 puta bolje nego da strahujes otici na bolovanje ili davati nenormlne cifre za najbanalnije medicinske usluge. Na civilizacijskom, kulturnom i historijskom nivou SAD se ne moze ni porediti sa najrazvijenijim zemljama Europe. Ti ako si je.ben strucnjak u svom polju, nemas nista manje sanse da se obogatis u bilo kojoj od tih zemalja nego u SADu. Cak imas i more primjera gdje su ljudi s nasih prostora u Austriji stekli status milionera bez ikakvih zavrsenih skola. Biti najveca nacija svijeta je puno vise od obicne vojne sile.

Socijalni sistem upravo stiti radnike od ovakvih slucajeva. Sta izbila epidemija u svijetu na koju ti ljudi nisu uticali i sad trebaju umrijeti od neimastine ? Komedija. Biti mrtvi kapitalista je kud i kamo gore od previse socijalnih sistema pojedinih drzava.
Stani polako, hajd da pocnemo od medicinskih usluga (posto ste obojica i ti i @pasa to spomenuli), hajmo reci da se u USa trenutno trosi oko 10 trillion $ godisnje na medicinske usluge, ukljucujuci i drzavno (kao drzava trose najvise od svih zemalja na svijetu da daju medicinske ulsuge onima koji ne mogu priustit), i to je u vecini kao privatni sektor, da je igrom slucaja drzavni sektor ili da se prebaci u isti kao sto je slucaj u Kanadi i drzavama koje si spomenuo, trosilo bi se onda tro-duplo vise sigurno, jer koja je vlada efikasna s parama? Nijedna na svijetu, uz to ne bi bio u stanju dobit iste usluge koje dobijas sad. Kanada placa 40% income taxu, i 15% sales taxu zbog tog, u Usa to nije slucaj.

Na kulturnom i civilizacijskom nivou Evropa im ne moze patike brisat, naucno su 50 godina ispred Evrope najmanje, u svemu najbolji, nema malo stvari koje su bitne da nisu najbolji.

Pasha
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Pasha » 14 mar 2020, 15:20

Trosi najvise ili trosi najvise po glavi stanovnika(to sigurno ne) nije isto...

A ovo za kulturno i civilizacijski je presmjesna izjava. Ljudi koji se protive zabrani posjedovanja jurisnog oruzja i civilizacija.
ništa mi neće ovaj dan pokvarit', nikakvi crnjaci i ružne stvari,
ništa mi neće ovaj dan pokvarit', ni umišljene ćurke, ni zli komentari!

Vraćamo ti staru slavu, ne damo te zaboravu!

Epidaurus
Kontakt:

Post Postao/la Epidaurus » 14 mar 2020, 15:27

Pa sto se onda ljudi boje ici na bolovanja ? Socijalna zastita u Americi je nula u poredjenju s Europom. Ma poredit se ne moze. U najrazvijenijim zemljama Europe i onaj na minimalcu ima sve zdravstvene usluge koje mu trebaju.

Amerika civilizacijski i kulturno iznad Europe koja je fakticki kolijevka kulture :urnebes:

bombaysaphire
Kontakt:

Post Postao/la bombaysaphire » 14 mar 2020, 15:31

alemsa je napisao/la:
14 mar 2020, 15:15
Epidaurus je napisao/la:
14 mar 2020, 14:20
Ne mogu ni to vjecno svakako. Svakako sam misljenja da je Austrija npr malo i previse socijalna zemlja al i to je jedno 10 puta bolje nego da strahujes otici na bolovanje ili davati nenormlne cifre za najbanalnije medicinske usluge. Na civilizacijskom, kulturnom i historijskom nivou SAD se ne moze ni porediti sa najrazvijenijim zemljama Europe. Ti ako si je.ben strucnjak u svom polju, nemas nista manje sanse da se obogatis u bilo kojoj od tih zemalja nego u SADu. Cak imas i more primjera gdje su ljudi s nasih prostora u Austriji stekli status milionera bez ikakvih zavrsenih skola. Biti najveca nacija svijeta je puno vise od obicne vojne sile.

Socijalni sistem upravo stiti radnike od ovakvih slucajeva. Sta izbila epidemija u svijetu na koju ti ljudi nisu uticali i sad trebaju umrijeti od neimastine ? Komedija. Biti mrtvi kapitalista je kud i kamo gore od previse socijalnih sistema pojedinih drzava.
Stani polako, hajd da pocnemo od medicinskih usluga (posto ste obojica i ti i @pasa to spomenuli), hajmo reci da se u USa trenutno trosi oko 10 trillion $ godisnje na medicinske usluge, ukljucujuci i drzavno (kao drzava trose najvise od svih zemalja na svijetu da daju medicinske ulsuge onima koji ne mogu priustit), i to je u vecini kao privatni sektor, da je igrom slucaja drzavni sektor ili da se prebaci u isti kao sto je slucaj u Kanadi i drzavama koje si spomenuo, trosilo bi se onda tro-duplo vise sigurno, jer koja je vlada efikasna s parama? Nijedna na svijetu, uz to ne bi bio u stanju dobit iste usluge koje dobijas sad. Kanada placa 40% income taxu, i 15% sales taxu zbog tog, u Usa to nije slucaj.

Na kulturnom i civilizacijskom nivou Evropa im ne moze patike brisat, naucno su 50 godina ispred Evrope najmanje, u svemu najbolji, nema malo stvari koje su bitne da nisu najbolji.

Troduplo znači šestorostruko , vjerovatno si mislio trostruko ?

U pravu si za USA , tamo i Debil more milioner postati ...
Gledam neki dan nakav Taghun ili slično, ne mogu se sjetiti, došao u USA sa 16 godina iz Vijetnama, daj da radi bilo šta, sad prodaje nakit pretežno dijamante , i to "grilove" za zube , pošto eto nisu dovoljni zlatni zubi , evo hoće dijamantne zube , 200000-300000 dolara plaćaju reperi nikad čuo za njih , nakav bjelac debeli Post Malone , i još nigera nakih ...
Vidio sam i Riversa jr. , kajlu nake opasnu kupio ...
Lik milioner teški, mada nije on debil ...
Naši navijači se sjajno zabavljaju. Maskoti EURO-a pjevaju "glupane, glupane, n****i se k****e", a on ne razumije pa pleše.
Dame i gospodo , najčitaniji sportski portal u državi !!!

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 14 mar 2020, 15:31

Pasha je napisao/la:
14 mar 2020, 15:20
Trosi najvise ili trosi najvise po glavi stanovnika(to sigurno ne) nije isto...

A ovo za kulturno i civilizacijski je presmjesna izjava. Ljudi koji se protive zabrani posjedovanja jurisnog oruzja i civilizacija.
3.5 billiona (na nasem) su potrosili prosle godine kao vlada, znaci ljudi koji malo zaradjaju, ljudi koji ne rade itd. koji su kvalifikovani da im vlada plati medicinske usluge, taj broj je najveci na svijetu bio (sto se tice para potresnih). Pricate u tim kao drzavama djaba, kite je djaba 40% ti uzima od plate, dok u USA 20-30% (zavisno koliko zaradjujes), jos ako si privatnik hvala Bogu zzaradis 100k napises da si zaradio 30, libo te. Sales taxa 15%, dok je u Texasu 8% to ti dodje kao PDV u BiH. U Bosni je jebte 17% pdv, u Texasu 8%. Kupis hiljadu dollara sat platis $80 taxe, Kanadjanin i ti placate $150-170 taxe, ali imate djaba medicinske usluge :rol: lafo djaba

Pasha
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Pasha » 14 mar 2020, 15:38

Kakve veze ima porez, sa odbijanjima za zdravstveno ili penziono?

Ja koji sam uposlenik u zdravstvu, znam da nije to isto.

I sad si poceo da skreces pricu u opet druge vode, a npr. nekoliko puta spomenu kultorolosku i civilizacijsku nadmoc SAD vs. Europa, a nicim ne potkrijepi tu pricu...

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 14 mar 2020, 15:44

Pasha je napisao/la:
14 mar 2020, 15:38
Takve veze ima porez, sa odbijanjima za zdravstveno ili penziono?

Ja koji sam uposlenik u zdravstvu, znam da nije to isto.
Pa to ti placa zdravstvo, koje je navodno djaba, placas duplo vise poreza od Amera a dobijas losije usluge

Pasha
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Pasha » 14 mar 2020, 15:47

Nije tacno.

Evo npr. meni na 1000 eura odbija oko 80 eura za zdravstvo, a imam visestruko bolju zastitu od tebe u SAD-u...

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 14 mar 2020, 15:52

Pasha je napisao/la:
14 mar 2020, 15:47
Nije tacno.

Evo npr. meni na 1000 eura odbija oko 80 eura za zdravstvo, a imam visestruko bolju zastitu od tebe u SAD-u...
Pa izmedju ostalog, u to spada i policija, putevi, skole, vatrogasci i ostalo, sve je to porez.

Djes imati od onog koji placa premium, to je oko $400 mjesecno u prosjeku, nemas birnut ni o cemu, najbolje doktore, usluge, sve dobijes.

Pasha
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Pasha » 14 mar 2020, 15:57

Odlicno, to znaci da placas dopunsko zdravstveno, sto moze i ovdje svako ko ima dovoljno novca.

Mi govorimo o osnovnom, koje je ovdje dostupno 99,9999% stanovnistva, dok je u SAD-u taj broj dosta manji. I sa druge strane za osnovno ovdje imas prakticno sve sta ti treba, dok opet u SAD-u nije tako.

I to ti je osnovna razlika u drustveno i socijalno odgovornom sistemu. I sistemu koji pretezira pojedinca o kojem pricas ti, tj. SAD-u

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 14 mar 2020, 16:00

Pasha je napisao/la:
14 mar 2020, 15:57
Odlicno, to znaci da placas dopunsko zdravstveno, sto moze i ovdje svako.

Mi govorimo o osnovnom, koje je ovdje dostupno 99,9999% stanovnistva, dok je u SAD-u taj broj dosta manji. I sa druge strane za osnovno ovdje imas prakticno sve sta ti treba, dok opet u SAD-u nije tako.

I to ti je osnovna razlika u drustveno i socijalno odgovornom sistemu. I sistemu koji pretezira pojedinca kmmo kojem pricas ti, tj. SAD-u
Nije brate, osnovna razlika je sto ti nemas izbora, a ovaj Amer ima izbor, kaze necu da placam zdrastvo, imas ti i one jeftinije planove koji pokrivaju manje 85-90%, ali imas opciju da kazes necu da placam nikako. Dok ti te opcije nemas, nego ti vlada uzima :kafa:

I to su ljudi koji spadaju u tih 40 miliona koliko je vec, koji nemaju zdrastvo, jer nece da ga placaju, taj bi broj i u Austirji bio veci sigurno da @ep ima opciju da kaze necu da ga placam :kafa:
Zadnja izmjena: alemsa, dana/u 14 mar 2020, 16:02, ukupno mijenjano 1 put.

Pasha
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Pasha » 14 mar 2020, 16:02

🤣🤣🤣🤣

To bi trebao da bude novi lajt motiv SAD.

"Drzava sebicnjaka, koji misle samo na sebe i gdje ti niko ne smije da kaze da si debil, jer ti ipak sebi smijes da kupis AR-4"

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 14 mar 2020, 16:03

Pasha je napisao/la:
14 mar 2020, 16:02
🤣🤣🤣🤣
samo hechos, stos davat 80 eura koliko rece da dajes kad ne moras :kafa: ili jednostavno neces, no ti pasa moj solidni moras

Epidaurus
Kontakt:

Post Postao/la Epidaurus » 14 mar 2020, 16:05

Osoba koja pri punoj svjesti odluci da nema zdravstvenu zastitu je mentalno zaostala. To bukvalno nije ni za diskusije.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 14 mar 2020, 16:08

Epidaurus je napisao/la:
14 mar 2020, 16:05
Osoba koja pri punoj svjesti odluci da nema zdravstvenu zastitu je mentalno zaostala. To bukvalno nije ni za diskusije.
Pa ako hoces uzmes, imas opciju, tih 40 miliona u USA koji se vazda spominju, su ljudi koji rade, zaradjuju fino da mogu priustit sebi zdrastvo (jer bi u suprotnom bili kvalifikovani da im drzava placa) ali nece. To ti je to, on ima izbor, ti ga nemas, tebi odbije od plate i vozdra

Epidaurus
Kontakt:

Post Postao/la Epidaurus » 14 mar 2020, 16:11

Dakle tebi je prednost Amerike sto u njoj zivi 40 miliona debila koji ne zele da imaju zdravstvenu zastitu ? Ipak je mogucnost da na svakom cosku mozes nabavit oruzje puno bitnija od tamo neke zdravstvene zastite. Kulturno i civilizacijski iznad Europe.

Torres_9
Kontakt:

Post Postao/la Torres_9 » 14 mar 2020, 16:17

pa dobro gotovo sve kompanije imaju uniju za radnike koja stiti njihova prava.Bit ce placeni i mogu ostat dvije sedmice kuci radi preventive

najvise su pogodjeni kontraktori i part time radnici a tu je bgm velik broj radnika koji ce bit layoff dok ovo ne prodje

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 14 mar 2020, 16:20

Epidaurus je napisao/la:
14 mar 2020, 16:11
Dakle tebi je prednost Amerike sto u njoj zivi 40 miliona debila koji ne zele da imaju zdravstvenu zastitu ? Ipak je mogucnost da na svakom cosku mozes nabavit oruzje puno bitnija od tamo neke zdravstvene zastite. Kulturno i civilizacijski iznad Europe.
Rekao sam ti druze, pogledaj koliko te drzave koje imaju "uredjeni" zdrastveni sistem placaju porez u odnosnu na Amere, dobar dio ide za to, jos ga vlada trosi nemilice, najmanje (dobro je bombaj gore rekao) 6 puta vise, nego sto to ustvari kosta. Druga stvar privatni sektor ti garantuje da ces dobit uslugu i sve kako treba, i sami doktori su vise placeni nego drzavnim putem.

Oruzija sto se tice, ko ne voli oruzje je mentalno zaostao (malo da se sluzim tvojim nacinom govora, osobe liberalca, civilizovanog 21og vijeka), moras prvo zivjeti u vremenu, prostoru i spoznat okolinu da znas zasto je to tako.

A prednost je svakom pogledu, pocevsi od obicaja pa nadalje, u redu kad stojis da izvadis licnu u USa je 60 puta bolje nego u Evropi, a kamoli sta drugo :kafa:

Epidaurus
Kontakt:

Post Postao/la Epidaurus » 14 mar 2020, 16:29

Ne, osoba koja voli oruzje treba ici na psihijatrijska posmatranja i biti izolovana iz drustva.

U Austriji dajes oko 15% od plate za osiguranje i imas sve moguce usluge. Osnovni paket medicinskih usluga i zdravstvene zastite je sigurno miljama iznad onog u USA. Druga stvar su te dodatne zaj.ebancije. Ko ima dovoljno i u AUstriji i u Americi moze sebi platit lijecenje gdje god pozeli.

Da li znas sta su kultura i civilizacija ? Jedan Bec ima jedno 10 puta vece kulturno nasljednje od citave USA. Tacno ne vjerujem da poredis kulturni i civilizacijski stepen necega sto postoji 200 godina i necega sto postoji par milenijuma.

NEZALAGANJE
Kontakt:

Post Postao/la NEZALAGANJE » 14 mar 2020, 16:31

@epi Ocigledno covjeka ne kontas. Na prvu se cini kao idiotluk da neko nema zdravstvenu zastitu svojom odlukom, ali kad malo bolje promislis, to su ljudi koji mogu priustiti to ako u datom trenutku zatreba.

Mi ovdje nemamo tu opciju, sve placas kao drzavni "namet", a onda zaglavis u bolnicu i ljudi ti hladno kazu da nemaju tablee protiv bolova, nemaju datu infuziju, nemaju materijala za operaciju itd. Ko nije "zaglavio", ovo i ne zna.I opet sve to plati iz svog dzepa, a fol si osiguran.

Zaključano

Natrag na “NBA”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.